رئیس فدراسیون:
رشد شطرنج ایران پس از انقلاب سریعتر از متوسط جهانی است
ورزشی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- مهرداد پهلوان زاده رییس فدراسیون شطرنج در واکاوی دستاوردهای این فدراسیون پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: مقام و نتایج جوانان شطرنج ایران در تورنمنتهای آسیایی و جهانی بر این واقعیت صحه میگذارد که رشد شطرنج ایران فراتر از متوسط جهانی است.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- مهرداد پهلوان زاده رییس فدراسیون شطرنج در واکاوی دستاوردهای این فدراسیون پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: مقام و نتایج جوانان شطرنج ایران در تورنمنتهای آسیایی و جهانی بر این واقعیت صحه میگذارد که رشد شطرنج ایران فراتر از متوسط جهانی است.
به گزارش ایرنا، جشنهای دهه فجر و آغاز چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی میتواند زمان مناسبی برای بازخوانی دستاوردهای نهضت عظیم مردم ایران در حوزههای مختلف باشد. یکی از این حوزهها ورزش است که نقشی مهم در کسب افتخارات بین المللی و وجهه جهانی دارد.
رشته ورزشی شطرنج هر چند که پس از انقلاب اسلامی یک دهه رکود را پشت سر گذاشت اما فتوای تاریخی بنیانگذار انقلاب اسلامی و سرمایه گذاریهای بلندمدت در این رشته موجب شد تا ایران در کمتر از چهار سال از رتبه 56 جهان به رتبه 23 صعود کند. این جهش و مجموعه افتخارات شطرنج در 40 سال اخیر بهانه ای شد تا خبرنگار گروه ورزشی ایرنا روز شنبه پای سخنان «مهرداد پهلوان زاده» رییس فدراسیون شطرنج بنشیند.
وی در واکاوی دستاوردهای شطرنج در 40 سال گذشته گفت: اگر اغراق نکنیم باید بگویم میزان پیشرفت شطرنج ایران بالاتر از متوسط جهانی بوده و افتخارات پنج سال اخیر نیز به این واقعیت صحه خواهد گذاشت.
متن کامل مصاحبه خبرنگار ایرنا با رییس فدراسیون در زیر آمده است؛
** ایرنا: اگر بخواهیم یک همسنجی بین پیشرفت شطرنج پیش از انقلاب اسلامی و پس از آن داشته باشیم به عنوان رییس فدراسیون چه ارزیابی از عملکرد این رشته در 40 سال گذشته دارید؟
- پهلوان زاده: بدون شک پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران موفقیتهای بزرگی در رشتههای مختلف ورزشی به دست آورده است. در رشته شطرنج و قبل از نهضت عظیم مردم ایران، بازیکنان دارای ریتینگ بین المللی از تعداد انگشتان دست فراتر نمیرفت و هیچ بازیکنی موفق به کسب عنوان «استاد بزرگی» که بالاترین عنوان در این رشته است، نشده بود و ایران فقط 3 استاد بین المللی داشت. اما در شرایط کنونی و در پایان دهه چهارم انقلاب این تعداد به 15 استاد بزرگ مردان، 5 استاد بزرگ زنان، 22 استاد بین المللی مردان و 4 استاد بین المللی زنان افزایش یافت. «احسان قائم مقامی» و «شادی پریدر» نخستین اساتید بزرگ مردان و زنان تاریخ شطرنج ایران هستند.
همچنین در حال حاضر بیش از 35 هزار بازیکن ایرانی دارای شناسه فدراسیون جهانی شطرنج هستند. در بخش داوران نیر در دوران پهلوی فقط 2 داور بین المللی وجود داشت اما این تعداد در حال حاضر به 61 داور بین المللی افزایش پیدا کرده است.
** ایرنا: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ابتدا در دهه نخست نگاه مثبت نسبت به این رشته ورزشی وجود نداشت اما با فتوای بنیانگذار انقلاب فعالیتهای شطرنج از سر گرفته شد.
- پهلوان زاده: شطرنج بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی برای نزدیک به یک دهه تعطیل بود و هیچ فعالیتی نداشت تا اینکه با فتوای تاریخی امام خمینی (ره) در نهم شهریور ماه 1367، فعالیتش از سر گرفته شد. البته نخستین مسابقه شطرنج ایران نه در همان سال بلکه 2 سال پس از این فتوای تاریخی در تهران برگزار شد.
فتوای تاریخی امام در زمینه از سرگیری شطرنج موجب شد تا شاهد رشد چشمگیر این رشته ورزشی باشیم و ورزشکاران این حوزه عناوین مختلف قاره ای و جهانی در بخشهای انفرادی و تیمی را بدست آوردند.
** ایرنا: اگر بخواهیم عناوینی که برای نخستین بار در شطرنج ایران پس از انقلاب اسلامی به دست آمده نام ببریم کدام موارد برجسته است؟
- پهلوان زاده: 2 نایب قهرمانی آسیا توسط قائم مقامی و طباطبایی، قهرمانی تیمی شطرنج آسیا در سال 1397، قهرمانی پرهام مقصودلو در انفرادی جوانان جهان در سال 2018، قهرمانی مسعود مصدق پور در جوانان آسیا سال 2017، نایب قهرمانی سارا سادات خادم الشریعه در رقابتهای جهانی 2018 در دو بخش سریع و برق آسا و قهرمانی مجموع این دو بخش، رسیدن چهار شطرنج باز ایرانی با ریتینگ بالای 2600، قهرمانی علیرضا فیروز جا در بخش برق آسای آسیا، مدال طلای فیروزجا در المپیاد زیر 16 سال 2018، کسب 2 عنوان قهرمانی المپیاد زیر 16 سال تیمی 2015 و 2016 و صعود مبینا علی نسب به مرحله یک هشتم نهایی شطرنج قهرمانی زنان جهان تنها بخشی از افتخارات این رشته است.
** ایرنا: آیا این موفقیتها تنها در بخش رقابتی بوده یا فدراسیون توانسته است با برنامه ریزیهای متعدد از لحاظ زیرساختی زمینه را برای توسعه همه جانبه شطرنج فراهم کند؟
- پهلوان زاده: یکی از مهمترین دستاوردهای فدراسیون در زمینه توسعه شطرنج چاپ کتاب و مجلات تخصصی است. پیش از انقلاب تنها 10 عنوان کتاب و 50 شماره مجله در زمینه شطرنج منتشر شده بود اما پس از انقلاب اسلامی بیش از 200 عنوان کتاب و 350 جلد مجله منتشر شده است.
همچنین در سه دهه گذشته و پس از فتوای تاریخی امام خمینی (ره) ما میزبان تورنمنتهای بزرگی مانند مسابقات قهرمانی بانوان جهان، گرند پری بانوان، میزبانی مسابقات قهرمانی تیمی و انفرادی آسیا و مسابقات متعدد بین المللی که هر سال در کشورمان برگزار میشود بودیم و امسال نیز در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی بیست و هفتمین دوره مسابقات بین المللی جام فجر را برگزار خواهیم کرد.
** ایرنا: شما به عنوان رییس فدراسیون در حال حاضر یکی از اعضای فدراسیون جهانی شطرنج(فیده) هستید. چند کرسی دیگر در سطح بین المللی در اختیار ایران است؟
- پهلوان زاده: پیش از انقلاب مهمترین کرسی بین المللی ما مربوط به «عبدالحسین نوابی» بود که ریاست منطقه غرب آسیا را بر عهده داشت اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی شمار کرسیهای بین المللی ما افزایش یافت تا جایی که «جعفر کامبوزیا» نایب رئیس فدراسیون جهانی شطرنج شد و من نیز به عنوان دبیر کمیسیون قوانین فدراسیون جهانی معرفی شدم.
همچنین شادی پریدر، شهره بیات و سید مصطفی هاشمی طبا دیگر ایرانیهای عضو فدراسیون جهانی شطرنج هستند.
ورزشی ** 2052**1597
انتهای پیام /*