به گزارش تبسم مهر رضا برادران اصفهانی، اظهار کرد: متاسفانه قانون جدید با مشکلات جدی مواجه است و یکی از اصلیترین مشکلات آن، محوریت دادن به رویههای عرفی و کنار گذاشتن رویههای رسمی است. چنین روالی قطعا به ضرر ما تمام خواهد شد.
وی ادامه داد: برای مثال در ماده 5 این قانون آمده که اگر طرفین یک قرارداد با حضور یک شاهد ادعای جدیدی را مطرح کنند، میتوان قرارداد را تغییر داد. این در حالی است که در هیچ رویه رسمی حقوقی محوریت دادن به شاهد تا این حد معمول نیست و قطعا این موضوع میتواند مشکلاتی جدی به وجود آورد.
نایب رییس کمیسیون حقوقی و حمایتهای قضایی اتاق بازرگانی ایران، درباره دیگر موارد انتقادی اتاق از قانون جدید تجارت، گفت: ما معتقدیم اجرایی شدن این قانون میتواند به اطاله دارسی، تشتت آرای قضایی و یکسان نبودن طبقات مختلف اجتماعی در برابر قانون منجر شود که قطعا مشکلآفرین خواهد شد.
برادران اصفهانی با بیان اینکه تغییر ناگهانی قانونی با این گستردگی نتیجهای جز ایجاد شوک و بینظمی در اقتصاد کشور ندارد، اظهار کرد: وقتی قانونی 300 مادهای صرفا در چند روز تصویب و نهایی میشود، قطعا در مرحله اجرا با اما و اگر مواجه میشود و از این رو جا داشت که تامل بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: فضای تجاری ایران برای سالهای طولانی با قانون سابق کار کرده و برای تغییر این قانون باید با در نظر گرفتن تمام شرایط و نظرات اقدام شود؛ در غیر این صورت احتمالا شوکی جدید به اقتصاد کشور وارد میشود که در فضای فعلی چندان به صلاح نیست.
آخرین وضعیت لایحه تجارت
تدوین لایحه تجارت از اوایل دهه هشتاد در دولت وقت آغاز و این لایحه در سال 1384 به مجلس تقدیم شد و در نهایت در تاریخ ششم دیماه سال 1390 در کمیسیون حقوقی و قضایی که طبق اصل 85 قانون اساسی عهدهدار بررسی آن بود، به تصویب رسید و مجلس نیز در تاریخ 23 فروردین سال 1391 با اجرای آزمایشی آن به مدت پنج سال موافقت و آن را برای شورای نگهبان ارسال کرد و شورای نگهبان نیز با ایراد اصل هشتاد و پنجم آن را به مجلس عودت داد و برای رفع ایراد شورای نگهبان لازم بود این متن در صحن علنی مجلس به تصویب برسد.
نظر به حجم بالای مواد این لایحه (1261 ماده)، تصمیم کمیسیون قضایی بر آن شده که این لایحه بهصورت کتاب به کتاب و در پنج مرحله به صحن علنی مجلس ارائه شود که «کتاب قراردادهای تجارتی» آن در 12 فصل و 331 ماده در شهریورماه 1398 در دستور کار مجلس قرار گرفت. اگرچه تصویب تمام این قسمت از لایحه تجارت در هفته دوم شهریورماه 1398 در مجلس به پایان رسیده ولی مواد 279 و 293 این لایحه جهت بررسی مجدد به کمیسیون قضایی و حقوقی ارجاع شد. همین موضوع سبب میشود تا زمان بازگشت نتیجه بررسی این مواد از کمیسیون و رأیگیری مجدد راجع به آنها در صحن مجلس، ارسال سایر مواد تصویب شده این لایحه به شورای نگهبان به تأخیر بیفتد.
بهموجب ماده 330 این لایحه، این قسمت از مواد آن در صورت طی تشریفات قانونی و ابلاغ آن، مواد 335 تا 411 قانون تجارت مصوب 1311 را منسوخ میکند. بهموجب ماده 331 این مصوبه، مفاد تمام مواد آن در صورت تائید شورای نگهبان هم تا تاریخ 1. 1. 1400 لازمالاجرا نیست.