سخنگوی طالبان در گفتگو با مهر:
آمریکا میتواند حضور دیپلماتیک و اقتصادی در افغانستان داشته باشد
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - مجاهد با اشاره به اینکه آمریکا فقط میتواند بعد از خروج از افغانستان با این کشور روابط دیپلماتیک داشته باشد، گفت: ایران نشان داده که میانجیگر خوبی برای رفع مشکلات افغانستان است.
تبسم مهر - مجاهد با اشاره به اینکه آمریکا فقط میتواند بعد از خروج از افغانستان با این کشور روابط دیپلماتیک داشته باشد، گفت: ایران نشان داده که میانجیگر خوبی برای رفع مشکلات افغانستان است.
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان در افغانستان در یک گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری مهر در ارتباط با مهمترین اوضاع سیاسی افغانستان به ویژه موضوعات پیرامون صلح و نشست این گروه با نمایندگان آمریکایی بحث و تبادل نظر کرد.
به بیان مجاهد، آمریکا میتواند بعد از خروج از افغانستان با این کشور روابط دیپلماتیک داشته باشد، به گفته مجاهد ایران نشان داده که میانجیگر خوبی برای رفع مشکلات افغانستان است. وی در این گفتگو نیز بار دیگر ادعای طالبان در خصوص دولت قانونی کابل را تکرار کرد.
مجاهد همچنین در مورد داشتن دفاتر سیاسی طالبان در ایران، موضع این گروه در ارتباط به انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و سایر کشورها اظهار نظر کرد و در مورد سرنوشت گروه داعش در افغانستان نیز موضع طالبان را بیان داشت.
شرح کامل گفتگوی خبرگزاری مهر با ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان به شرح ذیل است:
*نشست مسکو را چگونه ارزیابی کردید؟
نشست مسکو با موفقیت برگزار شد. در این نشست جناحهای مختلف افغانی بهاستثنای دولت کابل حضور داشتند و ما برنامههای امارت اسلامی را با آنها درمیان گذاشتیم، با آنها در مورد آینده و پایان اشغالگری و اثرات مثبت آن صحبت کردیم و این نشست با محتوای خوب پایان یافت.
* طالبان تاکنون حاضر به مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان نشده است. آیا از دید شما دولت کابل هیچ تأثیری در روند صلح ندارد و شما سهمی برای دولت در برقراری صلح افغانستان قائل نیستید؟
باید یادآور شوم که دولت کابل برای اهداف آمریکا به وجود آمده است! ما نمیتوانیم این دولت را بهعنوان یک نظام بشناسیم، این دولت بهعنوان یک جریان افغانی برای ما مطرح است.
*مذاکرات با آمریکاییها به کجا رسیده است و طی چندین دور مذاکرات به چه توافقاتی دستیافتهاید؟ آیا برای جدول زمانبندیشده خروج نیروهای آمریکایی به توافق رسیدهاید؟
نشست بعدی ما در تاریخ 25 فوریه ( 6 اسفند) در دوحه قطر برگزار میشود. در حال حاضر دو گروه فنی روی صورتجلسه نشست قبلی کار میکنند. تمام مسائلی که باید برای پایان اشغال در نظر گرفته شود بررسی میشود. این امید وجود دارد که روزی اشغال به پایان برسد و افغانها بعد از این خود برای آینده کشورشان تصمیم بگیرند، اما تاکنون برای خروج نیروهای آمریکایی تصمیمی گرفته نشده است.
*به باور شما آیا باوجود رقابتهایی که در منطقه وجود دارد و خیلی از رقبای دیرینه آمریکا در این منطقه حضور دارند، آمریکا حاضر خواهد شد که میدان را به نفع مخالفین خود کاملاً رها کند؟
در ابتدا باید گفت که حضور نیروهای نظامی آمریکا هرگز برای ما قابلقبول نیست به هر قیمتی که هست، چه کشورهای منطقه موافق باشند و چه مخالف، باید بروند. دوم اینکه افغانستان بر اساس منافع ملی خود برنامههای خود را بهگونهای ترتیب میدهد که با تمام کشورها تعاملات مثبت داشته باشد حتی اگر این کشورها در بین خود اختلاف داشته باشند اما در قبال افغانستان دیدگاهها باید یکسان باشد و همه با افغانستان همکار =ی کنند.
