در میزگرد ایرنا مطرح شد
منابع طبیعی، خداوندگار زندگی
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - بندرعباس - ایرنا - جنگلها و مراتع به عنوان یکی از مهمترین سامانههای حیات بخش بشر جایگاه انکار ناپذیری در تامین رفاه و آسایش جوامع بشری دارند.
تبسم مهر - بندرعباس - ایرنا - جنگلها و مراتع به عنوان یکی از مهمترین سامانههای حیات بخش بشر جایگاه انکار ناپذیری در تامین رفاه و آسایش جوامع بشری دارند.
به گزارش ایرنا، منابع طبیعی نه تنها از نظر اقتصادی و پاکیزه نگه داشتن محیط زیست بلکه از لحاظ اجتماعی و فرهنگی و روان شناسی برای همه انسانها جایگاه و ارزش ویژهای دارد.
جنگلها و مراتع از مهمترین و با ارزش ترین منابع طبیعی هستند و نقش اساسی در تامین نیازهای انسان شامل، اکسیژن، آب، مواد غذایی و دارویی دارند.
با توجه به رشد روز افزون جمعیت انسانی و توسعه بی حد فناوری و قرار گرفتن در عصر فرا صنعتی که جوامع بشری از یک طرف با محدودیت منابع جنگلی و از سوی دیگر با آلودگی محیط زیست دست به گریبان هستند، نقش و جایگاه جنگلها در جلوگیری از آلودگیها اجتناب ناپذیر است.
از جمله ارزشهای منابع طبیعی ایجاد امکاناتی برای گذراندن اوقات فراغت و محیطهای تفرجگاهی و یکی از جاذبههای توریستی داخلی و خارجی در هر کشور منابع طبیعی است.
در این بین استان هرمزگان نیز حدود 71 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و از سمت شمال و شمال شرقی با استان کرمان، شمال غربی و غرب با استان فارس و بوشهر، ازشرق با استان سیستان و بلوچستان همسایه بوده و جنوب آن را آبهای خلیج فارس و دریای عمان در برگرفته است.
این استان در بیشتر ماههای سال خشک و کم باران است و بارندگیها به صورت رگباری و سیلابی در ماههای زمستان اتفاق میافتد و حجم بزرگی از روانابها به خلیج فارس و دریای عمان تخلیه میشود.
منابع طبیعی هرمزگان، متاثر از موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی و وجود رطوبت نسبی هوا از شرایط متمایزی نسبت به دیگر نقاط کشور برخوردار است.
فعالیت رسمی آبخیزداری درهرمزگان ازدهه 50 به خصوص بعد از انقلاب اسلامی، با استقرار کمپ آبخیزداری درحوزه آبخیز سد استقلال میناب آغاز و پس از آن در همه نقاط استان توسعه یافت.
گسترش فعالیتهای آبخیزداری از غربیترین مناطق استان در بخش کوشکنار پارسیان تا شرقیترین مناطق در روستاهای جاسک و بشاگرد و همچنین در سواحل و جزایر چشمگیر میباشد.
به طور کلی با توجه به تاکیدهای مقام معظم رهبری در خصوص حفظ و احیاء منابع طبیعی، امروزه شاهد مشارکت کم نظیر مردم در راستای فعالیتهای منابع طبیعی و آبخیزداری هستیم.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در این ارتباط میزگردی با عنوان « بررسی راهکارهای مناسب در راستای حفظ و احیای منابع طبیعی و آبخیزداری » با حضور امید ذاکری مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان، ابراهیم جعفری تختی معاون آبخیزداری این اداره کل، حجت دهقانی فورخورجی مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی استان، مهدی شیرخانی دبیر موسسه مردم نهاد مشق آفرینش وعلاءالدین عزیزی رییس مجمع خیرین آبخیزداری هرمزگان برگزارکرد.
** مشارکتهای مردمی گامی در راستای حفظ منابع طبیعی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در این میزگرد گفت: با مشارکتهای مردمی باید به عنوان یک ضرورت مورد توجه قرار گیرد که در همین راستا تعاونی ها، تشکلهای مردم نهاد و مجمع خیرین میتوانند در ترویج فرهنگ حفظ عرصههای منابع طبیعی نقش آفرینی کنند.
امید ذاکری بیان داشت: منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان همواره در جهت توانمند سازی جوامع محلی، مرتع داران و افزایش روحیه مشارکت پذیری از دهه 70 تا کنون گام برداشته است.
وی با اشاره به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی افزود: در دوران انقلاب، تاسیس 40 تعاونی منابع طبیعی و فراگیر تخصصی، احیای 39 هزار هکتار از زمینهای بیابانی در استان، بیابان زدایی 25 هزارهکتار، صدور بیش از 80 درصد سند مالکیت زمین، تولید 60 گونه درختی، اجرای 3 هزار سازه آبخیزداری و 48 هزار هکتار جنگل کاری در استان انجام شده است.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی هرمزگان در این میزگرد با اشاره به اینکه مردم باید از خدمات نظام جمهوری اسلامی اطلاع داشته باشند گفت: رضایت مردم مهمترین اولویت برنامههای این اداره کل میباشد که با اطلاع رسانی و تهیه گزارشهای تصویری از عملکرد این اداره انجام میشود.
ابراهیم جعفری تختی مجمع خیران منابع طبیعی در استان را یکی از افتخارات این اداره کل دانست و افزود: هدف از تشکیل این مجمع، استفاده از تجارب، دانش بومی، همفکری جوامع محلی، استفاده از سرمایههای محلی، تقویت و حفاظت منابع آب و خاک استان به منظور کاهش اثرات خشکسالی است.
وی بیان داشت: منابع طبیعی استان هرمزگان در جهت جلب مشارکتهای مردمی در کشور پیشگام بوده به طوری که ساماندهی و آموزش 25 هزار دانش آموز در قالب طرح همیار طبیعت یکی از برنامههای مشارکتی این اداره کل میباشد.
** تاسیس موسسه و تشکلهای مردم نهاد در راستای آگاه سازی
دبیر موسسه مردم نهاد مشق آفرینش، تشکلهای مردم نهاد را سرمایههای اجتماعی دانست و افزود: موسسات و تشکلهای مردم نهاد فعالیتهای خود را در راستای افزایش مشارکتهای مردمی روح تازه ای به اجرای طرحهای دولتی داده اند.
مهدی شیرخانی بیان داشت: یکی از اصلیترین برنامه هایی که در این موسسه انجام میشود، آگاه سازی و اطلاع رسانی، توان افزایی و تسهیل گری، کمک به آموزش و ترویج فرهنگ مشارکت مردم در طرحهای سازمانهای دولتی است.
وی خاطر نشان کرد: نهادینه شدن فرهنگ کاشت درختان با رویکرد مشارکتی مردم باعث به وجود آمدن نهضت مردمی در منابع طبیعی استان شده است به طوری که کاشت درختان فقط مخصوص روز درختکاری نیست بلکه در روزهای دیگر سال هم صورت میگیرد.
** نهضت آبخیزداری با احداث 400 سازه مشارکتی در بشاگرد
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان اظهار داشت: با احداث 400 سازه مشارکتی در بشاگرد نهضت بزرگی در آبخیزداری اتفاق افتاده است.
ذاکری افزود: با طراحی سرریز و تبدیل این سازهها از خشکه چین سنگی به سنگی ملاتی علاوه بر افزایش طول عمر سازهها از رسوب گذاری شدید در مخزن سد جگین جلوگیری شده و با نفوذ آب در آب راهه باعث به وجود آمدن چشمههای آب در پایاب سازهها میشود.
وی بیان داشت: بشاگرد از نظر زمین و خاک مناسب محدود است و مردم این منطقه با اجرای سازههای سنگی خشکه چین در حاشیه آبراههها به صورت دیواره با تله انداختن رسوبات سیلاب ها، زمین و خاک مناسب را برای کشت و نخلستان ایجاد میکردند که این آب راههها تبدیل به واحد اقتصادی میشد.
این مقام مسوول اظهار داشت: در راستای احداث این سازه ها، اداره منابع طبیعی استان، طراحی، نظارت، مشاوره فنی و تامین سیمان را به صورت مشارکتی برعهده داشته و سایر اقدامها شامل سنگ، ماسه، آب و نیروی انسانی توسط اهالی منطقه بشاگرد تامین شده است.
وی با اشاره به استقبال خوب اهالی منطقه در احداث سازهها افزود: تا کنون 250 سازه آبخیزداری مشارکتی ساخته شده که تا پایان سال جاری به تعداد هدف گذاری شده خواهیم رسید.
** مجمع خیران آبخیزداری هرمزگان الگوی خیرین کشور
رییس مجمع خیران آبخیزداری هرمزگان با اشاره به ایجاد مشارکت مردم در همه زمینههای منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: باید فرهنگ زندگی کردن با زمین نهادینه شود و مجمع خیران هرمزگان در این زمینه میتواند الگوی مناسبی برای ورود دیگر خیران استانها به حوزه منابع طبیعی باشد.
علاءالدین عزیزی افزود: با توجه به خشکسالیهای اخیر، مجمع خیران آبخیزداری هرمزگان از سال 80 فعالیتهای خود را در حوزه منابع طبیعی آغاز کرده است.
وی ابراز داشت: در سال 94 موضوع آب به طور جدی در مجمع مطرح شد تا آب هایی را که بر اثر بارشهای موسمی اتفاق میافتد و به خیابانها خسارات زیادی میزند مهار کنیم.
رییس هیات مدیره مجمع خیران آبخیزداری هرمزگان خاطر نشان کرد: جلب مشارکت خیران نیازمند الگو سازی است و برای ورود خیران در زمینههای حفظ خاک و تامین آب برنامههای متعددی را ترسیم کردیم که مورد استقبال خیرین و حمایت مسوولان استانی هم قرار گرفت.
وی اظهار داشت: امسال اجرای 23 سازه آبخیزداری با اعتباری افزون بر 100 میلیارد ریال برنامه ریزی شده که تلاش میکنیم تا پایان سال آماده بهره برداری شود.
وی در ادامه این میزگرد از خیران استان در زمینههای مختلف خواست برای آبادانی، توسعه و بهبود فضای زیستی استان هرمزگان مشارکت فعال داشته باشند.
عزیزی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 42 طرح آبخیزداری شامل 52 سازه به ارزش 87 میلیارد ریال با مشارکت خیران به بهره برداری رسیده است.
وی ابراز داشت: امسال 9 طرح آبخیزداری با 24 میلیارد ریال در دست اقدام و هزینه طرحهای در دست اجرا به طور کامل از محل کمک خیران تامین شده است.
** طرحهای منابع طبیعی و آبخیزداری نیازمند اعتبارات مالی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان با بیان اینکه اجرای طرحهای حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری از اولویتهای این اداره کل است تصریح کرد: برای اجرای طرحهای منابع طبیعی و آبخیزداری، به اعتبارات دولتی و سرمایه گذاریهای خصوصی بیشتری نیاز است.
ذاکری افزود: فعالیتهای بسیاری در زمینه حفظ، احیاء و توسعه منابع طبیعی و آبخیزداری در استان انجام شده است اما به لحاظ کمبود اعتبارات نتوانستیم راهکارهای لازم را به طور کامل اجرایی کنیم.
وی میزان اعتبارات ملی تخصیص یافته در سال گذشته را 177 میلیارد و 620 میلیون ریال و اعتبارات استانی 92 میلیارد 722 میلیون ریال عنوان کرد و گفت: در سال جاری اعتبارات ملی 235 میلیارد و 256 میلیون ریال و اعتبارات استانی 141 میلیارد و 531 میلیون ریال به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان اختصاص داده شده است.
** صندوق توسعه منابع طبیعی هرمزگان حامی تعاونیهای فعال
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی هرمزگان گفت: این صندوق از سال 96 با سرمایه گذاری 10 میلیارد ریال و 17 تعاونی سهام دار، فعالیت خود را به عنوان هفتمین صندوق توسعه منابع طبیعی در کشور در راستای حمایت از تعاونیها و انجمنهای مرتع داری هرمزگان آغاز کرد.
حجت دهقانی فورخورجی هدفهای ایجاد صندوق توسعه منابع طبیعی را، تضمین متقاضیان سرمایه گذاری برای دریافت اعتبارات از بانکها و سایر موسسات داخلی، دریافت کمکهای مالی در قالب تسهیلات از دولت، حمایت و تجهیز و نوسازی واحدهای تولیدی و فعالان منابع طبیعی در مواجه با موقعیتهای بحرانی، تامین نقدینگی برای بازاریابی و فروش محصولات منابع طبیعی عنوان کرد.
وی بیان داشت: صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی هرمزگان به کشاورزان این فرصت را داده است تا بتوانند بدون هیچگونه ضمانت و در کمترین زمان با کارمزد 4 درصد در راستای رفع مشکلات مرتع و زمین خود تسهیلات لازم را دریافت کنند.
وی در ادامه سخنانش گفت: با توجه به اینکه 51 درصد از سرمایه صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی از طریق بخش غیردولتی و 49درصد بخش دولتی تامین میشود، توانسته ایم در پرداخت تسهیلات رتبه سوم کشور را به دست آوریم.
این عضو فعال در حوزه منابع طبیعی استان در این میزگرد اظهار داشت: طرح تسهیلاتی خرید خوراک دام با هدف حمایت و تاکید بر اجرای طرحهای تعادل دام، تولیدات و محصولات مرتعی، طبیعت گردی، توسعه زراعت چوب، حمایت از فعالیتهای آبخیزاری از جمله طرحهای در دست اقدام این صندوق است.
وی یاد آور شد: یکی از رویکردهای تشکیل صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی، نزدیک کردن دو سرمایه اقتصادی و اجتماعی در فعالیتهای بهره برداران است.
وی بیان کرد: در حال حاضر با وجود 47 تعاونی فعال در بخش منابع طبیعی و شرکتهای فراگیر، برنامه هایی برای جذب آنها در راستای افزایش سرمایه غیر دولتی داریم.
** تکمیل طرحهای آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی هرمزگان در میزگرد خبرگزاری ایرنا گفت: طرحهای آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی در هرمزگان تکمیل شد که دهه فجر امسال به بهره برداری میرسد.
جعفری تختی با اشاره به دو دهه خشکسالی درهرمزگان افزود: طرحهای آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی با اعتباری بالغ بر 230 میلیارد ریال به اتمام رسید.
وی بیان داشت: امسال با موافقت مقام معظم رهبری 200 میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی به حوزه منابع طبیعی اختصاص یافت که تا کنون 65 درصد آن به استانها ابلاغ شده است.
جعفری تختی خاطر نشان کرد: توزیع این اعتبارات بر اساس شاخص هایی مانند وقوع سیل و خسارات ناشی از خشکسالی، دشتهای بحرانی، کنترل فرسایش خاک و جمعیتی که نیاز به منابع آب دارند اختصاص مییابد.
وی ابراز داشت: این طرحها در شهرهای بندرعباس، حاجی آباد، میناب، رودان، قشم، بشاگرد، بندرخمیر، بستک و بندرلنگه اجرا شده است که در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب به بهره برداری میرسد.
این مقام مسوول هدف از اجرای طرحهای آبخیزداری را، کمک به پایداری مشاغل، جلوگیری از مهاجرت مردم به شهر و توسعه و رونق کشاورزی دانست و اظهار داشت: 24 میلیون متر مکعب آب در سازههای آبخیزداری ذخیره میشود.
وی در ادامه گفت: هرمزگان به لحاظ شرایط اقلیمی خاص دارای منابع آبی محدود میباشد که بر این اساس اجرای گسترده طرحهای آبخیزداری در استان لازم و ضروری است.
9944 /6048
انتهای پیام /*