بزرگنمایی:
یک اندیشکده آمریکایی نظر نامزدهای دموکرات انتخابات ۲۰۲۰ را درباره برجام جویا شد حال آنکه همه آنها به طور ضمنی مدعی هستند لازمه بازگشت به توافق، تمدید محدودیتهای هستهای ایران است.
ابه گزارش تبسم مهر اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا چندی پیش از نامزدهای دموکرات نخستین دور از انتخابات ریاستجمهوری 2020 این کشور خواسته بود نظرات خود را پیرامون 12 مسئله قابل بحث در حوزه سیاست خارجی ارائه کنند که البته «ایران» نیز یکی از آنها بود.
از آنها پرسیده شد آیا در صورت پیروزی، به برجام بازخواهند گشت؟ و در صورت بازگشت، چه تغییراتی در توافق فعلی ایجاد میکنند؟
«جو بایدن» معاون رئیسجمهوری سابق آمریکا که از وی به عنوان بخت اول دموکراتها در این دور از رقابتها یاد میشود، در پاسخ به این سوال مدعی شد: ایران بازیگری ثباتزدا در عرصه خاورمیانه است و هرگز نباید اجازه دستیابی به سلاح هستهای را بیابد. اقدام ترامپ در خروج از برجام، نهتنها روابط ترانسآتلانتیکی را دستخوش تنش عمیق کرد؛ بلکه موجبات نزدیکی هرچه بیشتر روسیه و چین به ایران را نیز فراهم کرد.
بایدن در ادامه ادعاهای خود افزود: آنچه ایران انجام میدهد (کاهش اقدامات برجامی) خطرناک است. اما اگر به اجرای تعهدات خود بازگردد، من هم به عنوان نقطه آغاز همکاری با متحدان اروپایی و جهانی در راستای تمدید محدودیتهای هستهای این توافق، به برجام بازمیگردم. همچنین با تقویت تعهد به دیپلماسی، در صدد احیاء اجماع نظر بینالمللی پیرامون سیاست آمریکا درقبال ایران برخواهم آمد تا به گونهای موثر با دیگر رفتارهای بدخواهانه ایران در منطقه مقابله کنیم.
سناتور «کوری بوکر» دیگر نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هم در این باره مدعی شد: اگرچه ترامپ با خروج از برجام اشتباه بزرگی مرتکب شد؛ نمیتوان زمان را به عقب برگرداند و تظاهر کرد هیچ اتفاقی نیفتاده است. تحت ریاست جمهوری ترامپ 4 سال را تلف کردهایم و اکنون به عملی شدن بند غروب آفتاب نزدیکتر هستیم. باید وقایع میدانی ازجمله اقدام اخیر ایران در نقض (!) تعهدات برجامی را در نظر بگیریم و درباره توافقی بهروزرسانی شده که تهدید برنامه هستهای ایران را متوقف کند؛ مذاکره کنیم.
«پت بوتیجج» شهردار ایندیانا هم در توضیح رویکرد خود در قبال برجام مدعی شد: اگر ایران اجرای تعهدات خود را از سر بگیرد، من هم به برجام ملحق میشوم. اما من به این توافق به چشم کف (توقعات) نگاه میکنم و نه سقف آن. دیپلماسی 1+5 را احیاء کرده و مذاکره آمریکا-ایران را به سطح درست هدایت میکنم. در ازای رفع هدفمند تحریمها نیز دنبال توافقهای دیگری که چارچوب زمانی برخی از محدودیتهای هستهای ایران را افزایش دهد نیز هستم و نقش این کشور در درگیریهای منطقهای را نیز لحاظ میکنم.
«جان دیلنی» نیز در این باره مدعی شد: به عنوان شرط بازگشت به برجام، محدودیت زمانی توافق را به 20 سال افزایش میدهم. آمریکا مستقل از برجام، اقدامات جدی را در پاسخ به فعالیتهای تروریستی (!) و برنامه موشکهای دوربرد ایران اتخاذ خواهد کرد. ایران بازیگر بدی است و طولانی شدن برجام نقش مهمی در رفع تهدید ایران مبنی بر ساخت سلاح هستهای دارد.
«کرستن جیلیبرند» سناتور نیویورک هم مدعی شد: من در همکاری با دیگر متحدان، ایران را برای طولانی کردن چارچوب زمانی برجام تحت فشار قرار میدهم و دیگر مسائل امنیتی نظیر برنامه موشکی ایران و حمایت از تروریسم را هم لحاظ میکنم. بر این باورم چنانچه ایران به فواید چنین توافقی پی ببرد؛ قدرت (چانهزنی) ما افزایش مییاید.
«سث مولتن» نماینده ایالت ماساچوست هم در این باره مدعی شد: باید هدف اصلیمان پیوستن مجدد به توافق هستهای ایران و تقویت آن از راه تمرکز بر تمدید موارد مربوط به بند غروب آفتاب باشد. همچنین باید دنبال حصول توافقهای جداگانهای برای مواجهه با دیگر مسائل از جمله موشکهای بالستیک نیز باشیم. هدف دیگر این است که ایران را به سمت رفتارهایی در منطقه سوق دهیم که کمتر خصمانه باشد.
«تیم راین» نماینده ایالت اوهایو نیز در این باره مدعی شد: در این مقطع، بازگشت به توافق قبلی غیرممکن است. من حامی ورود به نسخه جدیدی از برجام هستم که محدودیتهای ایران را تمدید کند حال آنکه قصد ندارم خسارات اقتصادی که این کشور به دلیل خروج واشنگتن از برجام متحمل شد؛ جبران کنم. به نفع ایران است که برای رفع تحریمها مجدداً وارد توافق شد. بیش از این نیازی به جبران (خسارت) نیست به ویژه آنکه احتمال داشت این پول از سازمانهای تروریستی سر در آورد.
اما «برنی سندرز» از دیگر چهرههای سرشناس در بین نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری 2020 در این باره گفت: فردای روزی که رئیسجمهور شوم به برجام باز میگردم و بعد همکاری با 1+5 و ایران را در راستای اتخاذ اقدامات بیشتر آغاز میکند تا راه دستیابی به سلاح هستهای را هرچه بیشتر سد کرده، فعالیتهای مضر این کشور در منطقه را مهار کرده و به ایجاد موازنه راهبردی جدیدی در خاورمیانه منجر شود.
«جو سستاک» نیز گفت که بعد از پیروزی حتیلامکان هرچه سریعتر به این توافق باز میگردد حال آنکه برجام به ویژه از بابت تهدید موشکی و بند غروب آفتاب، توافق کاملی نیست.