آخرین مطالب

بافت تاریخی در حصار سازه‌های بلند فرهنگی و هنری

بافت تاریخی در حصار سازه‌های بلند

  بزرگنمایی:
شهر تبریز آثار تاریخی و دیدنی بسیاری دارد اما در سال‌های اخیر سازه‌های مرتفع آن‌ها را محبوس کرده‌اند شهرداری عنوان می کند که مجوزهایی که صادر می‌کند کاملا با ضوابط میراث فرهنگی است.

 بهنام عبداللهی: آن‌ها فکر می‌کنند می‌سازند، درحالی که خراب می‌کنند: «برج‌سازها»، «بسازوبفروش‌ها» و همه آن‌هایی که جیب‌شان مهم‌تر از شهرشان است.

در تمام شهرهای توسعه‌یافته و حتی توسعه‌نیافته دنیا، ساخت و ساز برج‌ و ساختمان‌های بلند در مناطق تاریخی شهر ممنوع است. اینجا هم هست، اما می‌سازند.

تبریز که به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018 میلادی انتخاب شده، پر از همین مناطق است. مناطقی که گاه چندین صدسال و گاه چندین هزارسال قدمت دارند، زیبا هستند، اصیل هستند اما در حصار ساختمان‌های مدرن و چند 10طبقه قرار گرفته‌اند.

آسمان‌خراش‌های هویت‌خراش

می‌گویند تبریز شهر مدرنی شده است. راست می‌گویند، در مقایسه با برخی از شهرهای ایران، خوب آمده است. اما معیاری که برای مدرن‌بودن یک شهر در نظر می‌گیرند، وجود سازه‌های بلندمرتبه کنونی و آسمان‌خراش‌های چنددهه آینده است. البته چیزی که ما به عنوان «آسمان‌خراش» یاد می‌کنیم، از نظر یونسکو که سازمان فرهنگی ملل متحد است، «هویت‌خراش» است.

بر اساس معیارهای سازمان جهانی یونسکو، احداث بنا در محدوده آثار تاریخی، شرایط و قوانین خاصی دارد که باید رعایت شود و گرنه به آثار تاریخی خدشه وارد می‌شود.

یونسکو می‌گوید: ساختمان‌هایی که بر آثار تاریخی اشرافیت پیدا می‌کنند یا موجب تحت‌الشعاع قرارگرفتن این آثار می‌شوند، معیارهای پذیرش آثار در فهرست جهانی را خدشه‌دار می کنند.

اثر ثبت‌جهانی‌شده یعنی بازار تبریز. یعنی نباید پیرامون بازار تبریز ساختمان‌های بلند احداث شود. رضا پاک‌نهاد، شهردار منطقه 8 (منطقه تاریخی و فرهنگی) تبریز ادعا می‌کند «نمی‌شود».

«تراکم‌فروشی نداریم»

هر مجوزی که داده می‌شود، در قالب قوانین و ضوابط میراث فرهنگی است. این را پاک نهاد می‌گوید. او هرگونه تراکم‌فروشی در این منطقه را نیز رد می‌کند: اساسا تراکم‌فروشی در منطقه 8 اتفاق نمی‌افتد چون تابع ضوابط ارتفاعی و تعداد طبقات میراث فرهنگی هستیم.

او درخصوص درآمدهای شهرداری منطقه 8 می‌گوید: «از هرگونه حمایت و کمکی که از سوی شهرداری مرکز تبریز یا هر دستگاه دیگری صورت بگیرد استقبال می‌کنیم اما این دلیل نمی‌شود که درآمد ما از محل تراکم‌فروشی باشد.»

هر اثر تاریخی از نظر سازمان میراث فرهنگی دارای حریم است، حریم درجه یک و حریم درجه دو، ساخت‌وساز در حریم آثار تاریخی باید با رعایت ضوابط میراث فرهنگی صورت بگیرد.

برای مثال در ضوابط حریم درجه‌یک آمده است که «هر نوع ساخت‌وساز و احداث بنا با کاربری غیر مسکونی در محدوده اشاره‌شده ممنوع است». همچنین «ارتفاع بناها در این محدوده از سطح زمین با احتساب کرسی چینی یک طبقه (ارتفاع 5/4 متر از کف معبر مجاور) تعیین می‌شود».

در تمام شهرهای جهان، بافت تاریخی ضوابط متفاوتی نسبت به سایر نقاط شهر دارند و هدف ما از ایجاد شهرداری فرهنگی-تاریخی منطقه 8 تبریز نیز، حفاظت از همین بافت بودسازمان میراث فرهنگی درخصوص ساختمان‌های بلندمرتبه‌ای که پیش‌تر در حریم آثار تاریخی ساخته شده می‌گوید: «وضعیت ساختمان‌های بلند مرتبه داخل حریم درجه یک، در وضعیت فعلی باقی بماند و پس از پایان عمر مفید به حداکثر یک طبقه (ارتفاع 5/4 متر از کف معبر مجاور) تبدیل شوند.»

حریم درجه دو نیز شرایطی این‌چنینی دارد با این تفاوت که در حریم درجه دو اجازه ساخت ساختمان دوطبقه داده می‌شود.

فریدون بابایی اقدم، عضو شورای شهر تبریز در این‌باره بیش‌تر توضیح می‌دهد: در تمام شهرهای جهان، بافت تاریخی ضوابط متفاوتی نسبت به سایر نقاط شهر دارند و هدف ما از ایجاد شهرداری فرهنگی-تاریخی منطقه 8 تبریز نیز، حفاظت از همین بافت بود».

او درباره نمای شهری که باید در مناطق تاریخی حفظ شود، توضیح می‌دهد: «از زمان تاسیس شهرداری منطقه 8، با نماهای متفاوتی در این منطقه مواجه هستیم که سعی می‌شود بافت تاریخی منطقه در گرفته شود.

او شهرداری را ملزم می‌داند که تنها در چارچوب قوانین میراث فرهنگی مجوز ساخت‌وساز صادر کند: اخیرا از سوی یونسکو، در طرح جامع شهری تصویب شد که علاوه بر بافت تاریخی، حریم منظری نیز در آن محدوده‌ها در نظر گرفته شود.

به گفته بابایی‌اقدم، شرکت عمران و به‌سازی شهرداری تبریز 9ماه فرصت گرفته بود تا در محدوده تاریخی مرکز شهر، طرحی تفصیلی پیاده کند که با طرح جامع متفاوت بود اما این فرصت 9ماهه، سال 95 داده شده بود و هنوز هم خبری نیست.

البته تمام آثار و بافت تاریخی تبریز در منطقه 8 خلاصه نمی‌شوند، برای مثال پارک‌-موزه قاجار یا مقبره‌الشعرا تبریز در شهرداری منطقه 10تبریز قرار گرفته‌اند و با همین خطر مواجه هستند.

توسعه شهر بر اساس طرح تفصیلی

ساختمان‌های مرتفع در حریم مقبره‌الشعرا و پارک‌-موزه قاجار، مربوط به زمانی می‌شوند که هنوز مدارس شیخ‌عطار و فیوضات تملک نشده بودند و موزه قاجار تبدیل به پارک‌-موزه نشده بوداین عضو شورای شهر تبریز می‌گوید که ساختمان‌های مرتفع در حریم مقبره‌الشعرا و پارک‌-موزه قاجار، مربوط به زمانی می‌شوند که هنوز مدارس شیخ‌عطار و فیوضات تملک نشده بودند و موزه قاجار تبدیل به پارک‌-موزه نشده بود.

بابایی‌اقدم درباره تراکم‌فروشی نیز چنین می‌گوید: در دوره چهارم شورای شهر تبریز کمیسیونی به‌نام توافقات در سطح مناطق شهرداری تشکیل شد که برای درآمدزایی، تراکم‌فروشی را پیشنهاد می‌کرد اما بنده شخصا از این کمیسیون استعفا کردم.

به گفته او، کمیسیون یادشده سپس با ورود مراجع نظارتی منحل شد: انحلال این کمیسیون نشان می‌دهد که در شهرمان طرح تفصیلی مصوب داریم و اگر قرار باشد پروانه‌ای صادر شود باید بر اساس آن باشد.

به‌فکر درآمد شهرداری هم باشیم

بابایی‌اقدم می‌گوید اما باید به فکر درآمد شهرداری هم باشیم: شهرداری تبریز ماهانه چندین میلیاردتومان به کارکنانش حقوق می‌پردازد که ارقامی قابل تامل است و اگر می‌خواهیم قید تراکم‌فروشی را بزنیم، باید به فکر راه‌کارهای جایگزین برای درآمدزایی باشیم.

البته ایرج شهین‌باهر، شهردار تبریز در 31شهریور امسال گفته بود که هیچ مشکلی در پرداخت حقوق کارکنان شهرداری تبریز نداریم.

لطفا عکس‌ها را زشت نکنید

اما تعریف دقیق تراکم‌فروشی چیست؟ تراکم به عنوان نسبت ساختمان، فعالیت، جمعیت و زمین، معیاری است که نحوه و نوع رابطه بین چهار مؤلفه فوق را برقرار می‌کند و در روال و روند رشد و توسعه شهری، هنگامی که توسعه افقی در شهرها مقدور نباشد با افزایش تراکم روبرو می‌شویم.

به بیانی ساده‌تر تراکم‌فروشی یعنی صدور مجوز به احداث ساختمان‌هایی بلند بدون در نظر گرفتن نوع بافت، ظرفیت و امکانات منطقه. چیزی که طاهرخانی، معاون وزیر سابق راه و شهرسازی از آن به عنوان «نفرین تراکم‌فروشی، بلای جان شهرها» یاد کرده بود.

به مناسبت انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال جاری میلادی، گردشگران دوربین‌به‌دست بسیاری، از مناطق مختلف جهان به این شهر سفر کرده‌اند. آن‌ها عکس‌های خوبی از آثار و بافت تاریخی تبریز می‌گیرند اما با مرور عکس‌ها، متوجه حضور ساختمان‌هایی می‌شوند که عکس‌ها را زشت کرده‌اند؛ درست مانند کسانی که موقع گرفتن عکس یادگاری از مقابل دوربین‌مان عبور می‌کنند، با این تفاوت که عبور نمی‌کنند و همیشه ایستاده‌اند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند