آخرین مطالب

گزارش مهر از خوب و بدِ «ون‌رستوران»‌های تهران؛

«ون‌رستوران»هایی که دست و پاگیر حناچی شدند اجتماعی

«ون‌رستوران»هایی که دست و پاگیر حناچی شدند

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - این روزها فست فودهای کنار خیابانی زیادی در قالب کیوسک‌های سیار بدون مجوز در بسیاری از نقاط شهر دیده می‌شود و در این بین لزوم نظارت وزارت بهداشت وشهرداری برای حفظ سلامت شهروندان وجود دارد.

تبسم مهر - این روزها فست فودهای کنار خیابانی زیادی در قالب کیوسک‌های سیار بدون مجوز در بسیاری از نقاط شهر دیده می‌شود و در این بین لزوم نظارت وزارت بهداشت وشهرداری برای حفظ سلامت شهروندان وجود دارد.

خبرگزاری مهر ؛ گروه جامعه – ساناز باقری راد: پشت چراغ قرمز بودم که ظاهر عجیبش توجه ام را جلب کرد. به محض سبز شدن چراغ با سرعت به سمتش حرکت کردم. گوشه خیابان بساط شیک خود را به پا کرده بود و ماشین‌های زیادی در اطرافش جمع شده بودند. کمی معطل شدم تا بالاخره خلوت شد و توانستم با دقت، جزئیات و ظاهر متفاوتش را ببینم. جلو رفتم، نتوانستم در برابر بوی همبرگر مقاومت کنم و یک ساندویچ سفارش دادم.
ابتدا کمی شک کردم و از خوردنش منصرف شدم، نمی‌توانستم به سلامت و بهداشتی بودنش اعتماد کنم اما در نهایت قید بهداشت را زدم. تصور نمیکردم ساندویچی که از یک کیوسک یا ون کنار خیابان که خودروی خود را به شکل دکه ای کوچک درآورده و با ابتکاری جالب ظاهری شیک و مجهز برای آن خلق کرده، تا این حد دل چسب باشد، اما از قضا بود.
بعد از آن روز تمام کیوسک‌های فست و فودی و کافه‌های کنار خیابان که در قالب ونی کوچک گوشه خیابان کسب و کار راه انداخته بودند، توجه ام را جلب کرد و هر روز شمار زیادی از آن‌ها را در سطح شهر می‌دیدم.
اما بعد از آن روز دیگر نتوانستم به مواد خوراکی آن‌ها اعتماد کنم و با هر بار دیدن این کیوسک‌ها و ون‌ها سوال‌های زیادی ذهنم را درگیر می‌کرد.
اینکه این کیوسک‌های غذایی خیابانی از چه موادی در تولید محصولات خود استفاده می‌کنند، آیا محصولات آن‌ها در شرایط بهداشتی تولید می‌شود، فروشندگان آن از نظر سلامتی و بیماری‌های واگیردار در چه وضعیتی هستند و در نهایت آیا مرجعی بر عملکرد این اغذیه فروشیها نظارت می‌کند و تمامی این موارد را تایید می‌کند یا خیر.
اگر از دید عرفی به گسترش این نوع اغذیه فروشی‌ها نگاه کنیم، تبدیل یک خودروی ون یا کامیونت به کیوسکی کوچک به عنوان کافه، فست فود یا حتی جیگرکی با ظاهری مدرن و شیک، ایده ای خلاقانه و اشتغال زا است. اما قطعا افزایش تدریجی آنها در کنار خیابان شهر نیاز به یک ساماندهی منسجم دارد.

ظهور فست فودهای سیار خیابانی در شرایط کنونی اقتصادی در دایره اشتغال‌های نوین قرار داشته و نمی‌توان مانع گسترش یا فعالیت‌های آن‌ها شد، اما به دلیل اینکه عرضه‌های خیابانی در مجموع دست فروشی محسوب شده و هیچ یک از این افراد از مراکز بهداشتی، دانشگاه‌های علوم پزشکی یا وزارت بهداشت مجوزی دریافت نکرده اند، فاقد شناسنامه فعالیت و محل مشخص هستند.
از همین رو تا زمانی که این کیوسک‌ها به دکه‌های ثابت تبدیل نشودند، قادر به دریافت مجوز نخواهند بود. در این میان جای خالی نقش شهرداری‌ها در ساماندهی این فست فودهای سیار و تعیین مکان هایی ثابت برای امکان دریافت مجوز آن‌ها دیده می‌شود.
از سوی دیگر مسئله ای که درخصوص ادامه کار فست فودهای سیار خیابانی مورد توجه است، فعالیت بهداشتی، سلامت مواد مصرفی و مورد تایید بودن فروشنده‌های آن‌ها است.
بر اساس قوانین، تمامی کسبه فروش اقلام خوراکی و اغذیه، ملزم به داشتن مجوز رسمی از سوی وزارت بهداشت بوده و باید نسبت به بهداشتی بودن فعالیت آن‌ها نظارت شود.

باتوجه به فراگیری فست فودها و اغذیه فروشی‌های سیار کنار خیابان‌ها و همچنین محبوبیت نسبی آن‌ها میان مردم، لزوم نظارت وزارت بهداشت بر فعالیت‌های آن‌ها امری واضح و قطعی است.
بر این اساس لازم است تا نهادهای مربوطه به ویژه وزارت بهداشت با نظارت بر این کیوسک‌های غذایی و اعطای مجوز به آن ها، از هرگونه خطر و بیماری احتمالی که ممکن است سلامت شهروندان را تهدید کند، پیشگیری کند.
ساماندهی کیوسک‌های غذایی سیار، نیازمند تعامل بیش‌تر سازمان
در همین ارتباط، محسن فرهادی معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفت‌وگو با مهر، درخصوص نظارت وزارت بهداشت بر فست فودهای سیار خیابانی و فروشنده‌های آن‌ها می‌گوید: سال 94 درجهت ساماندهی این عرضه‌ها دو دستورالعمل صادر شد که در این دستورالعمل‌ها به ایجاد کیوسک‌های ثابت و سیار اشاره شده است. بر این اساس این کیوسک‌ها که عموما داخل پاساژها و پارک‌ها مستقر هستند تنها غذاهایی که مورد تایید و دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشند قابلیت عرضه خواهند داشت.
فرهادی درخصوص تاییدیه کیوسک‌ها و فروشنده‌های آنان نیز توضیح می‌دهد: برای ایجاد اماکن نیز پس از کسب تاییدیه‌های لازم، اتحادیه مربوطه پروانه کسب را صادر می‌کند. حوزه معاونت بهداشت نیز بهداشت فردی، مواد غذایی، ابزار و ظروف به کار گرفته شده و شرایط آن خودرو یا کانکس را بررسی خواهد کرد.

وی با بیان اینکه براساس ماده 2 آیین نامه مصوبه هیات وزیران مصوب سال 71، وزارت بهداشت می‌تواند در خصوص هرگونه عملی که بهداشت عمومی را تهدید می‌کند ورود پیدا کند، اظهار کرد: اما به دلیل اینکه دوره گردها شناسنامه فعالیت و مکان مشخصی نداشته و برخورد با این افراد کار مشکلی است، تنها راه مقابله با آنها همکاری بین دستگاهی شهرداری، نیروی انتظامی و همکاران وزارت بهداشت است . همچنین چون این افراد از مشاعات شهرداری استفاده می‌کنند، جمع آوری و ممانعت از فعالیت و ساماندهی آنها طبق قانون شهرداری‌ها به عهده این نهاد است. رویکرد وزارت بهداشت نیز ساماندهی و شناسنامه دار شدن فعالیت این افراد بوده و باید با یک هماهنگی بین دستگاهی این افراد ساماندهی شوند .
معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه به دلیل سیار بودن دوره گردهای موادغذایی و فست فودها نمی‌توان نظارتی جامع بر آن‌ها داشت، عنوان کرد: همچنین به دلیل نامشخص بودن شرایط پخت مواد غذایی و نوع مواد مصرفی، مردم نسبت به مصرف این غذاها مراقبت لازم را داشته باشند.
فرهادی تاکید کرد: با این حال بازدیدهای مشترک بازرسان بهداشت محیط، شهرداری، تعزیرات حکومتی و نیروی انتظامی دائما انجام می‌شود و ساماندهی این افراد مستلزم تعامل بین سازمانی بیشتر است .
تذکر عضو شورای شهر پایتخت به حناچی
ناهید خداکرمی عضو شورای شهر تهران در تذکر پیش از دستور خود در جلسه علنی امروز(یکشنبه) شورای شهر تهران به افزایش تعداد ون‌رستوران‌ها در تهران تذکر داد.
وی با بیان اینکه اخیراً شهرداری‌های مناطق با هدف زیست شبانه اقداماتی را در شهر انجام داده‌اند، گفت: بیشتر این اقدامات تکراری است و بدون نوآوری است و عمدتاً ون‌رستوران است.
عضو کمیسیون سلامت شورای شهر تهران، با تأکید بر این موضوع که اغلب غذاهای ارائه شد در این ون رستوران‌ها فست‌فود است، گفت: ساندویچ‌ها از نظر بهداشتی قابل نظارت نیستند.
همچنین این عضو شورای شهر بدون ارائه راهکار برای نظارت یا ساماندهی این مشاغل نوپدید در شهر تهران با پاک کردن صورت مسئله گفت: به پیروز حناچی شهردار تهران تذکر می‌دهم تا شهرداران مناطق نسبت به توقف گسترش رستوران و کافه‌ها اقدام کنند.
لزوم نظارت و ارائه راهکار برای مشاغل نوپدید
در نهایت کیوسک‌ها و فست فود‌های سیار کنار خیابان از جمله ابتکارات نوین امروز جامعه و فضای کسب و کار کشور محسوب می‌شوند و با توجه با گسترش روز افزون ها، نمی‌توان منکر اشتغال زایی آن‌ها برای بسیاری از جوانان شد. اما از سوی دیگر رفع هر گونه خطری که موجب آسیب به سلامت شهروندان شود نیز امری قابل توجه و ازجمله وظایف نهادهای مسئول است.
به همین منظور لازم است تا شهرداری‌ها با ساماندهی این کیوسک‌ها و تعیین مکان هایی ثابت برای آن ها، امکان شناسایی و اعطای مجوز به آن‌ها را فراهم کنند. از سوی دیگر وزارت بهداشت نیز به جهت وظیفه قانونی خود نسبت به حفظ سلامت شهروندان، با نظارت به ابعاد مختلف فعالیت این اغذیه فروشی‌ها و صدور مجوز رسمی، مهر تایید را بر بی خطر بودن فعالیت کیوسک‌های خیابانی بکوبد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند