بزرگنمایی:
یک کارشناس مسائل بینالملل با توجه به قطعی شدن اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران با توجه به تعلل اروپا، اظهار کرد: ایران علاوه بر توسعه و افزایش توان اقتصادی، باید به تحرکات دیپلماتیک خود ادامه دهد.
به گزارش تبسم مهر حسن بهشتیپور با اشاره به قطعی شدن اجرای گام سوم کاهش تعهدات ایران در چارچوب برجام گفت: طبیعتا روند اجرایی شدن 60 روز طول میکشد، گرچه در حال حاضر ابعاد کامل آن اعلام نشده است. اروپا ثابت کرد خواست و اراده دارد اما توان لازم برای مقابله را ندارد.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد تا به تدریج تعهدات خود را کاهش دهد، در واقع مساله تعهد در برابر تعهد نیز نوعی سیاست بینالمللی است، آنها متعهد شدهاند تا یکسری اقدامات را در قالب برجام انجام دهند، اما وقتی به تعهدات خود عمل نکردند، طرف مقابل هم که ایران باشد میتواند تعهدات خود را کاهش دهد.
بهشتی پور بیان کرد: نکته مهم این است؛ طرف مقابل زیان آنچنانی نمیبیند؛ اما عملا ما از اجرا نشدن آن زیان میبینیم، به نظر میرسد در چنین شرایطی ایران باید به سمت توسعه توان اقتصادی گام بردارد، آنها تاکیدشان بر این است که از ابزار تحریم علیه ایران استفاده کنند. اینکه میگویند ایران پای میز مذاکره بنشیند، میز مذاکره آماده است در واقع به دنبال این هستند که ایران را به سوی تسلیم بکشانند.
وی افزود: ایران علاوه بر توان اقتصادی، باید توان دیپلماتیک خودش را هم تقویت کند و به تحرکات در این زمینه ادامه دهد، همین آمد و شدهای سیاسی به چین، ژاپن، روسیه، فرانسه و... نمونهای از توان دیپلماتیک است اما برخی تصور میکنند این سفرها بیهوده است، در حالی که دیپلماسی یعنی همین. دیپلماسی رفت و برگشتی میتواند موثر واقع شود.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه ظریف در دیپلماسی عادی و عمومی میتواند این فعالیت را مدیریت کرده و بر افکار عمومی با انجام مصاحبههای متعدد تاثیر بگذارد. همچنین نشستهای متعدد با کشورهای مختلف از قبیل مالزی، ژاپن، کره جنوبی، روسیه، چین و .. هم قطعا اثر خود را خواهد داشت به شرطی که فراموش نکنیم توان اقتصادی را افزایش دهیم تا آنها مجبور به تایید نظر شوند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در ادامه اظهار کرد: آمریکا از نظر سیاسی در انزوا قرار دارد اما از نظر مالی با توجه به اینکه آمریکا هژمونی سلطه بینالمللی از طریق دلار را دارد و میتواند آن را تحمیل کند، عملا کشورها را تهدید کرده تا با ایران وارد تعامل نشوند. بنابراین باید اصلاحات لازم در بخشهای بانکی و ساختار نظام تولید در کشور انجام شود و تا زمانی که عوامل تولید را ارتقاء ندهیم، نمیتوانیم موفق شویم.
بهشتیپور در پایان با بیان اینکه در سه عرصه دیپلماسی، توان هستهای و اقتصادی باید مدیریت چند جانبه داشته باشیم، گفت: این مساله یک اقتدار ملی و اراده در کل کشور را میطلبد، دولت به تنهایی کافی نیست، مجلس و قوه قضائیه و سایر ارگانهایی که توان اقتصادی دارند هم باید وارد میدان شوند تا بتوانیم تحول اساسی در نظام اقتصادی داشته باشیم.