آخرین مطالب

موسیقی و چهل‌سالگی انقلاب-1؛

کامیابی‌ها و ناکامی‌های 40 ساله موسیقی/ رشد بی‌رویه «پاپ» ضربه زد فرهنگی و هنری

کامیابی‌ها و ناکامی‌های 40 ساله موسیقی/ رشد بی‌رویه «پاپ» ضربه زد

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - یک کارشناس و مدرس موسیقی با نگاهی اجمالی به فعالیت‌های انجام گرفته در حوزه موسیقی طی ۴۰ سال گذشته از نحوه مدیریت در این عرصه و لطمات توسعه بی‌رویه موسیقی پاپ سخن گفت.

تبسم مهر - یک کارشناس و مدرس موسیقی با نگاهی اجمالی به فعالیت‌های انجام گرفته در حوزه موسیقی طی 40 سال گذشته از نحوه مدیریت در این عرصه و لطمات توسعه بی‌رویه موسیقی پاپ سخن گفت.

رضا مهدوی کارشناس، پژوهشگر، مدرس و نوازنده موسیقی ایرانی که طی سال‌ها قبل به‌عنوان مدیریت مرکز موسیقی حوزه هنری و در سال‌های اخیر در مقام ناشر، کارشناس و مدرس موسیقی به فعالیت مشغول بوده است در گفتگو با خبرنگار مهر درباره دستاوردهای موسیقی ایران در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی بیان کرد: در همین ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که ما نباید از کلیت موسیقی ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به‌طور کامل بگذریم زیرا در دوران پیش از انقلاب اسلامی هنرمندان بزرگی چون جلیل شهناز، فرامرز پایور، پرویز یاحقی و بسیاری دیگر حضور داشتند که انصافا خدمات ارزنده‌ای را برای گسترش و تعمیم موسیقی ارزشمند ایرانی انجام دادند. به‌عبارتی حضور این عزیزان بود که باعث شد در همان دوران گروه‌ها و فعالیت‌های بسیار بزرگی در عرصه موسیقی ایرانی انجام پذیرد که نباید از این خدمات به راحتی عبور کرد. کما اینکه در همان مرکز حفظ و اشاعه موسیقی، هنرمندانی تبلور پیدا کردند که بعدها در قالب مجموعه‌هایی چون «چاوش» در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی سردمدار موسیقی انقلاب شدند.
وی ادامه داد: خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود که به موسیقی نگاه جدی‌تری شد و ما شاهد بودیم که پس از چندی در حوزه‌های گوناگون، گروه‌های مختلفی عرض‌اندام کردند. این در حالی است که ما در بخش‌های تخصصی نیز شاهد ارتقا تولیدات موسیقایی بودیم، به طوری که روند تولید و انتشار آلبوم به شکلی هدایت شد که هم اکنون حتی روزی 5 آلبوم موسیقی به صورت همزمان در بازار منتشر می‌شود.
مهدوی افزود: شما اگر به آمار اجراهای صحنه‌ای نیز نگاهی بیندازید خواهید دید که ما در این زمینه هر سال شاهد روند صعودی در تمامی ابعاد بوده‌ایم که در جایگاه خود می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. اگر چه در همین فضا موضوع نشان ندادن ساز در تلویزیون همچنان به‌عنوان یکی از بزرگترین چالش‌ها پیش روی مخاطبان قرار دارد، زیرا اگر در این زمینه مشکل فقهی وجود داشته باشد در صدای ساز است نه سیمای آن که برخی از هنرمندان نسبت به آن واکنش نشان داده‌اند و لازم است در همین چهل سالگی انقلاب فکری برای حل این معضل داشته باشیم.
متاسفانه از دهه 70 که موسیقی پاپ شکل پررنگ‌تری در فعالیت‌های موسیقایی کشورمان گرفت به مرور لطمات زیادی را به جریان کلی موسیقی وارد کرد که حتی در مقاطعی شرایط را بدتر از دوران پیروزی انقلاب کرد مدیر اسبق مرکز موسیقی حوزه هنری گفت: ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه پژوهش و تولید آثار تالیفی نیز پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای داشته‌ایم که اگر بخواهیم به این موضوع از زاویه کمی و کیفی بپردازیم قطعا شاهد اتفاقات خوبی در این چارچوب بوده‌ایم. کما اینکه تعداد نشریات و کتاب‌های مختلف موسیقی که با همت هنرمندان و پژوهشگران جوان این عرصه تدوین و منتشر شده گواه مناسبی برای اثبات این ماجراست.
مهدوی ادامه داد: از سوی دیگر برگزاری رویدادهایی چون جشنواره موسیقی فجر و جشنواره‌های موسیقی اقوام ایران و مواردی که به آن اشاره کردم به لحاظ کمی دربرگیرنده فضایی خوش‌بینانه است که البته باید به لحاظ کیفی نیز به آن نگاه کرد. گرچه من معتقدم به دلیل بسیاری از محدودیت‌ها کارهای خوبی در عرصه موسیقی تولید شده اما بررسی کارنامه کیفی موسیقی ایران در آستانه چهل سالگی انقلاب نیازمند عملیات کارشناسانه گسترده‌ای است که باید بیشتر از این‌ها مورد توجه قرار گیرد.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره آسیب‌های وارد شده به کیفیت موسیقی ایران پس از ظهور و بروز برخی از تولیدات موسیقی پاپ در کشورمان توضیح داد: متاسفانه از دهه 70 که موسیقی پاپ شکل پررنگ‌تری در فعالیت‌های موسیقایی کشورمان گرفت به مرور لطمات زیادی را به جریان کلی موسیقی ایران وارد کرد که حتی در مقاطعی شرایط را بدتر از دوران پیروزی انقلاب کرد و ما شاهد این هستیم که آثاری در این زمینه تولید شد که نه در حوزه موسیقی و نه در حوزه محتوا حرفی برای گفتن داشتند. کما اینکه در همین راستا آثار ارزشمندی هم تولید شدند که واقعا در این حوزه حرف‌های ارزشمندی برای گفتن داشتند اما به طور کلی می‌توان گفت، گویی یک جریان هدایت شده فضای موسیقی پاپ را به سمت تجاری شدن که به غلط عنوان اقتصاد هنر را نمایان‌گری می‌کرد، کشاند که نتایج مخربی را هم رقم زد و ثمراتش را در این سال‌ها به وضوح می‌بینیم.
این نوازنده و کارشناس موسیقی به موضوع سرود به‌عنوان یکی از پدیده‌های مهم موسیقی پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: طبیعتاً موسیقی طی این چهل سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد دچار تغییراتی شد که موضوع سرود نیز از این قاعده مستثنی نیست. گرچه جریان سرود در سال‌های ابتدایی انقلاب اسلامی درچارچوب پیشرفت‌های قابل ملاحظه ای قرار گرفت و ما شاهد آثار بسیار ارزشمندی در این حوزه بودیم اما ماجرا رفته رفته به جایی کشیده شد که سرودها، آن خاصیت اصلی سرودهای انقلابی را از دست دادند و در شاکله‌ای قرار گرفتند که دیگر نمی‌توانیم به آن سرود بگوییم.
مهدوی ادامه داد: در حالی که من معتقدم چارچوب اصلی سرود باید همان چارچوب آثار دهه شصت باشد که مردم نیز با این نوع ملودی‌ها ارتباط بیشتری برقرار می‌کنند. من فکر می‌کنم چنین آسیب‌هایی که عمدتا متوجه موسیقی کودک نیز می‌شود، چنین فرآیندی را پدید آورد که سر موسیقی مانند یک مرغ هم در عزا و هم در عروسی بریده شود و امروزه ما حسرت موسیقی کودکان دوره علینقی وزیری و دوران درخشان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را بکشیم.
این هنرمند که در سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر مدیریت بخش سمینارهای پژوهشی ویژه چهل سالگی انقلاب را برعهده دارد، تصریح کرد: من همچنان معتقدم هنرمندان شریف موسیقی ایران در این سال‌ها با تمام محدودیت‌هایی که پیش روی خود داشتند تمام تلاش خود را انجام دادند که موسیقی ایرانی را حفظ کنند. آن‌ها در این مدت حمایت نشدند اما نهایت کوشش را کردند که موسیقی ملی میهنی پاسداری شود.
وی افزود: من براین باورم یکسری موارد در حوزه‌های مختلف موسیقی وجود دارد که باید درچهل سالگی پیروزی انقلاب اسلامی درباره آن صحبت شود. زیرا بسیاری از هنرمندان این سرزمین نشان داده‌اند که در هر مقطع تاریخی همراه مردم و انقلاب بوده‌اند اما این انتظار را هم دارند که در این شرایط ویژه و مهم فضا به گونه ای مدیریت شود که بسیاری از مشکلات مرتفع شده تا آنها با فراغ بال بیشتری به فعالیت مشغول باشند.
مهدوی در بخش پایانی صحبت‌های خود گفت: ما امروز در موسیقی‌مان افرادی را داریم که در موسیقی با اجرای آثار کم ارزش و بی محتوا بنا به هزار و یک دلیل واهی که گفتن آن در این مجال نیست، یک شبه به اوج شهرت می‌رسند. این یک مشکل است که به طور حتم به فرهنگ شنیداری خانواده ایرانی لطمه می‌زند به همین دلیل لازم است در چهل سالگی انقلاب اسلامی فضای مدیریتی حوزه موسیقی به سمتی کشیده شود که توجه به موسیقی انسان مدار با محوریت تربیت خانواده ایرانی – اسلامی در اولویت برنامه‌ها قرار گیرد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند