آخرین مطالب

دستاوردهای چهل سالگی انقلاب

قرار گرفتن ایران درجمع پیشتازان تولید علم سلول‌های بنیادی علمی و دانشگاهی

قرار گرفتن ایران درجمع پیشتازان تولید علم سلول‌های بنیادی

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- رشد تولید علم و پژوهش در رشته‌های نوظهور مانند سلول‌های بنیادی از جمله دستاوردهای انقلاب اسلامی است؛ به طوری که ایران درحوزه سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی درسال ۲۰۱۸ در جایگاه چهاردهمی دنیا قرار گرفت.

تبسم مهر - تهران- ایرنا- رشد تولید علم و پژوهش در رشته‌های نوظهور مانند سلول‌های بنیادی از جمله دستاوردهای انقلاب اسلامی است؛ به طوری که ایران درحوزه سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی درسال 2018 در جایگاه چهاردهمی دنیا قرار گرفت.

به گزارش گروه علمی ایرنا، پس از به ثمر نشستن انقلاب اسلامی درسال 1357 به حوزه آموزش و پژوهش مانند بسیاری ازحوزه‌های دیگر در کشور توجه خاصی شد، به طوری که در مقاطع دانشگاهی درکنار تربیت دانشجو به تحقیق و پژوهش نیز نگاه ویژه شد؛ این نگاه ویژه فقط به علوم پایه و مهندسی نبود بلکه دستیابی و کسب علوم جدیدی که دردنیا وجود داشت همواره از سوی جامعه متخصص دانشگاهی دنبال می‌شد.
پیگیری متخصصان و پژوهشگران در این 40 سال، موجب دستیابی و پیشرفت کشور درعلوم جدید همچون نانو،بایو،سلول‌های بنیادی و فضایی شده به طوری که با توجه به اهمیت این علوم برای پیشرفت کشور، سند توسعه نیز برای برخی از این فناری‌ها درنظر گرفته شده است.
دکتر" امیرعلی حمیدیه " دبیرستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی درگفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در خصوص دستاوردهای 40 ساله انقلاب در این حوزه گفت: از سال 57 که انقلاب به ثمر نشست، کشوردرحوزه آموزش فعالیت‌های بسیار زیادی کرد؛ دانشگاه ها، دانشکده‌ها و موسسات آموزشی بسیاری تشکیل شدند، گسترش آموزش آنقدر زیاد بود که به غیر از وزارت علوم، آموزش پزشکی زیر نظر وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی، جهاد دانشگاهی و موسات آموزشی خصوصی نیز تشکیل و فعال شدند.
وی بیان کرد: در حوزه پژوهش نیز بعد از پایان جنگ تحمیلی رشد پژوهش شتاب زیادی داشت به طوری که دو سال پیش اعلام شد چین و ایران در خصوص تولید مقالات پژوهشی بالاترین سرعت را دارند.
حمیدیه درباره اینکه چه میزان از این آموزش و پژوهش به فناوری رسیده و موجب خلق ثروت شده است،افزود: در فناوری هایی کشور می‌تواند صاحب ثروت شود و دانشمان را به ثروت تبدیل کنیم که بتوانیم صاحب برند در تولید آن علم در دنیا باشیم . بسیاری ازعلوم و فناوری بعد از انقلاب در کشور پیشرفت کرد مثل صنایع داروسازی، خودروسازی، در این علوم و فناوری هیچگاه پیشرو نبودیم بلکه دنباله رو بودیم؛ این دنباله رو بودن و اینکه خودمان صاحب برندهای اصلی در سطح دنیا نیستیم باعث می‌شود که سهم خوبی از بازار را نتوانیم در اختیار بگیریم.
وی گفت:فناوری‌های جدیدی در این مدت در دنیا خلق شده مثل فناوری نانو، هسته ای و سلول‌های بنیادی که خوشبختانه مسولان کشور برروی علومی که تازه بود به سرعت برنامه ریزی کردند که در نهایت منجر به تصویب سند مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی برای این علوم شد.
حمیدیه بیان کرد: سند توسعه علوم و فناوری سلول‌های بنیادی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی درسال 92 ابلاغ شد. در این سند بر خلاف بقیه برنامه ریزی هایی که در سال‌های دیگر انقلاب در حوزه آموزش و پژوهش پافشاری می‌شد، برنامه ریزی به این صورت بود که بجای فکرکردن به برندهای پژوهشی بیاییم به توسعه فناوری کمک کنیم.
*** رویان صاحب برند درسطح بین المللی
دکتر حمیدیه اظهار داشت: درحوزه سلول‌های بنیادی در پایان سال 1369 برای اولین بار فعالیت سلول‌های بنیادی در دانشگاه علوم پزشکی تهران با پیوند سلول‌های بنیادی خونساز یا پیوند مغز استخوان شروع شد.
« در دهه 70 نیز با تشکیل موسسه رویان که اکنون کشور با این موسسه صاحب برند در سطح بین المللی است، این علم گسترش بیشتری پیدا کرد و در این خصوص کشور به یک قدرت خوبی دست پیدا کرد.»
وی با اشاره به اینکه این حوزه سابقه طولانی در کشو دارد، ادامه داد: ایران 28 سال است که در این حوزه فعالیت می‌کند اما در 15 سال اخیر فعالیت در این حوزه بیشتر شده است؛ اکنون تعداد مراکز پیوند سلول‌های بنیادی خونساز در کشور به 18 حوزه رسیده است و سالی 1200 پیوند در کشور انجام می‌شود.
دبیرستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی گفت: در حوزه تحقیقات در حال حاضر به غیر از رویان 45 مرکز تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی ایران،دانشگاه‌های وزارت علوم و دانشگاه آزاد در حوزه سلول‌های بنیادی، سلول درمانی، ژن درمانی، مهندسی بافت و پزشکی بازساختی درحال فعالیت هستند.
***فعالیت 80 شرکت دانش بنیان در حوزه سلول‌های بنیادی
دکتر حمیدیه گفت:با برنامه ریزی انجام شده و براساس سند توسعه سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی از چهار سال پیش یک تحول بزرگ اتفاق افتاده که این علم را تبدیل به ثروت کنیم؛ تعداد شرکت‌های دانش بنیان این حوزه که کمتر از تعداد انگشتان یک دست بود اکنون در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب به 80 شرکت رسیده است؛ فعالیت این شرکت‌ها از تولید ظرف کشت سلول که پیش از این همه وارداتی بوده تا محیط کشت و تکثیرسلول رادر بر می‌گیرد.
*** رتبه 14 در دنیا/ جایگاه نخست در بین کشورهای اسلامی
حمیدیه در خصوص تولید مقالات علمی نیز دراین حوزه گفت:در زمینه تولید مقالات علمی رشد کشور همچنان با سرعت ادامه داشته و رتبه علمی کشور در حوزه سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی تا چند سال پیش بیش از 30 بود اما درسال 2018 در جایگاه چهاردهمی دنیا قرار گرفتیم که نشان از سرعت رو به جلوی این حوزه است.
وی با اشاره به اینکه از لحاظ تولید علم در این حوزه در بین کشورهای پیشرفته دنیا قرار گرفته ایم، تصریح کرد: در بین کشورهای اسلامی و همچنین کشورهای شرق مدیترانه مقام اول را داریم.نمی خواهیم در این حوزه فقط به بالا رفتن رتبه علمی نگاه کنیم بلکه بیشتر به فکر این هستیم که به جای رتبه چقدر این علم می‌تواند در وضعیت اقتصادی، معاش و ایجاد اشتغال برای کشور نقش پیدا کند.
