بزرگنمایی:
- گلوگاه با داشتن ۱۵۰ هکتار باغ انجیر و تولید سالانه هزار تن محصول همچنان در حسرت ایجاد صنایع تبدیلی است.
به گزارش خبرنگار تبسم مهر: شهرستان گلوگاه در شرقی ترین شهر مازندران مهد مرغوبترین انجیر کشور نام گرفته است اما با وجود دارا بودن 150 هکتار باغ انجیر در شهرستان و تولید و برداشت یکهزار تن انجیر همچنان از صنایع تبدیلی محروم است.
کشاورزی در استان مازندران به عنوان بخش مهم و تاثیرگذار، نقش مهمی در اقتصاد این استان دارد و به نوعی مازندران با کشاورزی شناخته است و این در حالیست که نبود صنایع تبدیلی برای برخی از محصولات باغی و کشاورزی و خام فروشی محصولات، موجب ضرر و خسران فراوانی برای کشاورزان شده است.
توجه به صنایع تبدیلی و پرهیز از خامفروشی، دغدغه مهم کشاورزان از دیرباز بوده و هست که در صورت توجه به صنایع تبدیلی و کاهش دست دلالان از بازار خرید و فروش می توان شاهد جهش اقتصادی بخش کشاورزی در استان مازندران بود.
استان مازندران از جمله استان هایی است که در چهار فصل سال محصولات باغی و کشاورزی فراوانی دارد که توجه به صنایع تبدیلی برای انواع محصولات باغی و کشاورزی نیاز مهم استان است.
شرق استان مازندران با توجه به دارا بودن تنوع محصولات زراعی و باغی همچون انار اشرف بهشهر، هلوی نکا، پرتقال دنگسرک و انجیر گلوگاه نیازمند صنایع تبدیلی است، که با وجود برگزاری جشنواره های مختلف در طول سالیان متمادی از این صنعت محروم مانده است.
خام خوری محصولات از یک طرف و هدر رفت و پرت محصولات زراعی و باغی در شرق مازندران از سوی دیگر این روزها به دغدغه مهم و اصلی باغداران و کشاورزان تبدیل شده و نیاز به ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی را دوچندان کرده است.
این در حالیست که نبود صنایع تبدیلی و ترس از ضرر و زیان برای باغداران، موجب افزایش وجود دلالان در بازار خرید و فروش و به نوعی ماهی گرفتن از آب گل آلود شده است.
اهدای تسهیلات کم بهره در قالب سامانه کارا به سرمایه گذاران
مدیر جهادکشاورزی شهرستان گلوگاه با اشاره به ضرورت های توجه به صنایع تبدیلی میگوید: یکی از اولویتهای مهم ما در بحث انجیر توجه به صنایع تبدیلی و توجه به این حوزه است که تسهیلات کم بهره به افراد واجد شرایط در قالب سامانه کارا پرداخت می شود.
غلامرضا قنبری معتقد است: با توجه به وجود 100 هکتار باغ انجیر بارور در گلوگاه و تولید بیش از یک هزار تنی انجیر و تازه خوری انجیر در گلوگاه، با ایجاد صنایع تبدیلی می توان از هدررفت بخش اعظمی از محصولات باغی و انجیر گلوگاه جلوگیری است.
وی می گوید: تلاش برای ایجاد صنایع تبدیلی گلوگاه از زمان برگزاری جشنواره انجیر آغاز شده است و سرمایه گداران متعددی برای این امر پیشنهاد دادند که اکنون تلاش سرمایه گذار بومی در این بخش در حال انجام است و با استعلامات لازم و ارائه تسهیلات، این امر محقق می شود.
وی با اشاره به برگزاری ششمین جشنواره مرغوب ترین انجیر ایران در گلوگاه از 24 تا 28 مرداد ماه، هدف از برگزاری این جشنواره را شناساندن انجیر گلوگاه بعنوان برند مرغوبترین انجیر ایران، جذب سرمایه گذار، فراهم کردن اشتغال مناسب برای جوانان، شناساندن ظرفیتهای گردشگری این شهرستان و ایجاد اشتغال پایدار عنوان کرد.
سود و منفعت انجیر گلوگاه، نصیب دلالان
فرماندار گلوگاه هم با اعلام اینکه سود و منفعت انجیر گلوگاه، نصیب دلالان می شود و مردم سهم ناچیزی از دسترنج خود دارند؛ خاطر نشان کرد: توجه به صنایع تبدیلی م یتوان راه برون رفت از مشکلات متعدد باشد.
فریدون کلبادی نژادخش اعظمی از محصولات انجیر باغداران؛ عنوان کرد : شرایط لازم در این شهرستان با توجه به وجود زمین مناسب در شهرک صنعتی و ارائه تسهیلات لازم وجود دارد و در صورتی که توجه ویژه به این امر نشود ، این فرصت تبدیل به تهدید خواهد شد.
به گفته فرماندار گلوگاه شرایط لازم برای سرمایه گذاری در این بخش و ایجاد صنایع تبدیلی فراهم شده است و از حضور سرمایه گداران مختلف استقبال می کنیم تا شاهد برون رفت از مشکلات مختلف حوزه اشتغال و توسعه در گلوگاه باشیم.
شهردار گلوگاه هم به عنوان دبیر ششمین جشنواره انجیر گلوگاه با اشاره به با اشاره به برگزاری ششمین جشنواره انجیر گلوگاه و وجود 150هکتار باغ انجیر گفت: 100هکتار از این باغات انجیر گلوگاه مثمر بوده و به بار نشسته است می تواند نقطه مهمی برای توسعه باشد.
محمدرضا ترابی اظهار داشت: در کنار توسعه باغات در سال های ایخر که به همت تلاش جهادکشاورزی و فرهنگ سازی و آموزش انجام شده است؛ توجه به صنایع تبدیلی همچنان دغدغه مهم شهروندان و مسئولان است و باید تلاش شود تا فرصت کاشت درختان انجیر و برداشت این میوه در نبود صنایع تبدیلی به تهدید برای باغداران تبدیل نشود.
جشنواره بی انجیر
ششمین جشنواره مرغوب ترین انجیر ایران در گلوگاه برگزار شد اما نبود انجیر و فرآوردههای مختلف آن در جشنواره و غرفه های مختلف مردم را دلسرد کرده است، حضور مسافران و افراد بومی و غیر بومی در این جشنواره بیانگر توجه مهم مردم به این رخداد فرهنگی و اقتصادی و خرید محصولات با قیمت مناسب از غرفه هاست که متاسفانه غرفه های خالی از انجیر، موجب عدم استقبال مردم از این جشنواره شده است.
کرمانی خلیلی یکی از بازدیدکنندگان از این نمایشگاه با اعلام اینکه از شهر همجوار گلوگاه و از شهرستان بهشهر برای حضور در این جشنواره و تهیه انجیر از مهد انجیر آمده است؛ توضیح داد : نبود انجیر در غرفه ها و تعدد غرفه های غیر بومی از استان های دیگر تنها نمایشگاه اقوام را برای ما تداعی می کند.
وی می گوید: اسم جشنواره انجیر است اما از انجیر خبری نیست و بهتر بود همان جشنواره اقوام برگزار میشد تا مردم به بهانه سنت های اقوام مختلف در این جشنواره حضور می یافتند.
کرمانی خلیلی گفت: جشنواره انجیر، ظرفیتی مهم برای شناساندن ظرفیت های مختلف شهرستان است اما باید این جشنواره با برنامه ریزی منسجم و به دور از ارائه آمار و عملکردهای روتین برگزار شود و در این بین مهم ترین دغدغه شناساندن ظرفیت ها و پتانسیل شهرستان باشد نه توجه به مسائل مادی و درآمدزایی که این روزها مهم ترین دغدغه برگزارکنندگان جشنواره ها و نمایشگاه های حاشیه ان در مازندران است.
رضایی یکی از مسافران اهل کرمانشاه هم با اعلام اینکه با توجه به بنرهای بین جاده برای بازدید از این جشنواره و خرید انجیر به جشنواره آمدیم که متاسفانه تنها چیزی که ندیدیم انجیر بود.
وی عنوان کرد: یک غرفه برای فروش انجیر در نظر گرفته شده بود که متاسفانه از انجیر مرغوبی برخوردار نبود و بیشتر انجیر نرسیده و کال بود و نتوانستیم خرید خوبی داشته باشیم که نیاز است مسوولان به این امر توجه بیشتری اعمال کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، جشنواره انجیر گلوگاه این رخداد فرهنگی و اقتصادی، در ششمین سال خود، امسال هم با عنوان «جشنواره مرغوب ترین انجیر ایران» برگزار شد؛ اما تنها چیزی که در این جشنواره خودنمایی نمیکرد انجیر و فرآوردههای مختلف آن همچون شیره انجیر، مرباجات و ... بود و جای خالی آن کاملا مشهود و از بیش از 50 غرفه تنها دو غرفه به این مهم اختصاص داشت و در واقع خبری از انجیر در جشنواره مرغوبترین انجیر ایران نبود.
با راه اندازی صنایع تبدیلی می شود امیدوار بود که تولید سالانه بیش از 1000 تن انجیر علاوه بر تازه خوری به فرآوری محصولات شامل انجیر خشک، سرکه، مربا، کمپوت و محصولات مختلف دیگر پرداخته و کالاها و محصولات مختلف به بازار عرضه شود.