رییس پژوهشگاه هوافضا:
طراحی ماهواره بر و فضاپیمای ایرانی از دستاوردهای انقلاب است
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- رییس پژوهشگاه هوافضا با اشاره به این که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی فناوری فضایی نداشتیم، گفت: اکنون علاوه بر علم فضایی، توانسته ایم به فناوری فضایی دست پیدا کرده و ماهواره بر و فضاپیما طراحی کنیم.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- رییس پژوهشگاه هوافضا با اشاره به این که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی فناوری فضایی نداشتیم، گفت: اکنون علاوه بر علم فضایی، توانسته ایم به فناوری فضایی دست پیدا کرده و ماهواره بر و فضاپیما طراحی کنیم.
دکتر فتح الله امی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا به مناسبت روز ملی فناوری فضایی افزود: دستاوردهای کشور در حوزه فناوری فضایی به عنوان قله فناوریهای نوین بسیار زیاد بوده است، شاید بیش از 2 هزار دستاورد در این حوزه داشتیم.
وی با اشاره به این که هم اکنون راه فضا به روی ما باز شده است، ادامه داد: از 10 پرتابی که تاکنون انجام داده ایم توانسته ایم 8 کاوشگر به فضا پرتاب کنیم و این کاوشگران موجود زنده زیر مداری برده اند و زنده به زمین برگردانده اند؛ آخرین بار توانستیم دو میمون به زیر مدار بفرستیم.
امی یادآور شد: از این جهت فناوری فضایی را فناوری نوین یا پیشرفته میگویند که سود ارزش افزوده آن بسیار بالاست، اگر ارزش افزوده فناوری فضایی را با فناوری خودرو مقایسه کنیم و اگر فناوری خودرو را نسبت به وزن خودرو بسنجیم، ارزش افزوده خودرو کیلویی 4 دلار و در حوزه فناوری فضایی ارزش افزوده ماهواره کیلویی 4هزاردلار است.
***فناوری فضایی، صلح آمیز وبرای خدمت به مردم است
وی در خصوص شعار امسال روز ملی فناوری فضایی "پیام صلح و دوستی در فضا، دستاورد چهاردهه خودباوری" گفت: اساسا فناوری فضایی صلح آمیز و برای خدمت به مردم است و در انجام امور روزمره مردم مثل ارتباطات، امواج صوت و تصویر خدمات میدهند؛ به ویژه در مسایل کسب و کار و تجاری سازی فناوریهای مختلف، فناوری ارتباطات حرف اول را میزند.
وی بیان کرد: ممکن است برخی از کشورها از این فناوری برای فعالیتهای غیرصلح آمیز مثل جاسوسی و مسایل نظامی سوء استفاده کنند اما اساس کار فضا بر پایه امور صلح آمیز است و طبیعی است ایران نیز در این جهت کار میکند و بعد از پیروزی انقلاب گامهای بلندی برداشته است.
*** پرتاب 6 ماهواره به فضا بعد از پیروزی انقلاب
امی با اشاره به پرتاب 6 ماهواره به فضا پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون یادآور شد: سینا ماهواره نخست بود که توسط روسیه پرتاب شد، در فضا مفقود شد، اما 5 ماهواره دیگر با ماهواره برهای طراحی شده ساخت داخل و توسط متخصصان خودمان به فضا پرتاب شدند .
وی افزود: بعد از سینا، ماهواره امید با وزن 24 کیلوگرم با ماهواره بر سفیر با موفقیت در مدار ناهید قرار گرفت و پرتاب بسیار موفقی بود و دو پرتاب بعدی نیز با موفقیت در مدار قرار گرفتند.
امی ادامه داد: ماهواره آت ست که توسط دانشگاه امیرکبیر طراحی و ساخته شد و به اسم پیام نامگذاری کردند و در روزهای گذشته توسط ماهواره بر سیمرغ پرتاب شد، تازهترین دستاورد فضایی ماست.
به گفته امی، در چند روز آینده نیز ماهواره دوستی یا شریف ست که متخصصان دانشگاه شریف آن را طراحی و ساخته اند پرتاب خواهد شد.
*** سقوط ماهواره پیام شکست نیست
امی با اشاره به اینکه پرتاب ماهواره پیام نتیجه یک کارتیمی حدود 100نفره از هیات علمی دانشگاه ومتخصصان حوزه فضایی و 12سال فعالیت دردانشگاه امیرکبیر بوده است، گفت: پرتاب این ماهواره یک تست ارزشمند برای ماهواره بر و فضاپیمای ما بود؛ ماهواره بر سیمرغ که پیام را با خود به فضا برد، فناوری عظیمی در طراحی آن به کار گرفته شده بود.
رییس پژوهشگاه هوافضا با اشاره به اینکه سقوط ماهواره پیام شکست در این حوزه نبود، افزود: چند موفقیت در این پرتاب حاصل شد، اول اینکه سکوی پرتابگرمان را با تراست بالای 148 تن تست کردیم و بسیارموفق بود، استارت و روشن شدن خود موتور تفتان با 148 تن موفقیت دوم بود، جدایی ماهواره از ماهواره بر موفق بود، دو موتور آن روشن شد و ماهواره را به ارتفاع 500 کیلومتری رساند .
وی ادامه داد: پرتاب ماهواره پیام در هر حال برای ما تست بزرگی بود ؛ در استاندارد فضایی باید 7 تا 10 تست موفق داشته باشید که به اون هدف برسید، این اولین تستی بود که با این ظرفیت انجام دادیم و موفق نشد،علت این امر نیز نرسیدن به سرعت مورد نظر برای تزریق ماهواره در مدار 500 کیلومتر است .
شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 88 روز 14 بهمن را به عنوان روز فناوری فضایی نامگذاری کرد،اولین ماهواره ایرانی با نام امید 14 بهمن سال 87 به فضا پرتاب شد که به دنبال آن نام جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای دارای فناوری ماهواره ای در جهان ثبت شد، امسال نیزدر آستانه فرارسیدن این روز، شعارروز فناوری فضایی "پیام صلح و دوستی در فضا؛ دستاورد چهاردهه خودباوری" ازسوی سازمان فضایی ایران اعلام شد.
علمی ** 9340
انتهای پیام /*