در کتابهای تازه دنیای فلسفه،
اندیشه سیاسی اسپینوزا تحلیل شد
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران-ایرنا- دو کتاب درباره سیاسی اندیشه اسپینوزا، به بازار کتاب آمد.
تبسم مهر - تهران-ایرنا- دو کتاب درباره سیاسی اندیشه اسپینوزا، به بازار کتاب آمد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، خوانشهای متفاوت از فلسفه اسپینوزا به درک اندیشه این فیلسوف قرن هفدهمی که هنوز هم مورد سوال است، کمک میکند. اسپینوزا در اندیشههای همه جانبه فلسفی و اجتماعی خود دیدگاهی سیاسی را نیز ارائه میدهد و حتی به تعریف خداوند نیز میپردازد.
**اتیین بالیبار فیلسوف فرانسوی و استاد دانشگاههای کلمبیا و کینگستون آمریکا، که فلسفه سیاسی را پی میگیرد، اثری در سال 2008 منشتر کرده که «اسپینوزا و سیاست» نام دارد. بالیبار اندیشه سیاسی اسپینوزا را در پنج فصل با سر عنوانهای «حزب اسپینوزا»، «مانیفسی دموکراتیک»، «قسمی علم دولت»، «قسمی انسانشناسی سیاسی» و «سیاست و ارتباطات»، مورد بررسی قرار داده و تفسیری رادیکال از اندیشه او ارائه میدهد.
بالیبار از معتقدان فلسفه اسپینوزایی است که تحلیلهای او ضمن تایید اندیشههای این فیسلوف هلندی، ضدیت با تعالی را نیز تایید و در اثر خود منعکس میکند.
اسپینوزا و سیاست، اثر اتیین بالیبار با ترجمه فواد حبیبی و امین کرمی، در 248 صفحه، توسط نشر ققنوس به چاپ رسیده است.
** «متافیزیک قدرت؛ درآمدی بر فلسفه سیاسی اسپینوزا» نام کتابی است که رضا نجفزاده استادیار دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی آن را تالیف کرده است.
در این کتاب به موضوعاتی چون الهیات و متافیزیک و فلسفه سیاسی اسپینوزا پرداخته میشود و بر اساس عقلانیت اسپینوزایی به موضوع جامعه و جهوری پرداخته میشود. دوستی و آزادی مهمترین ویژگیهای اندیشه سیاسی اسپینوزا دانسته شده و تقابل میان فیلیا (دوستی برادرانه) و فوبیا (هراس) تحلیل شده است.
در پایان کتاب نیز تزهایی درباره اندیشه انتقادی اسپینوزا، به عنوان نتیجهگیری مطرح شده است.
کتاب «متافیزیک قدرت؛ درآمدی بر فلسفه سیاسی اسپینوزا» تالیف رضا نجفزاده، در 384 صفحه، توسط نشر ققنوس به چاپ رسیده.
باروخ اسپینوزا سال 1632 در خانوادهای پرتغالی که ساکن آمستردام بودند، دیده به جهان گشود و در محیطی یهودی پرورش یافت و در سال 1656 به دلیل دست کشیدن از اعتقادات سنتی دین یهود، تکفیر شد. اسپینوزا از جمله فیلسوفان عقلگرا محسوب میشود که به عقل و منطق در حیات آدمی نقش اساسی میدهد.
در سال 1675 نگارش کتاب «اخلاق» را به پایان رساند اما این کتاب پس از مرگش انتشار یافت. این اثر از اصطلاحات فنی هندسه اقلیدسی سرشار است و با این همه مضامین کتاب، به آنچه امروزه علم اخلاق به شمار میآید مربوط نمیشود. حجم زیادی از کتاب در باب جوهر و خداوند، عالم هستی و جایگاه انسان در آن و مابعد الطبیعه است. اسپینوزا سرانجام در سال 1677 جان میسپارد.
فراهنگ*9211* 1418
انتهای پیام /*