بزرگنمایی:
روزی نیست که یکی از جادههای کهگیلویه و بویراحمد مرگ تلخ مسافران خود را نبیند و تن سیاهش پیراهن سرخ بر تن نکند، تصادفات جادهای در این استان حکایت هواپیماهایی است که بیصدا سقوط میکنند.
صنعت حملونقل کشور بهعنوان یکی از پیشرانهای توسعه مطرح بوده و توقف این موتور عظیم میتواند به کالبد بخشهای مختلف، ضربات جبرانناپذیری وارد کند.
سهم بخشهای هوایی، دریایی، ریلی و جادهای از این چرخه، در استانهای مختلف متفاوت است.
با گذر از آمارهای کشوری، سری به استان رابط کریدور جنوب به شمال یعنی کهگیلویه و بویراحمد میزنیم.
سرزمینی با توپوگرافی کوهستانی که در قلب زاگرس و در کنار استانهای اصفهان، فارس، خوزستان و چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است. این استان در مساحت 16 هزار و 249 کیلومتر بیش از 700 هزار جمعیت را در مرکز استان تا دورافتادهترین نقاط پوشش میدهد.
بررسی وضعیت ارتباطی این استان در زمان پیش از انقلاب، هیچ خروجی جز چند مسیر کوهستانی و خاکی را به تصویر نمیکشد.
با پیروزی انقلاب اسلامی، چرخ توسعه راهسازی نیز با موتورهای تپنده خدمات جهادی سختترین مسیرها را شکافت تا ایجاد راه ارتباطی کام مردمان این دیار محروم اما غنی را به شیرینی گرایش دهد.
کهگیلویه بویراحمد آزادراه ندارد
سالها آمدند و رفتند، زیرساختهای متعددی شکل گرفت، تا امروز که مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد از وجود 6000 کیلومتر راه در کهگیلویه و بویراحمد خبر میدهد.
عبدالمجید نژاد صفوی در گفتگو با تبسم مهر، افزود: با توجه به اینکه اکثر جمعیت استان روستانشین بودند، 4000 کیلومتر از راههای استان روستایی است.
نژاد صفوی با اشاره به اینکه بیش از 70 درصد راههای روستایی استان زیرسازی و آسفالت شده است، گفت: توسعه راههای روستایی و خدماترسانی به مناطق مختلف هدفگذاری شده است.
نژاد صفوی از وجود 137 کیلومتر بزرگراه در استان خبر داد و تصریح کرد: در استان آزادراه نداریم و حق استان است که آزادراه داشته باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان با اشاره به توپوگرافی منطقه و هزینه تمامشده بالا برای عملیات راهسازی، گفت: بیش از 15 کیلومتر تونل در استان ایجادشده که کمتر از 7 میلیارد تومان برای هر کیلومتر هزینه ندارد.
وی خاطرنشان کرد: بعد از پیروزی انقلاب رشد خوبی در جادهسازی کهگیلویه و بویراحمد شکلگرفته است و هماکنون نیز دهها پروژه راهسازی در نقاط مختلف استان در جریان فعالیت کاری قرار دارد.
اما در کنار آمارهای کلی پیرامون وضعیت جادههای استان سری به آمارهای فوتیها و کشتهشدگان حوادث رانندگی استان میزنیم. آماری که واکاوی آن پرده از ضعفهای متعددی پیرامون وضعیت محورها، حادثهخیزی برخی مناطق، نوع آسیبها، فرهنگ رانندگی ایمن یا ناایمن و مواردی از این قبیل برمیدارد.
مرگ 186 نفر بر اثر حوادث رانندگی
مدیرکل پزشکی قانونی کهگیلویه و بویراحمد از مرگ 186 نفر در تصادفات رانندگی سال 97 استان خبر داد.
کامروز امینی افزود: مرگهای ناشی از تصادفات رانندگی در استان طی سال 97 با افزایش 1.6 درصدی به نسبت سال 1396 روبهرو بوده است.
امینی با بیان اینکه 42 درصد فوتیهای حوادث رانندگی سال 97 متعلق به شهرستان بویراحمد است، گفت: طی سال گذشته 78 مرگ ناشی از حوادث رانندگی در شهرستان بویراحمد، 38 مورد در شهرستان گچساران، 30 مورد در کهگیلویه، 14 مورد باشت و به ترتیب 9، 7، 9 و یک مورد مرگ ناشی از تصادفات رانندگی در شهرستانهای دنا، چرام، بهمئی و سوق به وقوع پیوست.
امینی با تأکید بر اینکه 74 درصد فوتیهای تصادفات رانندگی استان متعلق به مسیرهای برونشهری بوده است، عنوان کرد: 56 درصد متوفیان متأهل بودند
مدیرکل پزشکی قانونی استان فروردینماه سال گذشته را بهعنوان صدرنشین ماههای پرحادثه دانست و گفت: بیشترین آمار فوتیها با 29، 22 و 21 مورد متعلق با ماههای فروردین، شهریور و خردادماه است.
امینی گفت: همچنین از مجموع 186 فوتی تصادفات رانندگی استان، 66 نفر راننده، 40 نفر عابر و 80 نفر سرنشین یا ترک وسیله نقلیه بودند.