*** صادرات محصولات تولیدی سلول‌های بنیادی ایرانی
حمیدیه یادآور شد: در چهارسال اخیر بیشتر سیاستگذاری‌ها به سمت فناوری و خلق ثروت بوده است.این علم تا 4 سال پیش صرفا تولید علم ،مقاله و پژوهش بوده و فقط 4 سال است که وارد فناوری شده است؛ امسال صادرات خوبی در زمینه علم سلول‌های بنیادی و مهندسی بافت و پزشکی بازساختی داشته ایم. شرکت‌های دانش بنیان این حوزه از سال گذشته شروع به صادرات محصولات به کشورهای مختلف در حوزه آسیا و خاورمیانه کردند و در حال مذاکره با کشورهای اروپایی هستند.
وی ادامه داد:خیلی از ظروف مورد استفاده برای کشت سلول از خارج وارد می‌شد اما اکنون با توجه به کاهش ارزش پول ملی کشور تولیدات ما در این حوزه ارزان در می‌آید؛ الان فصل صادرات محصولات این حوزه است، به لحاظ اقتصادی برای کشورهایی که از ما بخرند به صرفه و ارزان است.
*** رشد ابلاغ آیین نامه‌ها در حوزه سلول‌های بنیادی
دکتر حمیدیه گفت:داشتن قانون از مساله مهم دیگر در این حوزه است که با همکاری ستاد و وزارت بهداشت ، آیین نامه‌های متعددی طی این سال‌ها استخراج شد؛ مهمترین آنها آیین نامه سلول،بافت و ژن درمانی در اداره فرآورده‌های بیولوژیک سازمان غذا و دارو که سال 94 ابلاغ شد. آیین نامه مراکز پذیره نویسی اهداکنندگان سلول‌های بنیادی خونساز و بانک‌های خون بند ناف که در سال 94 توسط وزیر وقت ابلاغ شد.آیین نامه اولین محصولات سلول درمانی که در پایان سال 95 ابلاغ شد و دو ماه پیش نیز شاهد ابلاغ اولین آیین نامه مراکز درمانی پزشکی بازساختی و سلول درمانی بودیم.
***رونمایی از 10 محصول سلول‌های بنیادی
وی گفت:در آذرماه سال جاری در حاشیه سومین جشنواره و کنگره بین‌المللی سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی که با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور، دکتر سورنا ستاری، معاون علمی‌وفناوری رییس‌جمهور و دکتر رضا ملک‌زاده معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت برگزار شد از 10 طرح فناورانه سلول‌های بنیادی رونمایی شد.
وی بیان کرد: میکروسکوپ لیزری، میکروسکوپ کانفوکال،دستگاه چاپگر سه‌بعدی، دستگاه INGENES،دستگاه سل‌تراپی برای جوانسازی پوست و درمان‌های لک و پیس، سوختگی‌ها و انواع زخم‌ها، دستگاه سونی کاتور مربوط به آماده‌سازی نمونه، پرده آمنیوتیک، مزستروسل(محصولی برای درمان آرتروز زانو، لگن و مچ )،کیت استخراج اگزوزوم و فاکتور رشد از جمله محصولاتی بودند که رونمایی شد.
وی یادآور شد: برگزاری المپیادهای سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی دانش آموزی ، المپیاد سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی دانشجویی ، راه اندازی پژوهش سراها در استان‌ها برای دانش آموزان ، برگزاری فن بازار ، جشنواره‌ها و استارتاپ‌ها از دیگر فعالیت‌های انجام شده این ستاد دراین سال‌ها است.
وی گفت: کارهای بزرگی در این حوزه انجام شده و روز به روز نیز در حال پیشرفت است،خوشبختانه با توجه به اینکه در خیلی از صنایع سودآوری نباشد اما شرکت‌های دانش بنیان حوزه سلول‌های بنیادی با یک شیب خوبی فروش دارند و به سمت جلو حرکت می‌کنند و علت آن شاید اینکه این علم و فناوری کاملا بومی شده است و مثل بقیه فناوری‌ها مثل دارو نیست که از خارج وارد کرده باشیم بلکه همه در داخل کشور تولید شده است.
علمی ** 9340
انتهای پیام /*


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند