احمد شیرزاد در گفت وگوی تفصیلی با فارس:
رفتارهای «اعلیحضرتی» دولت را از چشم مردم انداخته/ چیزی بهتر از روحانی عاید اصلاحطلبان نخواهد شد
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - نماینده دور ششم مجلس با بیان اینکه «اینستکس» یک موفقیت نسبی است و باید با همین توپی که اروپا جلوی پای ما انداخته بازی کنیم، گفت: نباید در قید و بند عنوانهایی همچون «نفت در برابر غذا» که از گذشته بر جای مانده باشیم.
تبسم مهر - نماینده دور ششم مجلس با بیان اینکه «اینستکس» یک موفقیت نسبی است و باید با همین توپی که اروپا جلوی پای ما انداخته بازی کنیم، گفت: نباید در قید و بند عنوانهایی همچون «نفت در برابر غذا» که از گذشته بر جای مانده باشیم.
حوزه احزاب خبرگزاری فارس- قاسم عزیزی: احمد شیرزاد اهل اصفهان است که در مجلس ششم نمایندگی مردم زادگاه خودش را بر عهده داشت. سخنان او که دکترای فیزیک ذرات بنیادین را دارد در آن سالها در خصوص برنامه هستهای ایران جنجالهای زیادی را به پا کرده بود.
بیشتر بخوانید:
احمد شیرزاد: چرا موضوع هستهای را ناموسی کردهاید؟/ به هیچ دستاورد هستهای نرسیدهایم وی که عضو حزب منحله مشارکت است، بعدها در دانشگاه تهران و در میزگردی که با حضور صادق زیباکلام تئورسین اصلاحات و استاد علوم سیاسی این دانشگاه برگزار شد سخنانی درباره برجام به زبان آورد و از رفتار ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هستهای انتقاد کرده بود.
با وی درباره شرایط بین المللی ایران به ویژه کانال مالی اروپا INSTEX، دولت روحانی، اصلاحطلبان و رفتار بعضی از دولتیها با مردم به گفتوگو نشستیم که مشروح کامل این گفتوگو به همراه محورهای آن به شرح زیر است:
*« اینستکس » یک موفقیت نسبی است
* اینستکس و FATF متفاوت از یکدیگر هستند
*اروپاییها میخواهند از درجه چالش و ستیز خود با آمریکاییها بکاهند
*باید همین قدمهای کوچک اروپا را محکم بچسبیم
*باید با همین توپی که اروپا جلوی پای ما انداخته بازی کنیم
*مدیران ما این گشایش را دو دستی بچسبند
*نباید در قید و بند سیاست «نفت در برابر غذا» باشیم
*کشوری متعارف کشوری است که با مشکلات خود درست برخورد کند
*بخش خصوصی در مشکلات اقتصادی اخیر امتحان خوبی پس نداد
*باید انتقادات اجتماعی را بیان کنیم
*درست نیست که تحت هر شرایطی فقط ستایشگر رفتار مردم باشیم
*اصرار دولت بر روی ارز 4 هزار و 200 تومانی اشتباه بود و خسارتهای غیر قابل جبرانی بر ما وارد کرد
*کلی سخن گفتن از سوء مدیریت راهگشا نیست
*رفتارهای «اعلی حضرتی» دولت را از چشم مردم دور کرده است
*از افراد دولت روحانی چهره دوست داشتنی ندیدیم
*احمدینژاد بسیار صمیمانه با مردم صحبت میکرد
*مدیریت نظام در مواجهه با ناآرامیهای دی ماه سال 96 «درجه یک» بود
* اصلاحطلبان و دولت آقای روحانی نمیتوانند خیلی از هم زاویه بگیرند
*بگو و مگوهای جدی را نباید به حساب عقب ماندگی سیاسی گذاشت
*با دست کشیدن از روحانی چیز بهتری عاید اصلاحطلبان نخواهد شد
*اصلاح طلبان نباید پای هر تصمیم دولت سینه بزنند
فارس: به عنوان نخستین سوال،نظر کلی شما درباره کانال مالی اروپاییها برای ایران با عنوان اینستکس چیست و به نظر شما آیا میتواند راهگشا باشد؟
شیرزاد : به نظر من قدم مثبتی است و این را میتوان به عنوان یک موفقیت نسبی برای ایران و دیپلماسی ایران به حساب آورد. اصولا در دیپلماسی هیچگاه به یکباره همه مسائل حل نمیشود این قدمها است که مهم است و حتی خیلی اوقات کوچکی و بزرگی قدمها نیز به حساب نمیآید بلکه مهم این است که آیا قدمی به جلو یا عقب گذاشته شده است. در بحث چالشی که ما با ایالات متحده آمریکا در بحث هستهای ایران داشتیم، گشودن یک کانال مالی هرچند که آن کانال کارامدی ایده آل ما را نداشته باشد، خبر مثبتی است و البته هنوز نباید این را به عنوان گشایش قطعی اقتصادی دانست. باید منتظر باشیم در هفته آینده چه اتفاقی در بازار میافتد اما در هر صورت گشوده شدن این کانال میتواند گام مثبت تلقی شود. در چند روز گذشته بازار مبادلات ارزی نیز عکس العمل مثبتی نشان داده است.
* اینستکس و FATF متفاوت از یکدیگر هستند
فارس: برخیها معتقدند این مقوله مستلزم این است که FATF به تصویب برسد. آیا لازمه اینستکس ، FATF است؟
شیرزاد: من صراحتا نشنیدم که چنین شرطی اعلام شده باشد. ممکن است در مذاکرات پشت پرده تهدیدهایی صورت گرفته باشد و اروپاییها ممکن است تهدید کرده باشند که اگر FATF به تصویب نرسد ما هم قدم جدی بر نخواهیم داشت اما رسما چنین چیزی اعلام نشده است. اینستکس و FATF مقولات متفاوتی از هم دیگر است. بحث موشکی، FATF (پیمانهای مبارزه با پولشویی و کمک مالی به تروریسم) مقولات جداگانه است و اینگونه هم نیست که هیچ تاثیری بر روی یکدیگر نداشته باشند بلکه تاثیر میگذارند اما اینکه به صورت رسمی عضویت ایران در اینستکس شرط اروپا باشد چنین چیزی نبوده و اروپاییها از اولین ساعتی که آمریکا اعلام کرده بود که از برجام خارج میشود اعلام کردند که ما مصمم هستیم که با این همراهی نکنیم و بر روی امتیازاتی که به ابران دادهایم میایستیم.
*اروپاییها میخواهند از درجه چالش و ستیز خود با آمریکاییها بکاهند/باید همین قدمهای کوچک اروپا را محکم بچسبیم
فارس: برخیها میگویند این کانال مالی که اروپا تعریف کرده فقط در مورد دو مقوله غذا و دارو است آیا تعهدات اروپایی به ما در همین زمینه بوده است؟
شیرزاد : نمیدانم این چقدر موثق است. به نظر میآید اروپاییها برای اینکه کمتر دچار چالش با آمریکاییها شوند چنین مسئلهای را مطرح کردند. آمریکاییها اعلام کرده بودند که تحریمهایشان شامل غذا و دارو نمیشود هرچند که در عمل فشار تحریمهایشان بر روی مسائل غذایی و دارویی ایران هم بیتاثیر نبوده است اما چون چنین ادعایی را کردهاند به نظر میرسد اروپاییها تلاش داشتند که بگویند ما نیز در همان زمینههایی که آمریکا، ایران را تحریم نکرده همکاری میکنیم. به عبارتی بنا دارند از درجه چالش و ستیز خود با آمریکاییها بکاهند و به گونهای حرکت کنند که سدی را جلوی راه خود قرار ندهند. اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد و آیا دامنه اینستکس به نیازهای اساسی غذایی و دارویی محدود خواهد بود و یا اینکه میتواند حوزه گستردهای از نیازهای دارویی و غذایی را در بر بگیرد "به گونهای که این حوزه از لحاظ عملکرد اقتصادی قابل توجه باشد"، و حتی شرایط میتواند به صورتی باشد که خارج از این حوزه را نیز در بر بگیرد که همه اینها بستگی به آینده دارد و بستگی به این دارد که ما چقدر در دیپلماسی موفق باشیم و آمریکاییها چه شکست هایی انشاالله داشته باشند؛ همه چیز در آینده مشخص میشود.
*باید با همین توپی که اروپا جلوی پای ما انداخته بازی کنیم/در جام ملتهای آسیا گل خوردیم چون بی موقع اعتراض کردیم
در شرایطی که آینده خیلی قابل پیش بینی نیست، طرفها سعی دارند قدمهای کوچکی بردارند و یکباره اراده قدمهای خیلی بزرگ را نه اعلام کنند و نه کاری برای آن انجام دهند، چون ممکن است قدمهای خیلی بزرگ با شکست مواجه شود. من معتقدم حالا ما همین قدمهای کوچک را محکم بچسبیم و نگذاریم طرف از آن شانه خالی کند. یادمان باشد گلی را که ما در جام ملتهای آسیا (از ژاپن) خوردیم به دلیل این بود که خواستیم بی موقع اعتراض کنیم، یعنی به جای اینکه در عمل توپ را برداریم و بازی خود را انجام دهیم فقط اعتراض کردیم. در شرایط فعلی نیز وقتی با همین توپی که به هر دلیل جلوی پای ما افتاده است باید بازی و کار کنیم. منظور من این نیست که ابراز رضایت کنیم و همه چیز را توسط اروپاییها تمام شده بدانیم، بلکه در عمل گام جدی برداریم و مدیران ما این گشایش را دو دستی بچسبند و سعی کنند قول و وعدههای آنان محقق شود.
در شرایط فعلی با همین توپی که به هر دلیل جلوی پای ما افتاده است باید بازی و کار کنیم. منظور من این نیست که ابراز رضایت کنیم و همه چیز را توسط اروپاییها تمام شده بدانیم، بلکه در عمل گام جدی برداریم و مدیران ما این گشایش را دو دستی بچسبند و سعی کنند قول و وعدههای آنان محقق شود.