فهرست معافیت از تحریمهای نفتی ایران کوچک میشود
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تحلیلگران غربی میگویند احتمالاً معافیت از تحریمهای آمریکا علیه ایران در ماه مه تمدید میشود، اما شمار کشورهایی که از این معافیتها برخوردار هستند، کاهش پیدا خواهد کرد.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، تصمیم دولت آمریکا در نوامبر برای صدور معافیتهایی برای هشت کشور خریدار نفت ایران بازار را شوکه کرد و سبب شد تا قیمت نفت برنت در آن ماه 22 درصد کاهش پیدا کند و معافیتها بر تصمیم اوپک برای موافقت با آغاز محدودیت عرضه در سال 2019 تأثیر گذاشت.
هشت کشور از جمله چین، هند، ایتالیا، یونان، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و ترکیه معافیتهای موقتی را دریافت کردهاند که به آنها امکان میدهد تا به خرید نفت ایران ادامه دهند.
به گفته تحلیلگران در شرکت آمریکایی "گروه اوراسیا"، کاهش شمار معافیتها ممکن است صادرات نفت ایران را محدود کند، اما بعید است آمریکا به هدفش برای صفر کردن خرید نفت ایران دست پیدا کند.
چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه احتمالاً پس از پایان مدت معافیت شش ماهه در مه، مجدداً معافیتهایی دریافت خواهند کرد که صادرات نفت ایران را بالای یک میلیون بشکه در روز نگه خواهد داشت اما ایتالیا، یونان و تایوان از فهرست معافیتها حذف خواهند شد.
این تحلیلگران اظهار کردند: اولویتهای ژئوپلیتیکی دیگر احتمالاً موضع دولت ترامپ برای متوقف کردن صادرات نفت ایران را به خصوص برای دو مشتری بزرگ ایران شامل چین و هند ملایم خواهد کرد.
واردات نفت آسیا از ایران در نوامبر که تحریمهای آمریکا به اجرا درآمد، به پایینترین میزان در پنج سال اخیر رسید. چین و هند به واردات نفت ایران ادامه دادند در حالی که واردات ترکیه در دسامبر کاهش داشت. خرید هند به 1.25 میلیون تن در ماه یا معادل 300 هزار بشکه در روز محدود شده است و چین برای خرید 360 هزار بشکه در روز نفت از ایران به مدت 180 روز از آمریکا معافیت گرفته است.
خریداران کره جنوبی و ژاپن نیز واردات نفت ایران را از اوایل سال میلادی جاری آغاز کردند. کره جنوبی میتواند حداکثر 200 هزار بشکه در روز، نفت ایران را که عمدتاً میعانات است، تحت این معافیتهای واشنگتن، وارد کند. حدود 70 درصد از نفت ایران که پیش از بازگشت تحریمها، از سوی کره جنوبی خریداری شد، میعانات پارس جنوبی بوده و بیش از نیمی از واردات نفت فوق سبک کره جنوبی، از میدان گازی پارس جنوبی ایران بوده است.
بر اساس گزارش پایگاه خبری "میل بانک مونیتور"، مایک تران، تحلیلگر شرکت "آر بی سی کپیتال مارکتس" روز پنج شنبه در یادداشتی نوشت: با توجه به تمایل دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای پایین ماندن قیمتهای نفت و دشواری همراه کردن کشورهایی مانند چین و هند برای توقف خرید نفت از ایران، کاخ سفید احتمالاً دفعه بعد در هدف خود برای صفر کردن واردات نفت ایران تجدیدنظر میکند.
انتهای پیام