گزارش مهر از روند اجرایی نمایشگاه کتاب 32
هوای نمایشگاه کتاب ابری است/تنها مکان و زمان برگزاری مشخص است
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - در حالی که کمی بیش از دو ماه به آغاز بزرگترین رویداد فرهنگی سالانه کشور باقی مانده است ابهامات در برگزاری این رویداد کماکان وجود دارد و آن را تحتالشعاع خود قرار داده است.
تبسم مهر - در حالی که کمی بیش از دو ماه به آغاز بزرگترین رویداد فرهنگی سالانه کشور باقی مانده است ابهامات در برگزاری این رویداد کماکان وجود دارد و آن را تحتالشعاع خود قرار داده است.
خبرگزاری مهر -گروه فرهنگ: کمی بیشتر از دو ماه به آغاز نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران باقی مانده است و در این میان کماکان خبری از مدیران و برنامههای اجرایی کمیتههای مختلف نمایشگاه کتاب به صورت شفاف منتشر نشده است.
شورای سیاستگذاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز پس از اینکه در چند سه جلسه ابتدایی خود تمام تلاشش را برای اصلاح ساختار این رویداد قرار داد هنوز به صورت شفاف درباره جزئیات این اصلاح توضیح نداده و تنها به کاهش برخی کمیتهها و ادغام آنها در یکدیگر خبر داده است. با این همه خروجی این شورا پس از برگزاری چهارمین جلسهاش این بود که طبق روال سال گذشته انجام امور اجرایی سی و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با محوریت اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و اتحادیه شرکتهای تعاونی ناشران ایران(آشنا) در چارچوب قوانین و مقررات صنفی به بخش خصوصی واگذار شود و در همین راستان مصوب شد که و دو نفر از نمایندگان تشکلهای نشر در شورای برنامهریزی نمایشگاه کتاب حضور داشته باشند.
از سوی دیگر کماکان جزئیاتی از برنامه آمادهسازی و نیز نوع قرارداد سال جاری نمایشگاه کتاب تهران با مصلی امام خمینی(ره) نیز منتشر نشده است و درباره موضوعات پرحاشه و البته پردرآمدی همچون نحوه اجرای تبلیغات در مصلی در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب و نیز نوع خدمات دهی این مجموعه به مخاطبان نمایشگاه کتاب تهران پاسخی داده نشده است. این اتفاقات نیز در حالی شکل گرفته که برخی از اعضای شورای شهر تهران کماکان مخالف برگزاری نمایشگاه کتاب در محل مصلی بوده و به مشکلات ترافیکی و زیست محیطی آن انتقادات دارند.
اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اما به عنوان بزرگترین تشکل نشر در کشور چهارشنبه گذشته و پس از یکسال کش و قوس رئیس جدید خود را انتخاب کرد. هومان حسنپور که در دوره گذشته به عنوان خزانهدار در اتحادیه به فعالیت مشغول بود به جای محمود آموزگار به عنوان رئیس این تشکل انتخاب شد تا یکی از بخشهای پازل نمایشگاه کتاب در سال آینده تکمیل شود.
حسنپور و هئیت مدیره جدید اتحادیه از زمان پیش از برگزاری انتخابات تا نخستین روزهای استقرار هیئت مدیره تازه بر این نکته تاکید داشتهاند که اتحادیه تهران در دوره جدید به صورت برنامهمحور و نه شخص محور اداره خواهد شد و امور صنفی ناشران و کتابفروشان تهران را ساماندهی خواهد کرد.
بر همین اساس هیئت مدیره تازه در نخستین جلسه برگزاری خود طی فراخوانی از تمامی اعضا دعوت کرده تا د جهت عضویت و همکاری در کمیسیونها و کارگروهها حضور به هم برسانند.
از سوی دیگر شنیدههای حاکی از این است که هیئت مدیره تازه اتحادیه با نگارش نامهای خطاب به معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نماینده این تشکل برای حضور در جلسات شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب را معرفی کرده است و درباره نحوه حضور و مشارکت این تشکل درباره مدیریت بخشهای مختلف نمایشگاه کتاب نیز نظر خود را اعلام کرده است.
این درحالی است که تا پایان چهارمین جلسه شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب یحیی دهقانی از سوی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این جلسات حضور داشته است که این حضور محل مناقشات بسیاری نیز بوده است.
در چنین موقعیتی نمایشگاه کتاب تهران در انتظار صدور احکام مدیران کمیتهها و بخشهای مختلف خود است تا بتواند برای نزدیک شدن به مرحله اجرا و برگزاری در چهارم اردیبهشت ماه سال آینده گامی جدی بردارد.
در همین زمینه خبرنگار مهر مطلع شده است که پس از ادغام بخش بینالمللی و ناشران خارجی در یکدیگر و با وجود انتشار فراخوان برپایی بازار جهانی کتاب برای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال آینده، مدیر بخش ناشران خارجی در سال گذشته پیشنهاد مدیریت این بخش در دوره پیش رو را نپذیرفته است. این بخش نمایشگاه با حضور کشور چین به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران در دوره پیش رو از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. در سالهای گذشته مدیریت بخش ناشران خارجی با نماینده منتخب تشکلهای نشر و امور مربوط به بخش بین المللی با محوریت بخش نمایشگاههای خارجی موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران برگزار میشد که با ادغام این دو بخش در یکدیگر هنوز مشخص نیست که تعامل این دو بخش برای برگزاری نمایشگاه سال آینده به چه صورت خواهد بود. هرچند که عنوان شده است که امور حاکمیتی مربوط با این بخش شامل دعوت از میهمانان ویژه و هماهنگی امور کنسولی آنها با بخش دولتی خواهد بود. با این همه تاکنون فهرست میهمانان ویژه این دوره از نمایشگاه کتاب اعم از کشورهای حاضر و نیز میهمانان ویژه و بورسیههای نمایشگاه کتاب که شامل میهمانانی میشود که با تامین تمام و یا بخش از هزینه آنها هر سال در نمایشگاه کتاب تهران حضور به هم میرسانند، منتشر نشده است که این مساله نیز بر ابهامات پیش روی برگزاری این دوره از نمایشگاه کتاب میافزاید.
در کنار تمامی این موارد این روزها شایعات پیرامون استعفای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قوت گرفته است که در صورت صحت پیدا کردن، نبودن وزیر در روزهای پایانی سال در این وزارتخانه و سمت و سوق پیدا کردن توجهات برای تصاحب این کرسی و تغییرات احتمالی در مدیران وزارتخانه پس از انتخاب وزیر تازه نیز میتواند بر مصائب پیش روی برگزاری بزرگترین رویداد فرهنگی کشور و یکی از بزرگترین نمایشگاههای بینالمللی کتاب در خاورمیانه و جهان بیافزاید.
هرچند که تعلل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در انتخاب اعضای شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب در سال جاری مصبب اصلی این اتفاق است اما در وضعیت فعلی تنها میتوان امید داشت که تجربه مدیران موجود برای برگزای این رویداد بتواند کمی از ابهامات و سردرگمیهای موجود پیرامون این رویداد بکاهد.