مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت:
40 درصد مردان ایرانی اضافه وزن یا چاقی دارند
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: حدود ۴۰ درصد مردان و ۵۲ درصد زنان ۱۵ تا ۶۴ ساله کشور دچار اضافه وزن یا چاقی هستند.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: حدود 40 درصد مردان و 52 درصد زنان 15 تا 64 ساله کشور دچار اضافه وزن یا چاقی هستند.
زهرا عبداللهی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: چاقی بیماری کشندهای نیست اما با بسیاری از بیماریهای غیرواگیر به طور مستقیم یا غیرمستقیم ارتباط دارد.
وی اظهار داشت: احتمال ابتلا به بیماری دیابت، آرتروز، افزایش فشار خون، نارسایی قلبی، نقرس، دیسک کمر، نارسایی تنفسی، سکته قلبی، عفونتهای ریوی، سنگ کیسه صفرا، واریس، نازایی، سرطان سینه، سرطان پروستات، بالا رفتن چربی خون، تصلب شرائین و کاهش متوسط عمر و همچنین احساس محرومیت اجتماعی و حقارت در افراد چاق بیشتر است.
عبداللهی ادامه داد: حدود 59 درصد زنان و 36 درصد مردان بزرگسال 45 تا 65 سال کشور مبتلا به فشارخون بالا هستند و فشارخون بالا در درازمدت میتواند، باعث آسیب به قسمتهای مختلف بدن شود.
وی تصریح کرد: فشار خون بالا همچنین میتواند منجر به خونریزی رگهای خونی مغز و سکته مغزی و با آسیب به عروق کلیوی موجب نقص کار کلیهها شود و چاقی به عنوان یکی از عوامل مهم زمینه ساز برای ابتلا به فشار خون بالا میتواند در بروز این نارساییها نقش داشته باشد.
* 40 درصد زنان و 33 درصد مردان دارای قند خون بالا
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اضافه کرد: حدود 40 درصد زنان و 33 درصد مردان بزرگسال 45 تا 65 سال، قند بالا دارند.
به گفته عبداللهی، قند خون بالا زمینه را برای بروز بیماری دیابت فراهم میکند، دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی جهان محسوب میشود که با افزایش قند خون تشخیص داده میشود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 250 میلیون انسان در جهان با دیابت زندگی میکنند، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماری کلیه، عارضه چشمی، آسیب دیدگی اعصاب، عفونتهای مکرر و کاهش وزن از عوارض دیابت است.
عبداللهی تصریح کرد: افرادی که در بزرگسالی به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند، عمدتا افراد چاق هستند. با پیشگیری از چاقی میتوان به طرز قابل توجهی از تعداد بیمارانی که از دیابت و عوارض آن رنج میبرند، کاست.
* شیوع کلسترول بالا در زنان و مردان ایرانی
وی افزود: کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد؛ 30 درصد مردان و 36 درصد زنان 25 تا 64 سال ایرانی کلسترول بالا دارند. در افراد چاق که معمولا از غذاهای پرچرب، سرخ کرده و فست فودها به مقدار زیاد استفاده میکنند و فعالیت بدنی کمی دارند، مجموع این عوامل سبب میشود تا کلسترول بالاتری داشته باشند و به دنبال آن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی در آنها افزایش مییابد.
عبداللهی خاطرنشان کرد: فقط 12 درصد مردان و 14 درصد زنان 15 تا 64 سال کشور روزانه پنج واحد میوه و سبزی مصرف میکنند، میوهها و سبزیها جزو مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند که مصرف روزانه و به مقدار کافی آنها میتواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماریهای مزمن همچون دیابت نوع 2، بیماریهای قلبی و عروقی، سکته مغزی، سرطان و چاقی داشته باشند.
به گفته وی، بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، مصرف ناکافی میوه و سبزیها علت 31 درصد از موارد ایسکمیک قلب و 11 درصد موارد سکته مغزی است.
عبداللهی افزود: مصرف سرانه چربی در کشور بیشتر از مقدار توصیه شده، است، در عین حال بخش عمده ای از روغنهای خوراکی، روغن نباتی جامد است که به دلیل میزان بالای اسیدهای چرب اشباع شده، یکی از عوامل عمده زمینه ساز بیماریهای قلبی و عروقی به شمار میرود. همچنین مصرف روغنهای حاوی اسید چرب اشباع و ترانس بالا خطر بیماریهای قلبی وعروقی را افزایش میدهد.
* مصرف نمک در ایران 2 برابر استاندارد
وی ادامه داد: مصرف نمک در ایران بیش از 2 برابر میزان مجاز است و حدود دو سوم نمک دریافتی مردم کشور ما در نتیجه مصرف غذاهای آماده و کنسروی و تنقلات شور مانند پفک، چیپس و غیره است. پایین آوردن مصرف نمک در حد پنج تا 6 گرم در روز، خطر بیماریهای قلبی را 18 درصد و سکته مغزی را 24 درصد کاهش میدهد.
عبداللهی تصریح کرد: نوشابههای گازدار یکی از مواد حاوی مقدار زیاد مواد قندی است؛ هر بطری معمولی 300 میلی لیتری نوشابه حدود 28 گرم قند دارد، مصرف بی رویه نوشابهها یکی از عوامل عمده در بروز چاقی است و چاقی زمینه ساز دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش چربی و فشارخون و انواع سرطانها است.
به گفته وی، نوشابههای گازدار به دلیل املاح فسفات، مانع از جذب کلسیم وعده غذایی میشوند و بنابراین با مصرف مرتب این نوشابهها و اختلال در جذب کلسیم رژیم غذایی، کمبود کلسیم و پوکی استخوان بروز میکند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تاکید کرد: عادات و رفتارهای غذایی نامناسب مانند سرخ کردن غذاها، مصرف چربی اضافی همراه با غذا، استفاده از نمک اضافی در موقع صرف غذا، افراط در مصرف سسهای چرب و شیرینیهای خامه ای، مصرف چای بلافاصله پس از غذا و مصرف جوش شیرین در پخت نان چاقی، افزایش چربی خون، افزایش فشارخون و کمبود ریزمغذیها را به دنبال دارد.
* کمبود مصرف شیر در ایران
به گفته وی، مصرف سرانه شیر و لبنیات در کشور ما در مقایسه با مقادیر توصیه شده کمتر است؛ مصرف کم شیر و لبنیات که مهمترین منبع تامین کلسیم است، کمبود دریافت کلسیم را تشدید میکند و زمینه برای ابتلا به پوکی استخوان فراهم میشود.
عبداللهی افزود: شیر و لبنیات بهترین منبع تامین کلسیم هستند و مصرف روزانه آن ضروری است؛ بررسیهای مصرف مواد غذایی نشان میدهد که مصرف شیر و لبنیات در کشور کمتر از مقادیر توصیه شده است.
وی تصریح کرد: عادات و رفتارهای غذایی غلط مانند سرخ کردن غذاها، مصرف چربی اضافی، مصرف نمک اضافی در موقع صرف غذا، استفاده از سسهای چرب همراه با سالاد، افراط در مصرف شیرینی به خصوص شیرینیهای خامه ای در کنار کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی از جمله عوامل دیگری هستند که سلامت مردم را به خطر انداخته اند.
عبداللهی تاکید کرد: به منظور اصلاح الگوی مصرف غذایی، پیروی از یک برنامه غذایی مناسب ضروری است و دفتر بهبود تغذیه جامعه به کمک اساتید و متخصصان تغذیه کشور اقدام به تهیه راهنمای غذایی ایرانی کرده است.
به گفته وی، بر اساس راهنمای غذایی ایران، مصرف روزانه مواد غذایی در پنج گروه اصلی شامل گروه نان و غلات، گروه شیر و مواد لبنی (ماست، پنیر یا کشک)، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه گوشت و جایگزینهای آن یعنی حبوبات و تخم مرغ به مقدار توصیه شده برای حفظ سلامت بدن و پیشگیری از انواع بیماریها ضروری است.
عبداللهی تصریح کرد: مصرف قند، نمک و چربی در برنامه غذایی روزانه باید کاهش یابد و برای این کار لازم است صنایع غذایی در تولید محصولات خود تا حد ممکن میزان نمک، قند و روغن را کاهش دهند و محصولات غذایی حامی سلامت را به بازار عرضه کنند.
وی ادامه داد: حمایت از صنایع غذایی برای غنی سازی و افزودن ریزمغذی هایی که شواهد کمبود آنها در کشور وجود دارد مانند آهن، روی، ویتامین D و A ضروری است، در سایر کشورها نیز از سالیان پیش محصولات غنی شده با ریزمغذیها مطابق با استانداردهای تعیین شده در دسترس مردم قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: تداوم اجرای برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک برای کاهش هزینههای سنگینی که به دلیل عوارض و پیامدهای ناشی از کمبود آهن و اسید فولیک به خانوادهها و دولت تحمیل میشود، بسیار اهمیت دارد. همچنین هماهنگی برای پایین نگهداشتن قیمت تمام شده شیر و فرآوردههای لبنی به منظور پیشگیری از عواقب کمبود کلسیم از جمله پوکی استخوان و افزایش روند فشارخون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی نباید از نظر مسئولان کشور دور بماند.
اجتمام*9022*1834
انتهای پیام /*