سخنگوی ارشد نیروهای مسلح:
سازوکار مالی اروپا؛ پاسخی به مخالفان برجام
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران - ایرنا - سازوکار مالی اروپا برای تجارت با ایران را باید تلاشی برای استقلال سیاسی اروپا در ادامه عدم همراهی اروپاییها با واشنگتن برای خروج از توافق هسته ای دانست که میتواند هویتی مستقل را برای آنان به دنبال داشته باشد.
تبسم مهر - تهران - ایرنا - سازوکار مالی اروپا برای تجارت با ایران را باید تلاشی برای استقلال سیاسی اروپا در ادامه عدم همراهی اروپاییها با واشنگتن برای خروج از توافق هسته ای دانست که میتواند هویتی مستقل را برای آنان به دنبال داشته باشد.
اروپا پس از راه اندازی کانال ویژه مالی برای مبادلات اقتصادی با ایران با تهدیدات زیادی از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا مواجه شد آمریکا میداند که این کانال ویژه نه تنها به ایران در مقابل تحریمها کمک میکند، بلکه مقدمه ای برای استقلال اروپا خواهد بود و تشدید انزوای آمریکا خواهد بود.
کانال ویژه مالی اروپا برای حفظ ارتباط تجاری با ایران رسما در روز پنج شنبه راه اندازی شد. آلمان، فرانسه و بریتانیا، سه کشور عضو مذاکرات پنج بعلاوه یک در سال 2015 میلادی، رسما مسئول اجرایی شدن این کانال ویژه شدند.
صبح روز پنجشنبه رسانههای اروپایی گزارش داده بودند که کانال ویژه مالی با نام رسمی «INSTEX» (ابزار پشتیبان مبادلات مالی) در فرانسه ثبت شده و یک بانکدار آلمانی به نام «پر فیشر» ریاست آن را بر عهده گرفته است. در این کنسرسیوم مالی و حقوقی، انگلیس هم سهامدار است. ممکن است دیگر اعضای اتحادیه اروپا نیز به این شرکت بپیوندند.
بر اساس اعلامیه ثبت این شرکت که در روزنامه رسمی دولت فرانسه منتشر شده، آدرس شرکت اینستکس همان آدرس وزارت دارایی فرانسه است. قرار است نمایندگانی از وزارت خارجه آلمان، فرانسه و انگلستان بر فعالیت این شرکت نظارت کنند.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین معتقد است که راه اندازی مکانیزمی برای حسابهای مالی با ایران اینستکس از سوی فرانسه، آلمان و انگلیس، پاسخ سیاسی قدرتمندی به معدود مخالفان برجام و راهی برای مقابله با تحریمهای یک جانبه آمریکا خواهد بود.
اولیانوف گفت: این تصمیم بطور مشخص به بازگرداندن توازن منافع کشورهای باقی مانده در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بعد از خروج آمریکا کمک خواهد کرد. به بیان دیگر، این اقدام پاسخ سیاسی محکمی از سوی طرفداران برجام به تعداد قلیل مخالفان توافق هستهای است.
اما این مساله پیشینه ای تاریخی در روابط آمریکا و اروپا دارد. در زمان جنگ جهانی دوم کشورهای اروپایی زیر چتر حمایتی امریکا قرار گرفتند و پس از جنگ نیز عملا مجبور بودند که با فدا کردن استقلال سیاسی خود زیر این چتر باقی بمانند. اما در مقابل مردم کشورهای خود مجبور بودند که به نوعی ظاهر را حفظ کرده و نشان دهند که سیاست مستقلی دارند.
اما پس از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در ایالات متحده آمریکا عملا ظاهر سازیها پایان یافت، دونالد ترامپ با سیاستهای عجولانه خود باعث شد همپیمانان تاریخی آمریکا مخالفتهای علنی خود را علیه سیاستهای آمریکا اعلام کنند. در واقع عدم همراهی اروپا با آمریکا برای خروج از توافق هسته ای هویت یابی و استقلال مجدد اروپا از آمریکا بود.
این هویت یابی و تلاش برای استقلال از آمریکا در بیانیه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مورد راه اندازی اینستکس نیز مشخص است. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این بیانیه تصریح کرده است که کار مشترک ما برای حفظ برجام، به همراه دیگر طرفهای این توافق و شرکای بین المللی ادامه دارد. این مسئلهای مربوط به احترام به توافقات بین المللی و پیشبرد امنیت مشترک منطقهای و بین المللی مان است.
در این بیانیه آمده است: من از ثبت رسمی INSTEX (ابزار حمایت از تبادلات تجاری) در روز پنجشنبه، که یک سازوکار ویژه فرانسه، آلمان و انگلیس به عنوان سهامداران اولیه است، استقبال میکنم. رفع تحریمهای ایران یک جنبه حیاتی از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یا همان توافق هستهای با ایران است. این ابزار امروز راه اندازی شد که به اپراتورهای اقتصادی اجازه میدهد در این چارچوب به تجارت مشروع با ایران ادامه دهند.
وی ادامه میدهد: ما به همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اروپا ادامه میدهیم تا این سازوکار را در کنار تعامل نزدیک با همتایان ایرانی خود هرچه زودتر عملیاتی کنیم. ما از تعهد آنها برای توسعه INSTEX با کشورهای اروپایی مایل به مشارکت حمایت میکنیم و این ابزار را در آینده برای اپراتورهایی از کشور ثالث باز میکنیم.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نیز با اشاره به راهاندازی کانال مالی ویژه اروپا با ایران، آن را چالشی بسیار بزرگ علیه سیطره آمریکا بر نظام مالی دنیا دانسته و نوشته است: اکنون دولتهای اصلی اروپا نهادی موسوم به کانال ویژه مالی ایجاد کردهاند که قصد دارد به برخی از شرکتهای اروپایی اجازه دهد تجارت با ایران را ادامه دهند. این ممکن است در نهایت تبعات فراوانی برای اقتصاد دنیا و قدرت آمریکا داشته باشد.
ساز و کار مالی ویژه بین ایران و اروپا به گفته راب مالی، یکی از اعضای تیم آمریکایی مذاکره کننده برجام، به نوعی دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران است. نکته ای که کاخ سفید بارها در هفتههای گذشته نسبت به آن واکنش نشان داده است و گفته که چنین اقدامی را بدون تلافی باقی نخواهد گذاشت.
منتقدان سازوکار جدید مالی میگویند این کانال تنها به کمک واردات و صادرات مایحتاج اولیه غذایی و داروئی میآید و نمیتواند درخواستهای گسترده شرکتهای اروپایی را پوشش دهد.
حمید بعیدی نژاد در پاسخ به این انتقادها گفت: سه کشور بزرگ اروپایی خواسته اند با مشارکت موثر مالی و سیاسی خود امکان مقاومت آن در برابر فشارهای آمریکا را تا حد امکان بالا ببرند. علاوه بر تقسیم میزبانی، مدیریت و ریاست هیات مدیره بین خود، سه مقام ارشد سیاسی از سه کشور با حضور در هیات مدیره پروفایل بالای سیاسی آنرا تضمین کرده اند.
سفیر ایران در انگلیس معادل دانستن این نهاد توسط برخی از افراطیون مخالف به یک شرکت حسابداری یک مغالطه مسلم و فقط از سرِ عصبانیت شدید دانست و افزود: اینستکس یک نهادمالی است و نه نهادی از اجزای کمیسیون اروپا، که همهی اعضای اتحادیه اروپا عضو آن بشوند.
سه کشور اتحادیه که از ابتدا نقش محوری در تفاهم هسته ای داشته اند سهامدار اصلی و هیات موسس آن هستند ولی این نهاد مورد حمایت کل اتحادیه اروپاست.
وی اضافه کرد: در مرحله بعد دیگر کشورهای اروپایی ودر مرحله سوم دیگرکشورهای غیراروپایی مانندچین، هند و روسیه میتوانند عضو شوند.
بعیدی نژاد توضیح داد که ساحات یا اینستکس در چند فاز عملیاتی میشود.اول با تهاتر پرداختهای کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی شروع میکند و در فازهای بعدبه همه تبادلات تجاری تعمیم مییابد.
سیام**ن.ا**1535
انتهای پیام /*