بزرگنمایی:
کارشناس نجوم بارش های شهابی اتادلوی، برساووشی، دیرهنگامترین اذان ظهر امسال، حداکثر کشیدگی غربی عطارد و حرکت رجعی اورانوس را به عنوان رویدادهای نجومی مرداد عنوان کرد.
به گزارش تبسم مهر رویدادهای نجومی همواره یکی از رویدادهایی هستند که مخاطبان زیادی دارند و علاقمندان به صورت آماتور و حرفهای این موضوع را پیگیری میکنند. تمامی این رخدادهای نجومی الزاماً نیاز به تلسکوپ و تجهیزات نداشته و برخی از آنها با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند.
در تقویم رویدادهای نجومی مرداد 98 شاهد بارش های شهابی اتادلوی، برساووشی،دیرهنگامترین اذان ظهر امسال، حداکثر کشیدگی غربی عطارد، ماه نو، حرکت رجعیاورانوس، خواهیم بود.
علی آزادگان، کارشناس نجوم رویدادهای نجومی مرداد 98 را به شرح زیر اعلام کرد:
پنجشنبه 3 مرداد
تربیع آخر ماه در ساعت 5 و 49 دقیقه. تربیعماه بدان معناست که قمر زمین ربع مدار خود را طی کرده است.
جمعه 4 مرداد
معادله زمان (اختلاف بین زمان ساعت آفتابی و ساعت) به مقدار بیشینه 6- دقیقه و 32 ثانیه میرسد. دیرهنگام ترین اذان ظهر، ماه نو، مقارنه پلوتو و ماه در این ماه رخ میدهد.
یکشنبه 6 مرداد
مقارنه ماه و ستاره دبران از صورتفلکی ثور. ساعت 3 و 52 دقیقه بامداد و جدایی زاویهای 1.6 درجه کمانی.
یکشنبه و دوشنبه 6 و 7 مرداد: بارش شهابی اتا دلوی. این بارش شهابی بهطور متوسط در زمان اوج 20 شهاب در ساعت خواهد داشت. امسال اوج بارش در شب یکشنبه و بامداد دوشنبه خواهد بود.
در اوقات اوج این بارش سرعت میانگین شهابها معمولاً حدود 66 کیلومتر بر ثانیهاست. کانون این بارش در اوقات اوج معمولاً میلی حدود 4/0- درجه و بعدی حدود °8/388 درجه دارد و در نتیجه خیلی نزدیک ستاره اتا دلو است و به همین دلیل این بارش شهابی، بارشِاتا دلوی نام دارد. این بارش با عدد 31 جدول بارشهای شهابی IAU هم شناخته میشود.
سه شنبه 8 مرداد
تربیع غربی اورانوس. در این حالت زاویه بین اورانوس و خورشید از دیدگاه ناظر زمینی 90 درجه میشود.
پنجشنبه 10 مرداد
ماه نو در ساعت 7 و 42 دقیقه. این هلال در غروب روز پنجشنبه در ایران رویتپذیر نیست. ماه نو یعنی ماه درست بین زمین و خورشید قرار گرفته و چند ساعت بعد ماه جدید قمری آغاز میشود.
چهارشنبه 16 مرداد
تربیع اول ماه در ساعت 22 و 2 دقیقه.
شنبه 19 مرداد
حداکثر کشیدگی غربی عطارد. عطارد در غرب خورشید به حداکثر کشیدگی 19 درجه میرسد و بهترین زمان برای دیدن آن ساعتی قبل از طلوع خورشید است. در ماههای گذشته کشیدگیهای 28 و 25 درجه نیز از عطارد دیدهایم.
شنبه 19 مرداد
مقارنه مشتری و ماه در ساعت 1 و 22 دقیقه با جدایی زاویهای 2.6 درجه کمانی.
یکشنبه 20 مرداد
پایان حرکت رجعی مشتری. در ساعت 20 و 33 دقیقه مشتری به سکون ظاهری میرسد و حرکت مستقیم خود را آغاز میکند. حرکت سیارات خارجی شمسی به دور خورشید چون از روی زمین که خود نیز به دور خورشید میگردد نظاره میشود، گاهی به نظر میرسد که این سیارات در خلاف جهت حرکت طبیعی، حرکت میکنند. به این حرکت، حرکت رجعی میگویند.
دوشنبه 21 و 22 مرداد
آغاز حرکت رجعی اورانوس. در ساعت 6 و 48 دقیقه اورانوس به سکون ظاهری میرسد و حرکت رجعی خود را آغاز میکند.
مقارنه زحل و ماه در ساعت 21 و 14 دقیقه با جدایی زاویهای 4 درجه کمانی
در این زمان بارش شهابی برساوشی را خواهیم داشت. این بارش شهابی بهطور متوسط در زمان اوج 110 شهاب در ساعت خواهد داشت. پیشبینیها امسال حکایت از اوج بارش در بامداد دوشنبه دارد. منشأ بارش دنبالهدار سوئیفت-تاتل است.
بارش شهابی بَرساوُشی یکی از مهمترین بارشهای شهابی سالیانه است. بیشینهٔ نرخ ساعتیسرسویی این بارش غالباً در حدود 100 است. این بارش شهابی از تودهٔ ذرّات برجایمانده از دنبالهدار سوئیفتتاتل به وجود میآید و معمولاً از بیست و هفتم تیر تا سوم شهریور (بیش از یک ماه) فعّال است که بازهٔ زمانی بلندی برای بارش شهابی بهشمار میآید.
اوج این بارش شهابی معمولاً هرساله در حدود بیست و دوم مرداد رویمیدهد. کانون این بارش در ناحیه صورت فلکی برساوش و در نزدیکی مرز آن با ناحیه صورت فلکی ذاتالکرسی واقع شدهاست.
سه شنبه 22 مرداد
مقارنه پلوتو و ماه در ساعت 3 و 23 دقیقه با جدایی زاویهای 0.5 درجه کمانی. پلوتو از قدر 14 و دیدن آن با تلسکوپهای بزرگ میسر است. مقارنه سیارات داخلی به صورت مقارنه خارجی و مقارنه داخلی است. زمانی که یکی از این سیارات بین زمین و خورشید باشد را مقارنه داخلی و زمانی که خورشید بین سیاره و زمین باشد را مقارنه خارجی مینامند.
چهارشنبه 23 مرداد
مقارنه خارجی زهره در ساعت 10 و 5 دقیقه. زهره در پشت خورشید و 1.3 درجه بالاتر از آن قرار دارد.
پنجشنبه 24 مرداد
ماه بدر در ساعت 17