تاثیر تحریمها بر "سلامت" و درخواست وزیر بهداشت از سازمان جهانی بهداشت
اجتماعی
بزرگنمایی:
وزیر بهداشت گفت: تحریمهای یکجانبه و ظالمانه اخیر علیه مردم ایران، حتما تاثیرات منفی بر روی سلامت آنها و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی خواهد داشت و لازم است سازمان جهانی بهداشت همپا با سایر سازمانهای بینالمللی و دولتها، جلوی این تحریمها را بگیرد.
به گزارش تبسم مهر، دکتر سید حسن هاشمی در پنل ابتکارات تامین مالی برای سلامت مادر، کودک، نوجوانان و تغذیه در اجلاس بین المللی سلامت مادر، کودک و تغذیه در هند ضمن تقدیر از دولت هند و سازمان جهانی بهداشت به دلیل برگزاری این اجلاس، اظهار داشت: در سالهای اخیر، با اجرای طرح تحول سلامت، دسترسی مادران و نوزادان در مناطق شهری و حاشیه شهری افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.
اولویت طرح تحول سلامت با فقرا، نیازمندان و اقشار آسیبپذیر است
وزیر بهداشت با بیان اینکه در طرح تحول سلامت، اولویت با فقرا، نیازمندان و اقشار آسیب پذیر است، افزود: 916 پایگاه جدید سلامت به ویژه در مناطق حاشیه شهرها ایجاد کردیم که با بکارگیری مراقبان سلامت، هر یک از این پایگاهها 12500 نفر از مردم مناطق شهری و حاشیه شهرها را تحت پوشش قرار میدهند. بنابراین در طرح تحول سلامت، بیش از 10 میلیون نفر از حاشیه نشینان شهری تحت پوشش خدمات بهداشتی و درمانی قرار گرفتند.
هاشمی با اشاره به ایجاد 374 مرکز جامع خدمات سلامت در مناطق شهری در طول سالهای اخیر در کشور خاطرنشان کرد: بیش از 17 هزار نفر از مراقبان سلامت از طریق خرید خدمت در این مراکز مشغول به کار و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مورد نیاز مردم شدند.
ساخت 24 هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزیر بهداشت تاکید کرد: در طرح تحول سلامت به بیمارستانهای مناطق دوردست، محروم و مرزی توجه ویژهای شد و علاوه بر تامین تجهیزات پزشکی مورد نیاز، 6500 پزشک متخصص در این بیمارستانها توزیع شدند و خوشبختانه 24 هزار تخت بیمارستانی جدید به ظرفیت کشور به ویژه در مناطق کمتر برخوردار اضافه شد و تمام مدیران بیمارستانی، توانمند شده و آموزش های لازم را فراگرفتند.
هاشمی یکی از خدمات طرح تحول سلامت را تقویت اورژانس هوایی دانست و گفت: حدود 40 پایگاه اورژانس هوایی در کشور تاسیس شد که نقش مهمی در ارائه خدمات به مادران باردار، نوزادان و مصدومان و بیماران حوادث ترافیکی و غیرترافیکی داشته است.
ساخت بیش از 2000 واحد اختصاصی زایمان برای مادران باردار
وزیر بهداشت اظهار داشت: اکثر بخشهای اورژانس بیمارستانی در ایران نوسازی شد و توسعه بخش مراقبتهای ویژه نوزادان (NICU) مورد توجه جدی وزارت بهداشت قرار گرفت که نقش بسیار زیادی در تامین سلامت نوزادان ایفا کرده است. علاوه بر این در ایران در طول سالهای گذشته بیش از 2000 واحد اختصاصی زایمان (LDR) جهت تکریم مادران باردار و حضور همراهان وی در اتاقهای مجزا ساخته شده است.
هاشمی به افزایش 37 درصدی بودجه نظام سلامت اشاره کرد و افزود: بودجه سازمان بیمه سلامت 67 درصد افزایش یافت و در سال 1394 حدود 92 درصد از مردم ایران تحت پوشش بیمه بودند و برای حدود 90 درصد از مردم کشور در قالب سامانه سیب (سامانه یکپارچه بهداشت) و سایر سامانههای مشابه تشکیل شده است.
کاهش پرداخت هزینههای سلامت از سوی مردم
وزیر بهداشت یکی از خدمات طرح تحول سلامت را کاهش پرداختی از جیب مردم برای هزینه های بهداشتی و درمانی از حدود 58 درصد به حدود 37 درصد عنوان کرد و گفت: مردم ساکن در مناطق شهری حدود 10 درصد و مردم ساکن در مناطق روستایی ایران حدود 5 درصد از هزینههای بستری را پرداخت میکنند.
هاشمی خاطرنشان کرد: ارائه خدمات در مناطق شهری و حاشیه شهرها به طور قابل توجهی ارتقا پیدا کرد و در طول سالهای گذشته، شبکه بهداشتی و درمانی شهری مورد بازطراحی قرار گرفت.
کاهش مرگ مادران و نوزادان در ایران
وزیر بهداشت یادآور شد: مرگ و میر مادران در جمهوری اسلامی ایران از 25 در هر صد هزار تولد زنده در سال 87 به 19 در هر صد هزار تولد زنده در سال 96 کاهش یافت و مرگ و میر نوزادان از 14 در هر هزار تولد زنده در سال 89 به 9 در هر هزار تولد زنده در سال 96 کاهش پیدا کرد.
هاشمی ترویج زایمان طبیعی و تغذیه با شیرمادر را یکی از مهمترین اهداف طرح تحول سلامت عنوان کرد و گفت: مطالعه جدیدی که برای بررسی خدمات ارائه شده به مادر و کودک در ایران انجام شد، نشان داد که برنامههای ایران در این حوزه به شدت کارآمد است و پوشش برنامههای سلامت مادران و کودکان در ایران مناسب است.
وزیر بهداشت ادامه داد: تمام مادران باردار تحت پوشش شبکه بهداشتی درمانی کشور، مکملهایی نظیر قرص آهن، اسیدفولیک و مولتی ویتامین و نوزادان کمتر از دو سال نیز قطره آهن و مولتی ویتامین را دریافت میکنند و مکمل یاری در این نوزادان جهت جلوگیری از بروز کمبود ویتامینهای A و D و پیشگیری از کم خونی و کمبود آهن تا 24 ماهگی ادامه مییابد.
هاشمی با اشاره به توجه ویژه وزارت بهداشت ایران به سلامت نوجوانان خاطرنشان کرد: تمام خدمات مورد نیاز نوجوانان در نظام مراقبتهای اولیه سلامت ادغام شده است و با توجه به کمبود ویتامین D در دختران، در مدارس دخترانه علاوه بر ارائه آموزشهای مرتبط با تغذیه صحیح و توجه به نکات مورد نیاز برای پیشگیری از کمبود آهن، کم خونی و پوکی استخوان قرص آهن و ویتامین D توزیع شده است.
تعهد جمهوری اسلامی ایران در پوشش همگانی سلامت
وزیر بهداشت ضمن تاکید بر تعهد جمهوری اسلامی ایران برای پوشش همگانی سلامت در کشور خاطرنشان کرد: ایران به ویژه در زمینه اجرای برنامه تکامل اولیه کودکان (ECD) توجه جدی دارد و امیدواریم که همه چالشهای پیش رو برای تامین سلامت مادران، نوزدان، کودکان و نوجوانان را پشت سر بگذاریم.
هاشمی از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای انتقال تجربیات خود به سایر کشورها در حوزه سلامت خبر داد و گفت: ایران در زمینه بهداشت باروری، سلامت مادران، نوزدان و کودکان تجربیات ارزشمندی دارد و آماده به اشتراک گذاشتن این تجربیات است تا به کاهش مرگ مادران و نوزادان کمتر از پنج سال در سایر کشورها کمک کند.
دعوت از سازمانهای جهانی و کشورها برای مقابله با بیعدالتی
وزیر بهداشت تاکید کرد: پیشنهاد می کنم که از این اجلاس به عنوان فرصتی برای صلح کامل در جهان استفاده کنیم و همه سازمانهای جهانی و کشورها را دعوت می کنیم که علیه بی عدالتی اقدام و مقابله کرده و دولتها را متقاعد کنند که سلامت و تغذیه را به ویژه برای مادران و کودکان، در اولویت اصلی کار خود قرار دهند.
دستاوردهای نظام سلامت ایران در چارچوب سیاستهای کلی سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری
وزیر بهداشت با اشاره به دستاوردهای نظام سلامت ایران در پنج سال گذشته گفت: این دستاوردها در چارچوب سیاستهای کلی سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری بوده که شامل نظام سلامت جامع مبتنی بر عدالت، تقدم پیشگیری بر درمان و تامین پایدار منابع مالی برای نظام سلامت است.
هاشمی افزود: طرح تحول سلامت در دوره اول ریاست جمهوری دکتر روحانی با حمایت رییس جمهور از سال 1393 در کشور اجرایی شد و این طرح تلاش دارد که تا سال 1404 به هدف پوشش همگانی سلامت برسد. تامین پایدار منابع مالی نظام سلامت، حفاظت مالی آحاد مردم در برابر هزینههای سلامت و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به ویژه به اقشار آسیب پذیر از جمله مادران و کودکان از اهداف اصلی طرح تحول سلامت است و خوشبختانه در اجرای این طرح، دولت و مجلس شورای اسلامی در ایران، ابتکارات متعددی در طول سالهای گذشته داشتهاند.
ابتکارهای ایران در حوزه سلامت
وزیر بهداشت افزود: اختصاص یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده و 10 درصد از منابع حاصل از هدفمندی یارانهها به حوزه سلامت، اختصاص بخشی از مالیات کالاهای زیان آور و آسیب زننده به سلامت مردم مانند دخانیات و نوشیدنیهای حاوی مقدار بالای شکر به حوزه سلامت، خرید خدمت از بخش خصوصی و بکارگیری 17 هزار نیروی حوزه بهداشت در قالب مراقبان سلامت، کنترل قیمت دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی، مصرف منطقی دارو، حمایت از تولید دارو و تجهیزات پزشکی، کاهش پرداختی از جیب مردم از طریق همکاری با ارگانهای ذیربط و پزشکان، سازماندهی و مشارکت مردم و خیریهها در حوزه سلامت (بیش از 1000 میلیارد تومان) و تامین منابع از سرمایهگذاران خارجی، بخشی از ابتکارات دولت ایران در حوزه سلامت است.
به گفته وزیر بهداشت در حال حاضر بیش از هفت بیمارستان بزرگ در کشور با استفاده از منابع مالی خارجی در حال ساخت است.
بنابر اعلام وبداف وزیر بهداشت تاکید کرد: در طول سه سال گذشته 2.7 درصد به سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی(GDP) اضافه شده است که این رقم قابل توجه بوده و تاثیرات بسیار زیادی به همراه داشته است. البته حفظ چنین منابع مالی در آینده، نیازمند توجه و تعهد دولت جمهوری اسلامی ایران است.
- چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۵:۵۴
- منبع: ایسنا