آخرین مطالب

گفتگو| سرهنگ کتیبه: چرا ارتش به‌نفع شاه وارد عمل نشد؟/ منافقین اسناد ارتش را دزیدند سیاسی

گفتگو| سرهنگ کتیبه: چرا ارتش به‌نفع شاه وارد عمل نشد؟/ منافقین اسناد ارتش را دزیدند

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس اسبق رکن ۲ ارتش جمهوری اسلامی ایران معتقد است با وقوع انقلاب اسلامی عده‌ای همچون سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به رکن دو ارتش ریختند و بسیاری از اسناد را دزدیدند.

تبسم مهر - رئیس اسبق رکن 2 ارتش جمهوری اسلامی ایران معتقد است با وقوع انقلاب اسلامی عده‌ای همچون سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به رکن دو ارتش ریختند و بسیاری از اسناد را دزدیدند.

- اخبار سیاسی -
به گزارش خبرنگار تاریخ انقلاب خبرگزاری تسنیم ، سرهنگ «محمدمهدی کتیبه» 79 سال، سن دارد و علی‌رغم اینکه به‌سختی راه می‌رود و به‌سختی سخن می‌گوید؛ اما در امور مرکز خیریه فاطمه الزهرا(ع) فعالیت دارد. او جانباز حادثه انفجار دفتر نخست‌وزیری است که در آن روزها رئیس رکن 2 ارتش جمهوری اسلامی ایران بود و به‌مدت 6 سال ریاست این رکن را به‌عهده داشت.
کتیبه در سال 1339 و در حالی که 21ساله بود وارد ارتش شد و به دانشکده افسری رفت. دوره دانشکده افسری را سه‌ساله گذراند و سپس به اصفهان رفت و تا سال 1345 در توپخانه اصفهان مشغول به خدمت بود که پس از آن به شیراز منتقل شد و تا سال 50 در تیپ هوابرد بود. کتیبه در سال 50 به اصفهان بازگشت و دوره عالی را گذراند. در سال 54 هم به‌دلیل فعالیت‌های مذهبی تحت نظر قرار گرفت و در نهایت او را به کازرون منتقل کردند. 2 سال در کازرون بود که باز مشغول فعالیت‌های دینی و البته سیاسی شد. او در زمان پیروزی انقلاب اسلامی در کردستان بود و پس از انقلاب به فرماندهی لشکر سنندج منصوب شد.
گزارش: هایزر و کودتای ارتش شاهنشاهی؛ چرا ژنرال 4ستاره آمریکایی در کودتا موفق نشد؟
اختصاصی| نماینده مجلس دوره پهلوی: ستایش سفیر انگلیس از شاه به‌خاطر تجزیه بحرین/ "محمدرضا شاه" انسان سستی بود
کتیبه علاوه بر اینکه از اعضای هسته‌های مقاومت در ارتش بوده، به‌دلیل اینکه رئیس رکن 2 ارتش بوده، اشراف اطلاعاتی خوبی نسبت به حوادث انقلاب و دهه 60 دارد.
آنچه در ادامه می‌خوانید، مشروح گفت‌وگوی تسنیم با سرهنگ محمدمهدی کتیبه است:
تسنیم: ابتدا بفرمایید که در چه سالی وارد ارتش شدید و چگونه به جمع هسته‌های مقاومت در ارتش پیوستید.
سرهنگ کتیبه: من در سال 1339 وارد ارتش شدم و در آن سال با آقای نامجو آشنا شدم که این آشنایی و دوستی تا زمان شهادت ایشان ادامه داشت. آقای نامجو در زمان جوانی و دانشجویی با آقای ناصر رحیمی آشنا شد. او شیفته ناصر رحیمی بود و اصلاً حال مراد و مریدی با ایشان داشت. این تحول در روحیه نامجو اثر گذاشت و او را به‌عنوان انسانی متعهد و شیفته امام خمینی(ره) تبدیل کرد و به کارهای سیاسی کشاند. سپس با شهید آیت و جریان سیاسی تیمسار رضا رحیمی ارتباط برقرار کرد و در سال‌های 51 و 52 در خط سیاسی ایشان قرار گرفت. ایشان خیلی پوشیده و مخفی فعالیت می‌کرد و نقش زیادی در سازندگی افسران فارغ التحصیل از جمله بنده داشت.
من سال 1353 جذب گروهی زیرزمینی در ارتش شدم که هدف این گروه تغییر و سرنگونی رژیم طاغوت بود؛ البته بنده از همان زمانی که وارد ارتش شدم در جلسات مذهبی در منزل رحیمی‌فر شرکت می‌کردم. ما در آن گروه تحت تعلیم و آموزش قرار گرفتیم که البته بدون نام بود و افراد به‌صورت گزینشی جذب می‌شدند. در آن گروه‌ کتاب‌های سیاسی و تاریخی نیز در اختیار ما قرار داده می‌شد و آن‌ها را مطالعه می‌کردیم. اقارب‌پرست، جاسبی و تیمسار محمدرضا رحیمی هم در این گروه بودند. شهید نامجو نیز از هسته‌های مرکزی این گروه بود. این افراد در کل ارتش در همه لشکرها و ستادها و همه یگان‌های ارتش افراد مختلفی را گزینش می‌کردند و آموزش‌های خاص می‌دادند و برای انقلاب آماده می‌شدند.
بنده قبل از انقلاب اسلامی و در سال 1356 دوره فرماندهی ستاد را گذراندم و پس از آن بنده را به سنندج اعزام کردند.
تسنیم: در زمان پیروزی انقلاب اسلامی کجا بودید؟
سرهنگ کتیبه: من آن زمان در سنندج بودم و وقتی که تیمسار قرنی که در دوره شاه از ارتش کنار گذاشته بود و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ریاست ستاد مشترک ارتش رسید، فرمانده لشکر سنندج شدم.
** اجازه ندادم لشکر سنندج به دست ضدانقلاب بیفتد
تسنیم: با درجه سرگردی فرمانده لشکر شدید؟
سرهنگ کتیبه: بله. با پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از فرماندهان ارتش از کشور فرار کردند و بسیاری نیز اعدام شدند. با پیروزی انقلاب اسلامی، فرمانده لشکر سنندج بلافاصله فرار کرد و از کشور گریخت. پس از فرار فرمانده لشکر، نماینده امام خمینی(ره) در کردستان با تهران تماس گرفت و بنده را به‌عنوان فرمانده لشکر پیشنهاد داد، لشکری که یک سرلشکر و چند سرتیپ داشت، فرار کرده بودند و من که سرگرد بودم به‌عنوان فرمانده لشکر انتخاب شدم.
تسنیم: چرا شما را پیشنهاد دادند؟
سرهنگ کتیبه: بنده به‌دلیل فعالیت‌های انقلابی که در ارتش داشتم، به‌نوعی به سنندج تبعید شده بودم؛ از این رو برای انقلابیون در کردستان شناخته‌شده بودم.
بنده گرچه سرگرد بودم اما فرماندهی آن لشکر را به‌عهده گرفتم و لشکر را از نابودی نجات دادم و اجازه ندادم تجهیزات و اسلحه‌های لشکر به دست ضدانقلاب بیفتد. اگر لشکر به دست ضدانقلاب می‌افتاد، حوادث کردستان به‌گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد.
** هایزر تصمیم به اجرای کودتا داشت
تسنیم: باتوجه به اینکه جنابعالی از تیرماه سال 59 تا سال 65 ریاست رکن 2 ارتش (اداره اطلاعات) را به‌عهده داشتید و بدون شک به اسناد محرمانه و طبقه‌بندی نیز دسترسی داشتید، آیا ژنرال هایزر در دی ماه 57 با هدف کودتا به ایران سفر کرده بود؟
سرهنگ کتیبه: بنا بر اطلاعاتی که بنده دارم، ارتش شاهنشاهی تصمیم به اجرای کودتا به‌نفع رژیم شاهنشاهی داشت. ژنرال هایزر نیز که از آمریکا به ایران آمده بود، مأموریتش حفظ رژیم شاهنشاهی بود که یکی از راهکارهایش کودتا بود؛ اما موفق به اجرای کودتا نشد.

ژنرال هایزر آمریکایی
** بسیاری از اسناد رکن 2 ارتش را منافقین دزدیدند
تسنیم: این چیزی که شما می‌فرمایید بر اساس اسناد است؟
سرهنگ کتیبه: با وقوع انقلاب اسلامی، عده‌ای همچون سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به رکن دو ارتش ریختند و بسیاری از اسناد را دزدیدند؛ همان‌هایی که بعداً خواستار انحلال ارتش شدند. همچنین بنده دومین رئیس رکن 2 ارتش جمهوری اسلامی ایران بودم که پیش از بنده هدایت‌الله حاتمی از اعضای حزب توده، ریاست این رکن را به‌عهده داشت، ضمن اینکه در آن زمان عده‌ای همچون محمدکاظم پیرورضوی، مسعود کشمیری، حبیب‌الله داداشی و سعید حجاریان از نخست‌وزیری به رکن 2 ستاد ارتش و نیروهای ارتش آمدند و بسیاری از اسناد را بردند. من در دوران ریاست بر رکن 2 که پیش از انقلاب به‌عنوان مادر ساواک شناخته می‌شد، فشارهایی زیادی را تحمل کردم اما اجازه ندادم که منحل شود بلکه رکن 2 را پاکسازی و تجدید سازمان کردم تا در خدمت انقلاب اسلامی باشد.
اگر هم اسنادی از زمان شاه باقی مانده باشد، در جریان اتفاقات پس از انقلاب اسلامی از بین رفته است و بنده در دوران ریاستم، سندی از سفر هایزر به ایران در رکن 2 ارتش مشاهده نکردم؛ اما از بسیاری از افراد شنیدم که هدف هایزر از سفر به ایران حفظ ارتش شاه از طرق مختلف از جمله کودتا بود.
تسنیم: به‌نظر شما چرا هایزر موفق به اجرای کودتا در ایران نشد؟
سرهنگ کتیبه: مهمترین دلیلش این بود که ارتش، بدنه خود را از دست داده بود و نیروی لازم برای مقابله با موج عظیم مردم در انقلاب را نداشت. دلیل از دست دادن بدنه ارتش نیز فرمان امام خمینی(ره) مبنی بر فرار سربازان و نافرمانی درجه‌داران و افسران ارتش بود. بسیاری از افسران و درجه‌داران در یگان‌های مختلف نیروهای ارتش نافرمانی‌ها و خرابکاری‌هایی داشتند که برخی از فرماندهان ارتش شاه را به این نتیجه رسانده بود که کودتا شدنی نیست. هایزر نیز به این نتیجه رسیده بود و پیش از آنکه انقلاب به پیروزی برسد، چند روز پس از بازگشت امام خمینی(ره) به ایران، به آمریکا برگشت.
بنده در دوران ریاستم بر رکن 2 ارتش، سندی از سفر هایزر به ایران در رکن 2 ارتش مشاهده نکردم؛ اما از بسیاری از افراد شنیدم که هدف هایزر از سفر به ایران حفظ ارتش شاه از طرق مختلف از جمله کودتا بود.
نکته‌ای که باید بدان توجه کرد این است که ارتش به‌معنای بدنه آن خدمت بسیار زیادی به انقلاب اسلامی کرد و گرچه برخی نیز وابسته و یا دل‌بسته به شاه بودند؛ اما بدنه ارتش نمی‌خواست مردم را قتل‌عام کند و در برابر مردم بایستد. وقتی بدنه ارتش حاضر به ایستادگی نباشد، اجرای کودتا بسیار سخت و به‌گونه‌ای ناممکن است.
** آمریکا پس از انقلاب نیز در اجرای کودتا ناکام ماند
تسنیم: پس از انقلاب، تسویه‌هایی نیز در ارتش صورت گرفت؟
سرهنگ کتیبه: عرض کردم که بسیاری از آنانی که فرمانده و سرلشکر و سرتیپ بودند از کشور فرار کردند و یا اعدام شدند. برخی از افسران ارتش هم که وابسته به شاه بودند، تسویه شدند. در این بحبوبه بسیاری از ارتشیان انقلابی که جزو هسته‌های مقاومت بودند، بدنه ارتش را سامان دادند و ارتش جمهوری اسلامی ایران را شکل دادند؛ اما متأسفانه برخی در این میان شعار انحلال ارتش سر می‌دادند.
تسنیم: چه‌کسانی بودند؟
سرهنگ کتیبه: گروه‌های التقاطی و چپ همچون سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، چریک‌های فدایی خلق و توده‌ای‌ها معتقد بودند که ارتش باید منحل بشود و هر لحظه بر طبل انحلال می‌کوبیدند. متأسفانه برخی از انقلابی‌ها هم که به‌نظر من تندرو بودند، می‌گفتند که چون ارتش، ارتش شاه بوده و به شاه خدمت کرده است، نباید باشد؛ اما در نهایت امام خمینی(ره) ارتش را در آغوش گرفت و گفت: "اگرچه سران ارتش فاسد هستند ولی بدنه ارتش مال ماست".
جالب است بدانید همان آمریکایی که در سال 57، نماینده خود را به ایران فرستاد تا از ارتش شاهنشاهی حمایت کند، با پیروزی انقلاب اسلامی موضعش 180 درجه تغییر کرد و تمام همت و تلاشش را به‌کار بست تا ارتش را نابود کند. آمریکا روزی به‌فکر کودتا برای حفظ ارتش شاهنشاهی بود و روزی با استفاده از عوامل خود مانند بختیار و با اجرای کودتای نقاب به‌دنبال از هم پاشیدن ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
تسنیم: در پایان اگر سخنی دارید، بفرمایید.
سرهنگ کتیبه: ارتش به انقلاب اسلامی بسیار خدمت کرد. انقلاب پیروزی خود را مدیون ارتش است، ارتش نیز بقای خود را مدیون امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی است.
انتهای پیام/*


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند