مقایسه آماری هنرمندان تهرانی و استانی در اسامی نامزدهای تئاتر فجر:
بنویسید تئاتر فجر، بخوانید قدرت نمایش استانها
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- اعلام اسامی نامزدهای بخشهای رقابتی سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر درآخرین روز این رویداد و تطبیق این اسامی نشان میدهد ۶۰ درصد نامزدها به هنرمندان استانی و نمایشهای آنها تعلق دارد.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- اعلام اسامی نامزدهای بخشهای رقابتی سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر درآخرین روز این رویداد و تطبیق این اسامی نشان میدهد 60 درصد نامزدها به هنرمندان استانی و نمایشهای آنها تعلق دارد.
به گزارش روز شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا تا ساعات بامدادی شنبه (چهارم اسفندماه 1397) و بعد از پشت سر گذاشتن 12 روز از ایام برگزاری سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، دبیرخانه این رخداد اسامی نامزدهای بخشهای رقابتی «نمایش خیابانی»، «دیگرگونههای اجرایی»، «مسابقه عکس»، «مسابقه پوستر»، «نمایشهای رادیویی» و «مسابقه تئاتر ایران 2» را رسانهای کرد.
با مرور اسامی اعلام شده این نامزدها و بنا به گفتههای نادر برهانی مرند دبیر این دوره جشنواره، تجلی حضور جوانان و قدرت نمایشهای استانی به عنوان دو مولفه برتر جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در گام سی و هفتم، نشان دهنده رشد کیفی و افزایش قدرت و ضریب نفوذ هنرمندان استانی است.
این مساله میتواند گامی مهم در راستای تحقق و عملی شدن شعار «تئاتر برای همه» بعد از گذشت بیش از دو دهه از مطرح شدن این شعار در جامعه به شمار آید.
این گزارش ضمن تطبیق تعداد نامزدهای اعلام شده شش بخش رقابتی جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از میان هنرمندان تهرانی و دیگر استان، به معرفی قدرت هنرمندان استانی در حوزه فعالیتهای تئاتری کشورمان در قیاس با هنرمندان پایتخت نشین به روایت مولفههای اعلام شده از سوی هیات داوران پرداخته است.
** سهم 40 درصدی هنرمندان استانی در بخش مسابقه پوستر
هیات داوران بخش «مسابقه پوستر» جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر متشکل از فرزاد ادیبی، ساعد مشکی و صالح تسبیحی، تحت مدیریت ابراهیم حسینی از میان 117 هنرمند با 435 اثر از تهران و 31 شهرستان، پنج نامزد دریافت جایزه بخش مسابقه پوستر را معرفی کردند که دو اثر به هنرمندان شهرستانهای کشور و سه اثر به هنرمندان تهران تعلق دارند.
این آمار نشان میدهد که 40 درصد آثاری که به عنوان نامزدهای دریافت جوایز بخش رقابتی پوستر تئاتر سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر معرفی شده اند متعلق به هنرمندان شهرستانهای کشورمان است.
بر این اساس محمد افشار از مشهد برای طراحی پوستر نمایش «ال کلاسیکو»، امید افرند از تهران برای طراحی پوستر نمایش «مویرگ»، مرتضی فرحناک از قم برای طراحی پوستر نمایش «گامی بهشت، گامی در دوزخ»، سعید رضوانی از تهران برای طراحی پوستر نمایش «چشم برهم زدن» و مهدی رایگانی از تهران برای طراحی پوستر نمایش «طعم سگ» به عنوان نامزدهای نهایی این بخش معرفی شده اند.
** سهم 20 درصدی هنرمندان استانی در بخش مسابقه عکس
هیات داوران بخش «مسابقه عکس» جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر متشکل از رضا معطریان، عباس کوثری و هادی نوید، تحت مدیریت سیامک زمردی مطلق از میان 130 عکاس با 615 عکس از تهران و 44 عکاس با 219 عکس از دیگر شهرستان ها، پنج نامزد دریافت جایزه بخش مسابقه عکس را معرفی کردند.
بر این اساس سیدامیررضا ریاضی از کرمان برای عکاسی از «نمایش تبار»، شیوا خدابخش از تهران برای عکاسی از نمایش «ماراساد»، فرهاد جاویدی از تهران برای عکاسی از نمایش «شوآیک»، کیارش مسیبی از تهران برای عکاسی از نمایش «تئاتر» و لیلا صدیق از تهران برای عکاسی از نمایش «مالی سویینی» به عنوان نامزدهای نهایی این بخش معرفی شده اند.
از پنج اثر عکسی که در بخشهای مختلف داوری مسابقه عکس سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نمایش نامزده شده اند، یک اثر به هنرمندان شهرستانهای کشور و چهار اثر به هنرمندان تهران تعلق دارند.
این آمار نشان میدهد که 20 درصد آثاری که به عنوان نامزدهای دریافت جوایز بخش رقابتی عکس تئاتر سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر جشنواره معرفی شده اند متعلق به هنرمندان شهرستانهای کشورمان هستند.
** غیبت هنرمندان استانی به دلیل ناشناخته بودن بخش «دیگرگونههای اجرایی»
هیات داوران بخش «دیگرگونههای اجرایی» سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر متشکل از محسن حسینی، محمودرضا رحیمی و شیوا مسعودی پس از مشاهده، ارزیابی و بررسی کارشناسی 17 اثر حاضر در این بخش نامزدهای دریافت جایزه این مسابقه را اعلام کردند.
در این بخش نمایش «آدمهایی که نمیبینیم» به کارگردانی سما موسوی مفخر، نمایش «اپرای شماره 01# تهران» به کارگردانی مرتضی زارعی، نمایش «ارس» به کارگردانی حسین توازنیزاده، نمایش «گرم کردن» به کارگردانی احسان شایان فرد و نمایش «مواجهه با ورنوس فادرانی» به کارگردانی رضا سعیدی همگی از تهران به عنوان نامزدهای نهایی این بخش معرفی شده اند.
لازم به ذکر است که تمامی 17 اثر راه یافته به بخش «دیگرگونههای اجرایی» جشنواره به جز نمایش «انگشت به انگشت» به کارگردانی سیدجعفر حجازی از اصفهان، متعلق به هنرمندانی تهرانی است.
بر همین اساس و به سبب نوپا بودن این بخش (سومین سال برگزاری) و کمتر شناخته شدن موضوعات و شیوههای تولید آثار بخش «دیگر گونههای اجرایی»، شاهد حضور هنرمندان استانی در این دوره از جشنواره نبودیم.
** سهم 63 درصدی هنرمندان استانها در بخش نمایشهای رادیویی
هیات داوران بخش «نمایشهای رادیویی» جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر متشکل از فریبا متخصص، مسعود فروتن، جواد پیشگر، شکرخدا گودرزی و ایوب آقانی پس از مشاهده، ارزیابی و بررسی کارشناسی 10 اثر حاضر در این بخش نامزدهای دریافت جوایز این مسابقه را معرفی کردند.
از هشت نمایشی که در بخشهای مختلف داوری نمایشهای رادیویی حداقل در یک بخش نامزده شده اند، پنج اثر به هنرمندان شهرستانهای کشور و سه اثر به هنرمندان تهران تعلق دارند.
این آمار نشان میدهد که 63 درصد آثاری که به عنوان نامزدهای دریافت جوایز بخش رقابتی نمایشهای رادیویی سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر معرفی شده اند متعلق به هنرمندان شهرستانهای کشورمان است.
در این بخش دو نمایش رادیویی «ساعت گرگ» به کارگردانی پیمان قریب پناه از تهران و نمایش رادیویی «باد که مینویسد» به کارگردانی داریوش شهبازی از تهران با نامزدی در چهار بخش (بازیگری مرد، نمایشنامه نویسی، کارگردانی و تهیه کنندگی)، رکورددار نامزدی میان آثار نمایش رادیویی در جشنواره به شمار میروند.
نمایش رادیویی «گونش» به کارگردانی فرشید زیوری از اردبیل با نامزدی در سه بخش (بازیگری زن؛ نمایشنامه نویسی؛ تهیه کنندگی) در رتبه دوم تعداد نامزدها برای کسب جوایز برتر این بخش قرار دارد.
و در ادامه نمایش رادیویی «شنود» به کارگردانی مهدی آذری از رشت با نامزدی در دو بخش (کارگردانی و تهیه کنندگی) و نمایشهای رادیویی «شبانه» به کارگردانی مهدی شداد از اصفهان، نمایش رادیویی «مزار» به کارگردانی طاهره شاددل از بجنورد، نمایش رادیویی «حفره ای در زمین» به کارگردانی نازنین مهیمنی از تهران و نمایش رادیویی «عزت تا ثریا» به کارگردانی آرش جمالالدینی از شیراز (تهیه کنندگی) با نامزدی در یک بخش به عنوان دیگر نامزدهای بخش رقابتی نمایشهای رادیویی سی و هفتمین جشنواره بین المللی تئاتنر فجر معرفی شده اند.
** رکورد خیره کننده 85 درصدی سهم استانها در بخش رقابتی تئاتر خیابانی
هیأت داوران بخش «تئاتر خیابانی» سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر متشکل از گلبرگ ابوترابیان، رحمت امینی و علیرضا استادی پس از مشاهده، ارزیابی و بررسی کارشناسی 21 اثر حاضر در این بخش، نامزدهای دریافت جایزه این مسابقه را اعلام کرد.
از 13 نمایشی که در بخشهای مختلف داوری تئاتر خیابانی حداقل در یک بخش نامزده شده اند، 11 اثر به هنرمندان شهرستانهای کشور و تنها دو اثر به هنرمندان تهران تعلق دارند.
در حقیقت 85 درصد آثاری که به عنوان نامزدهای دریافت جوایز بخش رقابتی تئاتر خیابانی سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر معرفی شده اند متعلق به هنرمندان شهرستانهای کشورمان است که آماری خیره کننده در نوع خود به شمار میرود.
در این بخش نمایش خیابانی «درها به روی چه کسی باز میشوند» به کارگردانی محمد جعفری از آستانه اشرفیه با نامزدی در چهار بخش (موسیقی، طراحی فضا و ابزار نمایشی، طرح و ایده پردازی، کارگردانی) رکورددار نمایشهای خیابانی در بین نامزدهای معرفی شده به شمار میرود.
رتبه دوم بخش جوایز نمایشهای خیابانی جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر به سه نمایش خیابانی «نامیرا» به کارگردانی امیرحسین شفیعی از ورامین، «این کجا و آن کجا» به کارگردانی پژمان شاهوردی از بروجرد و نمایش «اُهم» به کارگردانی مسعود براهیمی از تهران تعلق دارند که هر کدام از این نمایشها در سه بخش برای کسب جوایز برتر با یکدیگر رقابت میکنند.
نمایشهای خیابانی «آغوش بی مهر زمین» به کارگردانی محمود فرضی نژاد از سیاهکل، «لازمان لامکان» به کارگردانی رضا بهرامی از بوشهر، «خرسهای پاندا به روایت ساکسیفونیستی که متولد دهه شصت بود» از خمینی شهر به کارگردانی رضا ملکی، «هشتک لاکچری» به کارگردانی میثم سرآبادانی از تفرش، «تیک تاک» به کارگردانی نازیلا امینی از بوکان و «کالبدشکافی یک اتفاق» به کارگردانی مهدی حبیبی از کرج آثاری هستند که در دو بخش برای کسب جوایز برتر با یکدیگر رقابت میکنند.
همچنین نمایشهای خیابانی «مشترک مورد نظر» به کارگردانی سمیه مهری از تهران، «بیگانگی» به کارگردانی غنچه شکوهیان از آمل و «دایره، مربع، مستطیل» به کارگردانی افشین خدری از سنندج، با نامزدی در یک بخش برای کسب جوایز نمایشهای خیابانی جشنواره سی و هفتم تئاتر فجر با هم به رقابت میپردازند.
** سهم 67 درصدی هنرمندان استانی در بخش «مسابقه تئاترصحنهای ایران 2»
ششمین و آخرین بخش از بخشهای مسابقه سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به بخش «مسابقه تئاتر صحنه ای ایران 2» اختصاص دارد.
هیأت داوران این بخش متشکل از اصغر همت، مسعود دلخواه، حمیدرضا نعیمی، فریبرز قربانزاده و امیر جعفری پس از مشاهده، ارزیابی و بررسی کارشناسی 23 اثر حاضر در این بخش نامزدهای دریافت جوایز را معرفی کرد.
از 15 نمایشی که در بخشهای مختلف داوری «مسابقه تئاتر صحنه ای ایران 2» حداقل در یک بخش نامزده شده اند، 10 اثر به هنرمندان شهرستانهای کشور و تنها پنج اثر به هنرمندان تهران تعلق دارند. در حقیقت 67 درصد آثاری که به عنوان نامزدهای دریافت جوایز این بخش معرفی شده اند متعلق به هنرمندان شهرستانهای کشورمان هستند.
رکورددار این بخش نمایش «دریاچه قو» به کارگردانی رضا صابری از مشهد است که در 9 بخش (طراحی آرایه صوتی، طراحی نور، طراحی حرکت، طراحی گریم، موسیقی، طراحی لباس، بازیگری زن، نمایشنامه نویسی، کارگردانی) نامزد شده است.
رتبه دوم این بخش به نمایش «شفیره» به کارگردانی مهدی شاه پیری از تهران با نامزدی در شش بخش (طراحی نور، طراحی حرکت، موسیقی، طراحی لباس، طراحی صحنه، کارگردانی) تعلق دارد.
نمایش «بازگشت» به کارگردانی احسان ملکی راد از خرم آباد با نامزدی در پنج بخش (طراحی آرایه صوتی، طراحی گریم، موسیقی، طراحی صحنه، بازیگری مرد) در جایگاه سوم تعداد نامزدها قرار گرفته است.
نمایشهای «یک خانواده محترم» به کارگردانی عادل عزیزنژاد از شمیرانات، «تاکسیدرمی» به کارگردانی مجتبی رستمی فر از اهواز و «پروانه الجزایری» به کارگردانی سعید زندی و محمدرضا درند از کرمانشاه هر کدام با نامزدی در چهار بخش دیگر رکورداران «مسابقه تئاتر صحنه ای ایران 2» به شمار میروند.
نمایشهای «افرا» به کارگردانی احسان جانمی از اصفهان با نامزدی در سه بخش، نمایش «سر میز شام» به کارگردانی محمد جواد صرامی از اصفهان، نمایش «خرده نان» به کارگردانی کوروش سلیمانی از تهران، نمایش «عند از مطالبه» به کارگردانی سامان خلیلیان از تهران، نمایش «استرالیا» به کارگردانی پیمان کریمی از اصفهان و نمایش «سانتی متر» به کارگردانی مرتضی شاه کرم ار تهران هرکدام با نامزدی در دو بخش و نمایشهای «گزارشی مرگبار از فصل سیاه خواب خوانی زنی که بر جسد کالبد مرده اش ایستاده متولد میشود» به کارگردانی جواد صداقت و الهام ابنی از بوشهر، نمایش «دام» به کارگردانی اسماعیل موحدی از اصفهان و نمایش «تناسخ سه تا سی و پنج تومن» به کارگردانی امیرعلی نبویان از تهران با نامزدی در یک بخش، دیگر آثار حاضر در این بخش رقابتی جشنواره سی و هفتم فجر هستند.
آنچنان که مشخص است با مرور نامزدهای معرفی شده در شش بخش رقابتی سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میتوان دریافت که بیش از 60 درصد از نامزدهای معرفی شده به هنرمندان استانی و نمایشهای آنها تعلق دارد.
اتفاقی که نه تنها در تاریخ جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بیسابقه است که میتواند نویددهنده رشد و توسعه همه جانبه تئاتر در کشورمان و خارج شدن مرکزیت فعالیتهای هنرهای نمایشی از پایتخت به دیگر استانها با قدرتی مثال زدنی باشد.
سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر که در بخشهای صحنهای، بهعلاوه فجر، خیابانی، دیگرگونههای اجرایی، تئاتر ملل و مسابقه نمایشهای بینالملل، بخش چهل سالگی انقلاب و نمایشهای رادیویی به دبیری نادر برهانی مرند از بیست و دوم بهمن ماه کار خود را آغاز کرده بود در شامگاه شنبه (چهارم اسفند ماه) با معرفی نفرات برگزیده به کار خود پایان خواهد داد.
گزارش از امین خرمی
فراهنگ**9266**3009
انتهای پیام /*