آخرین مطالب

پروژه تاریخ شفاهی ایران ایرنا/ محسن آرمین: بخش پنجم و پایانی

آسیب شناسی یک جشنواره فرهنگی و هنری

آسیب شناسی یک جشنواره

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران-ایرنا- جشنواره فیلم فجر، امسال و در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، در حالی سی و هفتمین دوره اش را برگزار می‌کند که به رغم شکل منحصر به فرد و محتوایش، به نظر می‌رسد با کاستی‌ها روبروست؛ مواردی که می‌تواند به جایگاه و اعتبارش خدشه زند.

تبسم مهر - تهران-ایرنا- جشنواره فیلم فجر، امسال و در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، در حالی سی و هفتمین دوره اش را برگزار می‌کند که به رغم شکل منحصر به فرد و محتوایش، به نظر می‌رسد با کاستی‌ها روبروست؛ مواردی که می‌تواند به جایگاه و اعتبارش خدشه زند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، امسال و در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر برگزار خواهد شد. جشنواره ای که از آغاز، به دلیل شکل منحصر به فرد و محتوای تازه اش همواره سرشار از جذابیت برای مردم و اهالی سینما بوده است.
منتقدان و علاقه مندان سینما که متولدین دهه‌ی 50 و قبل از آن هستند همواره از صفوف طویل علاقه مندان سینما در جشنواره با خرسندی نوستالژیکی یاد می‌کنند. و البته که سال‌های آغازین و تولیدات دو دهه‌ی ابتدایی جشنواره فیلم فجر جزئی از تاریخ پرافتخار این جشنواره هستند که هنوز هم برای اصالت این جشنواره به آنان ارجاع و استناد می‌شود.
اما پس از آن و در طی سال‌های اخیر به نظر می‌رسد که جشنواره از روزهای با شکوهش فاصله گرفته و دچار رخوتی فکری و معنوی شده است.
**نه هرکه چهره برافروخت دلبری داند
یکی از اعتراضاتی که سال گذشته و در جریان و پس از جشنواره‌ی سی و ششم مطرح شد لزوم بازنگری در سیاست‌های هیئت انتخاب مبنی بر اهمیت دادن به حضور فیلم اولی‌ها و یا کارگردانان کم تجربه‌تر برای حضور در جشنواره بود. اعتراضی که البته اگر خوب در آن تعمق کنیم سخن بی راهی نیست.
برگذارکنندگان و تصمیم گیران جشنواره البته لزوما با چنین دیدگاهی همراه نیستند و همانطور که دبیر جشنواره در سخنان آغازین خود عنوان کرده بود این میدان، میدانی برای رقابت و انتخاب بهترین‌ها است؛ اما نکته ای که وجود دارد عدم اتفاق نظر بر سر همین بهترین بودن است؛ به بیانی دیگر همواره درجه ای از اعمال سلیقه شخصی و فردی از جانب داوران و هیئت انتخاب فیلم‌ها وجود دارد که هرچه آرائ آنان به هم نزدیکتر باشد احتمال اجحاف نسبت به فیلم هایی مشخص بیشتر می‌شود. یعنی اگر داوران برخوردار از نظرات متعدد و متنوع و البته متضاد با هم باشند احتمال انتخاب عادلانه بیشتر از زمانی است که آنان نظر و جهان بینی مشابهی داشته باشند.
چنانچه در جشنواره سی و چهارم شاهد بودیم که «سعید روستایی» که با فیلم «ابد و یک روز» برای اولین بار تجربه‌ی کارگردانی داشت فیلمی را ارائه کرد که به یکی از شاهکارهای سینمای بعد از انقلاب بدل شد و از طرف دیگر بیشمار کارگردانان برجسته ای بوده اند که در این سالها و سال گذشته‌ی اثر ضعیفشان آماج انتقادات قرار گرفته است. در نتیجه نمی‌توان از بدو امر فیلم‌ها را قضاوت کرد و بهتر است سهمی بیش از 3 فیلم که در دوره جشنواره قبلی به فیلم اولی‌ها اختصاص یافت، برای این کارگردانان در نظر گرفته شود.
**مستند نباید حذف شود
اگرچه فیلم‌های مستند چند سالی است که جشنواره تخصصی خودشان را دارند اما به دلیل اهمیت و قدرتی که مستند و مستندسازی در تمام جهان دارد بهتر است که جایگاه آن در جشنواره فجر بهبود یابد. جشنواره سینما حقیقت یا جشنواره تخصصی فیلم مستند نسبت به جشنواره فیلم فجر نوپا است و چیزی بیش از 12 سال از عمر برگذاری آن نمی‌گذرد اما جدای از این لزوم مطرح شدن حضور فیلمهای مستند در جشنواره فیلم فجر از آن رو اهمیت دارد که جشنواره فجر بزرگترین و مهمترین رویداد سینمایی کشور است و در نتیجه دیده شدن فیلم‌های مستند در آن به معنای دیده شدن و بازخورد‌های بیشتر برای سینمای مستند است.
متاسفانه پسرفت نمایش مستند در جشنواره فیلم فجر همچنان ادامه دارد و به رغم این که تنها 2 فیلم مستند در جشنواره‌ی سی و ششم امکان اکران یافتند امسال گفته شده که همان 2 سهمیه هم ممکن است وجود نداشته باشد.
به رغم این وضعیت ، اعلام شده که سیمرغ بهترین مستند همچنان در بخش جوایز وجود دارد و این نشان از رویکردی فرمالیستی به جای رویکردی کارکردی دارد چرا که نیاز مهم فیلمسازان به ویژه مستندسازان که همواره در سینمای ایران مهجور مانده اند نه گرفتن جایزه که دیده شدن و تایید و ترغیب شدن و حتی نقد شدن است.
**نقش مردم پررنگتر شود
درست است که سینمای هر کشور از سیاست‌های کلان آن کشور سرچشمه می‌گیرد اما وقتی پای هنر و تولید برای مردم به میان می‌آید بهترین گزینه باید همان سیاست‌های مردم سالارانه باشد.
در سیاست گذاری جشنواره فیلم فجر پس از انتصاب دبیر، هیات انتخابی از طرف این دبیر انتخاب شده و آنان به انتخاب فیلم هایی که مردم قرار است ببیند اقدام می‌کنند. جدای از مباحث جبری و قوانین ثابت مانند این که هیات انتخاب باید کسانی باشند که در آن سال فیلمی در جشنواره ندارند، انتخاب این افراد بسته به نظر دبیر و انتخاب فیلم‌ها بسته به نظر این داوران منتخب است. در نتیجه اعمال سلیقه در این جا بسیار پررنگ می‌شود و این یکی از برجسته‌ترین انتقاداتی است که در این زمینه مطرح می‌شود. البته که در نهایت باید گروهی باشند که فیلم‌ها را انتخاب کنند تا نظمی برقرار شود و این که در همه جای دنیا روال چیزی شبیه به این است اما می‌توان با اعمال سیاست هایی نقش مردمی را پررنگ‌تر کرد و از هیاتی ژوری یا مردمی عادی نیز بهره گرفت. و هدف در نهایت این باشد که اعمال سلیقه فردی یا گروهی یا هرآنچه که باعث تعمیم نظر گروهی خاص به جای اکثریتی عام است را تقلیل داد.
تجربه یا اعمال سلیقه مردمی تاکنون تجربه‌ی مثبتی بوده است و همانطور که می‌دانیم یکی از مهمترین جوایزی که به فروش فیلم‌ها کمک شایانی می‌کند، جایزه بهترین فیلم از نگاه مردمی است. این جایزه، دارای اعتباری برآمده از دل نظرات مردمی و برای مردم است؛ در نتیجه توجه و بازخورردهای خوبی را هم از طرف مردم داشته است؛ می‌توانیم حیطه‌ی این وجه نظری مردمی را کمی گسترده‌تر کرده و اجازه بدهیم مردم خودشان فیلم‌های مطلوب و مقبولشان را انتخاب کنند.
قطعا نه شایسته و نه قرار است که همه فیلم‌ها به جشنواره راه پیدا کنند و یا جایزه بگیرند اما لزوم همفکری بیشتر در راستای انتخاب فیلم‌ها امری قابل تامل به نظر می‌رسد؛ چرا که جدای از ورود به جشنواره و یا احتمال کسب جایزه، فیلم هایی که از این فیلتر رد می‌شوند و در جشنواره به نمایش در می‌آیند، بزرگترین تبلیغ و پوئن مثبت را به جهت فروش گیشه خواهند داشت. در نتیجه این اتفاق می‌تواند روند حرفه ای یک فیلمساز جوان و تازه کار را دگرگون سازد.
**مستاجری که جای پارک هم ندارد
طبق گفته دبیر جشنواره فیلم فجر در کل سال، 100 میلیارد هزینه بودجه سینما است. آیا از این بودجه کلان و در طی سالهای سپری شده امکان ساخت سالن یا مجموعه ای اختصاصی برای مهمترین رویداد سینمایی ملی وجود نداشته است؟ جایگاه این جشنواره به رغم تاکیدات و شعارهایی که در راستای اهمیت آن داده می‌شود برای مسئولین تا چه اندازه است؟
اگرچه جشنواره فیلم فجر اتفاقی سالانه و بزرگترین رخداد سینمایی ایران است اما کیفیت برنامه ریزی و توجه به آن وضعیت قابل قبولی ندارد. جدای از مشکلات نرم افزاری و فکری، مشکلات سخت افزاری آن هم کم نیست. از مشکلاتی که به دلیل تاخر در برنامه ریزی و مدیریت وجود دارد و کارهایی که در دقیقه نود صورت می‌گیرد مانند عدم طراحی پوستر تا یکماه قبل از برگذاری، سهم عمده‌ی بلیت‌های سفارشی و نداشتن بارکد بیلت‌های مردم و بازار سیاه تهیه بلیت و ... که بگذریم این جشنواره هنوز با مسائل مهمی چون نداشتن جا و خدمات دهی دست به گریبان است.
در نتیجه این جشنواره به مستاجر در به دری بدل شده است که هرسال بساط خود را در جایی پهن می‌کند که خود آن نیز همواره حرف و حدیث‌های خاص خودش را داشته است. سال قبل برج میلاد میزبان جشنواره سی و ششم بود و امسال و در آستانه‌ی 40 سالگی انقلاب اسلامی، پردیس ملت به عنوان میزبان جشنواره سی و هفتم انتخاب شده است.
به رغم این که 10 سال از تاسیس و راه اندازی پردیس ملت به عنوان یکی از بهترین و مجهزترین سالن‌ها و مجموعه‌های سینمایی کشور می‌گذرد و با توجه به این که این مجموعه تاکنون میزبان رخداد‌های مهمی بوده است اما همچنان پارکینگ طبقاتی آن به بهره برداری نرسیده است؛ این بدان معناست که میزبان اصلی بزرگترین رخداد سینمایی سالانه‌ی کشور، توانایی خدمات رسانی برای کسانی که دارای وسلیه نقلیه شخصی هستند را ندارد.
نداشتن پارکینگ برای میزبانی بزرگترین رخداد سینمایی کشور آن هم در کلانشهر تهران مساله‌ی کوچکی نیست و اگرچه داروغه زاده دبیر جشنواره سی و هفتم ابراز امیدواری کرده است که این مهم بتواند همزمان با جشن انقلاب اسلامی به بهره برداری برسد اما نداشتن پارکینگ و دور بودن پارکینگ‌های در نظر گرفته شده از ساختمان پردیس، دور بودن این مجموعه از مرکز شهر و سختی رفت و آمد برای خبرنگاران، به‌ویژه در ساعات پر ترافیک بزرگراه آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و خیابان ولیعصر،، حذف سرویس‌های ایاب و ذهاب و... مشکلات زیادی را برای تردد اهالی رسانه در پی خواهد داشت.
علاوه بر این پردیس ملت از لحاظ موارد دیگری همچون فاصله زیاد بین طبقات، مشکلات آنتن‌دهی تلفن‌های همراه، متمرکز نبودن سالن‌های نمایش در یک محدوده منسجم، عدم دسترسی به امکانات شهری و حتی تعداد اندک سرویس‌های بهداشتی نیز دارای نقاط ضعف متعددی است و برای برگزاری چنین رویداد بزرگی مناسب به نظر نمی‌رسد. از آنجا که خبرنگاران در ایام جشنواره فیلم فجر بیش از دیدن فیلم‌ها، مسوولیت مهم اطلاع‌رسانی و پوشش اخبار مربوط به جشنواره و همچنین تهیه گزارش از روند برگزاری و گفت‌وگو با هنرمندان را بر عهده دارند، در شرایط کنونی انجام امور فوق‌الذکر امکان‌پذیر نیست و مشکلات موجود موجب کمرنگ شدن اخبار و کاهش گرمای بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشور در این دوره خواهد شد در نتیجه درست‌تر آن است که عوامل کلیدی را قبل از اعلام و تعیین مکانی برای میزبانی به دقت بررسی و براساس آنها اقدام به انتخاب محل شود.
پژوهشم**س.ب**1552
انتهای پیام /*


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند