آخرین مطالب

خرده‌روایت‌های فرهنگی از جشنواره فیلم فجر-4

اپیدمی نابینایی در سینمای ایران/جای خالی مردمی که نباید دیده شوند فرهنگی و هنری

اپیدمی نابینایی در سینمای ایران/جای خالی مردمی که نباید دیده شوند

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - هنری که در حافظه مردمش جایی نداشته باشد و هنرمندی که راوی آلام و سرخوشی‌های حقیقی مردمش نباشد و راهش را به سمت نسیان و فراموشی در حافظه آنها هموار کند، مرگ تدریجی خود را رقم زده است.

تبسم مهر - هنری که در حافظه مردمش جایی نداشته باشد و هنرمندی که راوی آلام و سرخوشی‌های حقیقی مردمش نباشد و راهش را به سمت نسیان و فراموشی در حافظه آنها هموار کند، مرگ تدریجی خود را رقم زده است.

خبرگزاری مهر -گروه فرهنگ: حمید نورشمسی
یک: ایران روزها و سال‌های پرتلاطمی را سپری می‌کند. این تلاظم‌ها گرچه جزئی از فضای زیستی چهل سال گذشته بر انقلاب اسلامی به شمار می‌رود اما سیل تلاطم‌های اجتماعی و فرهنگی و سیاسی این سال‌های کشور ما به شکلی بوده که آن را بسیار متمایز از سال‌های دیگر کرده است. از تلاطم‌ها و پدیده‌های فرهنگی و اجتماعی با محوریت فضای مجازی در ایران که زمینه‌ساز موج‌های متنوع مردمی در یکی دو سال اخیر بوده است و به محلی رسمی برای اظهار نظرهای غیر رسمی بخشی از جامعه تبدیل شده که به تریبون‌های رسمی اطلاع رسانی دسترسی ندارند تا اتفاقات ویژه اجتماعی که می‌توان آن را در میان آمارهای عجیب و حیرت‌انگیز از خودکشی، مصرف مواد مخدر صنعتی، مهاجرت و حتی روی آوردن به کسب و کارهای سیاه در کشور اشاره کرد که این روزها موضوع ازدواج کودکان تازه‌ترین زمینه ظهور و بروز آن است
در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی نیز وضعیت عجیب و بغرنج جامعه ایران در سال‌های اخیر که ناشی از تحریم‌ها بوده است چیزی نیست که از ذهن و نگاه کسی دور مانده باشد و البته کمتر در فضای مجازی و حقیقی تحلیل و مطالبی درباره آن نوشته نشده باشد و بعید به نظر می‌رسد که کسی در جغرافیای ایران زندگی کرده و با این موارد روبرو نشده باشد.
کمترین انتظاری که در مواجهه با این پدیده‌ها به نظر و ذهن می‌رسد باتاب و بازخورد و تحلیل و حتی روایت طبقه نخبه جامعه از آن برای جامعه است. این روایت می‌تواند هم برای همدردی باشد هم برای ارائه راهکار. هم برای نمایش زخم و هم قصه منجر به ایجاد آن و در پایان نیز التیام بخشیدن برای آن و یا متوجه کردن جامعه به چنین زخم‌هایی.
با این همه آنچه پس از هشت روز گذر زمان از جشنواره فیلم‌فجر به عنوان مهمترین مظهر بروز نمایش ذهن و اندیشه هنرمندان سینمایی کشور شاهد بوده‌ایم، حکایت از آن دارد که این دست مسائل به کمترین و کمرنگترین شکل و شمایل در ذهن و اندیشه آنها جایی به خود اختصاص داده است. به عبارت ساده‌تر نوع انقطاع و گسست میان ذهن و اندیشه سینماگران برای انتخاب و پرداختن به یک پدیده و مخاطبانی که از سینما انتظار همذات‌پنداری با آلام‌شان دارند را می‌شود به روشنی در سینمای ایران دید.
در این میان کم نیستند افرادی که بگوید چه کسی بیان داشته که وظیفه سینما این همذات‌پنداری است و چه کسی تعیین می‌کند که چهارچوب‌های ذهنی سینماگر باید معطوف به چه پدیده‌ای شود؟ و این سوال گرچه پوسته و ظاهری موجه دارد اما بنیان‌آن در علاقه مفرط سینمای امروز ایران به بی‌مساله بودن است، بی‌مسالگی که ناشی از نوع زیست و پرورش فکری و ذهنی طبقه سینماگر اعم از نویسنده و کارگردان در آن است.
دو : سینمای ایران بدون مساله‌مندی و بدون قصه و حرفی که مساله مخاطبانش باشد سینمایی مرده است؛ چناچه ادبیات و هنر بدون مساله ادبیات و هنر مرده است خاصه اینکه در جغرافیایی مانند ایران در معرج سیل آثار سینمایی روز جهان به ساده‌ترین و ارزانترین شکل ممکن است و سینماگر ایرانی حتی در مضمون پردازی هنوز در مقالب آثار دست دوم این جریان نیز خودی نشان نداده و چیزی از چنته‌اش رو نکرده است.
