آخرین مطالب

واکاوی چالش‌های جغرافیا از زبان استادان و دانشجویان علمی و دانشگاهی

واکاوی چالش‌های جغرافیا از زبان استادان و دانشجویان

  بزرگنمایی:
جغرافیدانان کشورمان می‌گویند تا وقتی به جغرافیا اهمیت داده نشود خسارات ناشی از مخاطرات جغرافیایی در ایران تشدید می‌شود. برخی از آن‌ها معتقدند میان تعداد فارغ‌التحصیلان جغرافیا و نیاز جامعه تناسبی وجود ندارد و از جغرافیدانان در حوزه‌هایی که شایستگی‌اش را دارند، استفاده نمی‌شود. از سوی دیگر دانشجویان هم پیکان حمله را به سوی استادان و سیاست‌گذاران نشانه گرفته‌اند و معتقدند برخی استادان در طرح‌های پژوهشی‌ای که از سوی سازمان‌های مختلف می‌گیرند، به آن‌ها کم‌لطفی می‌کنند.

به گزارش تبسم مهر سرویس علمی پس از بررسی دلایل افت ریاضیات و گفت‌وگو با تعدادی از استادان و دانشجویان ریاضیات، در سلسله گفت‌وگوهایی با استادان و دانشجویان جغرافیا، دلیل مورد غفلت واقع شدن این رشته را بررسی کرد. استادان در صحبت‌های خود، متناسب نبودن تعداد فارغ‌التحصیلان جغرافیا با نیاز جامعه، بی‌توجهی مسئولان به قابلیت‌های این علم و بی‌انگیزگی دانشجویان را از چالش‌های پیش‌روی جامعه جغرافیدانان کشور دانستند.

یکی از اعضای هیات‌علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره قابلیت‌های بالقوه این علم گفته بود: «جغرافیدانان می‌توانند آن پیوندی که بین مطالعات جغرافیایی و نیازهای برنامه‌ریزی به وجود آمده را در خدمت بهبود شرایط زندگی در کشور به کار بگیرند.»

این استاد دانشگاه یکی از آسیب‌هایی که متوجه علم جغرافیا شده را شاخه‌شاخه شدن آن عنوان کرد و افزود: «هر علمی قابلیت‌هایی دارد، ولی وقتی آن را خیلی جزئی می‌کنید و به شاخه‌های متعدد تجزیه می‌کنید، ماهیت اصلی آن از بین می‌رود. این اتفاقی است که متأسفانه در سال‌های اخیر در جغرافیا روی داده است. این شاخه‌شاخه شدن از یک طرف باعث شده که دانشجوی بیشتری پذیرش شود که از یک‌سو، گروه‌های آموزشی از پس آموزش درست این دانشجویان به خوبی برنمی‌آیند و از سوی دیگر، با خیل عظیم فارغ‌التحصیلانی روبه‌رو می‌شویم که درست آموزش ندیده و نمی‌توانند جذب بازار کار شوند.»

تعداد زیاد دانشجویان ورودی رشته جغرافیا بارها در گفت‌وگوهای استادان با ایسنا مطرح شده است. در سال 97، دانشگاه فردوسی مشهد 30 نفر دانشجو را به صورت شبانه پذیرفته است، ولی امسال این تعداد به 90 نفر رسیده که همگی آن‌ها به صورت روزانه وارد دانشگاه می‌شوند. دانشگاه تهران نیز در سال 97، با توجه به آن چه در دفترچه پذیرش رشته علوم انسانی آمده 60 دانشجو را جذب کرده، اما در سال 98 این تعداد به 90 نفر رسیده است.

در دانشگاه کردستان، رشته جغرافیا بالاترین میزان پذیرش در میان رشته‌های روزانه با 60 نفر ورودی را دارد و در دانشگاه کوثر بجنورد در سال 98، 60 نفر در رشته جغرافیا پذیرفته شده‌اند. دکتر عباس سعیدی در گفت‌وگو با ایسنا درباره تعداد بالای فارغ‌التحصیلان گفته بود: «میان تعداد فارغ‌التحصیلان جغرافیا و نیاز جامعه اصلا تناسبی دیده نمی‌شود؛ این نبود تناسب به این دلیل است که ما بی‌رویه تعداد گروه‌های آموزشی و شاخه‌های جغرافیا را اضافه کرده‌ایم، بدون آنکه به نیازهای جامعه و امکان اشتغال فارغ‌التحصیلان توجه داشته باشیم. در همه جای کشور، اعم از مراکز دولتی و بخش خصوصی، گروه آموزشی تأسیس کرده‌ایم؛ حالا آن‌قدر فارغ‌التحصیل فوق لیسانس و دکتری جغرافیا داریم که بعید به نظر می‌رسد جامعه بتواند برای این تعداد اشتغال ایجاد کند.»

پای ثابت صحبت‌های استادان جغرافیا، بی‌توجهی مسئولان به قابلیت‌های این علم است. استادان جغرافیا معتقدند علت استفاده نکردن مسئولان در سمت‌های مختلف از فارغ‌التحصیلان جغرافیا و مشورت نگرفتن از جغرافیدانان در تصمیم‌گیری‌ها این است که آن‌ها نمی‌دانند این علم چه قابلیت‌هایی دارد. یکی از اعضای هیات‌علمی دانشگاه تربیت مدرس در این باره می‌گوید: «متأسفانه به دلیل عدم شناخت از دانش جغرافیا یا به علت غرض‌ورزی بعضی مسئولین، جغرافیا به عنوان علم اصلی آمایش سرزمین مهجور مانده و از پتانسیل‌های جغرافیا برای توسعه کشور استفاده نمی‌شود. بسیاری از کارهایی که در کشور انجام می‌شود، کارهای تخصصی جغرافیدان است که توسط دیگر رشته‌های تخصصی با کیفیت نامناسب ارائه می‌شود.»

دانشجویانی که در رابطه با جایگاه علم جغرافیا با خبرنگار ایسنا گفت‌وگو کردند، در صحبت‌های خود مدعی شدند در ایران هیچ بهایی به جغرافیا نمی‌دهند. یکی از دانشجویان نیز با اشاره به این که شهردار اسبق تهران نیز جغرافیا خوانده، گفت: «شهردار اسبق تهران، سال‌ها در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران تدریس کرده بود، ولی جایگاهی برای دانش‌آموختگان جغرافیا در شهرداری تعریف نکرد. در صورتی که یکی از اصلی‌ترین جایگاه‌های دانش‌آموختگان جغرافیای شهری می‌تواند شهرداری‌ها باشد.» در حالی که اغلب استادان معتقدند ناآشنایی مسئولان با علم جغرافیا باعث شده که از توانایی‌های فارغ‌التحصیلان جغرافیا استفاده نشود، معاون پژوهشی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران می‌گوید: «در قوانین استخدامی جای زیادی برای فارغ‌التحصیلان جغرافیا وجود ندارد.»

جغرافیا علمی است که به سبب وسعت مفاهیم آن با رشته‌های دیگری هم‌مرز شده است. این رشته در مقاطع بالاتر گرایش‌هایی همچون جغرافیای سیاسی، جغرافیای شهری، جغرافیا و برنامه‌ریزی گردشگری دارد که با رشته‌های دیگری همچون علوم سیاسی، گردشگری و شهرسازی مرتبط است. یکی از دانشجویان جغرافیا درباره این هم‌مرزی علوم و چالش‌هایی که دارد، می‌گوید: «بین رشته جغرافیا با گرایش برنامه‌ریزی شهری، شهرسازی و معماری اشتراک‌های زیادی وجود دارد و دانشجویان رشته‌های فنی خود را صاحب برنامه‌ریزی شهری می‌دانند و از ورود دانش‌آموختگان جغرافیا به این حوزه جلوگیری می‌کنند. در صورتی که نویسندگان بیشتر کتاب‌هایی که دانشجویان شهرسازی می‌خوانند جغرافیدانان هستند. اصلا بهتر است در سازمان‌ها، شغلی برای دانش‌آموختگان رشته جغرافیا تعریف شود.»

بخشی از پروژه‌های مرتبط با آب‌وهوا، مخاطرات طبیعی، برنامه‌ریزی‌های شهری و روستایی و ... توسط سازمان‌های مختلف به دانشکده‌های جغرافیا واگذار می‌شود. این همان چیزی است که در رشته‌های فنی از آن به عنوان ارتباط صنعت و دانشگاه تعبیر می‌شود و اکنون برخی از جغرافیدانان معتقدند دانشکده‌های جغرافیا به اندازه سابق با جامعه ارتباط ندارند. یکی از استادان دانشگاه تهران درباره وضعیت پروژه‌ها در رشته جغرافیا می‌گوید: «در گذشته شانس پروژه گرفتن بسیار بالاتر از الان بود، یعنی یا درخواست از جغرافیدانان بیشتر بود و یا اینکه اگر خود جغرافیدانان طرح خوبی برای ارائه داشتند، از طرح آن‌ها حمایت می‌شد. در حال حاضر اصلاً این‌طور نیست؛ یعنی من در چند سال اخیر بهترین ایده‌ها را می‌برم، ولی می‌گویند خوب است؛ اما پولی برای اجرایی کردن آن وجود ندارد یا می‌گویند با هزینه شخصی انجام دهید. اگر بعداً به سود رسید، سود را با شما شریک می‌شویم! الان صرفاً پروژه‌هایی که بسیار ضروری باشند، انجام می‌شوند.»

یکی دیگر از اعضای هیات‌علمی دانشگاه تهران نیز  درباره شرایط پروژه‌های جغرافیا گفته بود: «الان مدتی است که دولت پول پروژه را ندارد، چه برسد به پروژه‌های ما.» این در حالی است که برخی از دانشجویان این رشته می‌گویند: در قالب تفاهم‌نامه‌ها، همکاری‌هایی میان دانشکده و برخی سازمان‌ها وجود دارد، ولی برخی استادان نسبت به دانشجویان کم‌لطفی می‌کنند. اگر در همین پروژه‌هایی که با نهادهای مختلف دارند، اسم دانشجویی که با وی کار کرده‌ است را بیاورند یا از توانایی‌های دانشجویان نیز استفاده کنند، رشته جغرافیا می‌تواند جایگاه بهتری در جامعه پیدا کند.

تاثیر تحریم‌ها بر فعالیت‌های علمی جغرافیدانان، لزوم تغییر دیدگاه سنتی نسبت به جغرافیا و نبود جایگاه قانونی و علمی برای ارائه گزاره‌های علمی توسط جغرافیدانان از دیگر موارد طرح شده توسط استادان جغرافیا است. کشور ما از لحاظ جغرافیایی شرایط خاصی دارد. قرار داشتن بر روی کمربند زلزله، وقوع رانش زمین و تاثیر پذیرفتن از تغییرات اقلیم در سال‌های اخیر باعث شده که هر ساله هزینه‌های زیادی صرف مقابله با مخاطرات جغرافیایی شود. در صورتی که این هزینه‌ها احتمالا با بهره‌گیری از نظرات جغرافیدانان، تعریف جایگاه قانونی برای ارائه نظرات آن‌ها و اهمیت دادن به جایگاه شغلیِ خیل عظیم فارغ‌التحصیلان جغرافیایی که هر سال وارد جامعه می‌شوند، می‌تواند کاهش پیدا کند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند