صالحی: رهبری اجازه نمیدادند صنعت هستهای با برجام متوقف شود
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس سازمان انرژی هسته ای در یک برنامه تلویزیونی در مورد تاثیر برجام بر صنعت هسته ای گفت: مقام معظم رهبری اجازه نمیدادند که صنعت هسته ای با برجام متوقف شود و همچنان اکتشاف و استخراج ما با قدرت پیش میرود.
تبسم مهر - رئیس سازمان انرژی هسته ای در یک برنامه تلویزیونی در مورد تاثیر برجام بر صنعت هسته ای گفت: مقام معظم رهبری اجازه نمیدادند که صنعت هسته ای با برجام متوقف شود و همچنان اکتشاف و استخراج ما با قدرت پیش میرود.
- اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم ، "علی اکبر صالحی" رئیس سازمان انرژی هسته ای ، سه شنبه شب در برنامه رو در رو از شبکه چهار سیما با محور چهل سالگی و شکوه هسته ای بیان کرد : علم صنعت هسته ای را پس از 30 سال مهار کردیم .
وی تصریح کرد: با تراکم تجارب و قوانین، سیالات و فیزیک و دینامیک را در قالب نرم افزار درآوردیم و نرم افزار را راستی آزمایی کردیم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای ادامه داد: امروز میتوانیم هر سفارشی را در دانش هسته ای انجام دهیم و به علم هسته ای دست یافتیم و در بسیاری از عرصهها امکان طراحی و تولید تجهیزات هسته ای داریم.
صالحی یادآور شد: تحقیق و توسعه در صنعت هسته ای مستمر بوده و امروز به علم هسته ای دست یافتیم و جوانان و دانشمندان هسته ای میتوانند سوخت هسته ای را با محاسبات فراوان مدیریت کنند.
وی خاطر نشان کرد: تا به امروز روسها به ما میگفتند چیدمان سوخت ودر قلب رآکتور چگونه باشد و امروز جوانان ایرانی به این محاسبات دست یافتند.
رئیس سازمان انرژی هسته ای ادامه داد: در تحقیق و توسعه هیچ محدودیتی نداریم و در ماشینهای سانتریفوژ محدودیت هایی داشتیم و البته از نظر طراحی نرم افزاری محدودیتی نداشتیم.
صالحی گفت: برای تولید انبوه یک سانتریفوژ برای اروپاییها 8 سال زمان نیاز است و ما 10 سال زمان نیاز داریم و امروز 3 سال گذشته و برای آن زمان گرفتیم.
وی خاطر نشان کرد: آمریکاییها سانتریفیوژ 300 سو را طراحی کردند و هنوز تولید نکردند و اروپاییها در نوع 80 سو را در دست دارند و ما بر روی 24 سو 3 سال است که کار میکنیم و هر روز به مشکلاتی برخوردیم و انواع تستها را انجام دادیم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای یادآور شد: سانتریفوژ دستگاه گران قیمتی است و در نوع سانتریفیوژ آی آر وان به نرخ خرابی 2 درصد رسیدیم.
صالحی تصریح کرد: سوخت هسته ای هم مانند بنزین رو به بهبود است و سوخت بوشهر ظرف دو سال آینده سوخت بهتری خواهد بود.
وی ادامه داد: در رآکتور تهران سوخت 20 درصد را شروع کردیم و به سرانجام رساندیم و آن را بر اساس مهندسی معکوس انجام دادیم و کار بسیار دشواری بود.
رئیس سازمان انرژی هسته ای در همین رابطه گفت: خانم شرمن گفت که مهندسان اروپایی حیرت زده شدند و الان برای رآکتور تهران خودمان طراحی را آغاز کردیم و این یعنی بهبود کارکرد و عملکرد رآکتور تهران.
صالحی در مورد انتقادات رآکتور آب سنگین و اینکه قلب رآکتور با بتن پر شده، گفت: چاله رآکتور اراک یک کالاندریا که مخزن قرار گرفتن سوخت است را خارج کردیم و از آنجاییکه طراحی عوض میشود، مخزن را خارج کردیم تا مخرن جدید را قرار دهیم.
وی افزود: آن زمان من لولههای مشابه را برای مخزن سوخت رآکتور اراک خریداری کردم و فقط یک نفر در کشور اطلاع داشت و همان شخص اول نظام و لولههای مخزن سوخت رآکتور را با بتن پر کردیم و لاله لولههای دیگری داریم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای خاطر نشان کرد: با فتو شاپ نشان میدهند در چاله رآکتور سیمان ریختند و حتی در نماز جمعه هم گفتند.
صالحی افزود: رآکتور اراک ساخته نشده بود و گفتند میتواند 8 کیلو پلوتونیم تولید کند و برای ساخت سلاح کافی است و در مذاکرات خواستند اقدامی انجام دهند که سوخت سلاح را تولید نکند.
وی همچنین طراحی رآکتور اراک را قدیمی خواند و ادامه داد: اگر پلوتونیم در اراک تولید میشد همزادی داشت که مسئله را پیچیده میکرد.
رئیس سازمان انرژی هسته ای تاکید کرد: فرصتی پیش آمد تا رآکتور را بر اساس طراحی جدید انجام دهیم و خودمان طراحی کنیم و 8 کیلو پلوتونیم را به یک کیلو برسانیم.
صالحی افزود: طراحیهای ما در مورد اراک مُهر تایید بین المللی دریافت کرد.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار که پرسید آیا ممکن نبود تایید آژانس را محور قرار دهید و لولهها را بتن نریزید؟ بیان کرد: اروپاییها نگران بودند ما نمایندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی را روزی در کشور راه ندهیم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای در رابطه با سوخت نیروگاه اتمی در بوشهر گفت: سوخت بوشهر با نیروگاه تهران فرق دارد و قدرت نیروگاه اتمی بوشهر 1000 این و غلاف سوخت بسیار مهم است و باید جنس خاصی داشته باشد.
صالحی ادامه داد: چهار ماه قبل موفق شدیم جنس زیرکورییوم را برای غلاف سوخت نیروگاه اتمی تولید کنیم.
وی همچنین اظهار کرد: عده ای تخصصی در دانش هسته ای ندارد و اظهار نظر میکردند و مکاتباتی هم انجام میدادند و مدعی تولید و ساخت در صنعت هسته ای بودند.
رئیس سازمان انرژی هسته ای تاکید کرد: با لطف خدا موفق به تولید غلاف سوخت رآکتور شدیم.
صالحی با اشاره به تصویری از رآکتور هسته ای اراک بیان کرد: این چاله رآکتور و هیچ اثری از بتن نیست و خبرنگاران هم بازدید کردند.
وی در مورد تاثیر برجام بر صنعت هسته ای گفت: مقام معظم رهبری اجازه نمیدادند که صنعت هسته ای با برجام متوقف شود و همچنان اکتشاف و استخراج ما با قدرت پیش میرود.
رئیس سازمان انرژی هسته ای افزود: 30 تن کیک را 10 روز دیگر از اردکان به اصفهان منتقل میکنیم و ساخت نیروگاههای جدید را طبق ماموریت در دست داریم.
صالحی افزود: بیش از 10 هزار میلیارد سرمایه برای نیروگاه اتمی دو و سه بوشهر را تا تابستان سال آینده بتن ریزی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: تحقیق و توسعه را ادامه میدهیم و آی آر چهار و پنج را به تولید انبوه میرسانیم و آی آر شش پس از هشت سال در حال تست است.
رئیس سازمان انرژی هسته ای تاکید کرد: با متخصصان هسته ای صحبت میکنیم و با وجود آنکه میتوانیم 3 ای آر هشت داشته باشیم چند ماه صبر میکنیم.
صالحی در مورد غنی سازی 20 درصد گفت: الان مواد اولیه را داریم و در حال ساخت سوخت 20 درصد هستیم و مانند سال 66 که از آرژانتین سوخت خریدیم، سالها ذخیره داشتیم و اگر الان 20 درصد تولید کنیم انبار میکنیم در حالیکه توانمندی 20 درصد به قوت خود باقی است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر تولید سوخت 20 درصد را داریم و توانایی تولید 20 درصد را هم داریم که البته اگر 20 درصد را تولید کنیم خلاف برجام است.
رئیس سازمان انرژی هسته ای یادآور شد: رهبری و رئیس جمهور فرامینی را در مورد صنعت هسته ای صادر کردند برای پیشران هسته ای و ما با سرعت پیش میرویم و طوری عمل کردیم که قابل ایراد نیست.
صالحی ادامه داد: ما تنها کشور هستیم که اعلام کردیم پیشران هسته ای انجام میدهیم.
وی گفت: حضرت آقا دستور دادند مقدمات ساخت 180 سو را فراهم کنیم و در چارچوب مقررات آژانس سالن مدرن را ایجاد کردیم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای افزود: الان میتوانیم آی آر 6 را که در در 10 ماه 180 هزار سو تولید میکند را آماده سازی کنیم.
صالحی همچنین به یو سی اف اصفهان پرداخت و گفت: 400 تن اورانیوم به تولید خود اضافه کردیم و پس از 11 سال یوسی اف اصفهان را راه انداخیم.
وی افزود: سالن مدرن سانتریفوژ را که 11 سال زمان نیاز داشت احداث کردیم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای در مورد بد عهدی آمریکا گفت: اقداماتی که گفتیم در فناوری هسته ای روی آنها فکر میکنیم و بحث فنی برجام به گونه ای بود که خلاف مقررات و توافقها نیست.
صالحی در مورد منافع برجام و ماندن در برجام گفت: کشتیهای ما متوقف بود و صدور نفت ما به کمتر از یک میلیون بشکه رسیده بود و تلاش میکردیم تا دلار منتقل کنیم و مایحتاج مردم با کشتی به کشورهای همسایه میرفت و با لنج جا به جا میکردیم.
وی ادامه داد: الان اجماع جهانی علیه ما نیست و قطعنامه سازمان ملل علیه ما نیست و من مسئول فنی هستم و در همین رابطه میگویم با برجام چیزی را از دست ندادیم و همه کارهای خود را طبق یک آهنگ درست انجام میدهیم.
رئیس سازمان انرژی هسته ای در پایان گفت: تقاضا داریم صدا و سیما با دوربین خود بیاید و دستاوردهای هسته ای را ببیند که داریم نیروگاه جدید میسازیم .