رئیس کمیسیون عمران مجلس:
سهم بندر شهیدرجایی از تجارت منطقه فقط 6 درصد است
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: در حالی که بندر جبلعلی امارات سهم ۶۰درصدی از تجارت منطقه دارد، سهم بندر شهید رجایی تنها ۶ درصد است.
تبسم مهر - رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: در حالی که بندر جبلعلی امارات سهم 60درصدی از تجارت منطقه دارد، سهم بندر شهید رجایی تنها 6 درصد است.
به گزارش خبرنگار مهر ، محمدرضا رضایی کوچی در بیست و ششمین همایش هماهنگی ارگانهای دریایی که هم اکنون در حال برگزاری است، با بیان اینکه در سال 84 سند چشم اندازی تهیه شد که بر اساس آن قرار بود ایران در سال 1404 قدرت اول منطقه باشد، گفت: بنا بر این سند امروز باید به 60 درصد شاخصهای قدرت منطقه دست یافته باشیم اما همه دستگاههای دولتی و خصوصی از خود سؤال کنند که چقدر در تحقق این شعار سهم داشته اند.
وی با بیان اینکه ما با 60 درصد موردنظر فاصله زیادی داریم، افزود: با این حال تا زمان رسیدن به افق 1404، 40 درصد زمان باقی مانده است و برای رسیدن به آن باید نقصها را برطرف کنیم.
رئیس کمیسیون عمران مجلس اظهارداشت: کشورهای همسایه ما که به دریا وصل هستند و حتی آن دسته از کشورهایی مثل افغانستان که هیچ اتصالی به آبها ندارند، برای توسعه حمل و نقل دریایی خود تلاش میکنند، ولی ما علیرغم داشتن ظرفیتهای فراوان نتوانسته ایم توفیق خوبی در صنایع دریایی کسب کنیم.
رضایی کوچی در خصوص تشریح ظرفیتهای دریایی ایران یادآور شد: ما تنها کشوری هستیم که به دریای شمال و جنوب دسترسی داریم. 400 میلیون جمعیت بازارهای هدف در اطراف ما سکونت دارند که به پنج کریدور اصلی دنیا دسترسی داریم که سبب شده جزو پنج کشور دارای این ویژگی باشیم. 50 درصد ذخایر نفتی جهان از تنگه هرمز که در کنترل ایران است، تردد میکنند. 56 درصد سواحل خلیج فارس به ایران تعلق دارد، سالانه 40 هزار شناور معادل 30 درصد شناورهای جهان از تنگنه هرمز عبور میکنند، بزرگترین ناوگان نفتکش جهان و بزرگترین ناوگان تجاری منطقه را در اختیار داریم که اینها جزو ظرفیتهای ما است.
وی سپس به کاستیهای کشور در بخش صنایع دریایی اشاره کرد و افزود: از 11 بندر اصلی ما، تنها 20 درصد ظرفیت آنها در حال استفاده است و 80 درصد ظرفیت بنادر اصلی تجاری کشور خالی است. تنها دو درصد سواحل را احیا کرده ایم و 98 درصد سواحل رها شده است، در حالی که میتوانیم سوخت شناورهای منطقه را تأمین کنیم اما از سوخت رسانی به کشتیهای عبوری غافل مانده ایم، این در حالی است که امارات سالانه 20 میلیارد دلار از صنعت بانکرینگ درآمد دارد و این رقم معادل دهها برابر اعتبارات عمرانی ما در بهترین شرایط است. بندر جبلعلی امارات 60 درصد عملیات کانتینری و فله ای منطقه را در اختیار دارد ولی سهم بندر شهید رجایی تنها 6 درصد است که اینها نشان از ضعف ما در استفاده از ظرفیت هایمان دارد.
نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تحریمها در بروز چنین مشکلاتی بی تأثیر نیست، گفت: اما همه مشکلات را گردن تحریمها نیندازیم، برخی وقتها مدیریتهای ضعیف یا ساختارهای اشتباه سبب بروز این مشکلات شده است. اثرگذاری تحریمها در حدی نیست که امروز چنین جایگاهی داشته باشیم.
وی یکی دیگر از مشکلات ما در بخش دریایی را تعدد دستگاههای مرتبط با حوزه دریا عنوان و اظهارکرد: وزارت راه و شهرسازی، سازمان شیلات، سازمان محیط زیست، وزارت نفت، ارتش، سپاه، شرکت ملی نفتکش، وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق ایران، اتحادیه مالکان کشتی ها، انجمنهای صنفی مختلف و ... که عمدتا مستقل از هم عمل کرده و حتی برخی دستگاهها با یکدیگر تضاد منافع دارند سبب شده تا چنین مشکلاتی در بخش دریایی ایجاد شود، ضمن اینکه برخی دستگاهها نیز با هم تضاد منافع دارند، مثلا شیلات با سازمان بنادر، وزارت راه با وزارت نفت و ...؛ این تضاد منافع یک عامل توقف برای برنامه ریزی صحیح است.
وی با بیان اینکه امروزه ضعیفترین مردم شهرهای ما ساکنان شهرهای بندری هستند، گفت: مجلس آمادگی دارد هر دستگاهی در حوزه دریا هر قانونی بخواهد تصویب کند و در اختیار دولت قرار دهد. کمیسیون عمران و فراکسیون دریایی مجلس آماده همکاری با همه دستگاهها هستند.