فشار آمریکا بر کشورهای عربی خلیج فارس برای خودداری از عادی سازی روابط با سوریه
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - ۵ منبع آگاه اعلام کردند که ایالات متحده در حال رایزنی با کشورهای عربی خلیج فارس است تا از برقراری مجدد رابطه سیاسی با سوریه خودداری کنند.
تبسم مهر - 5 منبع آگاه اعلام کردند که ایالات متحده در حال رایزنی با کشورهای عربی خلیج فارس است تا از برقراری مجدد رابطه سیاسی با سوریه خودداری کنند.
- اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ، 5 منبع آگاه به رویترز گفتند که ایالات متحده در حال لابی و رایزنی با کشورهای خلیج فارس است تا همچنان انزوای سوریه را حفظ کرده و روابط سیاسی و دیپلماتیک خود را با دمشق از سر نگیرند.
منابع آگاه افزودند: از جمله کشورهای عربی خلیج فارس که آمریکا فشار زیادی را بر آن وارد کرده تا همچنان سوریه را منزوی نگه دارد، امارات متحده عربی است. مقامهای امارات متحده عربی سعی کردهاند تا به دمشق نزدیکتر شوند تا به زعم خود با نفوذ ایران مقابله کنند.
به نوشته رویترز، رویکردهای متضاد و متناقض در مرحله اولیه آزمون و خطا است که آیا بشار اسد رئیس جمهور سوریه میتواند بار دیگر اعتبار سیاسی و دیپماتیک خود را پس از 8 سال جنگ و درگیری به دست آورد یا نه.
نقشه جدید واشنگتن برای سوریه و احتمال افزایش رویارویی جدید با روسیه
آمریکا: کنترل شمال شرق سوریه را از دست نمیدهیم
بسیاری از کشورها روابط خود را با سوریه از ابتدای درگیریهای این کشور قطع کردند. برخی کشورهای خلیج فارس نیز سفارتخانههای خود در دمشق را تعطیل کرده یا سطح روابط خود را با دولت سوریه کاهش دادهاند. عضویت سوریه در اتحادیه عرب نیز به حالت تعلیق درآمده است. پروازها متوقف شده و این کشورها مرزهای خود با سوریه را بستهاند. آمریکا و سایر کشورها تحریمهای اقتصادی زیادی را علیه سوریه اعمال کردهاند.
واشنگتن با حمایت و همراهی کشورهای خلیج فارس مثل عربستان سعودی و قطر، خواستار آن نیست که سوریه بار دیگر به جامعه بینالمللی بازگردد آن هم تا زمانی که بر سر یک روند سیاسی برای پایان دادن به جنگ داخلی این کشور توافق و اجماع کلی حاصل گردد.
یک مقام ارشد آمریکایی درباره فشارهای دیپلماتیک بر سوریه گفت: سعودیها در اعمال فشار بر سایر کشورها کاملا مفید و موثر عمل کردهاند و قطر نیز اقدامات مناسب و درستی انجام داده است.
وی افزود: ایالات متحده از این مساله خرسند و راضی است که برخی کشورهای عربی خلیج فارس ترمز را کشیدهاند.
موضع آمریکا نشان میدهد که بشار اسد هنوز راهی طولانی در پیش دارد تا از سوی جامعه بینالمللی مورد پذیرش واقع شود، آن هم در شرایطی که ارتش سوریه توانسته است با حمایت ایران و روسیه بخشهای زیادی از اراضی تصرف شده توسط تروریستها را بازپس بگیرد.
رویترز در ادامه افزود: عدم حمایت آمریکا و وزن منطقهای ریاض برای پایان دادن به انزوای سوریه، این مساله را سختتر خواهد کرد که دمشق بتواند سرمایه گذاری مورد نیاز برای بازسازی این کشور را به راحتی جذب کند.
در حالی که امارات متحده عربی بر این باور است که کشورهای مسلمان باید به آرامی سوریه را برای بازگشت به جامعه بینالمللی قبول کنند تا دمشق از مدار نفوذ ایران خارج شود ولی قطر و عربستان سعودی از رویکرد آمریکا حمایت میکنند.
یک منبع آگاه در یکی از کشورهای خلیج فارس در این باره گفت: امارات متحده عربی، بشار اسد را تنها گزینه میداند و بر این باور است که مقابله با نفوذ ایران در سوریه میتواند مانع از ایفای نقشی شود که تهران هم اکنون در عراق بازی میکند.
در جریان درگیریها، امارات متحده عربی از گروههای مسلح مخالف دولت سوریه حمایت کرده ولی نقش امارات کمرنگتر از عربستان سعودی و قطر بوده است.
یک مقام آمریکایی و یک دیپلمات ارشد غربی و 3 منبع سیاسی در کشورهای عربی نیز اظهار داشتند: مقامهای آمریکایی و سعودی با نمایندگان کشورهای عربی خلیج فارس صحبت کرده و از آنها خواستهاند تا روابط خود را با سوریه مجددا از سر نگیرند. آنها به طور خاص از کشورهای عربی خلیج فارس خواستهاند تا تضمین دهند که کشورهایشان از تلاش سوریه برای بازگشت به اتحادیه عرب حمایت نخواهند کرد و سفارتخانههای آنها همچنان بسته خواهد ماند یا تنها با تعداد کمی از کارکنان خود به فعالیت ادامه خواهند داد.
با توجه به تقویت موضع نظامی بشار اسد، روابط دمشق با برخی از کشورهای عربی خلیج فارس در حال گرم شدن است. امارات متحده عربی سفارت خود در دمشق را در ماه دسامبر بازگشایی کرده است.
یک مقام آمریکایی در این خصوص گفت: این یک پیشرفت و پیروزی بزرگ برای اسد به شمار میرود.
انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی نیز در جمع خبرنگاران در واشنگتن گفت: در 7 سال گذشته نفوذ و تاثیر جهان عرب در سوریه کاملا صفر بوده است. تاثیر صفر جهان عرب در سوریه یک فاجعه است.
وی افزود: ابوظبی با این هدف روابط دیپلماتیک خود با دمشق را مجددا از سر گرفته است تا به صورت نزدیکتر از واقعیت میدانی سوریه مطلع باشد. کشورهای عربی بیشتری باید در این روند مشارکت کنند تا فضا را از ایران و روسیه و ترکیه بگیرند.
این خبرگزاری غربی در ادامه نوشت: گام بعدی برای احیای جایگاه سوریه در عرصه بینالمللی میتواند عضویت مجدد این کشور در اتحادیه عرب باشد. گرچه این اقدام عمدتا نمادین است ولی دولت سوریه میتواند از آن به عنوان بازگشت به قدرت سیاسی بهره ببرد.
اتحادیه عرب دوشنبه گذشته اعلام کرده است که هنوز به اجماع لازم برای بازگرداندن سوریه به این اتحادیه دست نیافته است. منابع آگاه نیز اعلام کردند که واشنگتن فشار زیادی را به اتحادیه عرب وارد کرده است تا مانع از پذیرش مجدد سوریه شود.
یک دیپلمات ارشد غربی در این باره گفت: واشنگتن در حال رایزنی علیه عضویت مجدد سوریه در اتحادیه عرب است و عربستان سعودی و مصر نیز تلاش میکنند تا مانع از پذیرش مجدد عضویت سوریه در اتحادیه عرب شوند.
مقامهای رسمی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و عمان حاضر به اظهار نظر در این باره نشدهاند.
یک مقام وزارت خارجه کویت نیز حاضر نشد درباره این سوال پاسخگو باشد که آیا واشنگتن یا ریاض از کویت خواستهاند تا از عادی سازی روابط سیاسی با سوریه خودداری کند.
این مقام کویتی گفت: موضع ما این است که هرگونه احیای روابط سیاسی با سوریه تنها میتواند از طریق اتحادیه عرب باشد.
البته همه کشورهای عربی نیز روابط خود را با سوریه پس از آغاز درگیری در سال 2011 میلادی قطع نکردهاند. عمان روابط دیپلماتیک خود با دمشق را حفظ کرده است.
یک روز پس از آنکه امارات متحده عربی سفارت خود در دمشق را بازگشایی کرد، بحرین نیز اعلام کرد که سفارتش در دمشق و سفارت سوریه در منامه بدون وقفه و اختلال در حال فعالیت بوده است.
معاون وزیر خارجه کویت نیز در ماه دسامبر اعلام کرد که کویت سفارت خود در دمشق را زمانی بازگشایی خواهد کرد که اتحادیه عرب اجازه بدهد.
به نظر میرسد عربستان سعودی فعلا تصمیمی برای عادی سازی روابط با سوریه ندارد. این مطلب را یک مقام رسمی در یکی از کشورهای خلیج فارس گفت و افزود: همه چیز به حالت تعلیق خواهد بود آن هم تا زمانی که سوریها بر سر روند انتقال سیاسی قدرت به توافق برسند.
قطر نیز اعلام کرده است که هیچ نشانه امیدوارکنندهای برای از سرگیری روابط سیاسی با سوریه وجود ندارد. ولی ابوظبی امیدوار است که در نهایت سوریه را به سوی الگوی مبتنی بر تجارت امارات متحده عربی سوق دهد و دوبی بتواند نقش مهمی در تجارت و بازرگانی با سوریه داشته باشد.
ابوظبی ماه گذشته میزبان یک هیئت سوری به ریاست محمد حمشو تاجر مشهور و بانفوذ بود تا درباره همکاریهای احتمالی در زمینههای تجارت، زیرساخت، کشاورزی، گردشگری و انرژیهای تجدیدپذی مذاکره کنند. البته وزیر خارجه امارات متحده عربی به این مساله اشاره کرده است که سرمایه گذاری واقعی بدون یک روند سیاسی امکان پذیر نخواهد بود.
انتهای پیام/