نکته اصلی در اینجا چگونگی مساله شدن پدیده‌های حقیقی و جاری در بطن جامعه برای سینماگران به جای پدیده‌های سانتی‌مانتالی است که در بسیاری از آثار سینمایی این روزهای آنها می‌شود دید. آیا می‌توان ادعای زندگی و زیست و تنفس در فضای امروز ایران را داشت ولی ساختار و نوع تفکر را بدون تاثیر از آن دانست؟ وقتی مردم، زندگی و زمانه و آنچه بر آنها می‌گذرد در قصه و تصویر سینماگری جاری نیست، معنایش زیست نکردن او در فضای آن جامعه است و این حقیقت نیز کتمان ناپذیر است که ذهن و اندیشه ایرانی نسبت به چنین پدیده‌هایی فراموش کار است و بسیار زود آنها را از حافظه خود پاک می‌کند و مگر جز این است هنری که در حافظه مردمش جایی نداشته باشد و هنرمندی که راوی آلام و سرخوشی‌های حقیقی مردمش نباشد و راهش را به سمت نسیان و فراموشی در حافظه آنها هموار کند، مرگ تدریجی خود را رقم زده است؟ و مگر جز این است که مرگ هنر هوشیار و غیر منفعل در جامعه یعنی مرگ آن جامعه؟ پس آیا این سینما کمر به مرگ مخاطبش بسته است؟
سه : رابطه زیستی و فکری هنرمندان ایران با جامعه امروز ایران قطع شده است. این یک گزاره استنباطی است و می‌توان درباره آن بسیار بحث کرد اما بیان آن نیاز به فکت‌هایی دارد که از قضا در دل همین جشنواره سینمایی فجر انقلاب اسلامی می‌شود آن را یافت. هنرمندی که خود را بی‌نیاز از نظر جامعه می‌داند و صریح اعلام می‌کند آن را دنبال نمی‌کند و نمی‌خواند و به دنبال آن حتی پرسشگران از دل خوی پرسشگر جامعه را نیز سطحی و بدون دانش می‌خواند، آیا نمادی برای این انقطاع نیست؟ هنرمندی که قصه روایت شده توسط او ملغمه‌ای از زندگی و زیست ژرزرق و برق طبقاتی بسیار خاص و از قضا این روزها منفور در جامعه است و سعی دارد نوعی الگوی کاغذی و کاریکاتوری از زندگی آنها را به ضرب خنده و گریم‌های سرخ و سفید به خورد مخاطبش دهد چطور؟ هنرمندی که گسس ساختار خانواده را در اثرش امری عادی روایت می‌کند یا هنرمندی که میان دیروز و امروز خودش در قصه گفتن معلق است چطور؟ بله. متاسفانه به گواهی آنچه در بسیاری از آثار سینمایی جشنواره فیلم فجر شاهد نمایش و توضیح درباره آن هستیم باید به قطع این رابطه اعتراف کرد و به آن صحه گذاشت.
چهار : سال‌ها پیش در دانشکده‌های علوم ارتباطات به دانشجویان گفته می‌شود رسانه و صاحب آن فردی است که باید کمی بلندقد‌تر از جامعه از میان آن سربلند کند و دورترها و راه رسیدن به آن را ببیند و برای مابقی بیان کند. از سختی‌ها و سنگلاخ‌های مسیر بگوید و راه را از بیراه برای وی مشخص کند. حالا چه شده که بسیاری از صاحبان رسانه‌ای مانند سینما نه تنها هم‌قدر که گاه کوتاه قدر‌تر جامعه خود می‌شوند و چیزهایی را می‌بینند و روایت می‌کنند که برای پیرامونیانشان کمتر محلی از اعراب ندارد؟
پنج : سینمای ایران در چهار دهه گذشته سهم زیادی در همراهی و همدردی و درک متقابل با توده‌های بزرگ اجتماعی ایران داشته است. چه آن زمان که راوی انقلاب و دفاع مقدس آنها بود و چه آن زمان که جسور و نجیب به زخم‌های اجتماعی و زیستی آنها نگاهی انداخت و از فرجام عمیق‌شدن آنها سخن گفت و فریاد بلند کرد. چه آن زمان که راوی سرخوشی‌های عاشقانه مردمش بود و چه آن زمان که از سردرگمی‌ها آنها در اندیشیدن و عمل کردن به آن روایت کرد. چه زمانی که از مادری کردن حرف زدن و چه آن زمان که به نام پدر داستان‌گفته است. چرا این روزها چنین پیکره‌ای راهش را به سمت روایت‌های بزک کرده از زیستی راه کج کرده است که خواست بسیاری از جامعه ایرانی نیست؟ چرا این راه به سمت روایت از محرومیت‌های برجای مانده بر خاک ایران در گذر چهل سال پس از انقلاب اسلامی کج نشده است؟ یک پاسخ کوتاه و تمام به این ابهامات این است که کسی می‌تواند راوی دردهای جامعه و مردمش باشد که از بطن آن سربرآورده باشد و چه تلخ است مشاهده هنرمندانی که این مساله را فراموش کرده و با خود را به فراموشی درباره آن زده‌اند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند