وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
جشنواره روستاهای دوستدار کتاب مدلی برای توسعه فرهنگی اجتماعی است
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب را مدلی موفق برای توسعه فرهنگ و اجتماعی ایران و قابل تسری به تمامی نهادها و گروههای اجتماعی معرفی کرد.
تبسم مهر - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب را مدلی موفق برای توسعه فرهنگ و اجتماعی ایران و قابل تسری به تمامی نهادها و گروههای اجتماعی معرفی کرد.
به گزارش خبرنگار مهر ، اختتامیه پنجمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب عصر امروز در کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
در این مراسم ابراهیم حیدری مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارشی از عملکرد برگزاری 5 دوره این جشنواره ارائه کرد و طی آن بیان داشت: از سال آغازین اجرای این جشنواره تاکنون 450 شهر در آن مشارکت داشته اند. امسال نیز برای انتخاب پایتخت کتاب ایران 172 شهر برنامههای خود را ارسال کردند که از میان آنها نخست 20 شهر به عنوان نامزد، انتخاب و در نهایت نیز 5 شهر به عنوان نامزد نهایی انتخاب شدند.
وی همچنین با اشاره به برنامه تقدیر از مروجان کتابخوانی و تجلیل از روستاهای دوستدار کتاب نیز افزود: این برنامههای تجلیلی بر اساس اعلام برنامههای روستاها و نهادهای مختلف و داوری آنها انجام شده است امسال به منظور تجلیل از مروجان کتابخوانی 2 هزار و 800 گروه و فرد در این زمینه شناسایی شدند و مورد داوری قرار گرفتند.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی وزارت ارشاد هدف از برگزاری این برنامهها را ایجاد شبکه میان روستاها و شهرهای دوستدار کتاب و بهره مندی از ظرفیتهای دینی و بومی برای فعالیت فرهنگی و ایجاد هم افزایی و وحدت ملی عنوان کرد و گفت: از زمان حضور سیدعباس صالحی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 50 درصد بودجه معاونت فرهنگی ایران وزارتخانه به روستاها و شهرهای غیر از پایتخت تخصیص داده شده است.
در ادامه مراسم ابریشمی شهردار کاشان که چهارمین پایتخت کتاب ایران بود متنی را به عنوان تجلیل از شهر کاشان و فعالان فرهنگی آن قرائت کرد.
سخنران دیگر این مراسم سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
وی با اشاره به اینکه برنامه تجلیل از روستاها و عشایر دوستدار کتاب به عنوان یک فعالیت اکتشافی برای توسعه اجتماعی در کشور در دست اجرا قرار گرفت، عنوان کرد: اگر قبول داریم که توسعه اجتماعی برای ما یک ضرورت است باید بپذیریم که یکی از بسترهای تحقق آن، توسعه فرهنگی است و کانون این توسعه نیز کتاب و کتابخوانی است. کتاب انرژی ذخیره شده حرکتهای اجتماعی و مبنای پیشرفت تمدنی است. در واقع تمامی روشهای تمدنی با کتاب آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه انتخاب پایتخت کتاب ایران و جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب با چنین رویکرد در دستور کار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته است، گفت: 450 شهر در این مسیر پا به پای هم آمدند و 550 روستاها نیز در آن مشارکت کردند و چشم اندازی فراهم شد که یک ایده و تجربه گسترده را ایجاد میکرد. الان و در پایان پنجمین دوره از این رویداد از یک سو ما جریانی اکتشاف شده از ایدهها را داریم که میتوانیم از میان آن به شکار ایدهها برسیم که این شکار مقدمه اتفاقات بعدی است و ما در حال حاضر بانک قابل توجهی از این ایدههای قابل پردازش را فراهم کرده ایم.
از سوی دیگر حرکتی شروع شده که از آغاز آن حتی خودمان نمیدانستیم چه کسانی در کشور حاضرند در آن حضور داشته باشند در حالی که حالا بیش از 300 گروه فعال در این زمینه شناخته شده اند و همه اینها نشان میدهد که چطور میشود یک ایده را تبدیل به کار کرد و فرصتها را غنیمت شمرد. چطور میشود حلقههای وصل را پیدا کرد و توسعه را به آن پیوند زد.
صالحی در ادامه با اشاره به اینکه این جشنواره مدلی از برنامه ریزی و فعالیت بر مبنای مردم ارائه میدهد، افزود: توسعه اجتماعی کشور با حضور مردم شتاب میگیرد و اینکه نهادی مردمی از دل یک حرکت اجتماعی و فرهنگی بیرون بیاید نشانه ای از پایدار ماندن این جریان است. جریان 5 ساله جشنواره روستانها و عشایر دوستدار کتاب به عنوان یک مدل میتواند در سایر حوزهها نیز موثر واقع شود و نشان دهد که چگونه میتوان کل جامعه ایرانی را در یک موضوع درگیر کرد.
در ادامه این مراسم اسامی روستاهای برگزیده این جشنواره که جایزه 10 میلیون تومان حواله کتاب، 50 میلیون تومان جایزه نقدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 7 میلیون تومان جایزه نقدی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، 5 میلیون تومان جایزه سازمان شهرداریها و دهیاری و نیز ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد و تخصیص وام 20 میلیون تومانی نهاد ریاست جمهوری به صورت کم بهره برای اجرای دو طرح در حوزه کتابخوانی به روستاهای زیر اهدا شد:
1-جایدشت از توابع فیروزآباد استان فارس
2-ارکان از توابع بجنورد در خراسان شمالی
3- کریشکی از توابع لارستان استان فارس
4-حصارزبرخان از توابع نیشابور خراسان رضوی
5-اسفندیار از توابع طبس وخراسان شمالی
6-مومن آباد از توابع سرخه استان سمنان
7-قراخیل از توابع قائمشهر استان مازندران
8-ابتر از توابع ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان
9-دریان از توابع شبستر استان آذربایجان شرقی
10-زاغه از توابع بهار در استان همدان
همچنین جایزه استمرار فعالیتهای کتابخوانی نیز به روستای بزنج از توابع بجنورد استان خراسان شمالی اهدا شد.
همچنین از شهرهای دزفول، صدرا(شیراز) و مهاباد به منظور ارائه برنامههای خلاقانه در زمینه کتابخوانی تجلیل شد.