آخرین مطالب

دریاچه ارومیه در پیچ وعده‌ها آب می‌رود/ تالابی که سراب شد

دریاچه ارومیه در پیچ وعده‌ها آب می‌رود/ تالابی که سراب شد

  بزرگنمایی:
بیش از دو دهه از خشک شدن بزرگ‌ترین دریاچه و تالاب بین‌المللی کشور می‌گذرد ولی وعده‌های متعدد دولت نه‌تنها چاره‌ساز نبوده بلکه ضمن تداوم چالش‌ها، بر مشکلات این زیست‌بوم دامن زده است.

خبرگزاری تبسم مهر، گروه استان‌ها- سکینه اسمی: دریاچه ارومیه از اواسط دهه 70 شروع به خشک شدن کرده و هرسال با کم شدن 40 سانتیمتر از عمق آن این معضل زیست‌محیطی به بحرانی‌ترین وضعیت خود یعنی از بین رفتن نزدیک به 95 درصد از وسعتش به نابودی کامل نزدیک می‌شود.

هرچند در این دو دهه اقدامات، سمینارها و همایش‌های متعددی توسط دولت‌های روی کار آمده برگزارشده اما همه این اقدامات در حد شعار بوده و خیلی از آن‌ها بر روی کاغذ باقی ماند تا اینکه با فعالیت دولت یازدهم و اولین شعار رئیس‌جمهوری مبنی بر احیای دریاچه ارومیه امیدها برای احیای دریاچه ارومیه قوت گرفت.

دریاچه ارومیه اسیر سیاست شده است

اما عدم تزریق اعتبارات موردنیاز، تغییر نه‌چندان وضعیت فعلی دریاچه ارومیه به همراه تشدید خشک شدن دریاچه خیلی زود نشان داد این وعده نیز بیش از آنکه اقدامات عملی و در خور توجهی در پی داشته باشد شعار بوده است.

هرچند دولت یازدهم در سال‌های ابتدایی تلاش‌هایی آغاز کرد و بارش مناسب آن سال‌ها نیز کمک‌کار خوبی برای مانورهای تبلیغاتی دولت شد اما تاکنون اقدام قابل‌توجهی جز احداث تونل انتقال آب از زاب به سمت دریاچه در خصوص احیای دریاچه صورت نگرفته است و تبخیر بالای آب دریاچه در پی ورودی صفر شرایط را مجدد به مرز بحران پیش برد.

با گذشت پنج سال از آغاز به کار ستاد احیای دریاچه ارومیه، شواهد حکایت از حال ناخوش دریاچه دارد

در زمان دولت تدبیر و امید 44 پروژه در مسیر احیای دریاچه عملیاتی شده است هرچند بخش کوچکی از این طرح‌ها به‌صورت مسکن و مقطعی توانست به مدد بارش‌های مناسب در برخی از مقاطع زمانی نویدبخش احیای دریاچه باشد اما آنچه در عمل قابل‌مشاهده است تداوم بحران زیست‌محیطی و خشک شدن این تالاب بین‌المللی است.

با گذشت پنج سال از آغاز به کار ستاد احیای دریاچه ارومیه، شواهد حکایت از حال ناخوش دریاچه دارد، عده‌ای آن را به ناکارآمدی ستاد احیاء ربط داده و دستگاه‌ها کمبود اعتبار را علت آن می‌دانند اما مسئولان ستاد احیاء نیز معتقد هستند اگر اعتباری تزریق نشود نباید به نتیجه‌بخش بودن طرح‌ها امیدوار بود.

هرچند برای سه بار متوالی سفر رئیس‌جمهوری و هیئت دولت آبان ماه سال جاری به آذربایجان غربی به تعویق افتاده اما قرار است هفته آتی این سفر به استان انجام شود اما نگاهی به برنامه‌های این سفر و عدم بازدید و برنامه مشخص در خصوص دریاچه ارومیه بی‌توجهی دولت دوازدهم به احیای این زیست‌بوم را قوت می‌بخشد تا تمامی حرف‌وحدیث‌ها مبنی بر نگاه ابزاری و انتخاباتی از سوی دولت به دریاچه ارومیه به واقعیت نزدیک‌تر باشد.

امسال ریالی برای طرح‌های احیای دریاچه ارومیه اختصاص نیافته است

رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و عملکرد ستاد احیا گفت: از سال 95 تاکنون طرح‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه به‌خصوص در بخش وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو به دلیل عدم تزریق اعتبارات موردنیاز با کندی در حال اجراست.

فرهاد سرخوش در گفتگو با خبرنگارتبسم مهر با بیان اینکه هم‌اکنون وضعیت دریاچه ارومیه به دلیل عدم ورودی مناسب آب، کاهش بارندگی‌ها و عدم تسریع در روند اجرای طرح‌های احیاء همچنان بحرانی است و برای رسیدن به شرایط نرمال فاصله زیادی داریم افزود: از سال 95 تاکنون اعتباری بالغ‌بر 500 میلیارد تومان برای اجرای طرح‌های احیای دریاچه ارومیه مصوب شده ولی تاکنون تخصیص نیافته است.

سرخوش خاطرنشان کرد: عدم تخصیص اعتبارات موردنیاز با توجه به گذشت فصل کاری در سال جاری موجب رکود طرح‌ها و در نتیجه عقب افتادن از برنامه زمان‌بندی‌شده برای احیای دریاچه ارومیه شده است که تاکنون دولت در این خصوص اقدام قابل‌توجهی انجام نداده است.

رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه از مبلغ 500 میلیارد تومان اعتبار مصوب 222 میلیارد و 600 میلیون تومان سهم آذربایجان غربی است گفت: تمام موافقت‌نامه‌ها با دستگاه‌های اجرایی استان برای اجرای طرح‌ها آماده‌شده تا در صورت تخصیص اعتبارات موردنیاز روند کار آغاز شود.

دریاچه ارومیه تبدیل به ابزار سیاسی برای عده‌ای شده است

سرخوش با گلایه از اینکه به دلیل آغاز فصل بارش‌ها زمان مناسب کاری برای ادامه طرح‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه امسال سپری‌شده است افزود: عملاً اگر بودجه‌ای تا پایان سال نیز در این زمینه تزریق شود فصل کاری سپری‌شده و نمی‌توان کاری از پیش برد، امید می‌رود دولت اعتبارات موردنیاز دریاچه ارومیه را از سال آینده به‌موقع تخصیص دهد.

موضوع دریاچه ارومیه یه معضل زیست محیطی است که با سلامت، معیشت و توسعه منطقه ارتباط مستقیم دارد

رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه با تأکید بر اینکه عدم تزریق اعتبارات موردنیاز طرح‌های ستاد احیا چندین سال احیای دریاچه ارومیه را عقب می‌اندازد عنوان کرد: موضوع دریاچه ارومیه یک معضل زیست‌محیطی است که با سلامت، معیشت و توسعه منطقه ارتباط مستقیمی دارد و هرگونه کوتاهی در این حوزه عواقب جبران‌ناپذیری در پی دارد.

سرخوش با بیان اینکه مشکل دریاچه ارومیه یک معضل زیست‌محیطی است اضافه کرد: متأسفانه عده‌ای در کشور و حتی استان بحران خشک شدن دریاچه ارومیه را به ابزار سیاسی برای رسیدن به مقاصد خود تبدیل کرده‌اند و اقدام در خوری برای نجات این تالاب بین‌المللی انجام نمی‌دهند.

وی با اشاره به کمک‌های دولت ژاپن و همچنین یونسکو در زمینه نجات دریاچه ارومیه گفت: این در حالی است که در کشور عده‌ای با سیاسی کردن موضوع بحران دریاچه ارومیه خود سد راهی برای تسریع در روند طرح‌های احیاشده‌اند و مانع پیشرفت مناسب کار برای نجات این زیست‌بوم ارزشمند هستند.

امسال 33 میلیون مترمکعب ورودی آب به دریاچه ارومیه داشته‌ایم

رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه حوضه آبریز دریاچه ارومیه توسط 21 رودخانه دائمی و 39 رودخانه دوره‌ای تغذیه می‌شود اضافه کرد: این در حالی است که امسال به دلیل بارش‌های مناسب تنها 33 میلیون مترمکعب آب وارد دریاچه ارومیه شده است.

وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه یک حوضه آبی بسته است که آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آب راهه‌ها و رودخانه‌ها تأمین می‌شود، تأکید کرد: با توجه به این خشک‌سالی، اگر طرح‌های احیای دریاچه ارومیه به‌موقع اجرا نمی‌شد، اکنون دریاچه ارومیه وجود نداشت.

کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی برای احیای دریاچه ارومیه ضروری است که در این راستا توسعه آبیاری نوین و تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی از راهکارهای جبران کم آبی است

سرخوش با بیان اینکه مقررشده است در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در 14 شهر سالانه 105 میلیون مترمکعب پساب تصفیه‌شده به پیکره دریاچه ارومیه سرازیر شود افزود: امسال حجم فاضلاب تصفیه‌شده نیز بیش از  42 میلیون  مترمکعب است که این فاضلاب تصفیه‌شده به‌منظور کمک به احیای دریاچه ارومیه، پس از تصفیه به دریاچه ارومیه سرازیر می‌شود.

رئیس ستاد استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: با بهره‌برداری از سید «سیلوه» و دو تصفیه‌خانه استان شاهد ورود سالانه 105 میلیون مترمکعب به دریاچه ارومیه خواهیم بود که به دلیل عدم تزریق به‌موقع اعتبارات این طرح‌ها هنوز به بهره‌برداری نرسیده است.

سرخوش با ابراز گلایه از عملکرد ضعیف دولت در بخش طرح‌های ستاد احیا در دو وزارت خانه کشاورزی و نیرو افزود: کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی برای احیای دریاچه ارومیه ضروری است که در این راستا توسعه آبیاری نوین و تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی از راهکارهای جبران کم‌آبی است.

وی به آخرین آمار و ارقام سطح آب دریاچه ارومیه هم اشاره کرد و افزود: امروز سطح تراز دریاچه ارومیه 1270.27 سانتیمتر، وسعت آن یک هزار و 722 کیلومترمربع و حجم آب آن یک میلیارد مترمکعب است که به مدد بارش‌های مناسب نسبت به سال گذشته افزایش 8 درصدی در سطح تراز نشان می‌دهد اما با تراز اکولوژیک فاصله خیلی زیادی داریم.

کارنامه دولت در بخش احیای دریاچه ارومیه قابل‌قبول نیست

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و اقدامات دولت به خبرنگار تبسم مهر گفت: دریاچه ارومیه در حال حاضر همانند سال‌های گذشته از اوضاع خوبی برخوردار نیست و بحران زیست‌محیطی همچنان سلامت و معیشت منطقه را تهدید می‌کند.

هادی بهادری با بیان اینکه دولت یازدهم در ابتدای فعالیت خود با تزریق اعتبارات و توجه ویژه اقدامات خوبی در زمینه نجات دریاچه ارومیه انجام داد افزود: اقدامات تا حدی مثمر ثمر بود که دریاچه ارومیه به مرحله تثبیت رسید اما در مرحله احیا موفق عمل نشده است.

وی با بیان اینکه طرح‌های خوبی به‌خصوص در بخش آبیاری تحت‌فشار وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در قالب ستاد احیای دریاچه ارومیه تعریف شد عنوان کرد: اما در حال حاضر طرح‌ها از پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار نیستند.

بهادری با بیان اینکه یکی از اقدامات مثبت دولت اجرای طرح انتقال آب از «زاب» به دریاچه ارومیه است افزود: تونل انتقال آب دریاچه ارومیه 36 کیلومتر است که آب رودخانه زاب را از سد «کانی سیب» به رودخانه گدار در 7 کیلومتری نقده و از طریق این رودخانه به دریاچه ارومیه انتقال می‌دهد.

دولت اعتبارات طرح‌های ستاد احیا را تخصیص دهد

وی خاطرنشان کرد: این طرح در حال حاضر با تزریق اعتبارات ویژه از صندوق توسعه ملی با پیشرفت فیزیکی خوبی در حال اجراست که با اتمام آن بخشی از آب موردنیاز دریاچه ارومیه تأمین می‌شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عملکرد و کارنامه دولت در بخش طرح‌های کشاورزی و وزارت نیرو در بخش دریاچه ارومیه قابل‌قبول نیست افزود: در حال حاضر احیای دریاچه ارومیه مهم‌ترین مطالبه مردم از دولت به‌خصوص در سفر آتی رئیس‌جمهوری است.

بهادری بر ضرورت توجه به اجرای صحیح آبیاری تحت‌فشار در منطقه تأکید و عنوان کرد: دولت توجه ویژه‌ای به تزریق اعتبارات موردنیاز در حوزه کشاورزی که مهم‌ترین نقش در صرفه‌جویی مصرف منابع آبی و نیز یکی از عوامل اصلی به وجود آمدن بحران دریاچه ارومیه است داشته باشد.

وی با گلایه از عدم تخصیص اعتبارات موردنیاز توسط دولت برای اجرای طرح‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: باید از همین سال جاری برنامه‌ریزی مشخصی برای تسریع و اجرای طرح‌های احیای دریاچه ارومیه صورت گیرد.

سخن آخر...

هرچند بر اساس بررسی‌های کارشناسی صورت گرفته، سدسازی، ساخت و اتمام میان‌گذر شهید کلانتری، مصرف بی‌رویه آب در بخش کشاورزی، استفاده بیش‌ازحد آب‌های زیرزمینی، چاه‌های غیرمجاز به همراه توسعه غیراصولی زمین‌های کشاورزی از دلایل بروز بحران خشک‌سالی دریاچه ارومیه است اما کاهش میزان بارش‌ها به همراه عدم تزریق اعتبارات موردنیاز برای اجرا و اتمام طرح‌های ستاد احیا سهم زیادی در این میان داشته است.

متأسفانه عمق حادثه تا جایی است امسال ریالی از سوی دولت برای اجرای طرح‌های احیای دریاچه ارومیه تخصیص نیافته است و هرروز بر وسعت این فاجعه زیست‌محیطی افزوده می‌شود.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند