آخرین مطالب

رضا صادقی شهپر در گفت‌وگو با مهر

پژوهش اقلیمی ادبیات داستانی به تحلیل مسائل جامعه‌شناختی می‌انجامد فرهنگی و هنری

پژوهش اقلیمی ادبیات داستانی به تحلیل مسائل جامعه‌شناختی می‌انجامد

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - نویسنده کتاب «اقلیم داستان» می‌گوید که رویکرد جامعه شناسانه داستان اقلیمی ایران قابل توجه است و این ویژگی در کنار رویکردهای اجتماعی و انتقادی این نوع داستان‌ها، اهمیت خاصی به آنها می‌بخشد.

تبسم مهر - نویسنده کتاب «اقلیم داستان» می‌گوید که رویکرد جامعه شناسانه داستان اقلیمی ایران قابل توجه است و این ویژگی در کنار رویکردهای اجتماعی و انتقادی این نوع داستان‌ها، اهمیت خاصی به آنها می‌بخشد.

به گزارش خبرنگار مهر ، نشر ورا به تازگی کتاب «اقلیم داستان: داستان‌های اقلیمی و روستایی ایران از آغاز تا انقلاب اسلامی» نوشته رضا صادقی شهپر را در 694 صفحه و بهای 98 هزار تومان منتشر کرده است. صادقی شهپر دکترای زبان و ادبیات فارسی دارد و هم‌اکنون عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان است.
عمده پژوهش‌های صادقی شهپر درباره داستان و رمان ایرانی با رویکرد اقلیمی نویسی صورت گرفته و در این زمینه مقالات پرشماری از او در نشریات تخصصی مختلف منتشر شده است. صادقی شهپر در این کتاب همچنین به نقد دیگر پژوهش‌های داستان نویسی اقلیمی در ایران نیز پرداخته است. به مناسبت انتشار این کتاب با این پژوهشگر ادبی گفت‌وگویی داشته‌ایم که در ادامه مطالعه خواهید کرد.
مساله اقلیم و اقلیمی‌نویسی در جریان‌های داستان و رمان‌نویسی در ایران اهمیت بسیاری دارد و تعدادی از رمان‌های مشهور ایرانی از جمله «کلیدر» در این گونه از ادبیات نوشته شده‌اند. با این اوصاف اما تاکنون پژوهشی به گستردگی کتاب «اقلیم داستان» کار نشده بود. به عنوان شروع بحث درباره پیشینه رمان و داستان اقلیمی صحبت کنید.
داستان نویسی اقلیمی جریانی است که در دهه 40 اوج پیدا می‌کند و تا دهه 80 با فراز و فرودهایی در مسیر خود ادامه دارد، اما ریشه‌های این جریان را باید در سال 1305 جست‌وجو کرد. در این سال رمان «روز سیاه کارگر» نوشته احمد خداداده کرد دینه وری منتشر می‌شود و من در کتاب اشاره کردم که این رمان نخستین اثر در حوزه داستان اقلیمی است. نویسنده آن هم در اصل اهل بینه ور کرمانشاه بود و روایت داستانی «روز سیاه کارگر» نیز در کرمانشاه و اطراف آن می‌گذرد. این رمان علاوه بر آنکه رویکردی انتقادی و اجتماعی دارد.
پس از این رمان در سال 1323 و پس از آن نیما یوشیج چند داستان نوشته و در دوره چهارم نشریه افسانه منتشر می‌کند که این تعداد هم در زمره تجربه‌های اقلیمی نویسی قرار می‌گیرند. یکی از این داستان‌ها «مرقد آقا» نام دارد. در سال 1326 داستان کوتاه «گیله مرد» بزرگ علوی منتشر می‌شود که یک داستان کوتاه خوب و مشهور اقلیمی متعلق به اقلیم شمال است. در سال 1326 رمان «چرا دریا طوفانی شده بود» اثر صادق چوبک و در سال 1327 نیز رمان «دختر رعیت» محمود اعتمادزاده (به آذین) منتشر می‌شوند. همه این موارد در زمره نخستین بارقه‌های ادبیات اقلیمی ایران است. دهه‌های 40، 50 و 60 دوره اوج اقلیمی نویسی در ایران است. محمود دولت آبادی با آثاری چون «کلیدر»، «جای خالی سلوچ»، «روزگار سپری شده مردم سالخورده» و... قدرتمندترین و شناخته شده‌ترین شخصیت اقلیمی نویس ایران است که روایت داستان‌هایش در اقلیم خراسان می‌گذرد.
رویکرد نگاه به اقلیم در پژوهش‌های ادبیات داستانی ایران چه نکات و مفاهیمی از جهان ادبیات داستانی ایران را آشکار می‌کند؟
به طور کل رویکرد جامعه شناسانه داستان اقلیمی ایران قابل توجه است و این ویژگی در کنار رویکردهای اجتماعی و انتقادی این نوع داستان‌ها، اهمیت خاصی به آنها می‌بخشد، به طوری که می‌توان با تحلیل آنها به بسیاری از مسائل جامعه شناختی ایران دست پیدا کرد.
پژوهش درباره ادبیات داستانی اقلیمی در ایران پیشینه‌ای هم دارد؟ یعنی ادبیات تحقیق در این موضوع پیشتر وجود داشته است؟
البته تحقیق و پژوهش در این موضوع پیشینه دارد اما به گستردگی پژوهش من نبوده است. جرقه این تحقیق از دوران دانشجویی‌ام در مقطع دکتری زده شد که در آن زمان من سمیناری در موضوع داستان‌نویسی داشتم. پس از آن کار را ادامه داده و مقالاتی هم به قلم من در نشریات تخصصی منتشر شد تا اینکه پس از چهار سال پژوهش جدی کتاب «اقلیم داستان» رنگ انتشار به خود دید.
درباره پیشینه پژوهش در این موضوع هم باید اشاره کنم که برای نخستین بار در مقاله‌ای از زنده‌یاد محمدعلی سپانلو که در سال 1358 منتشر شد، از مکتبی به نام «مکتب خوزستان» در داستان‌نویسی و آثار نویسندگانی چون نسیم خاکسار سخن به میان آمد. مرحوم سپانلو در مقاله دیگری که در سال 1376 منتشر شد از چهار مکتب داستان نویسی «شمال (گیلان)»، «خوزستان»، «تبریز» و «خراسان» نام می‌برد. حسن میرعابدینی در کتاب «صد سال داستان نویسی ایران» نیز فصلی را به داستان‌های اقلیمی و روستایی اختصاص می‌دهد، اما نام مکتب یا سبک را روی آن نمی‌گذارد.

دکتر یعقوب آژند نیز در سال 1369 مقاله‌ای متشر کرده و در آن هشت سبک از جمله اقلیمی نویسی را در جریان داستان نویسی معاصر ایران را معرفی می‌کند. قهرمان شیری نیز از سال 1382 به بعد سلسله مقالاتی را درباره اقلیمی نویسی می‌نویسد و در سال 1387 نیز کتاب «مکتب‌های داستان نویسی» را منتشر می‌کند.
نکته اینجاست که در این کتاب‌ها و مقالات تناقض‌هایی وجود دارند و دسته بندی درستی از نویسندگان اقلیمی نویس صورت نگرفته و تضادهایی در گنجاندن برخی از نویسنده‌ها در اقلیم‌های گوناگون به چشم می‌خورد. ضمن اینکه گستره این پژوهش‌ها نیز به وسعت کتاب «اقلیم داستان» نیست. من در یک فصل کتاب به نقد این پژوهش‌ها اقدام کردم.
از دسته‌بندی اقلیمی‌نویس‌های ایران صحبت کردید. آیا در «اقلیم داستان» هم به دسته بندی انواع اقلیمی‌نویسی در جریان ادبیات داستانی معاصر ایران هم پرداخته‌اید؟
بله. من در این کتاب برای نخستین بار پنج حوزه اقلیمی نویسی در کشور را به این شرح مشخص کردم: «حوزه اقلیمی نویسی جنوب»، «حوزه اقلیمی نویسی شمال»، «حوزه اقلیمی نویسی خراسان»، «حوزه اقلیمی نویسی کرمانشاه» و «حوزه اقلیمی نویسی آذربایجان». البته گستره پژوهشی من تا سال 57 را دربر می‌گیرد. در حوزه «خراسان» ما چهره قدرتمندی چون محمود دولت آبادی را داریم.
در حوزه اقلیمی نویسی جنوب یکی از مهم‌ترین نویسندگان احمد محمود است. البته در این کتاب بازهم برای نخستین بار من اقلیمی نویسی جنوب را به سه بخش تقسیم کردم: «صنعتی و کارگری»، «داستان‌های دریایی» و «داستان‌های روستایی». حوزه اقلیمی نویسی جنوب در بخش روستایی نیز با خود به سه بخش ریزتر «حوزه خوزستان»، «حوزه فارس و کرمان» و «حوزه مناطق سواحل خلیج فارس» تقسیم شده‌اند. ناصر تقوایی، سینماگر و داستان‌نویس معاصر ایران مجموعه داستان‌هایش در حوزه «صنعتی و کارگری» جریان اقلیمی نویسی جنوب دسته بندی می‌شود.
غلامحسین ساعدی با رمان «توپ» و مجموعه داستان «عزاداران بیل» در حوزه اقلیمی نویسی «آذربایجان» قرار می‌گیرد. با این اوصاف اما مجموعه داستان «ترس و لرز» او در حوزه اقلیمی نویسی «جنوب» طبقه بندی می‌شود. به عبارتی من در این کتاب بیشتر به حال و هوای خود داستان‌ها توجه کردم تا تعلقات جغرافیایی نویسنده. به عنوان مثال نادر ابراهیمی که خود اهل تهران و زاده تهران است اما فضای برخی داستان‌هایش در شمال و قوم ترکمن می‌گذرد. همچنین حسین دولت‌آبادی، برادر محمود دولت آبادی، که زاده خراسان است رمان «کبودان»ش در زمره داستان‌های صنعتی و کارگری اقلیمی نویسی حوزه جنوب قرار می‌گیرد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند