بزرگنمایی:
اعتراضات روزهای اخیر در روسیه عاملی شده تا بار دیگر اتحادیه اروپا در مسائل داخلی این کشور دخالت کند.
به گزارش تبسم مهر روسیه در روزهای اخیر صحنه اعتراضاتی بوده که در واکنش به رد صلاحیت برخی از نامزدهای انتخابات محلی بوده است.
«والنتین گوربونوف» رئیس کمیسیون انتخابات مسکو در جمع بندی نتایج مرحله اول کارزار انتخابات مجلس محلی مسکو اعلام کرد که 233 نامزد در انتخابات ثبت شدهاند که 171 نفر نمایندگان احزاب و 62 نفر نامزد مستقل بودند و 57 نفر نیز رد شدند.
پلیس روسیه برای پایان دادن به اعتراضات، تعدادی از معترضین را بازداشت کرده و سازمان پلیس مسکو در تازهترین اطلاعیه خود از بازداشت بیش از یک هزار نفر در دو تجمع اعتراضی تا ساعت 22 روز شنبه خبر داد.
چند روز پیش نیز «الکسی ناوالنی» برجستهترین رهبر مخالفان روسی مورد حمایت غرب پس از خروج از منزل توسط مأموران پلیس بازداشت و روانه بازداشتگاه شد و گفته شد که تا یک ماه باید در بازداشت باشد. او شنبه گذشته در تجمع دارای مجوز در همین رابطه اعلام کرده بود که اگر مشکل رد صلاحیت شدهها حل نشود، هفته آینده نیز دوباره تجمع برگزار خواهد شد.
در هفتههای اخیر چند بار تظاهرات در اعتراض به حذف نامزدهای انتخابات مجلس محلی مسکو در پایتخت روسیه برگزار شده است.
آخرین مورد تجمع اعتراضی در مسکو روز 29 تیر ماه برگزار شد و در حالی که پلیس مسکو شمار افراد شرکت کننده در آن را 12 هزار نفر خواند مخالفان از شرکت 20 هزار تن در این تجمع خبر دادند.
انتخابات مجلس محلی مسکو به نام «موس گور دوما» روز هشتم ماه سپتامبر (17 شهریور ماه) برگزار میشود و ساکنان هر منطقه مسکو در مجموع 45 نماینده این مجلس قانونگذاری را انتخاب میکنند.
دخالت اروپا
اما در واکنش به این تحولات، سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا از روسیه خواست به تعهدات خود به سازمان امنیت و همکاری اروپا پایبند باشد.
سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا صبح امروز یکشنبه در بیانیهای گفت: بیش از هزار تن از تظاهرکنندگان مسالمت جو از جمله شخصیتها و روزنامه نگاران مشهور مخالف دولت امروز در مسکو دستگیر شدند که خواستار برگزاری انتخابات آزاد و دموکراتیک بودند.
این بیانیه برخورد با این تجمع غیرقانونی را «استفاده نامتناسب از زور علیه تظاهرکنندگان مسالمت جو» توصیف کرد و آن را در ادامه آنچه «سلسه دستگیریها و حملات نگران کننده علیه سیاستمداران مخالف در روزهای اخیر» میخواند، توصیف کرد.
سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا همچنین بر آزادیهای اساسی بیان و تجمع شناسایی شده در قانون اساسی فدراسیون روسیه تاکید کرد و خواستار صیانت از این آزادیها شد.
بیانیه اتحادیه اروپا از مقامهای فدراسیون روسیه خواست که به تعهدات خود به سازمان امنیت و همکاری اروپا و دیگر تعهدات بینالمللی در انتخابات پیش رو پایبند باشند.
در خصوص دخالت کشورهای اروپایی در امور داخلی روسیه سفارت آلمان در مسکو نیز در توئیتی نوشت: چند هفته مانده به انتخابات مناطق روسیه، دولت این کشور شمار زیادی از نامزدهای مخالفان را به آن راه نداده است، این اقدامات علیه مخالفان دولت روسیه با بازرسی از خانهها و بازداشت شماری از سیاستمداران مشهور همراه شده است.
سفارت آلمان در ادامه توئیت خود آورده است: این اقدامات ما را به شدت نگران میکند، مردم روسیه باید اجازه پیدا کنند به طور آزادانه و صادقانه نامزدهای مورد نظر خود را انتخاب کنند.
اما وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به توئیت انتقادی سفارت آلمان مبنی بر رد صلاحیت برخی از نامزدهای انتخابات محلی مسکو، از برلین خواست در امور داخلی این کشور دخالت نکند.
در این واکنش توئیتری که از طریق توئیتر وزارت خارجه روسیه منتشر شده است، در پاسخ به توئیت سفارت آلمان در مسکو آمده است: آیا شما مساله دیگری برای نگران شدن ندارید؟ کنوانسیون روابط دیپلماتیک وین را رعایت کنید و در امور داخلی کشورهای مستقل مداخله نکنید.
در سال 2018 نیز نشریه ایتالیایی «ایلفاروسولموندو» در گزارشی تحلیلی با انتشار اسنادی مهم، از تلاش آمریکا و اروپا برای دخالت در انتخابات روسیه و ایجاد یک دوقطبی جدید پرده برداشته است.
بنابر این گزارش، مطابق آنچه در اسناد رونمایی شده مشخص است، مجموعهای از اتاق فکرها و مؤسسات افکارسنجی محرمانه آمریکایی که وظیفه پشتیبانی فکری و تصمیم سازی برای تیم دونالد ترامپ به ویژه در حوزه سیاست خارجی را دارند، برنامه مفصلی را با هدف دخالت در فرآیند انتخابات اخیر ریاست جمهوری روسیه طراحی و از طریق بازوهای اطلاعاتی عملیاتی خود به مرحله اجرا گذاشتهاند.
اروپا به دنبال چیست؟
دغدغه مشترک ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا این است که چگونه و با استناد به کدام اهرمهای بازدارنده میتوان مانع از قدرت گرفتن روسیه در تقابل با ناتو شد؟ در اینجا است که «تغییر ذائقه سیاسی روسها» به هدف مشترک آمریکا و اروپا تبدیل میشود.
ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا تلاش مشترک و مضاعفی را در راستای تغییر بافت سیاسی روسیه انجام میدهند. واشنگتن و اعضای اروپایی ناتو به خوبی میدانند که یکی از راههای اساسی تجدید نظر روسها در حوزه سیاست خارجی و عقب نشینی کاخ کرملین در برابر تهدیدات ناتو، تغییر دادن ساختار داخلی روسیه از طریق شکل گیری برخی منازعات سیاسی پدیدار و اختلافات مزمن است.
از همین رو ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، انتخابات را حساسترین آوردگاه سیاسی در روسیه میدانند که با ورود به عرصه آن، میتوان ضمن تقویت جریانهای غرب گرا و طرفدار ناتو در داخل روسیه، زمینه تضعیف قدرت ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور را فراهم کرد.
به عبارت دیگر راهکار اروپا و آمریکا تزریق مؤلفههای بحران ساز داخلی با هدف بهره برداری بلند مدت از تضعیف قدرت داخلی و بینالمللی روسیه است و از همین رو است که هر زمان روسیه درگیر انتخابات است شاهد افزایش اعتراضات داخلی در این کشور و پوشش گسترده آن از سوی رسانههای غربی هستیم.