آخرین مطالب

در میزگرد ایرنا مطرح شد:

حافظه محوری در نظام آموزشی راهبرد ضد خلاقیت علمی و دانشگاهی

حافظه محوری در نظام آموزشی راهبرد ضد خلاقیت

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - اصفهان- ایرنا- حافظه محوری به عنوان یکی از چالشهای اساسی موجب حذف خلاقیت و پویایی در دانش آموزان شده است، نظام آموزشی ایران به تاکید کارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا اصفهان ، ضروری است از آموزش‌های نظری فاصله گرفته و به مهارت محوری تغییر کند.

تبسم مهر - اصفهان- ایرنا- حافظه محوری به عنوان یکی از چالشهای اساسی موجب حذف خلاقیت و پویایی در دانش آموزان شده است، نظام آموزشی ایران به تاکید کارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا اصفهان ، ضروری است از آموزش‌های نظری فاصله گرفته و به مهارت محوری تغییر کند.

به گزارش ایرنا، به اعتقاد کارشناسان این چالش مهم علاوه بر نظام‌های آموزشی شامل مدرسه و دانشگاه در حوزه نهاد خانواده و نهادهای ترویجی و تبلیغی نیز وجود دارد که بازنگری آن امر اجتناب ناپذیر است.
هم اکنون پنج مدل آموزش و پرورش و یا پنج دسته مدرسه در دنیا فعالیت دارد، مدارس سنتی به طور معمول روی نرخ گذر و درصد قبولی کار می‌کنند مدارسی که از مکتب خانه‌ها شروع شدند و همچنان هم خیلی از مدارس متاسفانه بر اساس این مدل حرکت می‌کنند.
بعد از این مرحله، مدارس حجم گراست، چون رقابت کاذبی با عنوان کنکور شروع شد، دنیا به آنها مدارس خام می‌گوید و ما به آنها مدارس خاص می‌گوییم و این همان مدارسی است که به برگزاری کلاس‌ها و کتاب‌های آموزشی اضافه برای پیش رفتن به سمت غول کنکور اقدام می‌کنند به گفته کارشناسان این دو دسته مدرسه بیش از 90 درصد مدارس ایران را تشکیل می‌دهد.
بعد از جنگ جهانی دوم در دهه 70 این گونه مدارس در دنیا تعطیل شد و مدارس کیفی وارد شدند که روی 12 مولفه شامل، پیشرفت تحصیلی، آموزش‌های استاندارد، مشارکت پذیر کردن، صحت آموزی، انطباق پذیری با شرایط جامعه و... کار می‌کردند.
بعد از آن نیز وارد مدارسی شدند که قدرت تشخیص را در دانش آموزان ایجاد می‌کرد و نقطه مقابل حافظه است و به آنها مدارس استاندارد گفتند که دانش آموز به عنوان یک جستجوگر و فراگیر و معلم به عنوان مدیر یادگیری دیده می‌شود.
تعدادی از کشورها فراتر رفتند و وارد مدارس نوع پنجم با عنوان مدارس جهانی شدند که این مدارس ویژه ای هستند که شاید 20 تا 30 مورد در دنیا نداریم و اینها وصل به دانشگاه‌های بزرگی هستند و به منطبق سازی فرآیند آموزش پایه با آماده سازی تخصصی برای ورود به بازار شغل می‌پردازند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان در این ارتباط میزگردی با عنوان 'چالش‌های حافظه محوری در نظام آموزشی ایران" با حضور رضا اسماعیلی استاد جامعه شناس و معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان، مسعود انصاری مهر استاد دانشگاه و مشاور مدیرکل آموزش و پرورش در کیفیت بخشی به آموزش، زهره متقی کارشناس و رییس اداره پژوهش آموزش و پرورش اصفهان، شهرام صانعی کارشناس و مشاور فرهنگی مدیرکل آموزش و پرورش و علیرضا مهدی استاد دانشگاه و کارشناس و مدیرکل روابط عمومی آموزش و پرورش اصفهان برگزار کرد.
** آموزش و پرورش باید تغییر دهنده باشد نه تثبیت کننده
استاد رشته جامعه شناسی گفت: بزرگترین چالش در حوزه حافظه محوری در آموزش، برخاسته از نوع نگاه به دستگاه عظیم تعلیم وتربیت به عنوان یک نهاد تثبیت کننده و نه یک نهاد تغییر دهنده و تحول آفرین است.
رضا اسماعیلی افزود: اگر این نگاه به آموزش و پرورش و نهادهای آموزشی عوض شود حافظه محوری کمرنگ‌تر خواهد شد و یا جایگاه واقعی خود را خواهد یافت.
وی موضوع انسان شناسی در نظام‌های آموزشی را مورد تاکید قرار داد و گفت: در نهادسازی و نظام سازی آنچه که با آن مواجه هستیم چگونگی نگاه ما به انسان است.
این محقق و پژوهشگر تاکید کرد: این چالش مهم علاوه بر نظام‌های آموزشی شامل مدرسه و دانشگاه در حوزه نهاد خانواده و نهادهای ترویجی و تبلیغی نیز وجود دارد.
وی افزود: آنچه در این مقوله نیازمند بازنگری می‌باشد این است که ما از چه نوع انسان شناسی برخوردار هستیم و در واقع یکی از ویژگی هایی که انسان به عنوان موجودی عصبی و عضلانی، شناختی ، عاطفی و عمل گرا دارد این است که ما در اصل وجه هایی از این موجود انسانی را گرفتیم و با شیوه‌ها و روش هایی تحت تربیت و آموزش قرار دادیم و حس کردیم که بخش‌های دیگر را نادیده گرفته ایم.
**نگاه ناقص و جزیی نگر چالش دیگر حافظه محوری است
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان افزود: مهمترین چالشی که در این زمینه مواجه هستیم نگاه ناقص، جزیی نگر و از پیش تعیین شده ای است که ما راجع به انسان داریم و در شرایطی هستیم که با توجه به پیشرفت‌های فناوری، انسان‌های نویی در حال تولد هستند.
وی خاطرنشان کرد: مشکل جدی دیگر ما این است که با نوع تفکر به گذشته خودمان و با استفاده از شیوه‌های و راهبردهای مبتنی بر تجارب گذشته و دانش و تجربیات محدود خود می‌خواهیم انسان هایی که در این دنیای جدید شکل گرفته اند را برای فردا تربیت کنیم.
اسماعیلی تصریح کرد: این چالش در پی آن است که با یک نظام آموزشی متعلق به گذشته، معلم ها، تعلیم دهنده‌ها و استادها می‌خواهند براساس گذشته خود، چیزهایی را که آموخته اند و تجربیاتی را که دارند و با دانش که بیشتر به سمت گذشته گراست دانش آموزان را برای آینده تربیت کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت : در درجه اول باید با چالش انسان شناختی که با آن مواجه هستیم و در حوزه‌های مختلف نیازمند بازاندیشی و بازنگری است، ظرفیت‌های مهم انسانی را بتوانیم شناسایی کنیم.
وی تاکید کرد: در این راستا در بحث هویتی و انواع مختلف آن نباید خلایی بوجود بیاید و هویت فرهنگی، تاریخی، ملی، اسلامی و اجتماعی باید حفظ شود که بسیار مهم است.
**شناسایی جایگاه آموزش و پرورش برای فردای جامعه ضروری است
اسماعیلی با تاکید بر شناسایی و شناختن جایگاه آموزش و پرورش در فردای جامعه گفت: باید در این راستا سهم نظام آموزشی از مهدکودک تا دانشگاه نیز مشخص شود.
وی ادامه داد : آنچه الان در این زمینه مهم است جایگاه و سهم و وزن نظام آموزشی در اقتصاد، سیاست، فرهنگ و جامعه ماست که همه اذعان داریم که این سهم ناکافی است به عنوان نمونه بررسی میزان سهم آموزش و پرورش از بودجه می‌تواند یکی از این موارد باشد.
این جامعه شناس تاکید کرد: در حوزه جایگاه آموزش و پرورش نیازمند تغییر نگاه نظام پارلمانی و دولت هستیم و می‌بینیم در بسیاری از شاخص‌ها و ویژگی‌های مثبتی که در انقلاب اسلامی اتفاق افتاده و مورد تاکید است هیچ جا صحبت نشده که در حوزه آموزش و پرورش، فرهنگ، وضعیت دانشگاه‌ها به جز در حوزه فناوری‌های صنعتی چه اقداماتی صورت گرفته است.
** نوع نگاه مسوولان به آموزش و پرورش تغییر کند
اسماعیلی تصرح کرد: آنچه مهم است اگر نوع نگاه مسوولان، پارلمان و دولت به آموزش و پرورش تغییر نکند حافظه محوری یک پدیده طبیعی و برخواسته از نیازهای افراد محسوب می‌شود.
وی یادآور شد: بر این اساس نیازمند مهندسی روش هستیم و باید بررسی کنیم که برای انتقال از حافظه محوری به مهارت محوری با چه عوامل، کارگزاران، عناصر انسانی و چه زمینه هایی می‌توانیم وارد این بحث شویم و یا با چه موانع و مقاومت‌ها و پیامدهایی مواجه می‌شویم.
**جامعه سنت گرا بر حافظه محوری تاکید دارد
این محقق و پژوهشگر اجتماعی گفت: تاکید ما در این زمینه این است که ما چون در یک جامعه سنت گرا هستیم بر حافظه محوری تاکید می‌شود، اگر یک جامعه تغییرگرا و عمل گرا باشد آن موقع می‌توان به تغییر نگرش از حافظه محوری به مهارت محوری دست یافت.
اسماعیلی تاکید کرد: برای اینکه این تغییر نگرش ممکن شود و جنبه عملیاتی پیدا کند چاره ای جز گفتمان سازی و قاعده سازی نداریم.
وی یکی از کاستی‌ها مهم نهادهای آموزشی در جوامع را پایین بودن قدرت تبدیل ایده‌های ضروری و بنیادین به گفتمان برشمرد و گفت: رسانه‌ها و مراکز ترویجی و اشاعی باید کمک کننند تا ایده تغییر حافظه محوری به مهارت محوری به گفتمان تبدیل و نقل مجالس و محافل و نشست‌ها شود.
وی دومین گام بعد از گفتمان سازی را قاعده سازی است که در این مورد پیشرفت‌های قابل ملاحظه ای داشتیم ولی باید تاکید شود که برخی مواقع نیازمند قانون زدایی است زیرا جامعه ایران متاسفانه قواعد و قوانین بسیاری دارد و با انباشتی از قوانین دست و پاگیر مواجه است.
اسماعیلی با اشاره به زمینه سازی در حوزه‌های سخت افزار، نرم افزار و مغزافزار گفت: ما به مغز بهای خوبی نمی‌دهیم و در واقع مغزافزار نیستیم و دستمزد داریم ولی مغزمزد نداریم.
وی تاکید کرد: باید به تغییر نظام از حافظه محوری به مهارت محوری بها بدهیم زیرا پشتوانه فلسفی دارد و ما نیازمند خلق هستیم.
**حافظه محوری یک رویکرد و نگرش است
معاون پژوهش اداره کل آموزش و پرورش اصفهان گفت: حافظه محوری یک رویکرد و نگرشی است که بر آموزش و پرورش بخصوص در ایران حاکم شده است.
زهره متقی افزود: این رویکرد و نگاه اگر بخواهد جای خود را به یک شیوه و رویکرد جدید بدهد ضرورت دارد که چرخشی در این نگرش ایجاد شود.
وی این مهم را برگرفته از آن دانست که چه نگاهی به خود تعریف آموزش و پرورش، ماموریت ذاتی این دستگاه و به مولفه‌های آن شده است و اگر بنا باشد این تغییر صورت بگیرد باید تمام این موارد تغییر کند.
وی یادآور شد: وقتی صحبت از حافظه محوری در وضعیت موجود می‌کنیم از آموزش و پرورشی می‌گوییم که وظیفه آن فقط آموزش یعنی داد و ستد و نقل و انتقال اطلاعات و انباشت اطلاعاتی است که در ذهن دانش آموز است.
متقی خاطرنشان کرد: به قول معروف تفاوت نسل قبل و نسل جدید فقط در خط جزوه‌های آنهاست و گرنه اطلاعات از این نسل به نسل دیگر انتقال می‌یابد و اینها ویژگی‌های آموزش و پرورشی است که حافظه محور است.
این کارشناس و پژوهشگر آموزشی، نگاه به مدرسه را در این سیستم ایجاد فضایی دانست که دانش آموزان به عنوان گیرنده اطلاعات در این مرجع جمع شوند و کسب اطلاعات می‌کنند و به نوعی یک تحویل داری صورت می‌گیرد.
وی، کلاس را در سیستم حافظه محور، موقعیتی نامید که دانش آموزان را در یک فضا جمع می‌کند و مولفه هایی مانند معلم با نقش محوری و مرجع علمی بودن و دانش آموز به عنوان فراگیر در این سیستم ایفای نقش می‌کنند.
**اصلاح رویکرد حافظه محوری نیازمند تغییر نگرش به آموزش و پرورش است
معاون پژوهش اداره کل آموزش و پرورش اصفهان افزود: از سویی وضع موجود در حال حرکت به سوی یک وضعیت مطلوب است در این راستا فرآیندی طی می‌شود و سند تحول بنیادین می‌گوید که تعریف آموزش و پرورش باید تغییر کند یعنی این دستگاه دیگر صرف یک نهاد آموزشی نیست بلکه یک نهاد تربیتی است نهادی که باید دانش آموزان را به شایستگی‌های پایه برساند.
وی تاکید کرد: در شایستگی‌های پایه، حافظه دیگر حیطه شناختی صرف نیست بلکه حیطه حرکتی - روانی و عاطفی هم هست و شایستگی‌های پایه شامل تمام مهارت هایی است که باید در تربیت‌های 6 گانه دانش آموز جا بگیرد.
متقی تصریح کرد: در اینجا با تغییر ماموریت ذاتی آموزش و پرورش، حافظه محوری دیگر جواب نمی‌دهد و این چرخش ایجاد می‌شود و معلم در این وضعیت نقش تسهیل کننده یادگیری و هدایت کننده و راهنما هست و دیگر آن نقش به اصطلاح ارائه کننده دانش را ندارد.
این کارشناس پژوهشی بیان کرد : در این تغییر نگرش تعریف از کلاس و مدرسه دیگر فضایی نیست که در آن فقط تبادل اطلاعات صورت گیرد بلکه کلاس جایی است که بتواند تجربه و موقعیت یادگیری برای بچه‌ها ایجاد کند و مدرسه بتوان دانش آموزان را برای بزرگسالی آماده و تمام تجربیاتی که برای زندگی کردن دارد بیاموزند.
** تفاوت بین وضع موجود وضع مطلوب مقایسه شود
متقی یادآور شد: وقتی از صحبت حافظه محوری در نگرش جدید می‌کنیم به جای پرداختن صرف به حیطه‌های شناختی به حیطه‌های حرکتی روانی، عاطفی می‌پردازیم و به جای اینکه دانش آموزان فقط گیرنده باشند به مهارت هایی مانند تفکر منطقی، حل مساله، خلاقیت و تفکر انتقادی در او پرداخته می‌شود و نقد آموخته‌ها هم در آنها شکل می‌گیرد و تبدیل به یک چرخش می‌شود.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم چالش‌های حافظه محوری را بررسی کنیم باید تفاوت بین وضع موجود و وضع مطلوب را مقایسه کنیم و اینکه آیا دانش آموز به تفکر منطقی رسیده یا نه.
این پژوهشگر اضافه کرد : اگر نگرش ما به آموزش و پرورش یک نهاد آموزشی به جای یک نهاد تربیتی و اجتماعی است یعنی هنوز ما با چالش‌های حافظه محوری مواجه هستیم.
معاون پژوهش آموزش و پرورش اصفهان گفت: بنابراین حافظه محوری نه به شیوه تدریس و نه به شیوه ارزشیابی نتیجه مدار که به کنکور ختم می‌شود و نه به بحث جایگاه معلم به هیچ کدام ارتباط ندارد بلکه به نگرش ما به ماموریت‌ها و مولفه‌های آموزش و پرورش بستگی دارد.
وی اظهارداشت: حافظه محوری چیزی فراتر از حاکمیت حافظه و شیوه و راهبرد است و در مجموع می‌توان گفت که حافظه محوری به معنای حاکمیت پذیرنده بودن و پذیرش است.
**نمی توان بدون در نظر گرفتن فرهنگ به دنبال تغییر در نظام آموزشی باشیم
وی خانواده‌ها و والدین دانش آموزان را یکی از مخاطبان بزرگ نظام آموزشی کشور برشمرد و گفت: هر گونه تغییری در مباحث آموزشی باید با فرهنگ سازی صورت گیرد، اگر ما بخواهیم در دوره ابتدایی، آموزش پژوهش محور ایجاد کنیم برخی پدران و مادران در مقابل آن مقاومت و مخالفت می‌کنند.
متقی اضافه کرد : پس آموزش و پرورش تابع درخواست‌های مخاطبان شده است پس باید فرهنگ و چرخش هایی در نگاه مخاطبان و سیاستگذاران بوجود بیاید و بعد به دنبال آن تغییر ایجاد کنیم.
**نگاه ارگانیکی هنوز در آموزش و پرورش ایران بوجود نیامد
استاد مدیریت آموزشی دانشگاه اصفهان گفت: 2 نگاه به آموزش و پرورش می‌شود که شامل نگاه مکانیکی و ارگانیکی است که نگاه دوم هنوز در آموزش و پرورش ایران بوجود نیامده است.
مسعود انصاری مهر افزود: نگاه مکانیکی صد در صد منطبق با آموزش و پرورش ایران است یعنی فرمان از بالا می‌آید و یک نگاه ارگانیکی داریم که هر کس سهم جداگانه ای در موفقیت‌های مدرسه دارد.
وی تصریح کرد: وقتی که یک فرد به عنوان وزیر به تنهایی بخواهد تصمیم بگیرد اگر یک خطا بکند تمام آموزش و پرورش را به هم می‌ریزد.
این محقق و پژوهشگر اجتماعی افزود: ما جای اصلی و پایه آموزش و پرورش را رها کرده ایم زیرا انتخاب‌ها سیاسی است و براساس شایستگی، اصلح بودن، اندیشه و تخصص صورت نمی‌گیرد.
این استاد دانشگاه به تشریح این موضوع از منظر مدیریت آموزش پرداخت و گفت: ما پنج مدل آموزش و پرورش در دنیا و یا پنج دسته مدرسه در دنیا داریم، مدارس سنتی معمولا روی نرخ گذر و درصد قبولی کار می‌کنند مدارسی که از مکتب خانه‌ها شروع شدند و همچنان هم خیلی از مدارس متاسفانه بر اساس این مدل حرکت می‌کننند.
وی ادامه داد: از مدارس سنتی وارد مدارسی شدیم به نام مدارس حجم گرا، چون رقابت کاذبی با عنوان کنکور شروع شد، دنیا به آنها مدارس خام می‌گوید و ما به آنها مدارس خاص می‌گوییم و این همان مدارسی است که به برگزاری کلاس‌ها و کتاب‌های آموزشی اضافه برای پیش رفتن به سمت غول کنکور اقدام می‌کنند که این دو دسته مدرسه بیش از 90 درصد مدارس ایران را تشکیل می‌دهد.
انصاری مهر افزود: اما ببینیم بعد از جنگ جهانی دوم در دهه 70 این گونه مدارس در دنیا تعطیل شد و مدارس کیفی وارد شدند که روی 12 مولفه شامل، پیشرفت تحصیلی، آموزش‌های استاندارد، مشارکت پذیر کردن، صحت آموزی، انطباق پذیری با شرایط جامعه و... کار می‌کردند.
وی اضافه کرد: بعد از آن وارد مدارسی شدند که قدرت تشخیص را در دانش آموزان ایجاد می‌کرد و نقطه مقابل حافظه است و به آنها مدارس استاندارد گفتند که دانش آموز به عنوان یک جستجوگر و فراگیر دیده می‌شود، معلم به عنوان مدیر یادگیری، معاون مدرسه یک راهنمای اجرایی و مدیر یک رهبر آموزشی و هماهنگ کنننده دیده شود.
مشاور مدیرکل آموزش و پرورش در کیفیت بخشی آموزشی افزود: تعدادی هم فراتر رفتند و وارد مدارس نوع پنجم با عنوان مدارس جهانی شدند که این مدارس ویژه ای هستند که شاید 20 تا 30 مورد در دنیا نداریم و اینها وصل به دانشگاه‌های بزرگی هستند و به منطبق سازی فرآیند آموزش پایه با آماده سازی تخصصی برای ورود به بازار شغل می‌پردازند.
وی تصریح کرد: این مدارس از حافظه مداری به سمت تحلیل گری و سپس به سمت رفتارگرایی و کارآفرینی به عنوان چهارمین بعد استعداد پیش می‌روند.
وی با برشمردن این سیر آموزش و پرورش جهانی گفت: اما ما هنوز در مدارس نوع یک و دو مانده ایم و تمام دستورالعمل‌های اسناد بالادستی که در آموزش و پرورش ایران طراحی شده اگر هم بخواهند نمی‌توانند با این دست و پاگیری که وجود دارد عملی شود.
این استاد دانشگاه اصفهان افزود: وقتی ما حاضر به تغییر نیستیم و هنوز اعتقاد داریم که بروکراسی مستند محور یعنی مدیر مدرسه اجازه ندارد از خودش تصمیم بگیرد و باید براساس ابلاغ عمل کند و معلم اجازه ندارد از مدل ها، الگوها و سیستم‌های ارزیابی خودش استفاده کند چون باید سوالات و روش یکسان و مشخص باشد پس با این شرایط این تغییر ممکن نخواهد شد.
وی در بخش دیگری به زیرساخت‌های آموزش و پرورش در ابعاد مختلف پرداخت و گفت: در بحث سخت افزاری، سرانه‌ها مطرح است و در دنیا کل سرانه آموزشی برای دانش آموزان هشت مترمربع شامل فضا، امکانات و کلاس است که 2،6 دهم تا 3،1 دهم فضای کلاس درس است.
انصاری مهر تصریح کرد: در ایران در خوش بینانه‌ترین حالت 1،6 دهم، در اصفهان 1،2 دهم و در مدارس غیردولتی هفت دهم است.
وی ادامه داد: حالا اگر بخواهیم روی حافظه کار نکنیم و روی کار گروهی و یا روش‌های مثل روش‌های یادگیری در دنیا عمل کنیم و یا هم افزایی را به عنوان پایه آموزشی و یک مشارکت اجتماعی مانند مدارس پیش رو در دنیا قرار دهیم به خاطر نداشتن سرانه فضا نمی‌توانیم از این روش‌های پیروی و آنها را اجرایی کنیم.
این پژوهشگر فرهنگی ادامه داد : پس اولین مساله این است که ما در محیط سخت افزاری شامل امکانات، فضا، تجهیزات و وسائل هنوز نتوانستیم مبانی پایه و زیرساخت‌های ساده را که بر مبنای آن بتوانیم نسبت‌ها را رعایت کنیم عملی و اجرایی کنیم.
وی، محیط نرم افزاری را شامل اسناد بالادستی، منابع، سیستم ها، روش‌ها و الگوها عنوان کرد و گفت: از سوی دیگر نظام بروکراسی حاکم است که اسناد را برای ما مشخص و به ما ابلاغ می‌کنند و مسیر کار و راه به ما می‌دهند و ما اختیاری نداریم.
انصاری مهر یادآور شد: این در حالی است که اختیار و مسوولیت در مدیریت 2 مقوله توام است وقتی به یک معلم می‌گوییم تو مسوول آموزش هستی باید اختیار آموزش هم به او داده شود، مدیر هم باید اختیار سبک مدیریت و منابع و سیستم‌های ارتباطی و شیوه‌های ارزیابی به او داده شود ولی وقتی این اختیارات را نداشته باشد یعنی در عمل او را به سمت یک نظام آموزشی استالینی هدایت می‌کنیم.
وی تصریح کرد : ما با این اطلاعات و محدودیت‌های نرم افزاری خود کاری کرده ایم که مضاف آن همان حافظه مداری است که طرف فقط بتواند چیزی را حفظ و پیاده کند و دانش آموزان ما فراگیران فکر افزاری هستند که هدف، مدل و شیوه‌های ارتباطی ندارند و حتی ارزیابی‌های آنها هم غیراستاندار است.
این استاد دانشگاه با بیان آماری از وضعیت آموزشی در دنیا گفت: از 198 کشوری که در دنیا آموزش و پرورش رسمی دارند 14 کشور فقط معیار آنها صفر تا 20 است و روی کمی نگری کار می‌کنند و ما هنوز با افتخار می‌گوییم کارمان درست است و افراد با معدل بالا را تشویق می‌کنیم.
وی اضافه کرد : ما یاد نگرفتیم که رقابت با مسابقه فرق می‌کند رقابت عبارت است از مقایسه فرد با گذشته خود است بنابراین برگزاری آزمون پیشرفت تحصیلی در بین مدارس با هدف بررسی رشد مدارس نسبت به یکدیگر اشتباه است زیرا باید رشد فعلی مدارس با گذشته آنها بررسی و ارزیابی شود.
انصاری مهر تصریح کرد: وقتی ما دانش آموزان را با این سیستم و با برگزاری چنین مسابقات کاذبی تربیت می‌کنیم معلوم می‌شود که حافظه هنوز برجسته است و هنوز مدارس خام و در تعبیر ما خاص پابرجاست.
**زیرساخت‌ها برای تغییر حافظه محوری به مهارت محوری فراهم نیست
مشاور مدیرکل آموزش و پرورش در کیفت بخشی آموزشی افزود: در زمان حاضر زیرساخت‌های تغییر از حافظه محوری به سمت مهارت محوری در سیستم آموزشی ما آماده نیست.
وی یادآور شد: آموزش و پرروش ما بنا به فرموده و تاکید رهبر معظم انقلاب دچار روزمرگی است و باید به دنبال تحول و اصلاح در مدل‌های آموزشی باشیم.
انصاری مهر تصریح کرد: تا زمانی که داشته‌های ما جهان سومی است ولی خودمان را با کشورهای پیشرفته مقایسه می‌کنیم به جایی نخواهیم رسید.
وی ادامه داد: کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن تابع یک قانون و استاندارد تعریف شده هستند ولی ما یک منشور حقوق شهروندی را هنوز نتوانستیم پیاده کنیم که بگوییم تو حق داری حرف بزنی و یا به معلمت بگویی که این روش تو غلط است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد : اکنون آموزش و پرورش بسیار بزرگتر از سیستم مدیریت ماست و وقتی مشکلات آن با هم جمع می‌شود بحران را ایجاد می‌کند که باید هرچه سریع‌تر آن را مدیریت کرد.
**حافظه بد نیست ولی حافظه محوری مشکل است
محقق و پژوهشگر مسائل فرهنگی نظام تعلیم و تربیت گفت: خود حافظه چیز بدی نیست بلکه مشکل اصلی حافظه محوری بودن نظام آموزشی است.
شهرام صانعی افزود: زمانی حافظه محوری در گذشته‌ها یک ارزش بود و به عنوان نمونه بزرگان شعر و ادب فارسی در زمان‌های گذشته اشعار بسیاری را حفظ بودند که در آن زمان جایگاه با ارزشی داشت.
وی اظهارداشت: در آن زمان خیلی از تحصیل کرده‌های قدیمی خودشان یک فرهنگ دهخدا و فرهنگ لغت بودند و لغات و معانی بسیاری را حفظ بودند.
مشاور فرهنگی مدیرکل آموزش و پرورش اصفهان افزود: الان هم حافظه ضد ارزش نیست ولی الان ارزش‌ها متحول شده و ما نیازی به حفظ نداریم و با استفاده از ابزارهای نوین می‌توانیم به هرچه می‌خواهیم دست یابیم.
**حافظه محوری در مقابل بحث خلاقیت قرار می‌گیرد
این محقق و پژوهشگر فرهنگی افزود: مشکل آن است که حافظه محوری در مقابل مهارت محوری قرار می‌گیرد و مانع بروز و پرورش استعدادهای ذاتی دانش آموزان می‌شود.
وی با اشاره به پژوهشی که بمنظور مقایسه و سنجش نقش حافظه محوری و خلاقیت در بین یک جامعه آماری 20 هزار نفری صورت گرفته است گفت: در این جامعه سه گروه انتخاب شدند، یک گروه کسانی که براساس حافظه محوری تربیت شدند و دوم آنهایی که خلاق بودند و دیگر آنهایی که کند ذهن بودند و دچار دیرفهمی هستند.
صانعی خاطرنشان کرد: نتیجه آن اینگونه شد که آنهایی که حافظه محور بودند به ظاهر نمرات درسی بالاتری داشتند ولی راندمان فراگیری آنها به شدت و بصورت معنی داری پایین بود.
**تغییر حافظه محوری به مهارت محوری ضروری است
مشاور فرهنگی مدیرکل آموزش و پرورش اصفهان گفت: در عصر کنونی که دانایی ملاک و محور پیشرفت محسوب می‌شود تغییر حافظه محوری به مهارت محوری ضرورت دارد.
وی خاطرنشان کرد: این تغییر حلقه گمشده دانایی است زیرا اول باید آدم‌های دانا تربیت کنیم و بنا به مصرع معروف "توانا بود هر که دانا بود" منظور از توانایی همان مهارت است یعنی کسی که دانا باشد می‌تواند به توانایی و مهارت دست یابد.
صانعی یادآور شد: در این راستا باید نگاه نقطه ای به آموزش و پرورش تغییر کند زیرا این دستگاه جدا از بقیه عناصر اجتماعی نیست و همه با هم مرتبط هستند.
وی با اشاره به تصویب و اجرای سندهای متعدد آموزشی در دوره‌های مختلف گفت: با این سند ساز و کارهای در اختیار، امیدی برای تحول آفریتی و بهبود وجود ندارد.
این محقق مسائل فرهنگی تصریح کرد : اگر یک خط سیر از سنت و مدرنیسم و دنیای پرشتاب امروز مقایسه کنیم می‌بینیم که ما با یکسری عضلات تنبل و تربیت نشده تعلیم و تربیت و اجتماعی مواجه هستیم.
وی با اشاره به 2 منبع معرفتی نظام تعلیم و تربیت شامل مطالعه و مشاهده گفت: این برداشت اشتباه است که مطالعه صرف کتاب خواندن بلکه فرآیندی که در فرد ایجاد طلوع کند و دانش آموزان ذهن خود را پر از اطلاعات کنند و در ارزشیابی نهایی فقط همان اطلاعات آنها را می‌سنجند.
صانعی مشاهده را صرف تماشا کردن ندانست و گفت: مشاهده در اصل فرآیندی است که در فرد ایجاد شهود کند و در فرد خلاق اطلاعات به هم متصل و خلاقیتی حاصل می‌شود.
**پیوند ارگانیک بین نظام آموزشی و مابقی بخش‌ها وجود ندارد
محقق و پژوهشگر فرهنگی گفت: فکر می‌کنم که متاسفانه پیوند ارگانیک بین آموزش و بقیه بخش‌ها در ککشور وجود ندارد زیرا هدف دانش آموز از درس خواندن کسب نمره است و نمره را برای طی کردن پایه‌های تحصیلی و مدرک گیری و در نهایت انتخاب شغل می‌خواهد.
وی خاطرنشان کرد: در این فرآیند برای گرفتن نمره گاهی به تقلب روی می‌آورد و به راه‌های غیر متعارف روی می‌آورد زیرا هدف دانایی، خلاقیت و مهارت آموزی نیست.
صانعی ادامه داد: این افراد پس از کسب مدرک به دنبال پارتی می‌روند زیرا در کشور شایسته سالاری اتفاق نیفتاده است و پارتی است که می‌تواند فراد را در جای مناسب بنشاند.
مشاور مدیرکل آموزش و پرورش اصفهان افزود: تازمانی که نگاه همه جانبه و کلان به مسائل نباشد نمی‌توانیم به سمت تغییر پیش رویم و در این مسیر به جنبش‌های کیفی سازی، اخلاقی و مناسبات آزاد نیاز داریم.
**یکی از آسیب‌های بزرگ نظام آموزشی ایجاد تفکر همگراست
استاد رشته جامعه شناسی گفت: یکی از آسیب‌های بزرگ نظام آموزشی ایجاد تفکر همگرا و رسیدن به پاسخ‌های مشخص و مشترک است.
علیرضا مهدی افزود: معلمان ما بدنبال تفکر همگرا هستند و اگر مسیری جدا از مسیر تعیین شده و مشترک در تدریس طی شود را ناصحیح می‌دانند.
مدیر روابط عمومی و ارتباطات رسانه ای اداره کل آموزش و پرورش اصفهان ادامه داد : در نظام‌های آموزشی توسعه یافته تفکر واگر بناست و بدنبال پاسخ‌های متفاوت ولی صحیح هستند.
وی خاطرنشان کرد: تفاوت بین تفکر همگرا و واگرا به مرز توسعه یافتگی و نیافتگی آموزش و پرورش و نظامهای مختلف اجتماعی بر می‌گردد.
**متمرکز بودن آموزش ها، حافظه محوری را قوت می‌بخشد
وی تاکید کرد: بخشی از مشکلات نظام آموزشی به دلیل متمرکز بودن آن است و فرد را به حافظه محور صرف تبدیل می‌کند.
مهدی با بیان اینکه در تمام سیستم‌های آموزشی حتی آموزشی عالی نیاز است که علم بی دولت باشد، گفت: هر جا دولت‌ها دخالت کردند آنطور که باید و شاید نتیجه ای حاصل نشد زیرا دولت‌ها براساس اهداف و منافع سیاسی و اجتماعی خود مسائل علمی را مدیریت می‌کننند و بر این اساس روح علم خدشه دار می‌شود.
وی تصریح کرد: بر این اساس یکی از ضروریات نظام آموزشی ما پرداختن به علم بی دولت است.
این پژوهشگر اجتماعی اضافه کرد : وقتی که هیچ زیرساختی به لحاظ فیزیکی، نرم افزاری، نیروی انسانی و ...فراهم نیست و تاریخ چند هزار ساله فکر معلم‌ها را به شکل سنتی شکل داده است این تغییر فوق العاده سخت می‌شود.
**نظام آموزشی نیازمند نیاز سنجی و سنجش فرهنگی است
استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه ادامه داد : در نظام آموزشی نیاز است تا به نیازسنجی و سنجش فرهنگی بپردازیم تا بتوانیم خود را به شرایط اولیه برای تغییر و تحول منطقی و صحیح برسانیم و برای هر گونه تغییری در سیستم آموزشی باید خانواده‌ها و ذهنیت فرهنگی جامعه را آگاه کنیم.
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش ریشه در سیاست و مذهب در کشورهای جهان سوم دارد، گفت: این موضوع بزرگترین و اصلی‌ترین مشکل نظام‌های آموزشی‌های رسمی و غیررسمی است.
مهدی نظام آموزشی را بازتابی از شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه دانست و گفت: هر اتفاقی که روی می‌دهد آموزش و پرورش را بسیار زیاد تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.
وی تصریح کرد: تمام اتفاقات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی که در جامعه بوجود می‌آید در آموزش و پرورش تاثیر بسیار زیادی دارد.
این جامعه شناس بیان کرد : در جوامعی که آموزش و پرورش توسعه یافته ای وجود ندارند قالب‌های آموزشی ریشه در عرف و آداب و راهکارهای پذیرفته شده هنجارمند دارد.
وی تاکید کرد: این موارد دست نیروی انسانی را باز نمی‌گذارد که افراد آنطور که باید و شاید به خلاقیت، نوآوری و شکوفایی برسند.
مهدی، آموزش و پرورش را در این جوامع یک ابزار ایدئولوژیک دانست و گفت: تمام دولت‌ها و حکومت‌ها سعی می‌کنند از آموزش و پرورش به عنوان ابزار اجتماعی استفاده کنند که موفق هم شده اند.
به گفته وی در این رویکرد نگاه به فرآیندهای تربیتی و آموزشی و پرورشی بصورت ماموریتی است و سند تحول و اسناد‌های دیگر می‌آیند و می‌روند و سیستم‌های دیگری هم تکرار و تمرین می‌شوند ولی همه در فرع قرار می‌گیرد و بر این اساس نمی‌توانیم هیچ انتظاری از آموزش و پرورش داشته باشیم.
**در آموزش و پرورش تخریب خلاق وجود ندارد
این جامعه شناس یادآور شد: در آموزشی و پرورش اصلا بحث تخریب خلاق وجود ندارد شاید ذات فعالیت‌های آموزشی و پرورش اینچنینی است و هر کشوری متناسب با وضعیت فرهنگی و اجتماعی خود به سمت آن حرکت می‌کند یا از آن دور می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: یکی از ویژگی‌های نظام‌های سرمایه داری بحث تخریب خلاق است و کمپانی‌های اقتصادی وقتی رقابت می‌کنند آن کسی که نوآوری و خلاقیت دارد بهتر سرپا می‌ماند.
هم اکنون بیش از 14 میلیون دانش آموز در کشور به تحصیل مشغول هستند.
6994/6026/
انتهای پیام /*


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند