بزرگنمایی:
معتبرترین پایگاههای تولید علم بر جهش ایران در تولید علم با کیفیت صحه گذاشتهاند و قرار گرفتن نام ایران در رتبه شانزدهم دنیا نشان میدهد زمان زیادی است از کمیگرایی عبور کردهایم.
تبسم مهر - روند تولید علم در دنیا و ایران همواره در جریان کمیت و کیفیت قرار داشته است و برترین کشورهای دنیا نیز ابتدا با افزایش کمی تولیدات علمی خود سعی کردند که جایگاه مناسبی در تولید علم دنیا پیدا کنند و پس از آن کیفیت تولیدات خود را عمق بخشیدند.
پیشرفت علمی جمهوری اسلامی ایران تا اندازهای قابل توجه بوده است که رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از استادان، نخبگان و پژوهشگران دانشگاهها با ایشان در 8 خرداد 98 بر این موضوع تاکید کردند و یادآور شدند: پیشرفتهای دانشگاهی تاکید به معنای واقعی کلمه چشمگیر است؛ این را نبایستی مورد غفلت قرار داد. اینکه من تأکید میکنم روی این قضیه، به خاطر جریانی است که راه افتاده، نه فقط در ایران [بلکه] در دنیا، برای کوچک کردن، سبک کردن و بیارزش نشان دادن حرکت عظیم علمی کشور.
ایشان به نکته بسیار مهمی در این زمینه اشاره کردند که برنامهای به منظور زیر سوال بردن پیشرفتهای علمی کشور در حال انجام است. ایشان فرمودند: «الان در دنیا دارد روی این کار میشود؛ پول خرج میکنند، برنامهریزی میکنند؛ یک نمونهاش این برنامه 2040 دانشگاه استنفورد است درباره ایران در سال 2040 و زیر سوال بردن پیشرفتهای علمی کشور و کارهای مهم دانشگاهی کشور است.»
مقام معظم رهبری همچنین به تلاشهای بیگانگان در برابر قدرت علمی ایران اشاره کرده و خاطرنشان کردند: «مقاله نوشتهاند و در مقاله تصریح کردهاند که پیشرفت علمی ایران مایه نگرانی است؛ این را صریحاً نوشتند: «پیشرفت علمی ایران مایه نگرانی است»؛ مایه نگرانی کیست؟ معلوم است؛ قدرتهای استعمارگر، قدرتهای متجاوز و سلطهگر که حیاتشان به سلطه بر ضعفا است، نمیتوانند ببینند که یک کشوری در یک موقعیّت حسّاسی مثل موقعیت کشور ما، خودش را از ضعف نجات بدهد و به قوت و قدرت برسد؛ مایه نگرانی آنها است.»
دانشگاه استنفورد در پروژه ایران 2040 درباره موضوعاتی با عناوین خروجی علمی ایران، کمبود آب در ایران، بانک مرکزی در ایران، مشکل اقتصادی، دینامیک جمعیت ایران، چشم انداز گاز طبیعی، برق و انرژی تجدیدپذیر در ایران، ارزیابی زمین و بارش برای کشاورزی و آینده نفت ایران و تأثیرات اقتصادی آن چندین گزارش آینده نگارانه تهیه کرده است.
نویسندگان این گزارشها ادعا کرده اند پروژه 2040 استنفورد ایران یک ابتکار دانشگاهی است که تحقیقات مربوط به مسائل اقتصادی و فنی مربوط به توسعه بلند مدت ایران را و پیامدهای احتمالی آنها در آینده را ارزیابی میکند. در بخش گزارش خروجی علمی ایران با آنکه به افزایش تعداد مقالات علمی ایران اذعان شده اما ادعا کرده است که رشد علمی ایران بیشتر در بخش کمی رخ داده است.
اما بررسی خروجی تولید علم ایران در پایگاههای معتبر علمی نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران یک دهه است از مرز کمی گرایی صرف عبور کرده است و گام در پله شانزدهم دنیا از نظر تولید علم گذاشته است. این تولید علم به اذعان معتبرترین پایگاههای استنادی علمی دنیا در بحث کیفیت رشد 7 درصدی را نسبت به رشد جهانی تجربه کرده است.
رشد 7 درصدی تولید علم با کیفیت ایران نسبت به رشد جهانی
پایگاه اسکوپوس (Scopus) یکی از نمایههای استنادی معتبر و شناخته شده در دنیا است که اطلاعات کتابشناختی بیش از 60 میلیون سند را از حدود 5 هزار ناشر علمی در سراسر جهان و بیش از 16 هزار و پانصد مجله علمی پژوهشی را در خود جای داده است.
اسکوپوس همه حیطههای علوم را بررسی میکند و نسبت به سایر مراجع شبیه خود 20 درصد پوشش بیشتری دارد و از همین رو یکی از مراجعی است که میتوان بر اساس آن میزان تولید علم هر کشور در مقایسه با سایر کشورها و میزان استنادات و تولید علم با کیفیت را در آن بررسی کرد.
تازهترین بررسیهای میزان تولید علم جمهوری اسلامی ایران بر اساس منابع پایگاه اسکوپوس نشان میدهد تعداد مقالات ایران از 8 هزار و 348 مقاله در سال 2005 به 60 هزار و 575 مقاله در سال 2018 رسیده است، این در حالی است که تعداد مقالات دنیا در سال 2005 حدود یک میلیون و 906 هزار و 536 مقاله بوده است و در مدت 13 سال تا سال 2018 به تعداد سه میلیون و 56 هزار و 842 مقاله رسیده است.
در مقایسه با دنیا، تعداد کل مقالات دنیا در سال 2017 میزان سه میلیون و 10 هزار و 534 مقاله بوده که در سال 2018 این میزان به تعداد سه میلیون و 56 هزار و 842 مقاله رسید. بنابراین دنیا از نظر تعداد مقالات رشد 1.54 درصدی را تجربه کرده است اما در مقابل جمهوری اسلامی ایران در تعداد مقالات رشد قابل توجه 7.97 درصدی داشته است.
البته امروزه نگارش مقاله به تنهایی به معنای تولید علم نیست بلکه تولید علمی با کیفیت محسوب میشود که در معرض نقد و نظر دیگران قرار گیرد و در صورت مورد توجه بودن به آن ارجاع شود. این موضوع با ابزاری با عنوان استنادات میتواند ملاک سنجش کیفیت مقالات قرار گیرد.
سهم ایران از کل استنادات دنیا نیز رشد مناسبی را تجربه کرده است به گونهای که سهم 0.3 درصدی ایران از کل استنادات دنیا در سال 2005 به سهم 2.6 درصدی از کل استنادات دنیا رسیده است و همین امر نشان دهنده افزایش کیفیت مقالات منتشر شده از سوی محققان ایرانی بوده است.
شیب بسیار تند تولید علم برتر ایران در فاصله زمانی 2005 تا 2018
نمودار تعداد مقالات یک درصد برتر (تولید علم برتر) ایران در فاصله زمانی 2005 تا 2018 نشان میدهد که این تعداد از 25 مقاله در 2005 به یک هزار و 100 مقاله برتر در سال 2018 رسید و جمهوری اسلامی ایران شیب بسیار تندی را در تعداد مقالات برتر تجربه کرد.
تعداد مقالات پنج درصد برتر (پر استناد) ایران در پایگاه اسکوپوس نیز نشان میدهد که ایران در این بخش هم با رشد قابل توجهی روبرو بوده است. این میزان مقالات از 241 مقاله در سال 2005 به رقم 5 هزار و 253 مقاله در سال 2018 رسیده که رشدی 21 برابری را نشان میدهد.
آمار بررسیهای اسکوپوس نشان میدهد تعداد مقالات 10 درصد برتر (پر استناد) ایران در فاصله سالهای 2005 تا 2018 نیز رشد 21 برابری که بسیار قابل توجه بوده را تجربه کرده است. از این رو از تعداد 557 مقاله پر استناد در سال 2005 به تعداد 12 هزار و 252 مقاله پر استناد رسید.
مجلات دنیا نیز از نظر اسکوپوس رده بندی شدهاند و تعداد مقالاتی که در مجلات 25 درصد برتر منتشر شدهاند نیز در بررسیهای این پایگاه مورد توجه قرار گرفتند و در این بخش تعداد مقالات ایرانی رشدی 10 برابری داشتهاند به گونهای که تعداد مقالات جمهوری اسلامی ایران در مجلات 25 درصد برتر از 2 هزار و 337 مقاله در سال 2005 به 23 هزار و 63 مقاله در سال 2018 رسیده است.
ضمن اینکه جایگاه نخست تعداد انتشارات علمی در منطقه به ایران تعلق دارد. ایران توانسته است علاوه بر اسکوپوس در نمایهنامه «وب آو ساینس» نیز جایگاه مهمی را در میان کشورهای منطقه از آن خود کند.
گزارش 2018 نمایه «وب آو ساینس» نیز نشان میدهد که ایران 104 مقاله داغ در این پایگاه داشته که نسبت به گزارش پیشین 14 مقاله افزایش داشته است. از دیدگاه انتشار مقالههای داغ ایران در جایگاه 23 جهان و دوم منطقه است.
همچنین، در گزارش 2018 «وب آو ساینس» نشان میدهد که 1938 مقاله پژوهشگران ایرانی پراستناد شده است که نسبت به 1695 مقاله در ویرایش پیشین پیشرفت داشته است. از دیدگاه انتشار مقالههای پراستناد ایران در جایگاه 30 جهان و سوم منطقه جای گرفته است.
در این باره نیوساینتیست نیز به عنوان یکی از مراکز اطلاع رسانی علمی دنیا اعلام کرده است در یک دوره 30 ساله از سال 1980 تا 2010 میلادی، رشد خروجیهای علمی ایران 11 برابر بیشتر از متوسط جهان و بیش از هر کشور دیگری بوده است.
رشد خروجیهای علمی ایران 11 برابر بیشتر از متوسط جهان
سایماگو لب (Scimago Lab)، از مراکز علمسنجی جهانی که توان علمی کشورها را با شاخصهای گوناگون ارزیابی میکند رتبه 16 ایران در جهان را از نظر شمار انتشارات علمی اعلام کرده است.
طی دو دهه اخیر، رتبه ایران در شمار انتشارات علمی، پیوسته بهبود یافته و طبق فهرست سایماگو از جایگاه 51 جهان در سال 1997 به جایگاه 16 در سال 2017 رسیده است. در یک دوره 30 ساله از سال 1980 تا 2010 میلادی، رشد خروجیهای علمی ایران 11 برابر بیشتر از متوسط جهان و بیش از هر کشور دیگری بوده است.
بر اساس آخرین آمار پایگاه سایماگو که از تولیدات علمی کشورهای مختلف جهان مبتنی بر دادههای اسکوپوس ارائه داده است، مشخص شد که ایران در سال 2017 میلادی با تولید 54 هزار و 388 مدرک در تمام رشتههای موضوعی در جایگاه 16 تولید علم جهان نشسته است.
از مجموع 54 هزار و 388 مدرک، تعداد 51 هزار و 414 مدرک قابل استناد گزارش شده است. تعداد استنادهای مربوط به مدارک ایران در همین سال نیز 28 هزار و 813 استناد بوده است. برای ایران، تعداد خود استنادی نیز برابر با 14 هزار و 140 مورد و استناد به هر مدرک 0.53 و شاخص اچ نیز 257 است. ایران در میان کشورهای خاورمیانه نیز رتبه اول تولید علم را به خود اختصاص داده است.
جمهوری اسلامی ایران ایران در فاصله سالهای 1996 تا 2017 یعنی در طی 22 سال گذشته، تعداد 448 هزار و 79 مدرک تولید کرده که تعداد مدارک قابل استناد 434 هزار و 656، تعداد استنادها 336 هزار و 979، تعداد خود استنادی یک میلیون و 232 هزار و 563، تعداد استناد به هر مدرک 7 هزار و 52 و شاخص اچ ایران در این بازه زمانی نیز 257 است.
افزایش تعداد دانشمندان برتر کشور
پایگاه استنادی وب آو ساینس (WOS) هر ساله فهرست پر استناد ترین پژوهشگران دنیا را در فرآوردهای به نام پژوهشگران پر استناد (Highly Cited Researchers) منتشر میکند. در این فهرست پژوهشگران تأثیرگذار در سطح دنیا که با دریافت میزان استناد بالا، نقش پر رنگی در انتقال علم و دانش در عرصه بین المللی ایفا میکنند، مشخص و معرفی میشوند.
این فهرست تنها مقالات پراستناد در مجلات حوزه علوم و علوم اجتماعی را مورد بررسی قرار میدهد که در پایگاه وب.آو.ساینس در بازه زمانی 2006 تا 2016 منتشر و مورد استناد قرار گرفته اند. فهرست سال 2018 در حدود 6 هزار پژوهشگر را به عنوان پژوهشگر پراستناد در سطح دنیا معرفی کرده است.
اطلاعات مؤسسه کلاریویت آنالیتیکس نشان میدهد که تنها در سال 2018 تعداد 16 محقق ایرانی جز یک درصد اول فهرست برترین دانشمندان هستند که عملکرد تحقیقاتی استثنایی از خود نشان داده اند و استنادات آنها در 1 درصد وب آو ساینس رتبه بندی شده است. این تعداد نسبت به سال 2017 این تعداد به بیش از دو برابر رسیده است.
پژوهشگران برگزیده بیش از آنکه با کمیت تولید علمشان شناخته شوند به کیفیت تولیدات علمی شأن شناخته میشوند. این گروه از پژوهشگران توانسته اند مرجعیت دنیای علم را کسب کنند.