همه میدانند که افغانستان در جنگهای 40 ساله ویرانشده و اقتصادش از بین رفته است و ما انتظار داریم که برای آبادی کشور ما تمام کشورها همکاری کنند. ما هم برنامههایی را پیشنهاد خواهیم داد که افغانستان مرکز همکاریهای بینالمللی کشورهای مختلف باشد.
*شما اشاره کردید که حضور نظامی آمریکا را قبول نخواهید کرد، آیا آمریکاییها میتوانند در افغانستان باقی بمانند و فعالیتهای دیگری داشته باشند؟ البته آنگونه که در رسانهها مطرحشده آمریکاییها آمادگی خود را برای آموزشهای نظامی به نیروهای افغان بعد از صلح اعلام کردهاند.
ما در چند مورد میتوانیم با همه جهان ارتباط داشته باشیم که آمریکا نیز میتواند شامل آن باشد، در بخش اقتصادی و دیپلماتیک. بهجز این، اجازه هیچ فعالیتی در افغانستان به کشورهای دیگر داده نخواهد شد. بهصورت کل ما در عرصه نظامی به هیچ کشوری اجازه حضور در افغانستان نخواهیم داد. چراکه این نیاز افغانستان است که در عرصههای اقتصادی، تجاری، مسائل سیاسی با کشورهای دیگر همکاری کند که این همکاریها را آمریکا هم میتواند بعد از پایان اشغال داشته باشد اما اجازه دخالت در امور داخلی افغانستان، قابلقبول ما نیست.
*یکی از دلایل اشغال همانگونه که شما درگذشته نیز به آن اشاره کردید این بود که آمریکا از لحاظ اقتصادی به افغانستان کمک میکرده است. اما اگر آمریکا بخواهد با چنین شیوههایی وارد عمل شود شما چه عکسالعملی خواهید داشت؟
دولت کابل به خاطر این از سوی واشنگتن تجهیز میشود که آمریکاییها در افغانستان فعالیت نظامی دارند و همچنین دولت تکیه بر منابع اقتصادی افغانستان ندارد. ما میتوانیم برای رشد اقتصاد کشور روابط تجاری و اقتصادی با تمام کشورها داشته باشیم، با آمریکاییها هم میشود بر اساس یک برنامه و منافع کشور روابط اقتصادی داشته باشیم اما اجازه دخالت در امور کشور را نخواهیم داد.
*طالبان با آمریکاییها وارد مذاکره شدهاند و دور یک میز یکدیگر را ملاقات میکنند، فکر نمیکنید زمان آن رسیده است که برای نتیجهبخش بودن این مذاکرات و اطمینان دو طرف به یکدیگر آتشبس هم برقرار شود؟
ما در مذاکرات با آمریکاییها هنوز وارد مرحله ای نشده ایم که نیاز به توقف جنگ دیده شود و بدون فشار نظامی، آمریکاییها قابل اعتماد برای وفادار ماندن به تعهدات خود نیستند. اشغال هنوز ادامه دارد و ما نیاز داریم که جنگ را در کنار مذاکرات پیش ببریم و از این طریق برای خروج نیروهای نظامی بر آمریکاییها فشار وارد کنیم تا زمانی که خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان قطعی شود.
*شما انتخابات پارلمانی افغانستان را تحریم کردید. آیا انتخابات آینده نیز قابلقبول شما نیست و آن را تحریم خواهید کرد؟
تا زمانی که افغانستان تحت اشغال باشد برنامه هایی مانند انتخابات نمیتواند مشکل ملت ما را حل کند. انتخابات زمانی نتیجه بخش خواهد بود که ابتدا اشغال به پایان برسد و پساز آن نظام افغانستان فقط به دست افغانها ایجاد شود ولی ما هنوز به آن مرحله نرسیدهایم. پس پروسههایی تحت عنوان انتخابات جعلی هست و مورد تائید ما نیست.
*طالبان در این اواخر روابط دیپلماتیک خود را افزایش دادهاند. در کنار دفتر سیاسی خود در قطر نشست هایی را با نمایندگان ایران داشتهاند. در اجلاس مسکو نیز حضور پیداکردهاند. آیا طالبان دفتر سیاسی در روسیه دارد؟
طالبان به این فکر است که افغانستان آینده بهتری داشته باشد و به خاطر ایجاد این آینده بهتر نیاز است تا افغانستان با کشورهای منطقه روابط حسنه داشته باشد. در 18 سال گذشته تبلیغات منفی علیه طالبان شده بود.
رسانههای غربی و رسانههایی که به نفع اشغالگران کار میکردند تلاش میکردند اذهان منطقه را علیه طالبان تحریک کنند و علیه ما یک نوع چهره منفی را منعکس کنند. ما نیاز داشته و داریم که تبلیغات سو را علیه خود رفع کنیم و عملاً با کشورهای مختلف روابط دیپلماتیک خود را ایجاد کنیم و باهم به تفاهم برسیم تا کشورهای منطقه هم نسبت به آینده افغانستان مطمئن شوند و افغانستان هم امنیت بهتری داشته باشد و نگرانیهایی هم که در این زمینه به وجود آمده برطرف شود. اما در مورد داشتن دفاتر سیاسی در کشورهای دیگر باید یادآور شوم که تا هنوز تصمیمی گرفته نشده است اما اگر نیاز به ایجاد آن شد، اطلاع خواهیم داد.
*هیئتی از طالبان با مقامات ایرانی گفتگو داشتهاند، مقامات افغان بارها اعلام کردهاند که هرگونه مذاکره با طالبان باید با نظارت دولت افغانستان انجام پذیرد. برخی از مسئولین افغان نیز نسبت به این مذاکرات عکسالعمل نشان داده اند، اما دولت ایران برخلاف این سوءظنها اعلام کرده است که قصد دارد تا از طریق این گفتگوها برای مذاکره طالبان با دولت افغانستان میانجیگری کند. با توجه به اینکه طالبان همیشه برای مذاکره با دولت افغانستان مخالفت کرده است، پاسخ شما در قبال این موضوعات چیست؟
تلاشهای کشور ایران قابلستایش است. آنها بهعنوان یک کشور مسلمان احساس مسئولیت دارند و یقینا در قبال مسائل افغانستان نگران هستند تا مبادا این مشکلات ادامه پیدا کند و بر مشکلات ما افزوده شود. به همین دلیل با ما ارتباط برقرار کردند و از سویی روابط خود با دولت کابل را هم حفظ کردهاند و این به این معنی است که میانجیگری بهتری برای این مسائل هستند. اما طالبان نیز نگرانی هایی را دارد که هم با جمهوری اسلامی و هم با کشورهای دیگری که خواهان میانجیگری هستند این نگرانیها را مطرح کرده است. ما به تمام کشورها گفتهایم که دولت کابل یک دولت دستنشانده است و ما نمیخواهیم با چنین دولتی گفتگو کنیم.
*آمریکاییها اعلام کرده اند که هدف آنها از ماندن در منطقه مبارزه با داعش است. آیا موضوع داعش نیز جزء مذاکرات بوده است. بعد از پایان اشغال چه تصمیمی در مورد داعش گرفته خواهد شد؟ آیا افغانها مبارزه با داعش را به عهده خواهند گرفت یا باز به آمریکا فرصت دیگری داده خواهد شد؟
مبارزه با داعش وظیفه افغانها است. ما نمیخواهیم چنین جریانهایی در کشور ما رشد کنند یا وجود داشته باشند. اما ما در این مورد از آمریکاییها هیچگونه همکاری را نمیخواهیم و در مذاکرات خود هم به آنها گفتهایم و حالا هم میگوییم که آمریکا از داعش حمایت نکند و برنامه فعال کردن داعش را به کار نگیرد. آمریکاییها از زمانی که داعش در افغانستان به وجود آمده از این گروه حمایت کرده اند.
ما مشاهده کردهایم که آمریکا هم از لحاظ نظامی و هم اقتصادی داعش را حمایت و تجهیز کرده است. اگر آمریکا میخواهد داعش را بهانهای برای حضور خود در افغانستان کند باید این استراتژی خود را تغییر دهد.
*در آخر جزئیاتی از آزادی اعضای داعش از زندان طالبان توسط عوامل آمریکایی ارائه دهید. آیا چنین موضوعی حقیقت داشته است یا خیر؟
تعداد 60 نفر از داعشی هایی که در بین آنها اعضای خارجی داعش نیز بود، توسط گروه طالبان اسیر شدند که بعدها توسط آمریکاییها آزاد شدند.