آخرین مطالب

وداع دانشکده الهیات دانشگاه تهران با پدر جغرافیای تاریخی جهان اسلام علمی و دانشگاهی

وداع دانشکده الهیات دانشگاه تهران با پدر جغرافیای تاریخی جهان اسلام

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - امروز (اول اسفندماه) مراسم تشییع پیکر استاد حسین قره‌چانلو از استادان برجسته تاریخ و تمدن ملل اسلامی و متخصص جغرافیای تاریخی جهان اسلام در دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار شد.

تبسم مهر - به گزارش ایسنا ، دکتر حسین قره‌چانلو از اساتید برجسته دانشگاه تهران روز گذشته 30 بهمن ماه جاری درگذشت. استاد دکتر حسین قره‌چانلو به عنوان یکی از متخصصان جغرافیای تاریخی جهان اسلام، سال‌های بسیاری در دانشکده الهیات دانشگاه تهران به انجام فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی پرداخت.
کتاب دو جلدی جغرافیای تاریخی که در انتشارات سمت به چاپ رسیده، مشهورترین اثر استاد قره‌چانلو است. ترجمه الاعلاق النفیسه از دیگر آثار برجسته باقی مانده از این استاد فقید است که در سال 1365 به عنوان برترین کتاب سال جمهوری اسلامی برگزیده شد.
شاگردان مرحوم حسین قره‌چانلو ، استاد برجسته تاریخ و تمدن ملل اسلامی در مراسم تشییع وی، «تخصص‌گرایی» را ویژگی برجسته این استاد دانستند.
در این مراسم تشییع، احمد باقری رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران گفت: دکتر قره‌چانلو حدود چهل سال پرتلاش و خستگی‌ناپذیر در این دانشکده به تحقیق و تدریس و مطالعه پرداخت. حاصل عمر پربرکت پدر جغرافیای تاریخی جهان اسلام فراوان شاگردانی هستند که امروز خود استادانی نامدار و پرآوازه هستند که در حوزه تاریخ و تمدن ملل اسلامی به ویژه جغرافیای تاریخی جهان اسلام میراثش را به دوش می‌کشند و تداوم بخش راه و رسم آن عزیز از دست رفته هستند.
وی ادامه داد: آثار ارزنده و پرشمارش استاد قره‌چانلو ، سالیان سال روشنی‌بخش راه پژوهشگران و اندیشمندان خواهد بود. عزیز ما مصداق سخن گهربار امیرالمومنین است که « العلماء باقون مابقی الدهر اعیانهم مفقوده و امثالهم فی القلوب موجوده».
رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران گفت: دکتر قره‌چانلو هرگز فراموش نخواهد شد و یاد و خاطره‌اش در خانواده بزرگ دانشگاه تهران جاودان خواهد ماند. به نمایندگی از هیأت رئیسه دانشگاه و اساتید و کارکنان و دانشجویان دانشکده الهیات با تألم و تأثر این مصیبت را به خانواده ایشان تسلیت می‌گویم.
در این مراسم سوگواری، تعدادی از استادان گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشکده الهیات حضور داشتند. همچنین جمعی از مسئولان و کارکنان دانشکده الهیات، همکاران و شاگردان آن شادروان از سایر دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات برای ادای دین در دانشکده الهیات حضور به عمل رساندند.
همچنین در این مراسم جمال موسوی، مدیر گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشکده الهیات که تجربه شاگردی استاد قره‌چانلو را داشته، در گفت‌وگو با ایسنا، تخصص‌گرایی را ویژگی برجسته دکتر قره‌چانلو دانست.
وی ادامه داد: استاد قره‌چانلو به رشته خود یعنی تاریخ و تمدن و به‌طور ویژه به جغرافیای تاریخی علاقه بسیاری داشت. ویژگی برجسته این استاد، تخصص‌گرایی است، برای همین هم به عنوان یکی از شاخص‌ترین متخصصان جغرافیای تاریخی جهان اسلام شناخته می‌شود.
این استاد گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی در دانشکده الهیات دانشگاه تهران با اشاره به اینکه غالب آثار دکتر قره‌چانلو با محوریت «جغرافیای تاریخی» است، گفت: یکی از مهمترین آثار استاد قره‌چانلو ، ترجمه کتاب الاعلاق النفیسه است که در سال 1365، به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی برگزیده شد. البته استاد قره‌چانلو ده‌ها کتاب تألیف و ترجمه و ده‌ها مقاله داشتند که بیشتر آنها در حوزه جغرافیای تاریخی است.
به گزارش ایسنا، مهدی عبادی یکی دیگر از شاگردان استاد قره‌چانلو است که با حضور در مراسم تشییع پیکر این استاد در دانشکده الهیات دانشگاه تهران، در گفت‌وگویی که با ایسنا داشت، گفت: حضور ذهن استاد قره‌چانلو ، در زمینه اَعلام و مناطق جغرافیایی بسیار چشمگیر بود و همگان بر این دانش و قدرت حافظه ایشان اذعان داشتند.
عبادی که در حال حاضر به عنوان استادیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه پیام نور مرکز تهران مشغول به فعالیت است، تمرکز علمی استاد قره‌چانلو را روی «جغرافیای تاریخی» حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: در دوره‌ای که بیشتر مطالعات مربوط به تاریخ اسلام به تاریخ سیاسی و مسائل و رویدادهای سیاسی متمرکز بود؛ استاد قره‌چانلو از معدود افرادی بودند که سراغ حوزه‌های دیگر مطالعات تاریخی رفتند و پژوهش خود را در زمینه جغرافیای تاریخی جهان اسلام با جدیت دنبال کردند، همین هم رمز موفقیت ایشان بود و توانستند جغرافیای تاریخی جهان اسلام را به عنوان یکی از حوزه‌ها در مطالعات تاریخ و تمدن جا بیندازند.
وی ادامه داد: همین تلاش و کوشش استاد قره‌چانلو بود که باعث شد در سرفصل‌های رشته تاریخ اسلام و تاریخ و تمدن ملل اسلامی درس «جغرافیای تاریخی سرزمین‌های اسلامی» طراحی شود.
عبادی تصریح کرد: استاد قره‌چانلو در حوزه آموزش و پژوهش فعالیت قابل توجهی داشتند و کتاب دو جلدی جغرافیای تاریخی که در انتشارات سمت به چاپ رسیده، اصلی‌ترین مرجع شناخت و مطالعه جغرافیای تاریخی جهان اسلام است.
به گزارش ایسنا، قنبرعلی رودگر، مدیر گروه جغرافیای دانشنامه جهان اسلامی نیز ضمن حضور در مراسم تشییع پیکر دکتر قره‌چانلو در دانشکده الهیات، با اشاره به سابقه آشنایی خود با این استاد فقید و برجسته تاریخ و تمدن ملل اسلامی گفت: من در دوره‌های لیسانس، کارشناسی ارشد و دکتری افتخار شاگردی استاد قره‌چانلو را در درس‌های جغرافیای تاریخی ایران و جهان اسلام که تخصص ایشان بود، داشتم. بعد هم در بنیاد دایره‌المعارف اسلامی به عنوان همکار در کنار ایشان بودم.
وی با بیان اینکه «تخصص» مهمترین ویژگی برجسته دکتر قره‌چانلو بود، ادامه داد: برخلاف اینکه برخی استادان در حوزه‌های مختلف علمی ورود می‌کنند، استاد قره‌چانلو در جغرافیای تاریخی متمرکز شدند و همه مطالعات و تحقیقاتشان در همین حوزه بود.
رودگر با تاکید بر اینکه این دوره، دوره تخصص‌گرایی است نه دوره همه‌چیزدانی ، اظهار کرد: همه آثاری که استاد قره‌چانلو تألیف یا ترجمه کرده‌اند و همه مدخل‌هایی که در دایره‌المعارف‌ها یا دانشنامه‌ها به جای گذاشته‌اند؛ در حوزه جغرافیای تاریخی است.
این متخصص جغرافیای تاریخی همچنین با اشاره به حافظه بالای استاد قره‌چانلو گفت: دکتر قره‌چانلو به محل استقرار مکان‌های جغرافیای اسلامی آگاهی کامل داشتند. ایشان اشراف بسیار بالایی بر موضوعات مختلف جغرافیای تاریخی داشتند و از نظر من این حد از تخصص بی‌نظیر است. من فکر می‌کنم استاد قره‌چانلو مصداق این مصراع هستند: «نظیر خویش بنگذاشتند و بگذشتند…»
به گزارش ایسنا، احمدرضا خضری ، مشاور رئیس دانشگاه تهران و استاد گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی نیز در گفت‌وگو با ایسنا، درگذشت استاد قره‌چانلو را به اهل تاریخ تسلیت گفت و خاطرنشان کرد: استاد قره‌چانلو هیچ وقت از مطالعه و پژوهش دست برنمی‌داشت و با وجود بازنشستگی به فعالیت‌های علمی مشغول بود. ایشان دوست داشتند که ارتباط خود را با مراکز علمی، دانشجویان و اهل پژوهش حفظ کنند، برای همین هم به‌رغم این‌که سال‌ها از بیماری قند رنج می‌برد و این بیماری روز به‌روز تن و بدن ایشان را ضعیف و نحیف می‌کرد؛ هرگز از حضور در مجامع علمی، دانشگاهی و فرهنگی دریغ نمی‌ورزید، بلکه سعی می‌کرد با وجود بیماری و کهولت، در این محافل حضور داشته باشد.

به گزارش ایسنا، مراسم ختم مرحوم دکتر حسین قره‌چانلو استاد برجسته دانشگاه تهران روز جمعه سوم اسفند ماه از ساعت 13 الی 14:30 در مسجد جامع امیرالمومنین واقع در بزرگراه اشرفی اصفهانی، بلوار مرزداران، خیابان ایثار برگزار می‌شود.
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند