365 روز با جاسوسان
از فرار مدنی و خودکشی امامی تا محاکمه غیرعلنی 8 جاسوس به اتهام افساد فی الارض
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - پس از ۳۶۵ روز انتظار جلسه محاکمه ۸ جاسوس از مراکز نظامی که پروندهشان به پرونده محیط زیستیها مشهور شده بود در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
تبسم مهر - پس از 365 روز انتظار جلسه محاکمه 8 جاسوس از مراکز نظامی که پروندهشان به پرونده محیط زیستیها مشهور شده بود در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
خبرگزاری فارس-سید اسد رجبی: اوایل بهمن سال گذشته بود که خبری در رسانهها منتشر شد که حکایت از دستگیری یک سری افراد فعال در حوزه محیط زیست داشت.
حدس و گمانه زنیها درخصوص جرائم افراد بازداشت شده که گفته میشد از فعالان حوزه محیط زیست هستند ادامه داشت تا اینکه به یک باره خبری خاص درخصوص یکی از افراد دستگیر شده منتشر شد.
کاووس امامی خودکشی کرد
خبر از این قرار بود که کاووس سید امامی یکی از اساتید جامعه شناسی که در میان افراد بازداشت شده حضور داشت در زندان خود را حلق آویز کرده و به زندگی خود پایان داده است.
با انتشار این اخبار ابعاد جدیدی از علت بازداشت افراد باند و حلقه محیط زیستیها منتشر شد و در اولین واکنشها صحبت از جاسوسی این افارد در پوشش محیط زیست بر سر زبانها افتاد.
فرار مدنی جرائم محیط زیستیها را برملا کرد
رسیدگی به پرونده متهمان محیط زیستی ادامه داشت تا اینکه خبری عجیب به گوش رسید و مشخص شد کاوه مدنی معاون سازمان محیط زیست پس از خروج از کشور به همراه همسرش از سمت خود استعفا داده است.
این استعفا همان فرار کاوه مدنی بود که بیش از پیش مشخص کرد که این فرد نیز در پرونده محیط زیستیها مجرم بوده و فرار را به قرار ترجیح داده است.
هرچند ابتکار درخصوص فرار مدنی سکوت کرد و حتی مجلسیها معاون وزیر اطلاعات را برای پاسخگویی به مجلس فراخواندند اما مرغ از قفس پریده بود.
برای 5 نفر از متهمان پرونده مشهور به محیط زیست کیفرخواست صادر شده است
4 شهریور ماه بود که حجت الاسلام محسنی اژهای در صد و سیامین نشست خبری خود درخصوص این موضوع که نتیجه رسیدگی به پرونده مشهور به پرونده محیط زیست گفت: پرونده 5 نفر از افراد کیفرخواست خورده است و اتهامات آنها هم امنیتی است.
این اظهار نظر سخنگوی قوه قضاییه در حالی منتشر شد که عده کثیری از افراد وابسته به جریان نفوذ در داخل و خارج کشور تلاش داشتند چهره افراد دستگیر شده را افرادی دانشگاهی و مبرا از جریان نفوذ نشان دهند.
ماجرای نواقصی که در پرونده وجود داشت
2 آبان ماه بود که دادستان تهران درباره آخرین وضعیت پرونده فعالان پوششی محیط زیست گفت: تحقیقات این پرونده روز گذشته به سرانجام رسید و کیفرخواست برای 8 نفری که تعقیب شده بودند، صادر شد و آماده ارسال به دادگاه است.
عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران در پاسخ به سؤالی در رابطه با آخرین وضعیت پرونده فعالان پوششی محیط زیست، اظهار کرد: تقریباً حدود بیست روز پیش تحقیقات در مورد متهمان این پرونده به پایان رسیده بود؛ اما به دلیل نواقصی که داشت به شعبه بازپرسی بازگشت.
وی افزود: بازپرس چندی پیش از مراجع ذیصلاح مرتبط با امور نظامی در این پرونده استعلام گرفته بود که این مراجع پاسخ دقیق، روشن و گزارش مبسوطی به استعلام بازپرس داده بودند و بر اساس آن مشخص شد اقداماتی که تعدادی از متهمان این پرونده انجام دادهاند، تقرب جستن به اماکن نظامی در پوشش اقدامات محیط زیستی و کسب اطلاعات نظامی این محیطها بوده است، لذا در مورد چهار نفر از متهمان عناوین اتهامی توسط بازپرس به دلیل تکمیل تحقیقات تغییر کرد.
جعفری دولت آبادی در پاسخ به ادعای برخی مبنی بر تعجب از تغییر عناوین و اتهامات برخی متهمان این پرونده، تصریح کرد: این اختیار دستگاه قضایی و بازپرس است که در نوع اتهام اقدام کند و کسی نمیتواند به دادستان یا بازپرس در این زمینه ایراد وارد نماید.
دادستان تهران ادامه داد: دادستان و بازپرس با توجه به فرآیند قانونی و وظایفی که بر عهده آنها هست، تفهیم اتهام را انجام میدهند و بر این اساس ادعانامه صادر شده و این ادعانامه در دادگاه که یک نهاد بی طرف است مطرح میشود تا رسیدگی گردد.
وی خاطرنشان کرد: دستگاه قضا بر اساس محتویات پرونده، ادله موجود، تحقیقات، استعلامات و نظرات کارشناسی انجام شده، تحقیقات را انجام میدهد که بر اساس این تحقیقات، پرونده روز گذشته به سرانجام رسید و کیفرخواست برای هشت نفری که تعقیب شده بودند، صادر شده و آماده ارسال به دادگاه است.
ارسال پرونده محیط زیستیها به دادگاه
اواخر آبان غلامحسین اسماعیلی، رئیس کل دادگستری استان تهران از «ارسال پرونده فعالان بازداشتی محیط زیست به دادگاه انقلاب» خبر داد.
وی از گفتن اطلاعات بیشتر در این خصوص خودداری کرد و گفت: زمان برگزاری دادگاه هنوز تعیین نشده و به زودی این کار انجام خواهد شد.
اسماعیلی در عین حال از ارسال نامه معاون حقوقی رئیس جمهور به قوه قضائیه در رابطه با این پرونده اظهار بیاطلاعی کرد.
مستندات محکمی از پرونده محیط زیستیها داریم
8 آذر منتظری خاطرنشان کرد: جنگ سومی که با آن مواجه هستیم جنگ نفوذ است، یکی از تلاشهای فوقالعاده دشمن، نفوذ در این کشور است و متأسفانه نفوذ هم پیدا کرده است.
دادستان کل کشور تصریح کرد: نفوذ در محیط زیست، یکی از مباحث مدنظر در مسئله نفوذ بوده و چند سال است که آمریکا و اسرائیل از طریق عوامل خود در محیط زیست در مکانهای حساس و حیاتی کشور نفوذ پیدا کرده و دوربینهای خود را کار گذاشته تا بهعنوانمثال از فلان حیوان مراقبت داشته باشند.
منتظری بیان کرد: عوامل نفوذ در محیط زیست دستگیر شدند؛ اما متأسفانه حمایتهایی از نفوذیها شد، البته مدارک نفوذ آنان بهصورت کامل موجود است.
عنوان اتهامی محیط زیستیها تغییر کرد
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ابتدای یکصد و سی و سومین نشست خبری خود در رابطه با تغییر کیفرخواست پرونده متهمان محیط زیستی گفت: در پرونده متهمان جاسوسی از مراکز حساس در پوشش محیط زیست کیفرخواست تغییر نکرده، اما عنوان اتهامی تغییر کرده است. در پروندههای کیفری تغییر عنوان اتهامی بسیار امر معمول و طبیعی است. مثلا فردی به عنوان قاتل تحت تعقیب قرار میگیرد، اما بعد مشخص میشود او قاتل نبوده که البته عکس آن هم ممکن است. پس اینکه عنوان اتهامی تغییر کند، بعید نیست و الی ماشاءالله ما این مسئله را در طول سال در کشور خودمان و دیگر کشورها شاهد هستیم.
معاون اول قوه قضاییه بیان کرد: عنوان اتهامی اولیه این اشخاص جاسوسی بوده که طبق ماده 286 برخی جاسوسیها در مسائل فرهنگی و اقتصادی میتواند تا حد افساد فی الارض باشد.
وی افزود: این آقایان یکسری ادعاهایی داشتهاند و برخی نهادها میگفتند آنها جاسوس هستند و برخی نهادها میگفتند آنها جاسوس نیستند. این گزارش به ستاد کل نیروهای مسلح ارسال شد و موارد و ابزار آنها مورد بررسی قرار گرفت.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: اطلاعات آنها در میدان بازبینی شد و بر اساس گزارشات ستاد کل نیروهای مسلح و با توجه به اقاریر و اظهارات این افراد و مستندات خسارات وارده از این بابت، قاضی آن را مشمول ماده 286 دانست و نه فقط جاسوسی صِرف.
سخنگوی دستگاه قضا بیان کرد: اگر مسئله جاسوسی صِرف باشد و در زمان جنگ باشیم، حتی جاسوسی معمولی هم حکمش اعدام است؛ اما اگر غیر از این باشد، حداکثر مجازات جاسوسی 10 سال است.
معاون اول قوه قضاییه گفت: در این موضوع تشخیص قاضی این بود که با وصول گزارش ستاد کل نیروهای مسلح، عنوان اتهامی از جاسوسی محض به افساد فی الارض تبدیل شود. البته آنچه برای دادگاه احراز شود ملاک صدور حکم است و پرونده فعلا در مرحله دادسرا و کیفرخواست قرار دارد.
زمان رسیدگی به پرونده موسوم به محیط زیستیها نزدیک است
عباس جعفری دولت آبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران در حاشیه دیدار دادستانهای سراسر کشور با دادستان کل کشور در تاریخ 4 بهمن ماه درخصوص زمان برگزاری دادگاه متهمان پرونده موسوم به محیط زیست از وی پرسیده بود و اینکه این پرونده قرار است در اسفند ماه رسیدگی شود گفت: زمان برگزاری دادگاه پرونده موسوم به محیط زیستیها نزدیک است.
سرانجام برگزاری دادگاه
سرانجام امروز در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی دادگاه 8 متهم پرونده جاسوسی از مراکز نظامی آغاز شد.
براساس اطلاعات موجود در این جلسه کیفرخواست اتهامی این افراد در حضور وکلا و نماینده دادستان به صورت غیرعلنی قرائت شده است.
انتهای پیام/