به زبان دکتر ریحانه احمدی دهکاء
ایران جدی ترین تهدید سیاسی برای ایالات متحده آمریکاست.
سیاسی - مجله تبسم مهر
بزرگنمایی:
دکتر احمدی دهکاء مدرس دانشگاه و منتقد سیاسی ، طی مصاحبه ای اختصاصی با تبسم مهر پیرامون مسایل و مشکلات حاکم بر منطقه خاورمیانه ابراز داشت :
منطقه جنوب غرب آسیا به دلیل داشتن موقعیت ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک دارای اهمیت فوق العاده ای برای قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای به شمار می رود . پس ازفروپاشی نظام دوقطبی می توان گفت ایالات متحده امریکا همواره خواهان نشان دادن حضور خود به عنوان یک هژمون برتردر این منطقه بوده است چراکه این منطقه از ابعاد مختلفی برای این کشور حائز اهمیت است .
وی افزود : دخالتهای فزاینده این قدرت پس از فروپاشی شوروی در منطقه جنوب غرب اسیا نشان میدهد که این دولت به طور یک جانبه به پایان دادن مسایل عراق،افغانستان، اعراب و اسرائیل و... همت گماشته است تا بتواند تنها یکه تاز عرصه بهره برداری از ذخایر عظیم انرژی در این منطقه باشد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک کشور عدم تعهد همواره استراتژی خود را بر مبنای عدم وابستگی به غرب و شرق پایه گذاری کرد تحت این شرایط با توجه به ماهیت ایدئولوژیک و انقلابی اش حضور ایالات متحده امریکا و متحدانش در منطقه راچالش برانگیز دانست .
تهدید پنداشتن ایران به طور وسیعی در میان دولت های منطقه جنوب غرب اسیا و نیز در پهنۀ جهانی وجود دارد.
دکتر احمدی دهکاء اضافه کرد : به زعم آمریکاییها، ایران همواره توازن قوا را در منطقه به ضرر آمریکا برهم زده است. ، از این رو، ایران تهدیدی جدی برای منافع متحد اصلی آمریکا در منطقه یعنی اسرائیل است. از سوی دیگر بنابر ادعای مقامات آمریکایی دستیابی ایران به تکنولوژی هستهای و سلاحهای کشتار جمعی میتواند این تهدید را صدچندان کند. از این روست که دولت ایالات متحده به نظر نمیرسد در مقابل سیاستهای ایران کوتاه بیاید و راه مماشات برگزیند.
لذا سعی دارد به انحای مختلف با معرفی کردن مولفه هایی چون هستهای شدن ایرانو مسائل حقوق بشری ایران را مخل امنیت کشورهای منطقه ازجمله عراق و افغانستان و سوریه و بحرین و همچنین نارضایتی های داخلی جلوه دهد وهمچنین ایران را متهم به دخالت داشتن در بیداری کشورهای منطقه کند.
احمدی دهکاء ایران را قدرت برتر منطقه برشمرد و ادامه داد : بیشک ایران هستهای میتواند بسیاری از کشورهای منطقه و جهان را به فکر دستیابی به دانش و تکنولوژی هستهای بیندازد و این مسأله میتواند مقدمهای برای به چالش کشیده شدن نظام سلطه و هژمونی آمریکا و حتی قدرت اروپایی ها باشد. حرکت ایران و موفقیت آن و همراهی مردم در این مسیر راه را برای سایر کشورهای منطقه در دستیابی به این فناوری باز خواهد کرد و پذیرش چنین خطری از سوی آمریکاییها به معنای پایان سلطه آنان بر جهان وخصوصا منطقه خواهد بود .
ترس امریکا از ایران، به ویژه در منطقه، معلول و محصول دو دسته عوامل ساختاری و غیرساختاری است.
وی ادامه داد : از آنجا که امریکا ایران را تهدیدی برای خود و دیگر متحدانش در منطقه جنوب غرب اسیا و جهان تلقی می کند باعث گسترش ایران هراسی در منطقه و جهان شده و با القا به افکار عمومی جهان پیامدهای زیادی را برای ایران به همراه داشته است که تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و همچنین تحریم های یکجانبه برخی از کشورها اروپایی از این قبیل پیامدها هستند .
دکتر احمدی دهکاء ترویج ایرانهراسی راموجب شکل گیری ائتلاف ضدایرانی برشمرده و افزود : این ائتلاف، طبیعتاً هزینه پیگیری اهداف سیاست خارجی کشور و تأمین منافع ملی را بسیار بالا می برد. ازاینرو از منظر منافع ملی ایران، موضوع کلیدی چگونگی ایجاد شکاف در این ائتلاف است.
به بیان بهتر، اکنون موقعیت منطقه ای ایران با دو ویژگی متعارض روبه رو است.از یکسو روند انتقال قدرت در منطقه آغازشده است، روندی که بالقوه میتواند موازنه قدرت منطقه ای را به سود ایران تغییردهد و تثبیت کند. از سوی دیگر به موازات روند قدرت یابی ایران، ایرانهراسی نیز به گونه ای روزافزون در منطقه و در پهنه بین المللی اشاعه مییابد.
درپایان این منتقد سیاسی و مدرس دانشگاه اضافه کرد : طبیعی است که هرچه موج ایرانهراسی قدرتمندتر شود، به سرانجام رسیدن روند انتقال قدرت درمنطقه و ارتقای پایدار موقعیت استراتژیک ایران با دشواری های بیشتر و بیشتری مواجه خواهد شد. به بیان دیگر، اکنون گشایشی استراتژیک برای ارتقای موقعیت ایران وجود دارد، گشایشی که فرصتها و چالش های گرانسنگ توأمانی در خود دارد. بهره برداری از فرصت های ناشی از این گشایش، عقلانیت بالایی می طلبد.
- سه شنبه ۱۸ تير ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۷:۴۵
- منبع: اختصاصی تبسم مهر