آخرین مطالب

جنگی که چشمان «جمیله» را گرفت/ روایت‌گر بودیم نه قضاوت‌کننده فرهنگی و هنری

جنگی که چشمان «جمیله» را گرفت/ روایت‌گر بودیم نه قضاوت‌کننده

  بزرگنمایی:
محمدباقر شاهین کارگردان مستند «جمیله» عنوان کرد که این فیلم داستان زنی را روایت می‌کند که در جریان جنگ سوریه بینایی خود را از دست داده و حالا در آرزوی دیدن فرزندانش است.

محمدباقر شاهین کارگردان مستند «جمیله» که به بخش نیمه بلند سیزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» راه یافته است، در گفتگو با خبرنگارتبسم مهر درباره این اثر گفت: با توجه به تجربیاتی که در این چند سال در کشورهای همسایه داشته‌ام احساس می‌کنم هر جنگی که در هر نقطه دنیا رخ می‌دهد، به تمام انسان‌های کره زمین در ابعاد مختلف آسیب می‌رساند. چه آن کسی که خبرش را می‌خواند، چه آن کسی که تصویر خشن جنگ را می‌بیند و چه آن کسی که مستقیما درگیر جنگ است.

وی افزود: درواقع این موضوع همیشه یکی از دغدغه‌های اصلی من بوده است. ظواهر اصلی جنگ هیچ وقت برای من جذاب نبوده و سعی کرده‌ام به دور از این مسائل و احساسات، مصائب جنگ را که با نگاه انسانی گره خورده است، به تصویر بکشم. درباره این مستند هم باید بگویم با شرایط سختی که برای رسیدن به سوریه سپری کردیم، در هنگام پژوهش دوست داشتم درباره آثاری که جنگ با اتمامش به جا می‌گذارد، فیلمی تهیه کنم.

شاهین ادامه داد: در آن زمان به هتلی برخوردم که مجروحان فوعه و کفریا را در آن نگه می‌داشتند. در آنجا مشغول تحقیق و نوشتن طرح بودیم که به یکباره آن هتل را از بانیانش گرفتند. اما در مسیر تحقیقم با خانمی به نام جمیله مواجه شدم که در جریان جنگ و محاصره فوعه و کفریا خمپاره‌ای به خانه او اصابت کرده و باعث شده بود او بینایی چشمانش را از دست بدهد. بنابراین فیلم ما درباره مادری نابینا است که در تکاپوی درمان و در آرزوی دیدن فرزندانش است.

روایت یک مستند در سه سفر

وی افزود: ساخت مستند «جمیله» نزدیک به یک سال و نیم طول کشید. این فیلم را در سه سفر تولید کردیم، در سفر اول سوژه را پیدا کردم، در سفر دوم تحقیقاتم را انجام دادم و در سفر سوم همراه با گروه فیلمسازی دست به تولید زدیم. درواقع در «جمیله» به‌دنبال این بودم که مشکلات و آسیب‌های بعد از جنگ را به تصویر بکشیم و بگویم بعد از اینکه جنگ تمام می‌شود تازه مشکلات اصلی، خودشان را عیان می‌کنند.

شاهین عنوان کرد: من و گروه فیلمسازی در «جمیله» تلاش کردیم یک نگاه کاملا انسانی داشته باشیم به طوری که اصلا شاید مخاطب متوجه نشود اتفاقِ مستند در کدام جغرافیا رخ داده و در کجا روایت می‌شود بلکه تلاشمان این بود که به موضوعات جامعه‌شناسانه و انسان‌شناسی نزدیک بشویم و با شناختی که از جهان پنهان سوژه پیدا می‌کنیم، بتوانیم روایت کننده خوبی  باشیم تا قضاوت کننده.

کارگردان «مالکیه» در بخش دیگر از صحبت‌هایش درباره جشنواره «سینماحقیقت» بیان کرد: یکی از مشکلات عمده مستندسازی از 10 سال پیش تاکنون مساله مالی بوده و حالا با این تورم، این مشکلات چندبرابر شده است. هرچند در حال حاضر قیمت همه چیز چند برابر شده اما همه عوامل مستند با دستمزد دو، سه سال پیش کار می‌کنند.

سینماحقیقت ویترین سینمای مستند است

وی افزود: نکته دیگر این است که من از سال 87 تاکنون «سینماحقیقت» را دنبال می‌کنم، می‌دانم هر چیزی معایب و محاسنی دارد اما معتقدم «سینماحقیقت» ویترین سینمای مستند ایران و محفلی است تا مستندسازان دور هم جمع شوند، درباره کارهای خود صحبت کنند و به صورت حرفه‌ای آثارشان را نمایش بدهند اما گاهی ازدحام جمعیت این فرصت را می‌سوزاند.

شاهین تاکید کرد: این جای خوشحالی دارد که سالانه مخاطبان جشنواره بیشتر می‌شوند اما ما توقع داریم سالن‌های نمایش مستندها بیشتر شوند چراکه ما در سال‌های گذشته به دلیل ازدحام نمی‌توانستیم فیلم‌ها را ببینیم. این موضوع حتی با بلیتی کردن جشنواره حل نمی‌شود و نیاز است سالن‌های نمایش دهنده آثار بیشتر شود.

وی گفت: ما مستندسازان انتظار داریم آثارمان در شهرهای دیگر هم اکران شود. بچه‌های شهرستان در این شرایط باید چه کنند؟ باید برای تماشای مستند به تهران بیایند؟ این در حالی است که سالانه سطح فیلم‌ها از نظر محتوایی و ساختار بالاتر می‌رود و مخاطبان عادی هم می‌توانند با فیلم ارتباط برقرار کنند بنابراین حق آنهاست که بتوانند فیلم‌ها را تماشا کنند. ما دوست داریم جشنواره تنها محدود به چارسو نباشد و آثار به همه شهرستان‌ها راه پیدا کند.

کارگردان «ادوارد» در پایان اظهار کرد: در فرآیند ساخت پروژه جمیله به ایمان قلبی رسیدم که به تنهایی نمی‌توان به روایت و تولید استاندارد و منسجم رسید، بلکه این اتفاق فقط و فقط با یک گروه همدل و حرفه‌ای صورت خواهد گرفت که جا دارد اینجا از عوامل فیلمم تشکر کنم. از بابک حیدری تدوینگر که در تمامی مراحل تولید فیلم همراه ما بود و در روایت و جهان فیلم نقش بسیار پراهمیتی داشت. از ضیا حاتمی که با شناخت و سواد بصری‌اش توانست تصاویر تاثیرگذاری ثبت کند. احمد صابری که صدای یک دست و مهندسی  شده  را تحویل صداگذار بدهد. انسیه ملکی با تجربه و خلاقیت صوتی در طراحی صدا، فضای دراماتیکی را برای فیلم به وجود بیاورد. حمیدرضا فطورچیان و برنا جمشیدی که با رنگ آمیزی تصاویر هر ساله جلوه درخشانی به فیلم‌های زیادی به جشنواره «سینماحقیقت» می‌دهند و در این پروژه در کنار ما بودند. مدیر تولید فاطمه خاوری، مترجم عربی بلقیس زرگانی، مترجم انگلیسی بونا الخاص، طراح پوستر علی باقری، مشاور کارگردان علیرضا تلوری، مجری طرح سعید صادقی که اگر زحمات و پیگیری‌های ایشان نبود فیلم اینگونه تولید نمی‌شد و در آخر از  مرتضی شعبانی تهیه کننده که در تمامی مراحل فیلم با مشاوره‌ها و تجربیاتشان تلاش می‌کرد، موانع ما را کمتر کند.

 مستند جمیله امروز دوشنبه 18 آذرماه ساعت 20 در سالن 6 و روز جمعه 22 آذرماه ساعت 16 در سالن 1 در پردیس سینمایی چارسو به نمایش درمی آید.

 خبرنگار:رضاباباعلی


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند