بزرگنمایی:
رئیسجمهور اوکراین قانون لغو پیمان دوستی و همکاری میان کییف و مسکو را امضا کرد. این قانون از ابتدای ماه آوریل سال آینده میلادی اجرایی میشود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تبسم مهر، «پترو پروشنکو» رئیسجمهور اوکراین امروز (دوشنبه) گفت که قانون لغو پیمان دوستی اوکراین و روسیه را امضا کرده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، طبق اعلام رئیسجمهور اوکراین این قانون از تاریخ اول آوریل 2019 میلادی (12 فروردین ماه سال 1398) اجرایی خواهد شد.
بر اساس این گزارش، پروشنکو در پیامی که در صفحه توئیترش منتشر کرد، نوشت: «قانون شماره 206 اوکراین در خصوص لغو پیمان دوستی، همکاری و شراکت میان اوکراین و فدراسیون روسیه به امضا رسیده است».
پیمان دوستی میان روسیه و اوکراین در ماه می سال 1997 میان دولتهای دو کشور به امضا رسیده بود و قرار بود از آوریل سال 1999 به مدت ده سال اجرا شود و پس از پایان ده سال نیز به طور خودکار برای دورههای دهساله بعدی تمدید شود مگر اینکه یکی از طرفین تصمیم دیگری اتخاذ کند. در ماه اکتبر سال 2018 میلادی، آخرین دوره ده ساله این پیمان به اتمام میرسید و دو کشور باید برنامه خود مبنی بر تمدید یا لغو این پیمان را اعلام میکردند.
پروشنکو در تاریخ 17 سپتامبر سال جاری میلادی (26 شهریورماه) حکمی را امضا کرد مبنی بر اجرای تصمیم شورای امنیتی و دفاعی اوکراین در خصوص خروج از پیمان دوستی با روسیه. پس از آن، کابینه اوکراین به وزارت خارجه این کشور دستور داد تا روسیه و سازمان های بینالمللی را از نیت کییف برای لغو این پیمان از تاریخ 27 سپتامبر مطلع کند.
اخیرا تنشها میان کییف و مسکو بر سر تنگه کرچ در دریای آزُف که دریای مشترک میان دو کشور است بالا گرفته است. تنشها میان دو کشور پس از آن آغاز شد که چند کشتی نیروی دریایی اوکراین که از دریای «آزُف» که دریای مشترک میان روسیه و اوکراین است سفری را به سمت بندر کرچ در کریمه آغاز کردند اما پیش از عبور از تنگه کرچ که جزء آبهای منطقهای روسیه به شمار میرود، به گارد ساحلی روسیه اعلام نکردند که قصد عبور از این منطقه را دارند.
همین مسئله باعث شد تا به محض عبور این ناوها از مرز دریایی روسیه، و پس از آنکه این کشتیها هشدارهای نیروهای امنیتی روسیه را نادیده گرفتند، تبادل آتش میان دو طرف آغاز شود و نیروهای امنیتی روسیه نیز در نهایت سه کشتی اوکراین را توقیف کرده و آنها را به همراه خدمهشان تا بندر کرچ همراهی کردند.
مسکو این اقدام نیروی دریایی اوکراین را اقدامی تحریک آمیز خوانده و گفته که این توطئه از جانب رئیسجمهور اوکراین در آستانه انتخابات ریاستجمهوری این کشور طراحی شده تا بتواند اندکی بر میزان محبوبیت خود در این شرایط بیفزاید.