تاملی بر علت واقعی نبودن قیمت آب در ایران
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - معاون مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو میگوید که در همه جای دنیا به مساله واقعی شدن قیمت آب توجه شده و به همین دلیل لازم است که در ایران نیز این موضوع مورد توجه قرار گیرد و آب بهعنوان یک ماده کمیاب، مورد اهمیت تمام مشترکان واقع شود.
تبسم مهر - هدایت فهمی در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اهمیت واقعی شدن قیمتها در حوزه آب، اظهار کرد: در حال حاضر موضوع واقعیسازی قیمت آب در تمام کشورها مطرح است، چراکه تمام دولتمردان معتقدند تنها با واقعی شدن قیمت آب میتوان ارزش اقتصادی آن را آشکار کرد و با این مساله موجب صرفهجویی آب شد.
وی ادامه داد: این در حالی است که در برخی مصارف، همچون کشاورزی، دولتها یارانهای را به کشاورزان اختصاص میدهند، زیرا در برخی محصولات کشاورزی، اگر قیمت تمام شده از کشاورز اخذ شود، تولید آن محصول صرفه اقتصادی ندارد؛ به همین دلیل باید در حوزه کشاورزی حمایتهایی از این قبیل صورت بگیرد.
معاون مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، با تاکید بر این مساله که رسیدن به قیمت واقعی آب در برنامههای مختلف مطرح شده است، تصریح کرد: با توجه به شرایط فعلی ایران که قیمت تمام نهادهها بهدلیل تغییر قیمت ارز افزایش یافته است، اگر در بخش آب، قیمت تمام شده اخذ شود، فشار زیادی به اقشار ضعیف میرسد؛ به همین دلیل لازم است تا تدابیری برای واقعی شدن قیمت آب صورت بگیرد.
به گفته فهمی، قیمت آب باید به صورت تدریجی تغییر یابد؛ در حال حاضر نیز وزارت نیرو سیاستی را در پیش گرفته که مشترکانی که کمتر از الگو مصرف میکنند، مورد تشویق واقع شوند و مشترکانی که بیش از الگو مصرف میکنند؛ چندین برابر بیشتر از مبلغ فعلی پرداخت کنند که به اعتقاد من، این مساله میتواند راهی برای حل مسألهی اقتصاد آب کشور باشد.
در این باره ، رضا اردکانیان - وزیر نیرو - معتقد است که براساس آمار ارائه شده از مرکز آمار، آنچه که مردم در هزینه خانوار برای مجموع آب و فاضلاب و برق پرداخت میکنند، تنها مقداری بیشتر از هزینهای است که برای دخانیات میپردازند. این سخن به آن معناست که چنانچه دخانیات، کمترین سهم در سبد هزینه خانوار را داشته باشد، سهم مجموع آب و فاضلاب و برق اندکی بیشتر از دخانیات و رقم خیلی ناچیزی است.
به گفته وی، اصلاح تعرفه پرمصرفها راهی برای تأمین درآمد کوتاهمدت نیست ؛ ما زمانی که با استفاده از ابزار تعرفه بتوانیم مشترکان پرمصرف را برای پیوستن به الگوی مناسب مصرف تشویق کنیم، طبیعتاً در بلندمدت خود را از صرف منابع فراوان برای احداث نیروگاه برحذر داشتهایم و این مهم منفعت اصلی صنعت برق است.
وزیر نیرو، با بیان اینکه اصلاح تعرفه مشترکان پرمصرف آب و برق به هیچ عنوان راهی برای تأمین درآمد کوتاهمدت نیست بلکه درصدد تأمین درآمد بلندمدت از این بخش خواهیم بود، اظهار کرد: تعرفه، وسیلهای برای مدیریت مصرف است؛ ما زمانی که با استفاده از ابزار تعرفه بتوانیم مشترکان پرمصرف را برای پیوستن به الگوی مناسب مصرف تشویق کنیم، طبیعتاً در بلندمدت خود را از صرف منابع فراوان برای احداث نیروگاه برحذر داشتهایم. هرچند ممکن است در کوتاه مدت درآمدهای این بخش کاهش پیدا کند ولی در آینده، این مهم منفعت اصلی صنعت برق ایران خواهد بود.
انتهای پیام
خبرنگار: سحر بابایی
دبیر خبر: فاطمه محمدنژاد