در گفت وگو با شبکه الجزیره در دوحه؛
دانه هایی ارزشمند برای سلامت و محیط زیست
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران – ایرنا – حبوبات یکی از با ارزشترین و مهمترین منابغ غذایی در سراسر جهان محسوب میشود. یکپارچه سازی حبوبات با یک سیستم مدیریت کشاورزی، همراه با دانش جهانی که در این حوزه کسب شده است، امکان تامین غذای ساکنین زمین را در سالهای آینده فراهم خواهد کرد.
تبسم مهر - تهران – ایرنا – حبوبات یکی از با ارزشترین و مهمترین منابغ غذایی در سراسر جهان محسوب میشود. یکپارچه سازی حبوبات با یک سیستم مدیریت کشاورزی، همراه با دانش جهانی که در این حوزه کسب شده است، امکان تامین غذای ساکنین زمین را در سالهای آینده فراهم خواهد کرد.
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه فیز، در سالهای اخیر تحولات عظیمی در حوزه کشاورزی رخ داده است که امکان کشت هرساله زمین را بدون استراحت فراهم میکند و در عین حال موجب افزایش ارزش غذایی و میزان محصولات به دست آمده از زمینها شده است.
کلید این تحول عظیم استفاده همزمان از سه تکنیک کشاورزی شامل کاشت حبوبات (از جمله لوبیا، عدس و نخودفرنگی)، کاشت گردشی محصولات زراعی و کشاورزی بدون شخم زدن است.
استفاده از این تکنیکها به زبان ساده بدین معنی است که یک سال حبوبات، سال بعد غلاتی مانند گندم یا جو و در سال سوم دانههای روغنی مانند کانولا در زمین کشت شود و پس از برداشت، باقیمانده محصولات پاکسازی نشود. بنابراین هر سال بذر گیاهان موردنظر در میان آنچه از محصول سال قبل باقی مانده، کشت میشود. این شیوه کشاورزی چندان مرتب نیست و به تجهیزات خاصی نیاز دارد؛ اما نتیجه نهایی فوق العاده است.
غلات معمولا نیتروژن موردنیاز خود را تامین کرده و برای این منظور نیتروژن را از هوا به خاک منتقل میکنند. همچنین باکتری هایی را در ریشههای خود پرورش میدهند که قابلیت تجمیع و به دام انداختن نیتروژن را دارند. بدین ترتیب نیتروژن موردنیاز برای رشد گیاه در ریشه آن گردآوری میشود و پس از برداشت محصول، این نیتروژن همچنان در ریشهها باقی میماند.
از آنجا که نیتروژن یکی از مهمترین مواد مغذی و کودهای موردنیاز محصولات کشاورزی است، با باقی ماندن نیتروژن غلات در زمین، نیازی به استفاده از کود در سالهای بعدی نیست.
علاوه بر این باقی ماندن بخشی از محصول کشاورزی در زمین موجب بهبود جذب کربن توسط خاک میشود و با تجزیه بقایای گیاهان، کربن حاصل از این فرآیند درون خاک باقی میماند. همچنین این بقایا موجب به دام افتادن آب و نفوذ آن به عمق بیشتر و افزایش رطوبت خاک میشود. خودداری از شخم زدن زمین و کاشت بذرها با استفاده از متههای مخصوص نیز موجب باقی ماندن نیتروژن، آب و کربن درون خاک شده و مانع ورود این مواد به اتمسفر میگردد. بدین ترتیب میزان تولید گازهای گلخانه ای حاصل از کشاورزی بین 25 تا 50 درصد کاهش مییابد.
محققان در یک دوره آزمایشی 9 ساله دریافتند کشت گندم در سال سوم و پس از دو سال کشت پیاپی حبوبات در زمین زراعی موجب افزایش 13 درصدی برداشت گندم میشود. همچنین به دلیل کاهش کود و سوخت موردنیاز برای کشت گندم، میزان کربن تولید شده در جریان کشت این محصول به میزان 34 درصد کاهش مییابد. آنچه گفته شد بخشی از مزایای کاشت حبوبات در کاهش کربن تولیدی، افزایش محصولات مختلف و به طور کلی حفظ محیط زیست است.
حبوبات در زنجیره مواد غذایی نیز نقش انکارناپذیری دارند و غنی از انواع ویتامین، پروتئین، فیبر، منیزیم، پتاسیم، فسفر، اسیدهای آمینه، آهن و روی محسوب میشوند.
میزان آهن، روی و اسید فولیک موجود در حبوبات در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی بیشتر است. مصرف حبوبات برای دختران و زنان بسیار مفید است. همچنین مصرف این دانههای خوشمزه، برای کودکانی که دچار کمبود وزن، سوء تغذیه به دلیل کمبود غلات حاوی مواد مغذی در رژیم غذایی و کاهش نرخ رشد هستند، بسیار ارزشمند است. حبوبات متشکل از دانههای خوراکی خانواده بنشن از جمله انواع عدس، لوبیا، نخود و نخودفرنگی هستند.
مقادیر زیاد آهن در این دانههای خوراکی اثر مطلوبی بر سلامت زنان در سنین باروری دارد.
به منظور توجه به این منبع با ارزش، سازمان ملل متحد روز دهم فوریه (21 بهمن) را برای اولین بار در جهان به عنوان روز حبوبات نام گذاری است. این گیاهان مغذی دارای اهمیت زیادی هستند و ارزش جشن گرفتن را دارند. یکپارچه سازی حبوبات با یک سیستم مدیریت کشاورزی مناسب که در برگیرنده مناسبترین ترکیب غلات، جانوران، کودها، حشرات، مدیریت آب و به کارگیری بهترین فناوریهای مدیریت خاک است، امکان تامین غذای ساکنین زمین را در سالهای آینده فراهم خواهد کرد.
مجمع عمومی سازمان ملل با توجه به آثار مطلوب مصرف پروتئین گیاهی برای محیط زیست، مصرف این دانههای خوراکی را به عنوان یک منبع جایگزین پروتئین تشویق میکند.
مجمع عمومی سازمان ملل در تلاش برای جهانی کردن اقداماتی که در سال 2016 میلادی به عنوان سال بین المللی حبوبات انجام گرفت، روز جهانی حبوبات را تعیین کرده است.
علمی (6)**9259*2017
انتهای پیام /*