رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی:
تولید آنزیمهای صنعتی از باکتری شکمبه شتر/شناسایی تنوع ژنی زعفران
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از تولید آنزیمهای صنعتی از باکتریهای استخراج شده از شکمبه شتر، تلاش محققان برای تولید برنج مقاوم به خشکی با مهندسی ریشه و شناسایی تنوع ژنتیکی زعفران خبر داد.
تبسم مهر - پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از تولید آنزیمهای صنعتی از باکتریهای استخراج شده از شکمبه شتر، تلاش محققان برای تولید برنج مقاوم به خشکی با مهندسی ریشه و شناسایی تنوع ژنتیکی زعفران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، نیره اعظم خوش خلق سیما، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این نشست با بیان اینکه فعالیتهای این پژوهشگاه بر رفع چالشهای عمده بخش کشاورزی متمرکز شده است، گفت: در این راستا، تامین امنیت غذایی و توسعه پایدار کشاورزی کشور با غلبه بر چالش هایی چون تنشهای محیطی، هزینههای تولید، آلودگی محیط زیست و ارتقای کمیت و کیفیت محصولات از جمله اقدامات مدنظر است.
خودکفایی در تولید غده بذری عاری از ویروس ارقام سیب زمینی
وی با بیان اینکه هدفگذاری پژوهشگاه این است که تا سال 1400 حداقل به 40 محصول قابل تجاری سازی، 15 قرارداد انتقال دانش فنی، 46 لاین و ژنوتیپ امیدبخش، 47 دانش فنی، 198 مقاله Q1، ثبت 20 گونه جدید میکروبی و ارائه 10 دستورالعمل ترویجی برسیم، خاطرنشان کرد: طبق بررسی صورت گرفته، تنها یکی از پروژههای پژوهشگاه که طرح خودکفایی در تولید غده بذری عاری از ویروس ارقام سیب زمینی به روش کشت بافت است، با عرضه به بخش خصوصی و تجاری سازی بالغ بر 29 میلیون دلار صرفه جویی ارزی در پی داشته است.
خوش خلق سیما گفت: طرح دیگر ما که تکثیر انبوه پایههای سیب مالینگ مرتون است، با صرف تنها 88 میلیون تومان بودجه اجرا شده که تاکنون 78 میلیارد تومان اثربخشی داشته است.
وی با اشاره به گسترش فزاینده سطح زیرکشت محصولات تراریخته در دنیا که به بیش از 180 میلیون هکتار رسیده است، اظهار داشت: گردش مالی بازار جهانی بذر تراریخته بالغ بر 17 میلیارد دلار است که تنها نصیب ما از این بازار هنگفت، واردات است. در حالی که سال 1382 به دانش فنی تولید محصولات تراریخته نسل اول دست یافتیم و قرار بود سال 1384 اولین محصول برنج تراریخته را برداشت کنیم.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان این که به رغم مخالفتها با کشت محصولات تراریخته در ایران مهندسی ژنتیک و تولید محصولات تراریخته در دنیا روز به روز در حال پیشرفت است و از بحث انتقال یک ژن و ایجاد محصولی با یک صفت برتر به تدریج به انتقال چند ژن توسعه یافته است، خاطرنشان کرد: پژوهشگاه علاوه بر برنج تراریخته روی پنبه، سیب زمینی، کلزا، سویا و چغندرقند تراریخته هم کار کرده است.
برنج متحمل به خشکی تولید میشود
وی با بیان اینکه با توجه به خشکی و کمبود فزاینده آب در ایران برای تداوم کشاورزی چارهای جز استفاده از فناوریهای نو نداریم، اظهار داشت: یکی از طرحهای تحقیقاتی پژوهشگاه در این راستا، مهندسی ریشه برنج با انتقال ژن از خویشاوندان وحشی این گیاه است که به ایجاد رقم جدید برنج متحمل به خشکی و کم آبی منجر میشود. از دستاوردهای دیگر پژوهشگاه که در بخش مهندسی بافت حاصل شده تولید بذور هیبرید فلفل و خیار با روش هاپلوئیدی و اصلاح معکوس است.
شناسایی تنوع ژنتیکی زعفران ایران
خوش خلق سیما خاطرنشان کرد: یکی دیگر از دستاوردهای پژوهشگاه شناسایی تنوع ژنتیکی زعفران ایران به روش بارکدینگ است که در اصلاح این گیاه خصوصا افزایش سنتز رنگدانهها موثر است. شناسایی نقاط پراکنش و محلهای مناسب برای کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا و تشخیص گونههای مختلف این گیاه در کشور به روش بارکدینگ از دیگر طرحهای پژوهشگاه است.
به گفته وی، گیاه سالیکورنیا در خاکهای بسیار شور و با آب شور قابل کشت است و میتواند به عنوان منبع تولید نمک پتاسیم، علوفه و ... استفاده شود.
تولید آنزیمهای صنعتی از باکتری شکمبه شتر
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، تولید آنزیمهای مورد استفاده در صنعت شوینده و خوراک دام با استفاده از باکتریهای استخراج شده از شکمبه شتر و تولید آنزیمهای نوترکیب دارویی در سلول هویج (بتاگلوکوسربروزیداز)، تولید بیوراکتور ارزان برای کشت سلولها و بافتهای گیاهی و تولید انواع متابولیتهای ثانویه، طرح تکثیر خرمای مجول به روش جنین زایی غیرجنسی، تولید و تامین استوک ریزجلبکهای مورد نیاز صنعت ابزی پروری از جمله واحدهای پرورش میگو، تولید شیر تخمیری فراسودمند پروبیوتیک و آنزیم بری جوانه گندم به روش پلاسمای سرد را از دیگر طرحهای تجاری سازی شده یا واگذار شده به بخش خصوصی عنوان کرد.
وی گفت: طرح سالم سازی پایهها و ارقام باغی نیز طی تفاهم نامه ای چهارجانبه با موسسه باغبانی، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر در حال اجراست.
خوش خلق سیما، تدوین برنامه منسجم در حوزه نانوفناوری کشاورزی، تولید نانوکود آهسته رهش، تولید نانوسیلیکا از کاه و کلش برنج و پوششهای نانویی افزایش دهنده ماندگاری مواد را نیز از دستاوردهای بخش نانوفناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی عنوان کرد.