آخرین مطالب

سایه روشن بسته 18 میلیون یورویی اروپا/پذیرش برنامه یاحفظ عزت ملی؟ سیاسی

سایه روشن بسته 18 میلیون یورویی اروپا/پذیرش برنامه یاحفظ عزت ملی؟

  بزرگنمایی:
اروپا برای هزینه‌کرد بسته‌ کمک۱۸میلیون یورویی،برنامه‌ اقدامی منتشر کرده که نسبت آن با سیاست‌های کلی و اسناد بالادستی کشور مبهم بوده و پذیرش آن موجب تحقیر نخبگان و پایمال شدن عزت ملی خواهدشد.


سایه روشن بسته 18 میلیون یورویی اروپا/پذیرش برنامه یاحفظ عزت ملی؟


تبسم مهر به نقل از ایسنا، اتحادیه اروپا برای هزینه‌کرد بسته‌ کمک 18 میلیون یورویی، برنامه‌ اقدامی منتشر کرده که نسبت این برنامه با سیاست های کلی و اسناد بالادستی کشور مبهم بوده و پذیرش آن موجب تحقیر نخبگان و پایمال شدن عزت ملی خواهد شد.

در زمان انجام مذاکرات برجام اروپایی، کمیسیون اتحادیه اروپا خبر از ارسال اولین بسته‌ کمکی اتحادیه اروپا به ایران داد که ارزش این بسته 18 میلیون یورو اعلام شد. هم‌چنین در بیانیه‌ کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام شد که 8 میلیون یورو از این بسته به قسمت تجاری ایران، 8 میلیون یورو دیگر به بخش محیط‌زیست و 2 میلیون یوروی دیگر به بخش اجتماعی و مدنی اختصاص خواهد یافت [1].

این بسته کمکی، بخشی از نتیجه مذاکرات برجامی ایران با اتحادیه اروپا ذکر شده که از توافق بین ظریف و موگرینی برای همکاری ایران و اروپا در موضوعات گسترده مانند محیط‌زیست، تجاری و اقتصادی و ... حاصل شده است. در واقع این کمک‌ها و ادامه‌ آن، به توافق نامه برجام گره زده شده و بار دیگر اتحادیه اروپا توپ را به زمین ایران انداخته و اعلام کرده تا زمانی که ایران به تعهدات خویش در برجام پایبند باشد، اتحادیه اروپا نیز پایبند است.

 تهدیدها و اقدامات متقابل در برنامه اقدام اتحادیه اروپا

بعد از اعلام خبر کمک 18 میلیون یورویی به ایران از سوی اتحادیه اروپا، واکنش‌ها نسبت به آن آغاز شد و عده‌ای آن را تحقیرآمیز و عده ای دیگر آن را نشانه حسن نیت اتحادیه اروپا دانستند. ولی آنچه اهمیت بیشتری دارد این است که اتحادیه اروپا چه اهدافی را با اجرای این بسته مدنظر دارد و در اجرای این بسته چه ملاحظاتی برای ایران در نظر گرفته شده است. هرچند بررسی اعلامیه‌ کمیسیون اتحادیه اروپا، جزییات و اطلاعات مناسبی  در مورد اهداف و تبعات اجرای این بسته در اختیار قرار نمی‌داد اما کمیسیون اتحادیه اروپا سند اجرایی(برنامه اقدام) مربوط به کمک را تحت عنوان «برنامه اقدام» منتشر کرد [2] که به بررسی جزییات بسته مذکور اشاره شده است.

در برنامه اقدام، اروپایی‌ها برای کمک ناچیز 18 میلیون یورویی بسیار تدارک دیده و تقریبا تمام جزییات اجرایی را پیش‌بینی کرده‌اند. در یک بخش برنامه اقدام،  اتحادیه اروپا ریسک‌ها و تهدیدهایی را که ممکن است در روند اجرای  بسته‌ کمکی وجود داشته باشد، در جدولی مشخص و سطح‌بندی کرده و سپس برای کاهش آن اقداماتی را در نظر گرفته است. جدول ریسک‌ها به شرح زیر است:

ریسک‌ها و تهدیدها

سطح تهدید

( پایین، متوسط، بالا)

اقدامات کاهشی

بی‌ثباتی سیاسی بین‌المللی، منطقه‌ای و داخلی

بالا

تمام تعهدات به تعهد ادامه‌دار ایران به برجام پیوند داده می‌شود.

مشکلات انتقال منابع و محصولات به ایران

بالا

سازوکارهای مالی جایگزین باید در نظر گرفته شود (به عنوان مثال از طریق سازمان ملل هر جایی که نیاز باشد به ذینفعان کمک بلاعوض (گرنت) داده شود).

درگیری محدود و بی‌علاقگی همکاران کلیدی نسبت به برنامه

متوسط

فعالیت‌ها باید بر اساس گفتگو و تبادلات فنی شکل گرفته‌ بین ایران و اتحادیه اروپا  باشد؛ بسیج کردن همکاران در تمام بخش‌های فرایند اجرایی و سیاست‌گذاری به منظور ایجاد حس مالکیت، انجام پذیرد.

محدودیت ظرفیت بازیگران در سطوح مختلف مدیریتی

متوسط

حمایت برای ساخت ظرفیت مشخص در سطح محلی باید فرآهم بشود، به ویژه برای اقداماتی که مربوط به توسعه تجارت است.

شرکا (افراد یا نهادها) در لیست تحریم‌های اتحادیه اروپا باشند (مثلا دانشگاه‌ها)؛ نقض تحریم‌ها در بخش‌های مختلف اتحادیه اروپا (مثلا صادرات اقلام دوگانه)

متوسط

در طی انعقاد قراردادها با سازمان‌هایی که ارزیابی شده‌اند[3] مذاکره خواهد شد تا هم نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا و هم حمایت احتمالی اتحادیه اروپا از افراد و یا نهادهایی که تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا هستند، جدا بشوند. در مورد سازمان‌های مردمی هم به عنوان بخشی از فرایند ارزیابی، بررسی‌های محتاطانه صورت بگیرد و تمام ذینفعان منتخب مرامنامه‌ای را امضا کنند که به موجب آن هیچگونه همکاری با نهادهای تحریمی صورت نگیرد.

گره زدن انجام تعهدات به برجام و عدم تخصیص مبلغ به نهادها و افراد تحریمی

در این جدول ملاحظات جالب توجهی وجود دارد. در وهله‌ اول، در نظر گرفته شده تا برای اینکه تغییرات شرایط سیاسی به روند کمک‌ها آسیب نرساند، تمام تعهدات به برجام گره زده شود.  یا مثلا اگر نهادهای همکاری در ایران در روند اجرای کمک اظهار بی‌علاقگی کردند و مشارکت پایینی داشتند، طوری رفتار شود که احساس کنند خود مالک کار هستند. از همه مهم‌تر کار نکردن با نهادها و افراد تحریمی است که در لیست‌های تحریمی اتحادیه اروپا قرار دارند، که در این مورد گفته شده است برای جلوگیری از همکاری با نهادها و افراد تحریمی، «در طی انعقاد قراردادها با سازمان‌هایی که ارزیابی شده‌اند  مذاکره خواهد شد تا هم نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا و هم حمایت احتمالی اتحادیه اروپا از افراد و یا نهادهایی که تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا هستند، جدا بشوند. در مورد سازمان‌های مردمی هم به عنوان بخشی از فرایند ارزیابی، بررسی‌های محتاطانه صورت بگیرد و تمام ذینفعان منتخب مرامنامه‌ای را امضا کنند که به موجب آن هیچگونه همکاری با نهادهای تحریمی صورت نگیرد».  

دخالت در حکمرانی و نادیده گرفتن نخبگان داخلی نتیجه محتوم بسته اتحادیه اروپا

اروپا می‌خواهد با کمترین هزینه، ایران را پایبند به برجام نگه‌داشته و از طرف دیگر به نوعی در بحث سیاست‌گذاری و حکمرانی داخلی ایران هم دخالت کند و بدتر اینکه به نوعی شرط گذاشته است که نهادهای تحریمی از نهادهای غیرتحریمی جدا شوند. به نظر می رسد پذیرش این کمک با وجود این ملاحظات تحقیر غرور ملی ایران است.

دولت در شرایطی که تنها برای دریاچه ارومیه مجموعا 3000 میلیارد تومان اعتبار در نظر می‌گیرد، چرا باید کمکی را قبول کند که به اندازه‌ یک سوم بودجه دریاچه ارومیه هم نیست؟! اگر دولت در بحث حکمرانی و سیاست‌گذاری مشکل دارد، به جای کمک گرفتن از بیگانگان چرا به سمت نخبگان و ظرفیت‌های دانشگاهی نمی‌رود؟! چرا از دانشگاهیان نمی‌خواهد برای چالش‌های زیست‌محیطی، تجاری و اجتماعی فکری کنند؟! بنابراین پذیرش این کمک توجیه عقلایی و منطقی نیز ندارد. همچنین پذیرش این کمک ناچیز، به طرف مقابل این پیام را می‌دهد که ایران در وضعیت فوق‌العاده ضعیفی قرار دارد و نمی‌تواند از عهده مسائل خود بربیاید. نتیجه محتوم چنین پیامی آغاز و تداوم رفتار عامرانه اروپایی ها نسبت به ایران خواهد بود.

بدعهدی های مکرر و درخواست های نامتعارف اروپاییان نتیجه ضعف مسئولان داخلی

این موضوع در حالی است که اتحادیه اروپا نسبت به وعده‌های خود در برجام تعلل می‌کند؛ قانون به اصطلاح مسدودسازی اجرا می‌کند ولی نمی‌تواند جلوی خروج شرکت‌های اروپایی از ایران را بگیرد. قول تضمین فروش نفت ایران را می‌دهد ولی فروش نفت ایران به اروپا در طی شش ماه بعد از زمان خروج آمریکا از برجام نصف می‌شود و حتی توسط فرانسه به صفر می‌رسد. اروپایی‌ها قول راه‌اندازه‌ سازوکار ویژه خود (SPV) تا قبل از 13 آبان را می‌دهند، اما طولی نمی‌کشد زیر قول خود زده و عملیاتی شدن آن را به اوایل سال 2019 موکول می‌کنند. اروپایی‌ها به تروریست‌هایی که مردم مظلوم ایران را در اهواز و نقاط دیگر ترور کرده و مظلومانه به شهادت می‌رسانند، پناه می‌دهند؛ اما در یک اقدام گستاخانه به دیپلمات‌های ایرانی تهمت عملیات انفجاری می‌زنند و آنها را به رغم مصونیت دیپلماتیک بازداشت و دادگاهی می‌کنند.

به نظر می رسد بدرفتاری و گستاخی های اروپاییان نسبت به ایران تصادفی نیست، بلکه بر اساس محاسباتی است که از دولتمردان و مسئولین کشور دیده‌اند. آنها وقتی ضعف دولت مردان در پذیرش این کمک‌های تحقیرآمیز را ببینند، با خود محاسبه خواهند کرد که هر چقدر بدرفتاری کنند، دولت ایران دست به اقدام متقابل نخواهد زد. بنابراین دولت دوازدهم این روزها در یک دو راهی مهم قرار دارد؛ پذیرش برنامه اقدام کمک 18 میلیون یورویی یا حفظ عزت ملی.

[1] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5103_en.htm

[2] https://ec.europa.eu/europeaid/sites/devco/files/aap-financing-iran-annex-c_2018_5660_en.pdf

[3]  اتحادیه اروپا برای اینکه بودجه‌ای به سازمانی اختصاص بدهد و یا کمکی کند، ابتدا آن را طی فرایندی که به آن Pillar Assessment می‌گویند ارزیابی کرده و این فرایند هفت مرحله است.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند