کارشناس سیاست خارجی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان:
اینستکس شفاف و امیدوار کننده نیست/ اتحادیه اروپا تابع اراده آمریکاست و سیاست مستقل ندارد
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - هانی زاده گفت: حتی اگر کانال مالی اینستکس عملیاتی شود، اتحادیه اروپا در آینده با بهانههای واهی این ساز و کار را بر هم خواهد زد.
تبسم مهر - هانی زاده گفت: حتی اگر کانال مالی اینستکس عملیاتی شود، اتحادیه اروپا در آینده با بهانههای واهی این ساز و کار را بر هم خواهد زد.
به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ، پس از گذشت 9 ماه از تعلل اروپاییها در اجرای ساز و کار مالی اروپایی موسوم به SPV، حال این اتحادیه از یک کانال مالی موسوم به اینستکس رونمایی کرده است.کانالی که نحوه عملیاتی شدن آن کماکان با ابهامات فراوانی روبه است.
حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفتو گو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ، با اشاره به ثبت ساز و کار مالی اینستکس اظهار کرد: تعریف یک ساز و کار مالی بین ایران و اروپا گامی لرزان از سمت اتحادیه اروپا برای ابراز حسن نیت خود به ایران در راستای اجرای تعهدات خود ذیل برجام است. اگرچه ایجاد یک ساز و کار مالی میتواند فصل تازه ای در روابط ایران و اروپا ایجاد کند، اما هنوز اتحادیه اروپا موضع شفافی درباره آینده روابط اقتصادی خود با ایران اتخاذ نکرده و کماکان ابهاماتی در این باره وجود دارد. لذا باید ببینیم که آیا اتحادیه اروپا همچنان به دنبال اجرایی کردن تعهدات خود ذیل برجام است و یا قصد وقتکشی و فریب افکار عمومی را دارد. آن طور که تجربه ثابت کرده، اتحادیه اروپا به ویژه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان تابعی از اراده آمریکا هستند و خارج از سیاستهای واشنگتن نمیتوانند سیاست مستقلی را در پیش بگیرد.
وی ادامه داد: اینستکس ابهامات فراوانی دارد و ظرف دو ماه آینده باید مشخص شود که حجم تبادلات تجاری آن تا چه حد است و تا چه حد اتحادیه اروپا مایل است خارج از فشارهای آمریکا رابطه معقولی را بر اساس منافع مشترک با ایران داشته باشد. اگر اتحادیه اروپا گام عملی بردارد، قطعا این ساز و کار مالی میتواند گشایشی در شرایطی اقتصادی ایران ایجاد کند؛ اما از آنجایی که رفتار توأم با تناقض اتحادیه اروپا در رابطه با ایران همواره وجود داشته، نمیتوان چندان به این ساز و کار دلخوش کرد. امروز اتحادیه اروپا در برابر یک آزمون تاریخی قرار دارد و باید ثابت کند که مجموعه ای مستقل و تأثیرگذار است و خارج از سیاستهای آمریکا میتواند سیاستهای مستقلی درپیش بگیرد.
هانی زاده در خصوص ساز و کار اینستکس گفت: این ساز و کار مالی مانند شیر آبی در دست اروپاست که هر زمان که اراده کند میتواند این شیر آب را بسته و یا باز کند؛ در واقع اتحادیه اروپا در تلاش است تا با توسل به شرایط اقتصادی موجود، ایران را مهار کرده و سیاستهای خود را بر کشورمان تحمیل کند. در نتیجه باید تعریف جامعی از این ساز و کار ارائه شود تا اتحادیه اروپا در آینده به بهانههای مختلف این کانال مالی را مسدود نکند.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: احتمالا اتحادیه اروپا در آینده یک سری پیش شرط هایی را نظیر صنعت موشکی ایران و همچنین رابطه ایران با کشورهای منطقهای را ذیل سازوکار اینستکس لحاظ خواهد کرد تا از این طریق بتواند سیاستهای خود را به تهران دیکته کند. در نتیجه به نظر میرسد این ساز و کار مالی خیلی شفاف و امیدوار کننده نیست، چرا که مدیریت این سازوکار با اروپا بوده و آمریکا نیز همواره سیاستهای خود را به اتحادیه اروپا دیکته کرده و اروپا هرگز نتوانسته سیاست مستقلی را در پیش بگیرد. ناگفته نماند که لابی صهیونیستها در اتحادیه اروپا بسیار پر نفوذ بوده و به همین دلیل به نظر میرسد که حتی اگر اینستکس عملیاتی شود، اتحادیه اروپا در آینده ای نه چندان دور با توسل به بهانههای واهی این ساز و کار را برهم خواهد زد.
انتهای پیام/