بزرگنمایی:
معاون رئیس سازمان ملی استاندارد با تشریح وضعیت کیفیت بنزین بر اساس آزمونهای سال گذشته، گفت: در صورتی که وزارت نفت برای آزمون بنزین از نهادهای تأیید صلاحیت شده استفاده کند، نتایج آن از نظر نهادهای بینالمللی معتبر است.
مرندی مقدم در مورد آخرین وضعیت کیفیت سوخت توزیعی در کشور اظهار داشت: گزارشهای تحلیلی ارزیابی انطباق بنزین به صورت مستمر تهیه و برای مقامات مربوطه ارسال میشود و تحلیل آخرین نتایج اندازهگیری نشان میدهد که کیفیت کلی بنزین در سال گذشته نسبت به سالهای قبل از آن افزایش یافته و از نظر پارامترهای آلاینده گوگرد و مواد اکسیژندار رو به بهبود است.
وی با بیان اینکه پارامتر اترهای 5 کربن در سال 97 نسبت به سالهای قبل بهبود قابل توجهی داشته و در سطح استاندارد قرار گرفته است،گفت: در مورد پارامترهای آروماتیک و الفین تغییرات محسوسی مشاهده نمیشود و این پارامتر همچنان در سطح استاندارد است.
مرندی مقدم در پاسخ به این سوال که آیا دلیل آلودگی هوای تهران در تابستان امسال که بیسابقه بوده، مربوط به کیفیت سوخت است؟ اظهار داشت: بر اساس شواهد منتشر شده از سازمان محیط زیست به نظر میرسد ماهیت آلودگی از شهری به شهر دیگر و از زمانی به زمان دیگر متفاوت است به طور مثال در تابستانها مقدار اوزون بالاتر و در زمستان ذرات معلق بیشتر هستند.
وی با بیان اینکه عواملی غیر از کیفیت سوخت و خودرو مانند نحوه تنظیم موتور توسط رانندگان، میزان فرسوده بودن خودرو، حجم سوخت مصرفی، میزان بارش، ایستایی هوا و میزان تردد نیز در آلودگی هوا مؤثرند، افزود: با توجه به همه این عوامل مدیریت در حوزه مصرف، کنترل حجم سوخت مصرفی و حجم تردد باید در کنار کیفیت عوامل تولید یعنی سوخت و خودرو مورد بررسی قرار گیرد. به عبارت دیگر آلودگی یک شهر برآیند حجم مصرف آلایندهها، ظرفیت تنفسی شهرها و کیفیت محصولات صنعتی است که به نظر میرسد حجم مصرف نقش پر رنگتری دارد.
معاون رئیس سازمان استاندارد در مورد وضعیت تعامل سازمان استاندارد با وزارت نفت در زمینه کنترل کیفی سوخت نیز گفت: جلسات مستمر در زمینه تصویب مصوبات دولت و همچنین تدوین و تجدیدنظر استاندارد و مشارکت در برنامه نمونهبرداری و بررسی گزارشهای ارزیابی انطباق سنواتی از جمله زمینههای مختلف همکاری و تعامل سازمان استاندارد با وزارت نفت است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نتایج آزمون سوخت توسط آزمایشگاههای سازمان استاندارد با وزارت نفت یکسان است؟ اظهار داشت: در صورتی که وزارت نفت از نهادهای تأیید صلاحیت شده استفاده کند، نتایج آزمون آن قابل ردیابی و مقایسه بین آزمایشگاهی خواهد بود و از نظر این سازمان و نهادهای بینالمللی معتبر است.
وی تأکید کرد: بنزین، فرآوردهای دارای مشخصات قابل تغییر در زمان و محل توزیع است و تفاوت دو نتیجه آزمون به استناد استانداردهای بینالمللی در محدوده رواداری های مجاز برای یک نمونه و در یک زمان نمونهبرداری بلامانع است و در مواردی که نمونهبرداری ، زمان ، شرایط و یا محل آن متفاوت باشد مقایسه نتایج اندازهگیری آزمایشگاههای مختلف برای تعیین اعتبار آزمایشگاهها فاقد وجاهت علمی است.
مرندی مقدم ادامه داد: در این موارد میانگینها و واریاسیون های آماری برای فرآیند تولید مورد بررسی قرار گرفته و انحرافات معنادار به اطلاع وزارت نفت میرسد.
به گفته وی، تغییرات تولید یا اصطلاحاً واریاسیون تولید و به طبع آن واریاسیون نتایج اندازهگیری در تمام صنایع امری بدیهی است و آنچه باید مورد توجه قرار گیرد تفاوتهای معنادار آماری و یا انحراف از حدود مجاز استاندارد است که در صورت وقوع بررسی میشود.