پروژه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی خبرگزاری ایرنا/ سیدحمید روحانی(2)
ملاقات آیت الله مطهری با امام خمینی، مهمترین دیدار در پاریس بود
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- حجت الاسلام سیدحمید روحانی از موسسان مرکز اسناد انقلاب اسلامی میگوید: مهمترین دیدار امام خمینی(ره) در پاریس مربوط به دیدار آیت الله مطهری بود که ایشان به این روحانی دستور تشکیل شورای انقلاب را دادند.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- حجت الاسلام سیدحمید روحانی از موسسان مرکز اسناد انقلاب اسلامی میگوید: مهمترین دیدار امام خمینی(ره) در پاریس مربوط به دیدار آیت الله مطهری بود که ایشان به این روحانی دستور تشکیل شورای انقلاب را دادند.
به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ حجت الاسلام سیدحمید روحانی پس از پیروزی انقلاب، مرکز اسناد انقلاب اسلامی را تاسیس کرد تا تاریخ انقلاب را به رشته تحریر درآورد اما بعد بنابه دلایلی از آنجا استعفا کرد.
حجت الاسلام روحانی در بخش دوم گفت وگوی خود با «پروژه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی خبرگزاری ایرنا» به بیان خاطراتی از دوره حضور امام(ره) در پاریس و ورود ایشان به ایران و تاسیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی و نوشتن تاریخ انقلاب در ایران طی مدت این چهار دهه پرداخته است.
-متن گفت وگو با وی را در ادامه میخوانیم:
**ایرنا: شما گفتید که امام(ره) تصمیم گرفتند به فرانسه بروند چرا به طرف مرز کویت حرکت کردند؟
***روحانی: در همین حین جریان کویت پیش آمد و یکی از علمای کویت از امام خمینی(ره) دعوت کرد که به آنجا بروند.
**ایرنا: شما مدتی هم به لبنان رفتید این سفر برای چه فعالیت هایی بود؟
***روحانی: ما تا زمانی که ارتباط محمدرضا پهلوی و صدام حسین حسنه نشده بود فعالیت هایی که داشتیم در عراق انجام میدادیم یک نشریه ای داشتیم به نام خرداد یا نشریه دیگری مثل حکومت اسلامی امام آن را در نجف چاپ کرده بود. حتی خودم کتابهایی به فارسی و عربی نوشتم اما از زمانی که ارتباط محمدرضا پهلوی و صدام حسین خوب شد، عراق به ما اجازه فعالیت نمیداد، ماهنامه توقیف شد و کتابهای دیگرمان را نمیتوانستیم انتشار دهیم، به همین دلیل به لبنان میرفتم تا بتوانم این کتابها را چاپ کنم. البته یک دوره هم برای فعالیتهای سیاسی به آنجا رفتم.
**ایرنا: شما در دوره ای که امام راحل در پاریس بودند نیز به آنجا رفتید. در این زمان دیدارهای مختلفی با ایشان انجام میشد. مهمترین این دیدارها کدام بود؟
***روحانی: بزرگترین دیدار مربوط به آیت الله مطهری بود که امام خمینی(ره) به ایشان دستور تشکیل شورای انقلاب را دادند.
**ایرنا: شما هم در پرواز تاریخی امام(ره) از فرانسه به ایران در همان هواپیما بودید؟
***روحانی: نه من با پرواز بعدی آمدم. گفتند تعداد زیاد است اگر ایران اجازه ندهد که هواپیما بنشیند میخواهیم برگردیم باید بنزین داشته باشیم از این جهت هرچه مسافر کمتر باشد بهتر است.
**ایرنا: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مرکز اسناد انقلاب را تاسیس کردید. دلیل آن چه بود؟
***روحانی: پس از انقلاب هیچ سمت دولتی نگرفتم. به این نتیجه رسیدم که الان باید تاریخ انقلاب نوشت و باید یک تشکیلات در وزارتخانه داشته باشیم و صحبت کردم که هر استانی دفتر بزنیم در آنجا خاطرات مبارزان را ثبت کنیم. هیچ فردی ما را یاری نکرد در نتیجه برنامه با شکست روبرو شد، در حقیقت خاطرات عظیم مردم دفن شد. مرکز اسناد تشکیل دادیم و سعی کردیم در همین حد محدود خاطرات را جمع آوری کنیم گزارشها را بگیریم اما آنجا هم موفقیت چندانی نداشتیم از 1376 خورشیدی از آنجا بیرون آمدم چون فهمیدم آنگونه که ما میخواستیم واقعیتها نوشته نمیشود؛ یعنی همان تحریف گریها عصر مشروطه و... نوشته بودند همان دوباره تلخیص میشود، سعی کردم جلوی این حرکت نادرست را بگیرم که نشد و ناچار شدم از آنجا بیرون بیایم.
**ایرنا: چرا از مرکز اسناد انقلاب اسلامی استعفا کردید؟
***روحانی: تا زمانی که من در این مرکز بودم سعی کردم نظارت داشته باشم اما از زمانی که مسوولیت آنجا تغییر پیدا کرد، خاطرات را چشم و گوش بسته منتشر کردند. الان خاطرات منتشر شده از بزرگان پر از تناقض است. برای مثال یکی اشتباه کرده و حادثه ای مربوط به 15 خرداد را به دوم فروردین مربوط دانسته است و برعکس آن. خوب این ضد و نقیض گوییها باعث میشود که چند دهه بعد فردی بخواهد تاریخ انقلاب را بررسی کند، دچار تردید بشود کدام درست است و کدام غلط. بزرگانی خاطره گفته اند اما این خاطرات را هیچ فردی بررسی نکرده است که به آنها تذکر بدهد که این جمله شما مربوط به این قضیه نیست؛ یعنی اعتبار حوادث تاریخی زیر سوال برده شده است. همچنین افرادی دنبال اغراق گویی بودهاند سعی کردند کار خودشان را بزرگ جلوه دهند اینها با چیزهای دیگر تناقض دارد.
**ایرنا: چند موسسه تاریخ پژوهی در ایران در حوزه تاریخ انقلاب اسلامی فعال هستند. تاریخ نگاری کدام یکی از این موسسهها را به واقعیت نزدیک تر یا موفقتر میدانید؟
***روحانی: آیا اینها تاریخ مینویسند؟ تاریخ نگاری وجود ندارد. خاطرات این و آن را نوشتن و یا یک موضوع و حادثه را نوشتن که تاریخ انقلاب نمیشود، بلکه گوشهها و زوایایی از مسایل را پوشش میدهد اما تنها جایی که تاریخ انقلاب مینویسد، همین بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی است که تنها هم هستیم و سعی کردیم تا آنجا که میشود تاریخ انقلاب را به رشته نگارش در بیارویم و واقعیتها را بیان کنیم. حوادث و مسایل را اجازه ندهیم فراموش شود و سرنخ هایی دست افراد بدهیم تا بعد به دنبال آن بروند.
**ایرنا: دانشجویان و افراد زیادی میگویند بنیاد تاریخ پژوهی انقلاب اسلامی، اسناد را در اختیار دیگران قرار نمیدهد و تنها خودشان از این اسناد استفاده میکنند. نظر شما در مورد این گفته چیست؟
***روحانی: یک بحث این است که افرادی میخواهند تماشا کنند ما اینجا برای تماشا چیزی نداریم اما فردی که محقق، مولف و دست به قلم است، اگر بیایید با همه وجود اسناد در اختیار او قرار میگیرد. افراد تا آنجایی که من دیده ام میآیند که سر دربیاورند، برای اینطور چیزها ما سند نداریم اما فردی که میخواهد تاریخ بنویسد و تحلیل کند در بنیاد بر روی آن باز است و هرگونه کمکی بتواند دریغ نمیکند.
گفت وگو از: مهدی احمدی
پژوهشم9370**2002**9131
انتهای پیام /*