جهش واردات قطر از ایران با وجود بایکوت و تحریم
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - با گذشت ۱۹ ماه از زمانی که عربستان سعودی و سه کشور عربی دیگر قطر را به بهانه حمایت از تروریسم و روابطش با تهران هدف تحریم قرار دادند، واردات این کشور از ایران رشد قابل توجهی پیدا کرده است.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، یک تحلیلگر امنیتی اروپایی گفت: واردات بیشتر از ایران، مطابق با استراتژی قطر بوده است. آغاز بایکوت برای قطر دشوار بود اما این بحران قطریها را واداشت اقتصادشان را متنوع کنند و آنها عملکرد موفقی در این زمینه داشتند.
تجارت قطر با ایران نسبتاً اندک مانده است. صادرات ایران امسال به 300 میلیون دلار خواهد رسید که در مقایسه با 60 تا 70 میلیون دلار در سال 1396 افزایش نشان میدهد.
عدنان موسیپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران و قطر از مواد غذایی و مواد ساخت و ساز به عنوان صادرات عمده به قطر نام برد. وی همچنین از این که رشد صادرات سریعتر نبوده است ابراز ناامیدی کرد. در مقابل، صادرات سالانه ایران به امارات متحده عربی حدود شش میلیارد دلار است. ترکیه از زمانی که قطر هدف بایکوت اقتصادی عربستان سعودی و متحدانش قرار گرفته، صادراتش به دوحه را به دو میلیارد دلار رسانده که 50 درصد بالاتر از سال 2017 بوده است.
مشکلات پرداخت پول که ناشی از تحریمهای آمریکا برای مبادلات دلاری با ایران است، مانع از رشد صادرات ایران به قطر شده است. از سوی دیگر صادرات سالانه قطر به ایران که حدود 25 میلیون دلار است مانع از سواپ ارزی میشود. همچنین در میان مصرف کنندگان قطر، نسبت به کیفیت برخی از کالاهای ایرانی بدبینی وجود دارد.
با این حال با توجه به سردی روابط میان تهران و امارات متحده عربی که به دنبال تشدید تحریمهای آمریکا روی داده است، ایران میتواند از قطر و عمان به عنوان یک هاب تجارت و حتی صادرات نفت استفاده کند.
لینکهای حمل و نقل نیز رو به رشد هستند. شرکت هواپیمایی قطر ایرویز که پس از بایکوت اقتصادی، از فضای هوایی ایران استفاده کرد پروازهایی را به شهرهای تهران و شیراز اعلام کرده است و در دسامبر نیز سفر یک کشتی لوکس از دوحه به عمان و کویت اعلام شد. مالک کشتی گرند فری اعلام کرده این کشتی با ظرفیت 870 مسافر میتواند جایگزین راههای دسترسی شود که به دلیل بایکوت، مسدود شدهاند.
با این حال تلاش قطر برای داشتن روابط حسنه با تهران به قبل از سال 2017 بازمی گردد که تا حدودی به دلیل میدان گازی پارس جنوبی –بزرگترین میدان گازی جهان – است که دو کشور در آن شریک هستند. البته دوحه در استخراج ذخایر گازی عظیم از این میدان نسبت به ایران موفقتر بوده است و با داشتن 27 درصد سهم از بازار گاز طبیعی مایع جهان، بزرگترین صادرکننده گاز جهان است.
بر اساس گزارش پایگاه خبری عرب ویکلی ، گاز منبع اصلی ثروت و نفوذ قطر است و خروج این کشور از اوپک، تأثیر چندانی روی صادرات روزانه 600 هزار بشکه نفت که معادل دو درصد تولید اوپک است نداشته است. با حال قطر در صادرات گاز اهمیت دارد و یک پنجم از گاز امارات و حدود 13 درصد از گاز انگلیس را تأمین میکند و ژاپن بزرگترین بازار صادراتیاش است.
انتهای پیام