گزارش ایسنا همزمان با جشنوارهی تئاتر فجر
از شنیدن برخی نمایشها تا حکایت عاشقانه در بستر وقایع «گوهرشاد»
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تماشای نمایشی در بستر تاریخی با بیانی عاشقانه از وقایع مسجد «گوهرشاد» مشهد در کنار مسئولین و شنیدن نمایشهای رادیویی انقلابی از جمله رویدادهای هفتمین روز جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بود.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، 28 بهمن ماه در هفتمین روز از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، نخستین نمایشهای رادیویی اجرا شدند.
مخاطب تئاتر همیشه عادت کرده است تا یک نمایش را تماشا کند؛ به این معنی که مقابل بازیگران بنشینند و همراه با شنیدن دیالوگها و داستان نمایش، شاهد بازی، طراحی صحنه و نور و لباس و… باشد اما میتوان همه یا برخی از آنها را نداشت و باز هم شاهد یک نمایش بود. چنین تجربهای را ما بارها از شنیدن نمایشهای رادیویی داشتهایم.
با این حال در این دوره جشنواره تئاتر فجر طبق روال هر ساله در بخش نمایشهای رادیویی، میتوان علاوه بر آنکه یک نمایش را شنید، بازیگران و صداپیشگان را از نزدیک دید و با مراحل و چگونگی صداگذاریها و افکتها هم آشنا شد.
نمایش رادیویی «صدای انقلاب» اولین رادیو تئاتری بود که در این دوره جشنواره اجرا شد.
«صدای انقلاب» نام عنوان یک نمایش رادیویی است که در صدای مرکز قم تهیه شده و در جشنواره تئاتر فجر هم از همین استان حاضر شده است.
کارگردانی این نمایش را که بر اساس زندگی روحانی شهید، شیخ فضل الله محلاتی از مبارزان رژیم پهلوی است، حجت یوسفی برعهده داشته، مریم واحد آن را نوشته و رضا داداشی تهیه کرده است.
از جذابیتهای تماشای یک نمایش رادیویی، دیدن افکتهایی صوتی است که توسط شخصی دیگر انجام میشود و به نوعی صدای صحنه تولید میکند. به طور مثال در نمایش «صدای انقلاب» با توجه به محتوای این اثر، باید صدای سینی چای، راه رفتن، زنگ تلفن، سیلی خوردن و … شبیه سازی شود؛ البته در این نمایشهای شاهد مقداری طراحی نور و دکور هم بودیم.
با این حال تعداد بلیتهای زیادی برای این نمایش خریداری نشده بود و بیشتر مخاطبان بدون بلیت یا به صورت مهمان بودند که البته با این وجود، سالن نمایش تقریباً خالی بود.
نمایشهای رادیویی از آنجایی که تک اجرایی هستند و اجرای مجدد ندارند، داوران این بخش که متشکل از مسعود فروتن، ایوب آقاخانی، جواد پیشگر، شکرخدا گودرزی و فریبا متخصص هستند در همان تک اجراها در سالن اجرا، حاضر شدند.
بخش نمایشهای رادیویی از مجموعه برنامههای ویژهی دبیرخانهی تئاتر فجر امسال است که به مناسبت بزرگداشت چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی و با همکاری و مشارکت اداره کل هنرهای نمایشی رادیو و رادیو نمایش برگزار میشود.
10 اثر رادیویی از استانهای گیلان، قم، تهران، اردبیل، اصفهان، خراسان شمالی و فارس در ایام جشنواره روی صحنه اجرا خواهند شد که همزمان با اجرای آنها در سالن، به طور زنده از رادیو نمایش هم پخش میشوند.
بخش نمایشهای رادیویی که در تماشاخانه «سرو» اجرا میشوند هر روز تا پایان جشنواره در دو سانس 16:30 و 19 ادامه خواهند داشت.
روایتی عاشقانه از واقعه مسجد گوهرشاد مشهد
از دیگر نمایشهایی که در هفتمین روز جشنواره (28 بهمنماه) روی صحنه تالار اصلی «تئاترشهر» رفت و مسئولینی چون سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی و حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به دیدن آن نشستند، «باغ خونی» امیر بشیری بود.
این نمایش که از جمله نمایشهایی است که در بخش چهل سالگی انقلاب جشنواره تئاتر فجر حضور دارد، داستانی اجتماعی تاریخی به همراه روایتی عاشقانه به صحنه میبرد، وقایعی را در سال 1314 در مشهد و واقعه مسجد گوهرشاد دنبال میکند و در واقع داستان در یک بستر تاریخی روایت میشود.
«باغ خونی» با بازی دو بازیگری که از چهرههای سینمایی و تلویزیونی هستند چون پرویز فلاحیپور، کامران تفتی یک داستان خانوادگی و عاشقانه است که در آن دختری به نام لیلا که فرزند یکی از تجار بزرگ مشهد است گم میشود و پدر او با بازی پرویز فلاحی پور نامزدش را مأمور میکند تا او را پیدا کند و از آنجایی که نامزد لیلا که کامران تفتی نقش آن را بازی میکند، یک شهربانی چی است، یافتن او منجر به قربانی شدن عدهای میشود.
در نمایش «باغ خونی» به نویسندگی محمد نقایی و کارگردانی امیر بشیری که از شهر مشهد در جشنواره تئاتر فجر حضور دارد، علاوه بر این دو بازیگر هنرمندان مشهدی هم ایفای نقش میکنند که از جمله آن میتوان به سعید صادقی، محمد الهی، امیر محاسبتی، جلال کریمزاده، جواد محمدزاده، زهره مرادی، محبوبه سلطانی، مجید بخششیان، مهشید شریفی، احسان امیرپور، مهران مطیع و سجاد انتظاری اشاره کرد.
طراحی دکور، طراحی نور و میزان سنهای این نمایش را در کنار بازیهای خوب بازیگران میتوان از نقاط قوت «باغ خونی» دانست با این وجود در سانس اول اجرای این نمایش در سالن اصلی تئاتر صندلیهای خالی دیده میشود، در صورتی که به نظر میآمد همچنان مخاطبانی بیرون از سالن هستند که دوست داشتند، پای دیدن این نمایش بنشینند.
سی و هفتمین جشنوارهی بینالمللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانیمرند تا 4 اسفند ماه در تهران ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام