دفتر رییس مجلس اعلام کرد:
بورقانی روزنامه نگاری سیاستمدار و با اخلاق
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- نیمه نخست بهمن ماه یادآور درگذشت روزنامهنگاری سیاستمدار و با اخلاق است که در برهه ای حساس از تاریخ انقلاب در ایرنا به مسوولیت آگاهی بخشی خود جامه عمل پوشاند و با صداقت به انعکاس حقیقت در نوشتههای خود پرداخت تا بدین گونه راوی رویدادها و مطالبه گری جامعه باشد.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- نیمه نخست بهمن ماه یادآور درگذشت روزنامهنگاری سیاستمدار و با اخلاق است که در برهه ای حساس از تاریخ انقلاب در ایرنا به مسوولیت آگاهی بخشی خود جامه عمل پوشاند و با صداقت به انعکاس حقیقت در نوشتههای خود پرداخت تا بدین گونه راوی رویدادها و مطالبه گری جامعه باشد.
به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا، احمد بورقانی فراهانی در دی 1338 خورشیدی در تهران دیده به جهان گشود، وی در دوران ابتدایی و راهنمایی به مطالعه کتابهای داستانی از جمله آثار محمدعلی جمالزاده میپرداخت و در مراسم مذهبی محلی حضور داشت. وی دوران دبیرستان را در رشته ریاضیفیزیک (جامع) در دبیرستان ابراهیم صهبا آغاز کرد و بخشی از دوره تحصیل او با سالهای 1356 و 1357 خورشیدی و اوج گرفتن انقلاب همراه شد. بورقانی در فعالیتهای انقلابی نیز مشارکت میکرد و پس از پیروزی انقلاب، مسوولیت انتشار نشریه دانشآموزی حقیقت را برعهده گرفت.
او با شرکت در نخستین کنکور پس از انقلاب در رشته جغرافیا در دانشگاه فردوسی مشهد پذیرفته شد اما پس از یک سال تحصیل، دانشگاهها بهدلیل انقلاب فرهنگی تعطیل شدند و این تعطیلی بورقانی را راهی تهران کرد. پس از بازگشت بورقانی به تهران، او از سوی دوستان دعوت به همکاری با کمال خرازی در خبرگزاری جمهوری اسلامی فعلی و خبرگزاری پارس آن زمان شد.
پس از گذراندن دورههای آموزشی مختلف و کسب تجربه در حوزههای خبری سیاسی، زمینه پیشرفت بورقانی در خبرگزاری جمهوری اسلامی فراهم و سرانجام در سال 1363 خورشیدی به سمت سردبیر ارشد خبرگزاری جمهوری اسلامی منصوب شد و این حق را داشت که بر تمامی گروههای خبری و تحریریه خبرگزاری نظارت و مدیریت کند و چندی بعد نیز سکان مدیریت اخبار خبرگزاری را برعهده گرفت.
همزمان با بازگشایی دانشگاهها بعد ازانقلاب فرهنگی او به دانشگاه بازگشت و در سال 1365 خورشیدی از دانشگاه شهید بهشتی فارغالتحصیل و به سمت سخنگوی ستاد تبلیغات جنگ منصوب شد و مسوولیت اطلاع رسانی اخبار جنگ را برعهده گرفت. به منظور انجام کارهای ستاد تبلیغات جنگ، برای مدتی فعالیت در خبرگزاری جمهوری اسلامی را رها کرد و پس از پایان جنگ و اتمام ماموریتش به خبرگزاری بازگشت.
او پس از بازگشت به خبرگزاری ایرنا به عنوان مشاور مدیرعامل انتخاب و سپس مسوولیت تأسیس دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نیویورک به او واگذار شد.
بورقانی همزمان با استعفای سید محمد خاتمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ایران بازگشت و علاوه بر نگاشتن مقاله و مطلب در مطبوعات کشور به کار ویراستاری کتاب مشغول و راهبری یک موسسه فرهنگی را نیز عهده دار شد و سایتی به زبان انگلیسی به نام نت ایران بر روی اینترنت راه اندازی کرد، تارنمایی که بعدها به علت مشکلات مالی تعطیل شد.
سیدمحمد خاتمی در سال 1375 خورشیدی تصمیم گرفت نامزد ریاست جمهوری شود بورقانی نیز به ستاد انتخاباتی او پیوست و سرانجام پس از آنکه عطاالله مهاجرانی ریاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برعهده گرفت، بورقانی معاونت مطبوعاتی این وزارتخانه را عهده دار شد. یک سال و نیم بعد از حضور او در معاونت مطبوعاتی یعنی در بهمن 1377 از سمت خود استعفا کرد، مشاور وزیر کشور شد.
بورقانی در سال 1379 خورشیدی توانست با رأی مردم تهران، نماینده ششمین دوره مجلس شورای اسلامی شود. پس از اتمام دوره نمایندگی او به وزارت کشور رفت و پس از آن تا شروع به کار دوره نهم ریاست جمهوری، عهده دار سمت مشاور رییس کتابخانه ملی بود.
عضویت در شورای عالی خبرگزاری جمهوری و عضویت در شورای نظارت بر صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیز از جمله فعالیتهایی هستند که بورقانی در پرونده کاری خود به جای گذاشته است. احمد بورقانی سرانجام در 13 بهمن 1386 خورشیدی بر اثر سکته قلبی در تهران درگذشت. مطبوعات خبر درگذشت او را در صفحه نخست خود و با عکسهای بزرگی پوشش دادند.
محمدعلی ابطحی در یادداشتی درباره مرحوم بورقانی نوشته است: «دیشب بی هوا یک اس ام اس آمد که احمد بورقانی درگذشت. پشت فرمان بودم. دخترم فریده هم کنارم بود. چنان با صدای بلندی اِ گفتم که دخترم از جا کنده شد. مگر میشود احمد به همین راحتی بمیرد؟! این هفتهها به خاطر انتخابات و جوشی که برای وضع فعلی میزد، زیاد با هم، هم جلسه بودیم. قلم بسیار روانی داشت و هوش فوق العاده ای؛ اما اینها را خیلیها دارند. دل و روح زلالی داشت که آن را کمتر کسی دارد.
احمد بورقانی را از سال هایی که در ستاد تبلیغات جنگ کار میکرد و خبر مینوشت و بعد که به خبرگزاری جمهوری اسلامی رفت، میشناختمش. بعدها که کمال خرازی به نیویورک رفته بود، احمد نماینده خبرگزاری در آنجا شد. در این فاصله کمتر با او ارتباط داشتم. وقتی بعد از دوم خرداد آقای مهاجرانی وزیر ارشاد شد، معاونت مطبوعاتی که مهمترین جای سیاسی آن وزارت خانه بود کاندیداهای فراوانی داشت. مهاجرانی احمد را انتخاب کرد. همه هم ساکت شدند و هم راضی.»
مراسم بزرگداشت احمد بورقانی در انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران همزمان با یازدهمین سالروز درگذشت وی در 13 بهمن 1397 با حضور روزنامهنگاران و اهالی فرهنگ برگزار شد.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا همزمان با سالروز درگذشت احمد بورقانی با «مسعود نوری» معاون خبراسبق خبرگزاری جمهوری اسلامی و همکار احمد بورقانی به گفت وگو پرداخت.
** احمد بورقانی و درک دقیق نسبت به کار رسانه
احمد بورقانی دانش آموخته رشته مرتبط با روزنامه نگاری و علوم ارتباطات نبود، همچنین شغل پیشین او نیز ارتباطی با کار خبری نداشت اما به واقع ایشان یکی از بهترین افرادی به شمار میرفت که با تسلط بر کار رسانه، درک دقیق و بسیار درستی نسبت به آن داشت. کار رسانه ای در ایرنا با رسانههای دیگر متفاوت است و او میدانست که در ایرنا به عنوان رسانه ای مربوط به حکومت میبایست چه رفتار و مسوولیتی داشته باشد و به این موضوع توجه داشت تا شیوه ای در پیش گیرد تا در ایرنا که رسانه ای کاملا دولتی است از مردم جدا نباشد و هم بتواند به عنوان رسانه ای حکومتی، رسالت خود را به خوبی ایفا کند.
** احمد بورقانی و اعتقاد به فضای باز رسانهای
بورقانی یکی از دقیقترین افرادی بود که در این حوزه توانست کار رسانه ای ایرنا را خوب پیش ببرد و همچنین به غیر از ایرنا در حوزه معاونت مطبوعاتی ارشاد هم که حضور داشت باز هم از همین تبحر و تخصصی که داشت به نحو احسن بهره برد و آن ایده ای را که درباره رسانه در ایران داشت به خوبی در آنجا دنبال کرد. او معتقد به فضای باز رسانهای بود نه از نوع فضای باز رسانهای که در غرب مورد نظر است بلکه در چارچوب جمهوری اسلامی، این فضا را تعریف و دنبال میکرد و هر موفقیتی که در ایرنا و معاونت مطبوعاتی ارشاد داشت، برخاسته از این فکر و ایده بود.
** ویژگیهای فردی و شخصیتی ممتاز بورقانی
احمد بورقانی در کنار کار رسانه ای حرفه ای که در ایرنا انجام میداد به خصوص در زمانی که ما با ایشان همکار بودیم، ویژگیهای فردی و شخصیتی ممتازی را نیز داشت که بسیار اثرگذار بود. در کار رسانه ای در خیلی از مواقع برخی از مسوولان امکان دارد، صحبت هایی را به خبرنگاران منتسب و سخنان ناصوابی را در ارتباط با آنها مطرح کنند و بسیاری از مدیران رسانه برای اینکه امتیازی از دست ندهند، جانب مدیر و مقام را میگیرند اما بورقانی با مسوولیت خبری که ایرنا داشت به طور جدی پشت خبرنگاران و دبیران حوزه خبر میایستاد و بارها در ارتباط با خود من پیش آمد که ایشان به طور جد در موضوعهای مختلف از من حمایت کرد و هرگز پشت همکاران خود را در زمان بغرنج و حساس خالی نمیکرد. او یک انسان رسانهای و مردی بامرام بود.
** احمد بورقانی؛ معلم اخلاق
بخش دیگر وجه شخصیتی احمد بورقانی، بحث اخلاقی وی در میان همکاران بود، شاید برخی گمان کنند که چون بورقانی از میان ما رفته است این بحثها مطرح میشود اما اگر وی هم اکنون در قید حیات نیز بود من این صحبت را در ارتباط با ایشان میکردم که ایشان در واقع یک معلم اخلاق بود و خیلی از مواقع به طور مستقیم و غیرمستقیم توصیه هایی اخلاقی را به همکاران خود، حتی در بخشهای دیگر میکرد و تلاش داشت تا آنها را تربیت کند تا بدین ترتیب خصلتهای پسندیده اخلاقی را در آنها نهادینه سازد.
در سالهای نخست انقلاب که افراطیگری و تندروی در میان بسیاری از افراد رایج بود و به خصوص در ایرنا که نسل پیش از انقلاب حذف یا به لحاظ سنی کنار گذاشته شده بودند و یک نسل جوان تندرو که نگاهی آرمانی به قضایا داشتند در حوزههای مختلف خبر کار میکردند، احمد بورقانی با وجود آن که خود در آن سالها جوان بود اما سعی میکرد تا مولفههای اخلاقی را در میان این طیف تقویت کند و مانع برخی از تندرویها شود.
بورقانی توصیههای اخلاقی خود را به صورت برادرانه و در نهایت تواضع و فروتنی مطرح میکرد. این نوع رفتار اخلاقی در سالهای طولانی که من با ایشان کار میکردم، شاهد آن بودم که آقای بورقانی چهره ای به شدت اخلاقی به شمار میرفت.
** احمد بورقانی با نگاهی برنامه ای و هدفمند
نگاه برنامه ای نسبت به بحث خبر از دیگر شاخصههای وی به شمار میرفت بود و او درکی درست از این موضوع داشت و معتقد بود که خبر کار روزمره ای نیست و نیازمند نگاه برنامهای است و به واسطه تجربه هایی که در حوزه داخل و خارج داشت، کار رسانهای و مطبوعاتی را در کشور به شکل برنامه ریزی شده و هدفمند دنبال میکرد.
پژوهشم**2059**9131
انتهای پیام /*