امینی با بیان اینکه 52 درصد تصادفات رانندگی منجر به فوت سال 97 در روز به وقوع پیوست، گفت: 96 مورد از تصادفات رانندگی منجر به فوت در روز، 72 مورد در شب و 18 مورد در طلوع و غروب آفتاب بوده است.
مدیرکل پزشکی قانونی استان 41 درصد تصادفات منجر به فوت را متعلق به برخورد دو وسیله نقلیه دانست و گفت: 76 مورد از تصادفات منجر به فوت با برخورد دو وسیله نقلیه، 40 مورد برخورد وسیله نقلیه با عابر، 44 مورد مربوط به واژگونی و 19 مورد برخورد وسیله نقلیه با شیء ثابت و همچنین سایر موارد مربوط به سقوط، حریق و… است.
امینی با طرح این موضوع که 44 درصد این تصادفات منجر به فوت در محل شده است، ابراز داشت: 81 مورد فوت در محل تصادف، 91 نفر مرگ در بیمارستان و 14 مورد نیز فوت در مسیر انتقال از جامعه آماری 186 فوتی تصادفات رانندگی سال گذشته به ثبت رسید.
امینی افزود: 73.7 مرگهای ناشی از تصادفات استان طی سال 97 مربوط به ضربات متعدد، 21 درصد بر اثر ضربهمغزی و مابقی بر اثر خونریزی بوده است.
رتبه سوم مصدومین ناشی از حوادث رانندگی
امینی از مراجعه پنج هزار و 576 نفر با ادعای مصدومیت در تصادفات رانندگی به پزشکی قانونی استان خبر داد و عنوان کرد: این آمار افزایش 10.8 نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان میدهد.
امینی خاطرنشان کرد: بر اساس سالنامه آماری پزشکی قانونی کشور در سال 96، استان در رده سوم مصدومین ناشی از حوادث رانندگی با در نظر گرفتن جمعیت قرار گرفت.
مراجعه 1148 مصدوم حوادث رانندگی به پزشکی قانونی
امینی با اشاره به آمار فوتی حوادث رانندگی سهماهه ابتدایی سال جاری از تشکیل 57 پرونده فوتی براثر حوادث رانندگی در ادارات پزشکی قانونی استان خبر داد و افزود: این حوادث 1148 مصدوم برجای گذاشت.
همچنین بر اساس اطلاعات رئیس پلیسراه کهگیلویه و بویراحمد عامل قریب به 80 درصد تصادفات مربوط به خطای انسانی بوده است.
بهنام ویسی پور افزود: ضعف و ناایمن بودن برخی مسیرها، وسایل نقلیه و… بخش دیگر عوامل تصادفات را شکل میدهند.
ویسی پور عدم توجه به قوانین رانندگی را از مهمترین عوامل بروز بسیاری از تصادفات دانسته است.
با نگاه به آمارهای پزشکی قانونی استان میتوان کدهایی را دریافت کرد که این حجم از تصادفات و خسارتهای آن چگونه شکل گرفته است.
فروردین در صدر ماههای پرحادثه
قرارگیری فروردین، خرداد و شهریور در صدر ماههای پرحادثه حکایت از کاهش کشش ترافیکی جادهها در ماههای مذکور داشته تا این حجم بالای تردد با فرهنگ اشتباه رانندگی پیوند خورده، دقت در رانندگی کاهشیافته و فروردینماه را در صدر جدول تصادفات استان قرار دهد.
وجود دهها نقاط حادثهخیز نیز با عوامل متعدد در مسیرهای برونشهری ترکیبشده تا 74 درصد فوتیهای حوادث رانندگی در مسیرهای برونشهری باشد.
اما تحلیل خبرهای گذشته رسانهها نیز نام چندین محور را در تصادفات رانندگی پررنگتر کرده است. مسیر ارتباطی یاسوج به اصفهان و یاسوج- بابامیدان بیش از هر نقطهای در تصادفات سهماهه اخیر دیده شده است.
هواپیماهایی که بی صدا سقوط میکنند
تنها آمار پزشکی قانونی گواه فوت 57 نفر در جادههای کهگیلویه و بویراحمد طی سه ماه ابتدایی سال 98 است و این تعداد با مسافران یک پرواز کوچک برابری کرده و بهمثابه هواپیماهایی است که بیصدا سقوط میکنند.
از طرفی ضعف زیرساختها، عدم بهکارگیری پلهای مکانیزه هوایی و مهمتر از همه فرهنگ کمتر ترویج دادهشده عبور از پلهای هوایی با چاشنی تخلفات رانندگی و عدم توجه به جلو آمار 40 درصدی تصادف منجر به فوت عابر را رقم زده است.
به گزارش تبسم مهر آمارها و تحلیلها همه و همه گویای جولان سفیر مرگ در کالبد جادههای کهگیلویه و بویراحمد است و خطای انسانی نیز دستبهدست ضعفهای جاده و خودروهای ناایمن داده تا هرروز خبرهایی از مسیرهای مختلف ارتباطی با تیتر «جانش را از دست داد» مخابره شود و گاهاً ما 80 درصد مقصرها چه ساده از کنار جان باختنها عبور میکنیم، و بیشک گاهی یک درنگ لازم است.